Verkko-osoitteen muutostyökalu

Sivuston siirtäminen verkkotunnukselta toiselle

Tietoja tästä työkalusta

Käytä verkko-osoitteen muutostyökalua, kun siirrät verkkosivustosi yhdeltä verkkotunnukselta tai aliverkkotunnukselta toiselle: esimerkiksi osoitteesta example.com osoitteeseen example.org tai example2.com. Tämä työkalu kertoo Googlelle muutoksesta ja auttaa siirtämään Google-hakutuloksesi vanhalta sivustolta uudelle. Käytä tätä työkalua, kun olet siirtänyt ja uudelleenohjannut sivustosi.

Milloin työkalua ei tule käyttää

Älä käytä verkko-osoitteen muutostyökalua seuraaviin siirtoihin:

• Osoitteen muuttaminen http:stä https:ksi. Jos siirryt http:stä https:ään, seuraa sivuston siirtämiseen ja URL-osoitteiden vaihtamiseen liittyviä ohjeita, mutta älä käytä tätä työkalua. Google selvittää muutokset puolestasi.
  • Joidenkin sivujen siirtäminen sijainnista toiseen sivuston sisällä: Esimerkiksi osoitteesta example.com/vanhapolku/… osoitteeseen example.com/uusipolku/…). Tässä tapauksessa sinun tarvitsee vain lisätä uudelleenohjaukset ja päivittää sivustokartat asianmukaisella tavalla. Tällä työkalulla voit kuitenkin siirtää sivustosi yhdeltä verkkotunnukselta toisen verkkotunnuksen polulle, esimerkiksi osoitteesta example.com osoitteeseen example3.com/new/location/.
  • Siirtyminen www-alkuisista versioista muihin versioihin: Esimerkiksi osoitteesta www.example.com osoitteeseen example.com. Käytä tässä tapauksessa ensisijaisuudesta kertovia tageja ja/tai uudelleenohjauksia ilman verkko-osoitteen muutostyökalua.
  • Sivuston siirtäminen ilman käyttäjille näkyviä URL-osoitteen muutoksia (eli sivuston URL-osoite säilyy samana, mutta vaihdat hosting-palvelua tai CDN:ää). Tässä tapauksessa lue sivuston siirtämisestä ilman URL-osoitteiden muutoksia.

Sivustosiirtojen parhaat käytännöt

• Älä ketjuta sivustojen siirtoja. Jos lähetät verkko-osoitteen muutosilmoituksen, joka ohjaa liikenteen sivustolta A sivustolle B, et voi heti lähettää uutta verkko-osoitteenmuutosta sivustolta B sivustolle C.
  • Useita samaan sijaintiin kohdistuvia siirtoja ei kannata yhdistää. Sivustojen A, B ja C siirtäminen uuteen sijaintiin D voi aiheuttaa sekaannuksia ja liikenteen menetystä. Sinun kannattaa siirtää sivustot uuteen, yhdistettyyn sijaintiin yksi kerrallaan ja antaa liikenteen tasaantua ennen seuraavan sivuston siirtämistä.
  • Jos haluat siirtää verkkotunnus-omaisuuden yhteen sijaintiin (osoitteesta A.com osoitteeseen B.com) ja aliverkkotunnuksen toiseen omaisuuteen (osoitteesta m.A.com osoitteeseen m.C.com), luo omaisuus aliverkkotunnukselle m.A.com ja siirrä se erikseen.
  • Sivuston arkkitehtuurin säilyttäminen samana uudessa sijainnissa auttaa siirtämään signaalit suoremmin uudelle sivustolle. Jos siirrät sivuston yhtä aikaa uudessa sijainnissa tapahtuvan sivuston sisällön ja URL-osoiterakenteen uudistamisen kanssa, menetät todennäköisesti jonkin verran liikennettä, sillä Googlen on ehkä opittava ja arvioitava yksittäiset sivut uudelleen.

Vaihe 1: Esivalmistelut

Tee nämä vaiheet kaikkien sivustosiirtojen yhteydessä:

1. Lisää 301-uudelleenohjaus vanhalta etusivulta uudelle. Suosittelemme, että käytät 301-uudelleenohjauksia myös vanhan sivustosi ensisijaisille sivuille.
  2. Lue seuraavista aiheista:
    1. Mitä sivuston siirtäminen tarkoittaa? – Suosituksia kaikille sivustosiirroille
    2. Sivuston siirtäminen ja URL-osoitteiden vaihtaminen – opas sivuston siirtämiseen yhdeltä verkkotunnukselta toiselle.
  3. Tee mahdolliset muut siirtoa edeltävät vaiheet Sivuston siirtäminen ja URL-osoitteiden vaihtaminen ‑kohdan mukaisesti.
  4. Tämän jälkeen verkkotunnustason sivustot (esim. example.com, https://example.com, m.example.com) voivat käyttää verkko-osoitteen muutostyökalua (vaihe 2).

Vaihe 2: Käytä verkko-osoitteen muutostyökalua

Esivalmisteluiden jälkeen voit käyttää verkko-osoitteen muutostyökalua välittääksesi vanhan sivuston signaalit uudelle (jos täytät alla olevat edellytykset).

