Sijainnin toimintaperiaate ja valinnat Google-hakujen yhteydessä

Kun haet jotain Googlesta (esim. Mapsissa, Haussa tai Google Assistantilla), nykyistä sijaintiasi käytetään hyödyllisten hakutulosten näyttämiseen. Jos esimerkiksi haet kahviloita, haet todennäköisesti lähelläsi olevia kahviloita. Sijaintiasi käytetään hakemaan sinua lähellä olevia tuloksia, vaikka et mainitse sijaintiasi haussa.

Sijaintitietoja saadaan monesta eri lähteestä, jotka yhdessä tuottavat arvion sijainnistasi. Käyttäessäsi Googlen palveluita voit muuttaa sijaintiasetuksia saadaksesi haluamiasi hakutuloksia ja valita yksityisyysasetukset, jotka ovat sinulle sopivat.

Jos haluat lisätietoja sijainnin toiminnasta ennen kuin muokkaat asetuksiasi, voit lukea alempaa, miten Google määrittää sijaintisi hakujen yhteydessä.

Parempia paikallisia tuloksia päivitetyllä sijainnilla

Jos haet jotain lähellä olevaa paikkaa etkä löydä paikallisia hakutuloksia, kokeile seuraavia keinoja:

• Lisää nykyinen sijaintisi hakuun, esim. kahvilat Helsingissä.
  • Tarkista, lähettääkö laitteesi sijaintitietoja Googlelle, kun teet hakuja. Muuta laitteen sijaintiasetuksia alla olevien ohjeiden mukaan.

Kun kirjaudut Google-tilillesi, saat parempia hakutuloksia. Esimerkiksi jos teet hakuja usein kotonasi tai työpaikallasi, lisää tai päivitä koti- tai työosoite, niin Google voi niiden avulla näyttää parempia tuloksia.

Laitteen sijaintiasetusten muuttaminen

iPhonet ja iPadit voivat lähettää sijaintitietoja sovelluksille ja sivustoille, jos Sijaintipalvelut on laitettu päälle ja sovellus- sekä selainlupasi sallivat tämän. Voit valita, onko sijainti kaikkien sovellusten ja sivustojen (mukaan lukien google.com) käytettävissä, muuttamalla Sijaintipalvelujen asetuksia.

iPhonesi tai iPadisi saattaa käyttää tarkkaa tai arvioitua sijaintia verkkosivustoilla tai sovelluksissa. Jos et anna tarkan sijainnin käyttölupaa, Google näyttää silti paikalliset tulokset, mutta ne saattavat olla kauempana omasta sijainnistasi.

Tärkeää: Ennen kuin muutat sovellus- tai selainlupia, varmista että Sijaintipalvelut on laitettu päälle iPhonella tai iPadilla. Katso, miten voit laittaa Sijaintipalvelut päälle tai pois päältä iPhonella tai iPadilla.

Sijainnin käyttölupien valitseminen

Sivustolle

Kun käytät sivustoa Chromella, Safarilla tai muulla selaimella, voit laittaa sijainnin käyttöluvat päälle tai pois päältä erikseen selaimelle ja sijaintia käyttäville sivustoille, esim. google.com.

Jos haluat antaa sivustolle (esim. google.com) luvan käyttää sijaintiasi, laita sijainnin käyttölupa päälle sekä selaimelle että sivustolle.

Sijainnin käyttöluvan laittaminen päälle tai pois päältä selaimelle

Voit valita, saako selain käyttää sijaintiasi ollenkaan.

1. Valitse iPhonella tai iPadilla Asetukset Asetukset ja sitten Yksityisyys ja sitten Sijaintipalvelut.
  2. Valitse selainsovellus, esim. Safari-verkkosivustot tai Chrome.
  3. Valitse sijainnin käyttölupa selainsovellukselle: Sovellusta käytettäessä, Kysy seuraavan kerran tai Ei koskaan.

Sijainnin käyttöluvan laittaminen päälle tai pois päältä sivustolle

Jos selaimesi voi käyttää sijaintia, voit päättää, lähettääkö se sijainnin tietyille sivustoille (esim. google.com).

1. Avaa iPhonella tai iPadilla Safari ja siirry osoitteeseen google.com.
  2. Valitse osoitepalkin vasemmasta yläreunasta Sivustoasetukset Aa tai Lukko Lukitse ja sitten Sivustoasetukset ja sitten Sijainti. Joissain muissa selaimissa tämä voi löytyä asetusvalikosta.
  3. Valitse Kysy, Estä tai Salli.

