Inzicht krijgen in locatiegegevens en je locatie beheren als je zoekt op Google

Als je zoekt op Google, zoals met Maps, Zoeken of de Google Assistent, wordt je huidige locatie gebruikt om je nuttige resultaten te bieden. Als je bijvoorbeeld naar koffiebars zoekt, zoek je waarschijnlijk naar koffiebars bij jou in de buurt. Aan de hand van je locatie kan Google resultaten bij jou in de buurt weergeven, zelfs als je geen locatie in je zoekopdracht hebt opgenomen.

Je locatie is afkomstig van verschillende bronnen, die samen worden gebruikt om te schatten waar je bent. Je kunt je locatie-instellingen tijdens het gebruik van Google-services updaten om de gewenste zoekresultaten te krijgen en je privacy te beheren op de manier die bij jou past.

Wil je meer informatie over hoe locatie werkt voordat je de instellingen wijzigt, dan vind je hieronder informatie over hoe Google de locatie bepaalt als je zoekt.

Je locatie updaten voor betere lokale resultaten

Als je iets in de buurt zoekt en geen lokale zoekresultaten vindt, kun je het volgende proberen:

• Voeg je huidige locatie aan je zoekopdracht toe, bijvoorbeeld koffiebars in Deventer.
  • Ga na of je apparaat je locatie naar Google stuurt als je zoekt. Volg de onderstaande stappen om de locatie-instellingen voor je apparaat te beheren.

Als je inlogt op je Google-account, krijg je betere resultaten. Als je bijvoorbeeld vaak thuis of op je werk zoekt, stel je je woon- of werkadres in of update je dit, zodat Google je op die plaatsen betere resultaten kan bieden.

De locatie-instellingen van je apparaat beheren

De meeste computers kunnen locatiegegevens naar websites sturen, ook als ze geen gps hebben. Je kunt bepalen of de locatie vanaf je apparaat wordt gestuurd naar een website (zoals google.com) door de locatierechten in je browser te wijzigen.

Belangrijk: Je moet mogelijk de locatie-instellingen of systeemvoorkeuren van je computer checken.

Locatierechten beheren voor google.com

1. Open de browser op je computer en ga naar google.com.
  2. Tik linksboven in de adresbalk op het hangslot Vergrendelen en dan Site-instellingen en dan Locatie. In sommige browsers moet je wellicht met de rechtermuisknop op de adresbalk klikken of het instellingenmenu controleren.
  3. Selecteer Toestaan of Blokkeren voor google.com.
Belangrijk: Het kan soms lang duren voordat je browser de huidige locatie van je apparaat heeft ontvangen. Omdat we je snel zoekresultaten willen geven, kan google.com de apparaatlocatie gebruiken van de vorige keer dat je Google hebt gebruikt. Deze locatie wordt opgeslagen in een cookie die na zes uur verloopt. Bekijk meer informatie over hoe je cookies beheert.

Hoe Google je locatie bepaalt als je zoekt

Als je zoekt op Google, zoals met Maps, Zoeken of de Google Assistent, wordt je huidige locatie geschat op basis van verschillende bronnen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Deze bronnen worden samen gebruikt om te bepalen waar je bent:

Belangrijk: De meeste van deze locatiebronnen kunnen worden beheerd via de rechten van je apparaat, je accountvoorkeuren of andere instellingen. Hieronder vind je meer informatie over de invloed van je keuzes op je privacy en locatie.

Bronnen voor het bepalen van je locatie als je zoekt

Als je zoekt op Google, kun je onderaan de resultatenpagina zien hoe je locatie is geschat.

Je apparaatlocatie

Veel apparaten, zoals telefoons of computers, kunnen hun exacte locatie bepalen. Zo'n nauwkeurige locatie is handig voor apps, bijvoorbeeld voor routes in Google Maps of voor nuttige zoekresultaten bij jou in de buurt. Sommige zoekopdrachten die afhankelijk zijn van waar je je precies bevindt, zoals koffiebar, bushalte of geldautomaat, leveren vaak betere resultaten op als locatierechten zijn ingeschakeld.

Via de bovenstaande stappen kun je de locatie-instellingen van je apparaat beheren om te bepalen of je locatie beschikbaar is als je zoekt. Afhankelijk van je apparaat kun je de locatie doorgaans in- of uitschakelen voor afzonderlijke apps en websites en voor het apparaat zelf.

Als de locatie van je apparaat is gebruikt om je zoekresultaten weer te geven, wordt onderaan de pagina met zoekresultaten bij de locatiegegevens Van je apparaat weergegeven.

Belangrijk: Het kan soms lang duren voordat je browser de huidige locatie van je apparaat heeft ontvangen. Omdat we je snel zoekresultaten willen geven, kan google.com de apparaatlocatie gebruiken van de vorige keer dat je Google hebt gebruikt. Deze locatie wordt opgeslagen in een cookie die na zes uur verloopt. Bekijk meer informatie over hoe je cookies beheert.

Je woon- of werkadres, uit je gelabelde plaatsen

Stel je je woon- of werkadres in, dan kunnen deze worden gebruikt om je locatie te schatten als het waarschijnlijk is dat je je op een van deze plaatsen bevindt.

Je kunt je woon- of werkadres bewerken of verwijderen in Google Maps.

