Verwijderingstool

Zoekresultaten voor je site tijdelijk blokkeren of SafeSearch-filters beheren

Met de verwijderingstool kun je pagina's op sites die van jou zijn tijdelijk blokkeren voor weergave in Google-zoekresultaten. Gebruik deze probleemoplosser voor sites die niet van jou zijn.

Met deze tool kun je ook URL's op je site bekijken die zijn gemeld als content voor volwassenen.

Gedeelten:

URL's tijdelijk blokkeren

Volg deze procedure om een URL tijdelijk te blokkeren voor weergave in de zoekresultaten van Google.

Wanneer je deze tool moet gebruiken

• Je hebt een URL voor een Search Console-property waarvan je de eigenaar bent en je wilt deze URL snel uit de Google-zoekresultaten halen. Je moet aanvullende stappen uitvoeren om de URL permanent te verwijderen. De URL die je wilt verwijderen, kan voor een webpagina of een afbeelding zijn.
  • Je hebt gevoelige content van een pagina verwijderd en wilt dat Google de betreffende content uit de zoekresultaten verwijdert zonder de pagina uit de zoekfunctie te verwijderen.

Wanneer je deze tool niet moet gebruiken

• Om een pagina te blokkeren in een property die niet van jou is. Zie Ik beheer de webpagina niet.
  • Om een URL permanent te verwijderen uit Google Zoeken. Dit is een tussenstap voor permanente verwijdering, geen eerste stap. Als je een URL permanent wilt verwijderen, volg je de instructies om een verwijdering permanent te maken.
  • Om content van internet te verwijderen. Deze tool verwijdert content alleen uit de zoekresultaten van Google.
  • Om resultaten uit andere zoekmachines te verwijderen. Deze tool verwijdert content alleen uit de zoekresultaten van Google.

Belangrijke opmerkingen:

• Een ingewilligd verzoek is ongeveer zes maanden geldig. Daarna kan je informatie worden weergegeven in zoekresultaten van Google (zie Verwijdering permanent maken).
  • Als je een URL blokkeert, kan Google je pagina nog steeds crawlen. De URL wordt alleen niet weergegeven in de zoekresultaten. Wanneer je een verzoek indient om een URL tijdelijk te blokkeren, blijft Google je URL crawlen als deze bestaat en niet wordt geblokkeerd door een andere methode (zoals een noindex-tag). Daarom is het mogelijk dat je pagina kan worden gecrawld en opnieuw in het cachegeheugen kan worden opgeslagen voordat je je pagina verwijdert of beveiligt met een wachtwoord. Dit betekent dat de pagina opnieuw kan worden weergegeven in zoekresultaten zodra de black-outperiode is afgelopen.
  • Als je URL onbereikbaar wordt voor Google, wordt aangenomen dat de pagina is verdwenen en wordt je blokkeringsverzoek beëindigd. Een pagina die later op die URL wordt gevonden, wordt beschouwd als een nieuwe pagina die kan worden weergegeven in zoekresultaten van Google.

De verwijderingstool gebruiken

Een URL tijdelijk blokkeren voor Google Zoeken of de weergave op Google updaten als een pagina is gewijzigd:

1. De URL moet zich in een Search Console-property bevinden waarvan je de eigenaar bent. Als dit niet het geval is, volg je deze instructies.
  2. Open de verwijderingstool.
  3. Selecteer het tabblad Tijdelijke verwijderingen.
  4. Klik op Nieuw verzoek.
  5. Selecteer URL tijdelijk verwijderen of URL in cachegeheugen wissen:
    1. URL tijdelijk verwijderen

Wat gebeurt er als je deze optie kiest?

Hiermee wordt de URL voor ongeveer zes maanden geblokkeerd voor de zoekresultaten van Google. De pagina kan na de black-outperiode opnieuw worden weergegeven in zoekresultaten. De pagina moet opnieuw worden gecrawld voordat deze opnieuw wordt weergegeven in de zoekresultaten.

Hiermee worden ook de kopie van de pagina en het paginafragment uit het cachegeheugen gewist.

Gebruik deze functie als eerste stap om een pagina permanent te blokkeren voor de zoekresultaten van Google.

Je kunt een specifieke URL blokkeren of alle URL's die met een opgegeven voorvoegsel beginnen.