Tärkeää: Joskus selaimella voi kestää pitkään saada laitteen nykyinen sijainti. Jotta saisit hakutulokset nopeasti, google.com saattaa käyttää laitteesi sijaintia edelliseltä Googlen käyttökerralta. Tämä sijainti on tallennettu evästeeseen, joka vanhenee 6 tunnin jälkeen. Lue lisää evästevalinnoista Safarissa tai evästevalinnoista Chromessa.

Sovellukselle

Jos haet jotain sovelluksella, esim. Google-sovelluksella tai Google Mapsilla, voit valita iPhonesi tai iPadisi Sijaintipalvelut-asetuksista käyttääkö sovellus sijaintia.

Laita sijainti päälle käyttämällesi sovellukselle, jos haluat saada parempia lähialueen hakutuloksia.

1. Valitse iPhonella tai iPadilla Asetukset Asetukset ja sitten Yksityisyys ja sitten Sijaintipalvelut.
  2. Valitse sovellus, jolla haluat hakea, esim. Google-sovellus Google Hakutai Google Maps Maps.
  3. Valitse sijainnin käyttölupa sovellukselle: Aina, Sovellusta käytettäessä, Kysy seuraavan kerran tai Ei koskaan.

Miten Google määrittää sijaintisi, kun teet haun

Kun haet jotain Googlesta (esim. Mapsissa, Haussa tai Google Assistantilla), nykyinen sijaintisi arvioidaan erilaisten lähteiden avulla (käytetyt lähteet riippuvat saatavuudesta). Seuraavia lähteitä käytetään yhdessä sijaintisi määrittämiseen:

Tärkeää: Voit vaikuttaa useimpiin sijainnin lähteisiin laitteen käyttölupien, tiliasetusten ja muiden asetusten avulla. Lue alempaa tarkemmin, miten valintasi vaikuttavat yksityisyyteesi ja sijaintiisi.

Sijainnin määrittämiseen käytetyt lähteet

Kun teet hakuja Googlessa, voit nähdä hakutulossivun alareunasta, miten sijaintisi arvioitiin.

Laitteen sijainti

Useimmat puhelimen tai tietokoneen kaltaiset laitteet pystyvät arvioimaan oman sijaintinsa tarkasti. Tällaisesta tarkasta sijainnista on hyötyä, kun Google Maps ja muut sovellukset näyttävät reittiohjeita tai hyödyllisiä hakutuloksia lähistöllä. Esimerkiksi sellaiset haut, jotka tarvitsevat tarkkaa sijaintiasi (esimerkiksi kahvila, bussipysäkki, pankkiautomaatti), tuottavat parempia tuloksia, kun olet myöntänyt sijainnin käyttöluvan.

Seuraamalla edellisen osion ohjeita voit hallinnoida laitteeseen perustuvia sijaintiasetuksia ja päättää, voiko sijaintia käyttää, kun teet hakuja. Riippuen laitteesta sijainnin voi yleensä laittaa päälle tai pois päältä yksittäiselle sovellukselle ja verkkosivustolle sekä laitetasolla.

Jos laitteen sijaintia käytettiin hakutulosten noutamiseen, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Laitteeltasi.

Tärkeää: Joskus selaimella voi kestää pitkään saada laitteen nykyinen sijainti. Jotta saisit hakutulokset nopeasti, google.com saattaa käyttää laitteesi sijaintia edelliseltä Googlen käyttökerralta. Tämä sijainti on tallennettu evästeeseen, joka vanhenee 6 tunnin jälkeen. Lue lisää evästevalinnoista.

Tunnisteella merkityn kodin tai työpaikan osoite

Jos lisäät kodin tai työpaikan osoitteen, niitä voidaan käyttää sijainnin arvioimiseen, kun olet todennäköisesti jommassakummassa paikassa.

Voit muokata tai poistaa koti- ja työosoitteita Google Mapsissa.

Jos tunnisteella merkityn paikan sijaintia käytettiin hakutulosten saamiseen, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Paikkojesi perusteella (Koti) tai (Työpaikka).

Sijaintihistoriasi

Jos olet kirjautuneena Google-tilillesi ja laittanut sijaintihistorian päälle, Google voi käyttää nykyisen sijainnin arvioinnissa minkä tahansa sisäänkirjautuneen laitteen viimeisintä sijaintia. Jos olet esimerkiksi kirjautunut sisään ja käytät Google Mapsia tietokoneella, voit nähdä kartalla oman sijaintisi puhelimesi parin minuutin takaisen sijainnin perusteella, vaikka et ole käyttänyt sitä äskettäin. Jos keskeytät sijaintihistorian, viimeisintä tallennettua sijaintia voidaan käyttää jopa 24 tunnin ajan.