Als de locatie van je gelabelde plaatsen is gebruikt om je zoekresultaten weer te geven, wordt onderaan de pagina met zoekresultaten Uit je plaatsen (thuis) of Uit je plaatsen (werk) weergegeven.

Je locatiegeschiedenis

Als je op je Google-account bent ingelogd en de locatiegeschiedenis hebt ingeschakeld, kan Google de recente locatie van je ingelogde apparaten gebruiken om je huidige locatie te schatten. Als je bijvoorbeeld bent ingelogd en Google Maps op een computer gebruikt, kun je op basis van de locatie van je telefoon van enkele minuten geleden zien waar je bent, zelfs als je de telefoon niet onlangs hebt gebruikt. Als je de locatiegeschiedenis onderbreekt, kan je laatst geüploade locatie maximaal 24 uur worden gebruikt.

Als je recente locatiegeschiedenis is gebruikt om je huidige locatie te schatten om je zoekresultaten weer te geven, wordt onderaan de pagina met zoekresultaten Uit je locatiegeschiedenis weergegeven.

Als je niet wilt dat nieuwe locatiegeschiedenis wordt opgeslagen in je Google-account, kun je de locatiegeschiedenis onderbreken. Je kunt ook de Google Maps-tijdlijn gebruiken om bestaande locatiegeschiedenis te verwijderen.

Meer informatie over hoe je je locatiegeschiedenis beheert.

Je eerdere activiteit op Google-sites en in Google-apps

Als je op je Google-account bent ingelogd en 'Web- en app-activiteit' hebt ingeschakeld, kan je activiteit op Google-sites en in Google-apps en -services worden opgeslagen in je Google-account. Sommige items uit je activiteit kunnen het algemene gebied bevatten waar je je op dat moment bevond. Een exacte locatie kan in je activiteit worden opgeslagen als je activiteit op een specifieke locatie plaatsvindt.

In sommige gevallen kunnen gebieden waarnaar je in het verleden hebt gezocht, worden gebruikt om je huidige locatie te schatten. Als je bijvoorbeeld zoekt naar koffiebars in Deventer en later naar nagelstudio zoekt, kan Google nagelstudio's in Deventer weergeven.

Je kunt je 'Web- en app-activiteit' bekijken en beheren op myactivity.google.com. Bekijk meer informatie over hoe je activiteit in je account bekijkt en beheert.

Als je niet bent ingelogd op je Google-account, kan Google bepaalde locatiegegevens van eerdere zoekopdrachten opslaan op het apparaat dat je gebruikt om relevantere resultaten en aanbevelingen te bieden. Als je zoekactiviteit terwijl je bent uitgelogd uitschakelt, gebruikt Google geen eerdere zoekopdrachten om je locatie te schatten. Meer informatie over privé zoeken en browsen.

Als je eerdere activiteit is gebruikt om je zoekresultaten weer te geven, wordt onderaan de pagina met zoekresultaten bij de locatiegegevens Gebaseerd op je eerdere activiteit weergegeven.

Het IP-adres van je internetverbinding

Een IP-adres (ook wel internetadres genoemd) wordt door je internetprovider aan je apparaat toegewezen. Dit is een vereiste om te kunnen internetten. IP-adressen worden gebruikt om je apparaat te verbinden met de websites en services die je gebruikt.

IP-adressen zijn ruwweg gebaseerd op geografie. Dit betekent dat elke website die je gebruikt, waaronder google.com, informatie kan ontvangen over het algemene gebied waar je je bevindt.

Als je IP-adres is gebruikt om het huidige algemene gebied voor je zoekopdracht te schatten, wordt onderaan de pagina met zoekresultaten Gebaseerd op je internetadres weergegeven.

Belangrijk: Je kunt niet voorkomen dat apps en websites die je bezoekt, waaronder Google, het IP-adres van je apparaat ophalen, omdat internet dan niet werkt. Dit betekent dat alle apps en websites die je bezoekt, vaak informatie over je locatie kunnen afleiden.

Locatierechten en je privacy

Als je zoekt op Google, maakt Google altijd een schatting van het algemene gebied van waaruit je zoekt. Door een schatting te maken van het algemene gebied waar je je bevindt, kan Google je relevante resultaten bieden en je account beveiligen door ongebruikelijke activiteit te detecteren, zoals inloggen vanuit een nieuwe plaats.

Een algemeen gebied is groter dan tweeëneenhalve vierkante kilometer en heeft minimaal duizend gebruikers, zodat het algemene gebied van je zoekopdracht je niet kan identificeren en je privacy wordt beschermd. Dit betekent dat een algemeen gebied buiten steden meestal veel groter is dan tweeëneenhalve vierkante kilometer. Het geschatte algemene gebied is afkomstig van de locatiebronnen die we in dit artikel hebben beschreven.

Als je locatierechten geeft aan google.com of Google-apps op je apparaat, wordt je exacte locatie door Google gebruikt om de beste zoekresultaten weer te geven als je zoekt. Exacte locatie betekent precies waar je bent, bijvoorbeeld een specifiek adres of specifieke straat.

Als je je woon- of werkadres instelt en Google inschat dat je thuis of op het werk bent, wordt het exacte adres gebruikt voor je zoekopdracht.