Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Lær om generativ AI

Generativ kunstig intelligens (AI) er en type AI du kan bruke til å lage innhold. Du kan bruke den for å være mer kreativ og produktiv samt for å få kunnskap om ulike ting.

I denne artikkelen finner du mer informasjon om generativ AI, inkludert

• hva generativ AI er, og hvordan det fungerer
  • hvordan du kan bruke generativ AI og evaluere svarenes nøyaktighet
  • hvordan Google utvikler AI

Hva er generativ AI?

Generativ AI er en type maskinlæringsmodell. Generativ AI er ikke et menneske. Den kan ikke tenke selv og har ingen følelser. Den er bare veldig god på å finne mønstre.

Tidligere ble AI brukt til å forstå og anbefale informasjon. Nå kan vi også bruke generativ AI til å lage nytt innhold, for eksempel bilder, musikk og kode.

Hvordan blir maskinlæringsmodeller lært opp?

Maskinlæringsmodeller, inkludert generativ AI, lærer gjennom en prosess med observasjon og mønstermatching som kalles opplæring. For at en modell skal forstå hva en joggesko er, læres den opp med millioner av bilder av joggesko. Over tid gjenkjenner den at joggesko er gjenstander som mennesker har på føttene, og som har skolisser, såler og logoer.

Ved hjelp av opplæring kan modellen

1. ta imot forespørsler som «Generer et bilde av joggesko med et geiteanheng»
  2. knytte sammen det den har lært om joggesko, geiter og anheng
  3. genere et bilde, selv om den ikke har sett noe sånt bilde før
Hvordan er generativ AI bygget på store språkmodeller?

Generativ AI og store språkmodeller (SSM-er) inngår i den samme teknologien. Generativ AI kan læres opp på alle slags data, men SSM-er bruker ord som hovedkilden til opplæringsdata.

Opplevelser som er bygget på SSM-er, for eksempel Gemini og generative søkeopplevelser, kan gjette neste ord basert på forespørselen din og teksten den har generert hittil. De får fleksibilitet til å velge sannsynlige neste ord som matcher mønstrene de får fra opplæringen. Denne fleksibiliteten fører til at de kan generere kreative svar.

Hvis du ber dem om å fylle ut frasen «Harry [tomt]», forventer de kanskje at det neste ordet er «Styles» eller «Potter».

Hvordan kan du bruke generativ AI?

Viktig: Googles opplevelser med generativ AI kan gjøre det lettere å komme i gang med den kreative prosessen. Det er ikke meningen at de skal gjøre alt arbeidet for deg eller overta rollen som skaper.

Her er 3 måter du kan bruke generativ AI på:

• Idémyldre kreative ideer. Du kan for eksempel få hjelp til å skrive en forløper til favorittfilmen din.
  • Still spørsmål du ikke trodde det fantes svar på. Eksempel: «Hva kom først av hønen og egget?»
  • Få litt ekstra hjelp. Be den om å foreslå en tittel for en historie du har skrevet, eller få hjelp med å identifisere dyre- eller insektarter i et bilde.

Når du utforsker, lager og lærer nye ting med generativ AI, er det viktig at du bruker den på en ansvarlig måte. Du finner mer informasjon i retningslinjene om forbudt bruk av generativ AI.

AI gjør feil

Siden generativ AI er på forsøksstadiet og under utvikling, kan den – og kommer den til å – gjøre feil:

• Det kan finne opp ting. Når generativ AI dikter opp et svar, kalles det en hallusinasjon. Hallusinasjoner oppstår fordi SSM-er ikke samler inn informasjon i det hele tatt, i motsetning til for eksempel Google Søk, som henter informasjon fra nettet. I stedet velger SSM-er de mest sannsynlige neste ordene basert på brukerens inndata.
    • Du kan for eksempel spørre «Hvem vinner turn for kvinner i sommer-OL i Brisbane 2032?» og få svar, selv om det ikke er avholdt ennå.
  • Den kan misforstå ting. Noen ganger feiltolker produkter med generativ AI språket, og da endres meningen.
    • La oss si at du vil vite mer om valutaen vår, norske kroner. Hvis du ber om informasjon om kroner, kan det hende du får informasjon om hodepryden til konger og dronninger i stedet.
Sjekk alltid svaret

Vær kritisk til svarene du får fra verktøy som bruker generativ AI. Bruk Google og andre ressurser til å sjekke informasjon som presenteres som fakta.

Hvis du finner noe som ikke stemmer, er det fint om du rapporterer det. Mange av produktene våre som bruker generativ AI, har rapporteringsverktøy. Når du gir oss tilbakemelding, hjelper du oss med å finstemme modellene for å gi alle brukere en bedre opplevelse av generativ AI.

Vær forsiktig når du bruker kode

De generative kodefunksjonene er fortsatt på forsøksstadiet, og du er ansvarlig for bruken av koden eller kodingsforklaringene som foreslås. Du bør bruke skjønn og teste og gjennomgå all kode for å se etter feil og sårbarheter før du bruker den. Du er ansvarlig for å overholde eventuelle lisenskrav, for eksempel der vi oppgir kildehenvisninger til repositorier for åpen kildekode. Finn ut mer.

Hvordan utvikler Google AI?

For å sikre at vi lager verktøy som gjør verden bedre for alle, utarbeidet vi et sett med AI-prinsipper i 2018. Disse prinsippene beskriver målene våre om å utvikle dristig teknologi som kan takle noen av samfunnets største utfordringer på en ansvarlig måte.

Vi bruker for eksempel AI til

• å støtte tiltak som begrenser klimaendringene, for eksempel å redusere trafikk med mye tomgangskjøring for å senke utslippene fra kjøretøy
  • å forutsi eller overvåke naturkatastrofer, for eksempel flomprognoser i over 20 land og oversikt over skogbranner i sanntid
  • å støtte innovasjoner innen helsetjenester, for eksempel å gjøre tuberkulosetesting mer tilgjengelig og bidra til tidlig oppdagelse av brystkreft

Prinsippene våre nevner også områder der vi ikke skal bruke AI, for eksempel teknologier som fører til generell skade, bryter internasjonal lov og rett eller er i strid med menneskerettighetene.

Se hele listen vår over AI-prinsipper.

Slik bruker Google data for å utvikle generativ AI i Søk

For å utvikle og forbedre opplevelsene med generativ AI i Søk og maskinlæringsteknologiene de er bygget på, bruker Google brukernes interaksjoner med Søk og disse opplevelsene. Dette kan omfatte interaksjoner som hva brukerne søker etter, og tilbakemeldinger de gir, blant annet liker- og liker ikke-klikk. Manuell evaluering er én av mange metoder vi bruker for å evaluere og forbedre kvaliteten på resultatene og produktene våre på en ansvarlig måte.

Når opplærte evaluerere jobber med å forbedre kvaliteten på maskinlæringsmodellene for Søk, tar vi en rekke forholdsregler for å ivareta brukernes personvern:

• Dataene evaluererne ser og annoterer, er koblet fra brukernes kontoer.
  • Automatiske verktøy brukes for å gjenkjenne og fjerne et bredt spekter av identifiserende informasjon og sensitive personopplysninger.