Jos äskettäistä sijaintihistoriaa käytettiin nykyisen sijainnin arviointiin hakutulosten saamiseksi, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Sijaintihistoriastasi.

Jos et halua tallentaa uutta sijaintihistoriaa Google-tilillesi, voit keskeyttää sijaintihistorian. Voit myös poistaa Google Mapsin aikajanalta siellä jo olevaa sijaintihistoriaa.

Lue lisää sijaintihistorian ylläpidosta.

Aiempi toiminta Googlen sivustoilla ja sovelluksissa

Jos olet kirjautunut Google-tilillesi ja Verkko- ja sovellustoiminta on päällä, toimintasi Googlen sivustoilla, sovelluksissa ja palveluissa voidaan tallentaa Google-tilillesi. Osa toiminnasta voi sisältää tietoa karkeasta alueesta, jossa olit tapahtuman aikana. Tarkka sijainti voidaan tallentaa toiminnan mukana, jos siihen liittyy tarkka sijainti.

Joissakin tapauksissa alueita, joita olet aiemmin hakenut, voidaan käyttää nykyisen sijaintisi arvioinnissa. Jos esimerkiksi haet kahvilat Helsingissä ja sitten kynsistudio, Google voi näyttää kynsistudioita Helsingissä.

Voit katsoa ja ylläpitää verkko- ja sovellustoimintaasi osoitteessa myactivity.google.com. Katso, miten tapahtumien katselu ja ylläpito tilillä tapahtuu.

Jos et ole kirjautunut Google-tilillesi, Google voi tallentaa käyttämästäsi laitteesta sen aiempien hakujen sijaintitietoja, joiden avulla voidaan näyttää osuvampia tuloksia ja suosituksia. Jos laitat Haun muokkaus ‑ominaisuuden pois päältä, Google ei käytä aiempia hakuja sijaintisi arviointiin. Katso, miten voit hakea ja selata yksityisesti.

Jos aiempaa toimintaa käytettiin hakutulosten saamiseen, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Perustuu aiempaan toimintaasi.

Internetyhteytesi IP-osoite

IP-osoite eli internetin protokollaosoite on internetpalveluntarjoajasi sinulle antama osoite. Se on internetin käytön edellytys. IP-osoitteita käytetään muodostamaan yhteys laitteesi ja käyttämiesi verkkosivustojen ja palveluiden välille.

IP-osoitteet perustuvat karkeasti maantieteelliseen sijaintiin. Tämä tarkoittaa, että kaikki käyttämäsi verkkosivustot, esim. google.com, voivat saada jotain tietoa yleisestä sijainnistasi.

Jos IP-osoitettasi käytettiin haussa yleisen alueen arviointiin, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Internetosoitteestasi.

Tärkeää: Internet ei toimi ilman IP-osoitetta. Kun käytät sivustoja, sovelluksia tai Googlen kaltaisia palveluita, ne voivat nähdä jotain tietoja sijainnistasi.

Sijainnin hallinta ja yksityisyytesi

Kun haet jotain Googlesta, Google arvioi aina haun karkean tekoalueen. Karkean alueen arviointi tarkoittaa, että Google voi antaa sinulle osuvia tuloksia ja huolehtia tilin suojauksesta havaitsemalla epätavallista toimintaa, esim. sisäänkirjautumisen uudessa kaupungissa.

Karkea alue on suurempi kuin neliömaili (vastaa 2,6 neliökilometriä) ja siellä on vähintään 1 000 käyttäjää, joten karkea alue ei paljasta henkilöllisyyttäsi haun yhteydessä, vaan yksityisyytesi säilyy. Tämä tarkoittaa, että kaupunkien ulkopuolella karkea alue on yleensä paljon suurempi kuin muutama neliökilometri. Arvioitu karkea alue perustuu tässä artikkelissa mainittuihin sijaintilähteisiin.

Jos annat google.comille tai Googlen sovelluksille luvan käyttää sijaintiasi, Google käyttää hakuja tehtäessä tarkkaa sijaintiasi, jotta saisit parhaat hakutulokset. Tarkka sijainti tarkoittaa nimenomaista olinpaikkaasi, kuten tiettyä osoitetta.

Jos olet lisännyt koti- tai työosoitteen ja Google arvioi, että olet kotona tai työpaikalla, tämän paikan tarkkaa osoitetta käytetään hauissa.