Een specifieke URL blokkeren

URL's blokkeren die beginnen met een voorvoegsel

• Selecteer Alle URL's met dit voorvoegsel verwijderen.
      • Hiermee worden alle URL's geblokkeerd die met het opgegeven voorvoegsel beginnen, zowel www als niet-www. Als je property bijvoorbeeld example.com is en je foods/ opgeeft, komen alle volgende URL's overeen:
        • example.com/foods/pizza https://www.example.com/foods/bread?type=whole_wheat
        • www.example.com/foods/pasta/spaghetti/bologonese.html
      • Laat het pad leeg als je een volledige site wilt verbergen.
      • Zie de aanvullende opmerkingen hieronder.

Aanvullende opmerkingen:

• Tijdens de black-outperiode crawlt Google de pagina opnieuw en worden de in het cachegeheugen opgeslagen pagina en het fragment vernieuwd. Ze worden echter niet weergegeven totdat de black-outperiode is afgelopen, tenzij je de verwijdering permanent maakt.
      • Alle varianten van http en https, www en niet-www komen overeen. Als je example.com/mijnpagina opgeeft, komt dit overeen met:
        • https://example.com/mijnpagina
        • http://example.com/mijnpagina
        • https://www.example.com/mijnpagina
        • http://www.example.com/mijnpagina
        • Andere subdomeinen (zoals m. of amp.) komen niet overeen. http://m.example.com/mijnpagina komt dus niet overeen.
    2. URL in cachegeheugen wissen

Wat gebeurt er als je deze optie kiest?

Hiermee wordt het fragment van de paginabeschrijving verwijderd uit de zoekresultaten tot de pagina opnieuw wordt gecrawld en het fragment wordt gegenereerd uit de nieuwe content. Tot de volgende crawl bevat de paginabeschrijving de tekst 'Geen paginabeschrijving beschikbaar'.

Gebruik deze functie wanneer je gevoelige informatie van een pagina verwijdert en je het fragment in de zoekresultaten van Google wilt updaten. Houd er rekening mee dat de pagina mogelijk nog steeds in de zoekresultaten wordt weergegeven voor de verwijderde informatie totdat de pagina opnieuw wordt gecrawld. De verwijderde gegevens worden echter niet weergegeven in het fragment of in de gecachte versie.

Opmerkingen:

6. Selecteer Volgende om het proces te voltooien. De verwerking neemt doorgaans tot maximaal één dag in beslag en we kunnen niet garanderen dat het verzoek wordt ingewilligd. Kom later terug om de status van het verzoek te controleren. Als je verzoek is afgewezen, klik je op Meer informatie om te achterhalen waarom.
  7. Dien aanvullende verwijderingsverzoeken in voor aanvullende URL's die mogelijk naar dezelfde pagina verwijzen, evenals voor varianten in hoofdlettergebruik voor URL's die je server verwerkt. De volgende URL's kunnen bijvoorbeeld allemaal verwijzen naar dezelfde pagina:
    • example.com/mijnpagina
    • example.com/MijnPagina
    • example.com/pagina?1234
  8. Lees het volgende gedeelte om de verwijdering permanent te maken.

Iets permanent verwijderen

Met de verwijderingstool worden URL's slechts tijdelijk verwijderd (ongeveer zes maanden). Content of een URL permanent uit Google Zoeken verwijderen:

1. Voer een van de volgende acties uit om de pagina permanent te verwijderen:
    • Verwijder of update de content op je site (afbeeldingen, pagina's, directory's) en zorg ervoor dat je webserver de http-statuscode 404 (Niet gevonden) of 410 (Verdwenen) retourneert. Niet-html-bestanden (zoals pdf's) moeten volledig van je server worden verwijderd. (Meer informatie over HTTP-statuscodes)
    • Blokkeer de toegang tot de content, bijvoorbeeld door een wachtwoord te vereisen.
    • Geef aan dat de pagina niet moet worden geïndexeerd door gebruik te maken van de noindex-metatag. Dit is minder veilig dan de andere methoden.
    • Gebruik robots.txt niet als blokkeringsmechanisme.
  2. Als je de pagina hebt geblokkeerd voordat je de content permanent hebt verwijderd (stap 1), hef je de blokkering op en blokkeer je de pagina opnieuw. Hierdoor wordt de pagina uit de index gewist als deze na het blokkeren opnieuw is gecrawld.

De geschiedenis van je tijdelijke verwijderingsverzoeken bekijken

Je kunt een geschiedenis bekijken van alle verwijderingsverzoeken voor deze site die in de afgelopen zes maanden met deze tool zijn ingediend.

De geschiedenistabel bevat de volgende informatie:

URL
De gevraagde URL. Alle varianten (http/https en met/zonder www) van de weergegeven URL zijn ook opgenomen in het verzoek.
Type
Het type verzoek:
Status
De status van het verzoek:
  • Verzoek verwerken: Het verzoek is in behandeling.
  • Verzoek geweigerd: Het verzoek is geweigerd. Dit komt doorgaans omdat er al een ander identiek verzoek in behandeling is. Bekijk meer mogelijke redenen waarom een verzoek kan worden geweigerd.
  • Verzoek geannuleerd: Je hebt het verzoek geannuleerd.
  • Tijdelijk verwijderd: De URL is tijdelijk verwijderd uit de zoekresultaten van Google. Je moet de verwijdering permanent maken, anders kan de pagina na ongeveer zes maanden opnieuw worden weergegeven.
  • Verwijdering verlopen: Een URL-verwijderingsverzoek is verlopen en de pagina kan weer worden weergegeven in de zoekresultaten, tenzij je nog een verwijderingsverzoek indient.
  • Gewist: Het verzoek om de cache te wissen is voltooid.

Een verwijderingsverzoek annuleren

De tijdelijke blokkering voor de zoekresultaten annuleren:

1. Open de verwijderingstool.
  2. Zoek in de overzichtstabel naar je verzoek.
  3. Klik op de inline-menuknop More naast het verzoek en selecteer Verzoek annuleren.

Misbruik van de verwijderingstool

De URL-verwijderingstool is bedoeld als eerste stap voor content die dringend moet worden geblokkeerd, bijvoorbeeld als deze vertrouwelijke gegevens bevat die per ongeluk openbaar zijn gemaakt. Als je de tool voor andere doeleinden gebruikt (zoals de volgende doeleinden), kan dit problemen met je site veroorzaken:

• Gebruik de tool niet om achtergebleven rommel op te ruimen, zoals oude pagina's waarvoor een 404-melding wordt weergegeven. Als je onlangs je site hebt gewijzigd en nu verouderde URL's in de index hebt, zien de crawlers van Google dit wanneer we je URL's opnieuw crawlen. Die pagina's verdwijnen op natuurlijke wijze uit onze zoekresultaten. Je hoeft hiervoor geen dringende update aan te vragen.
  • Gebruik de tool niet om crawlfouten te verhelpen die worden vermeld in je Search Console-account. Met de tool voor het blokkeren van URL's worden URL's geblokkeerd voor de zoekresultaten van Google en niet verwijderd uit je Search Console-account. Je hoeft URL's niet handmatig uit dit rapport te verwijderen. Ze verdwijnen in de loop van de tijd op natuurlijke wijze.
  • Gebruik de tool niet om helemaal opnieuw te beginnen met je site. Als je je zorgen maakt omdat je site een waarschuwing heeft ontvangen of als je helemaal opnieuw wilt beginnen nadat je een domein van iemand anders hebt gekocht, raden we je aan een verzoek tot heroverweging in te dienen om ons te laten weten wat het probleem was en wat er is gewijzigd.
  • Gebruik de tool niet om je site offline te halen nadat deze is gehackt. Als je site is gehackt en je af wilt van verkeerde URL's die zijn geïndexeerd, gebruik je de tool voor het blokkeren van URL's om nieuwe URL's te blokkeren die de hacker heeft gemaakt, bijvoorbeeld http://www.example.com/buy-cheap-cialis-skq3w598.html. We raden je af je volledige site te blokkeren of URL's te blokkeren die je op den duur wel wilt laten indexeren. In plaats daarvan ruim je de rommel op die de hacker heeft achtergelaten en laat je ons je site opnieuw crawlen. Meer informatie over omgaan met een gehackte site.
  • Gebruik de tool niet om de juiste versie van je site te laten indexeren. Veel sites maken dezelfde html-content of bestanden toegankelijk via verschillende URL's. Als je dit doet en geen duplicaten wilt weergeven in zoekresultaten, bekijk je onze aanbevolen methoden voor het gebruik van canonieke URL's. Gebruik de tool voor het blokkeren van URL's niet om de URL's te blokkeren die je niet wilt weergeven in zoekresultaten. Als je dit wel doet, blijft je favoriete versie van een pagina niet behouden, maar kunnen alle versies (http/https en met/zonder www) van een URL worden verwijderd.

Verwijderingsverzoeken voor verouderde content bekijken

Je kunt een geschiedenis bekijken van alle verzoeken om verouderde zoekresultaten van Google voor je site te updaten of te verwijderen die in de afgelopen zes maanden zijn gemaakt met de tool 'Verouderde content verwijderen'. De tool 'Verouderde content verwijderen' wordt door niet-site-eigenaren gebruikt om zoekresultaten te updaten als Google Zoeken informatie weergeeft die niet meer aanwezig is op de site. Als het verzoek wordt ingewilligd, wordt het resultaat op Google geüpdatet. Als de pagina niet meer aanwezig is, wordt het resultaat verwijderd uit de index en niet meer weergegeven. Als de content is verwijderd van de pagina, wordt de verwijderde content niet meer geactiveerd of weergegeven door Google Zoeken.

Je verzoekgeschiedenis te bekijken:

1. Open de verwijderingstool.
  2. Selecteer het tabblad Verouderde content. De geschiedenistabel bevat de volgende informatie:
URL
De gevraagde URL. Alle varianten (http/https en met/zonder www) van de weergegeven URL zijn ook opgenomen in het verzoek.
Type
Het type verzoek. Dit kan een van de volgende zijn:
  • Verwijdering van verouderd cachegeheugen: De pagina bestaat nog steeds, maar bepaalde content is verwijderd. Hiermee wordt het paginafragment in het resultaat gewist tot de volgende crawl. Voor Google-zoekopdrachten naar de verwijderde content wordt deze pagina niet meer weergegeven.
  • Verwijdering van verouderde pagina: De pagina bestaat niet meer en is gewist uit de index en zoekresultaten van Google.
Aangevraagd
De datum waarop het verzoek is ingediend, in Pacific Time.
Status
De status van het verwijderingsverzoek voor verouderde content. Kan een van de volgende zijn:
  • Goedgekeurd: Het verzoek is goedgekeurd en wordt binnenkort toegepast.
  • Geweigerd: Content staat nog op pagina: De content die de aanvrager heeft gemarkeerd als verwijderd, staat nog steeds op de pagina. De content moet van de pagina worden verwijderd om de Google-index te updaten.
  • Geweigerd: Verouderde content staat niet in index: De content die de aanvrager heeft gemarkeerd als verouderd, staat niet in de door Google geïndexeerde versie van de pagina. De content is verwijderd en Google heeft de pagina opnieuw bezocht voordat dit verzoek is ontvangen, of de gebruiker heeft onjuiste content opgegeven die nooit op de pagina heeft gestaan.
  • Geweigerd: Pagina is niet geïndexeerd: De ingediende URL staat niet in onze index.
  • Geweigerd: Dubbel verzoek: Er is nog een vergelijkbaar verzoek in behandeling.
  • Geweigerd: Pagina is niet verwijderd: Een pagina die de aanvrager heeft gemarkeerd als verwijderd, bestaat nog steeds.
  • Geweigerd: Niet opgegeven: Het verzoek kan niet worden ingewilligd om een andere, niet-opgegeven reden.

Inzicht in welke URL's op je site zijn gemeld als content voor volwassenen

Google-gebruikers kunnen specifieke URL's als alleen voor volwassenen bij Google melden via de SafeSearch-suggestietool. Via deze tool ingediende URL's worden gecontroleerd. Als Google van mening is dat deze content moet worden gefilterd in SafeSearch-resultaten, krijgen deze URL's het label 'content voor volwassenen'.

Een lijst bekijken van URL's op je site die zijn gemeld als content voor volwassenen:

1. Open de verwijderingstool.
  2. Selecteer het tabblad Filteren met SafeSearch.

De geschiedenistabel bevat de lijst met verzoeken om je content te labelen als materiaal voor volwassenen. Als je van mening bent dat een pagina op je site een onjuist label heeft gekregen, kun je dit melden op het forum voor webmasters.

Verzoeken van het type 'Filteren met SafeSearch' kunnen de volgende statuswaarden hebben:

• Verzoek verwerken: Na ontvangst kan het enkele dagen of langer duren voordat het verzoek is verwerkt.
  • Verzoek geannuleerd: De gebruiker die het verzoek heeft ingediend, heeft het geannuleerd.
  • Verzoek geweigerd: Het verzoek is geweigerd om een van deze redenen.
  • Gefilterd: Het verzoek is ingewilligd en de URL wordt niet weergegeven in zoekresultaten van Google voor gebruikers die SafeSearch hebben ingeschakeld.