Edellytykset:

• Sinun on oltava uuden ja vanhan omaisuuden omistaja Search Consolessa. Sinun täytyy hallinnoida molempia omaisuuksia samalla Google-tilillä.
  • Verkko-osoitteen muutostyökalua voi käyttää vain verkkotunnustason omaisuuksiin, kuten example.com, m.example.com ja http://example.com. Et voi siirtää polkutason alla olevia ominaisuuksia, esim. http://example.com/petstore/.
  • Työkalu ei siirrä määritetyn verkkotunnuksen (mukaan lukien www) alaisia aliverkkotunnuksia. Jos siis määrität työkalussa osoitteen example.com, osoitteita www.example.com ja m.example.com ei siirretä. Siirto vaikuttaa kuitenkin kaikkiin verkkotunnuksen alaisiin polkuihin (example.com/lisää/polku/tähän).
  • Työkalu siirtää kaikki lähdeomaisuuden protokollat. Jos määrittämäsi osoite on http://example.com, myös https://example.com siirretään.

Verkko-osoitteen muutostyökalun käyttäminen:

1. Suorita Vaihe 1: Esivalmistelut.
  2. Varmista, että täytät yllä mainitut edellytykset.
  3. Avaa verkko-osoitteen muutostyökalu verkkotunnustason omaisuudessa (eli omaisuudessa, jossa ei ole polun osia – example.com, ei example.com/petstore).
  4. Seuraa työkalun ohjeita. Työkalu suorittaa joitakin siirtoa edeltäviä tarkistuksia ennen kuin se kertoo Googlelle siirrosta. Jos jokin tärkeistä esitarkistuksista hylätään, voit jatkaa vasta korjattuasi ongelman. Jos et läpäise vähemmän tärkeitä esitarkistuksia, näet varoituksen ja suosituksia, mutta pyyntösi käsittely voi jatkua.
  5. Jos läpäiset tärkeät esitarkistukset, kaikki sivustot, joilta tai joille siirretään, näyttävät Search Consolessa ilmoituksen käynnissä olevasta siirrosta. Ilmoitukset ovat nähtävillä 180 päivän ajan.
  6. Seuraa liikennettä sivuston siirtämistä ja URL-osoitteiden vaihtamista koskevien ohjeiden mukaisesti.
  7. Jätä uudelleenohjaukset voimaan ainakin 180 päiväksi tai pidemmäksi aikaa, jos niihin kohdistuu edelleen liikennettä Google Hausta. Poista vanhat sivut, mutta suosittelemme, että maksat vanhasta verkkotunnuksesta vielä ainakin vuoden, jotta kukaan muu ei voi ostaa ja käyttää jättämääsi verkkotunnusta haitallisiin tarkoituksiin. 180 päivän jälkeen Google ei enää tunnista vanhan ja uuden sivuston välistä suhdetta. Vanha sivusto käsitellään erillään uudesta, jos se on edelleen verkossa ja indeksoitavissa.

Mitä tapahtuu, kun käytän työkalua?

Kun jätät verkko-osoitteen muutospyynnön Search Consolen kautta, se kehottaa Googlea painottamaan uuden sivuston indeksointia ja hakemistoon lisäämistä vanhan sivuston sijaan. Se myös välittää tiettyjä signaaleja vanhalta sivustolta uudelle ja kehottaa Googlea keskittymään uuteen sivustoon vanhan sijaan ensisijaisten sivujen valinnassa. Näitä toimenpiteitä jatketaan 180 päivän ajan siitä, kun aloitat siirron Search Consolessa.

Google ei poista vanhaa sivustoa hakemistosta, ja vanhan sivuston URL-osoitteet voivat edelleen näkyä hakutuloksissa, jos ne ovat saatavilla eikä uudella sivustolla ole vastaavaa sivua. Jos uudella sivustolla on vastaavia sivuja, voit vähentää hakutuloksissa näkyvien vanhojen URL-osoitteiden määrää lisäämällä uudelleenohjauksia vanhalta sivustolta uudelle ja lisäämällä rel=canonical-tageja.

Työkalu suorittaa nopean tarkistuksen ennen siirtopyynnön lähettämistä Googlelle. Tämän tarkoitus on varmistaa, että omistat molemmat sivustot, ja tarkistaa muutama sivustosi sivu 301-uudelleenohjausten varalta.

Verkko-osoitteen muutospyynnön peruuttaminen

Voit peruuttaa verkko-osoitteen muutospyynnön 180 päivän kuluessa pyynnön tekemisestä.

Osoitteenmuutoksen peruuttaminen:

1. Poista mahdolliset 301-uudelleenohjaukset. Ellet poista niitä, Google havaitsee uudelleenohjaukset indeksoidessaan sivustosi ja saattaa jatkaa URL-osoitteiden uudelleenohjausta määrityksen mukaisesti.
  2. Lisää 301-uudelleenohjaukset uudelta sivustolta vanhalle.
  3. Avaa verkko-osoitteen muutostyökalu vanhalla sivustolla ja valitse Peruuta siirto. Toista tämä kaikkien sellaisten vanhojen sivustojen osalta, joita et enää halua siirtää.

Muut tälle sivulle siirtyvät sivustot

Jos näet Search Consolen yläreunassa ilmoituksen, että muut sivustot siirtyvät tälle sivustolle, sivuston Search Console ‐omaisuuden omistaja on ilmoittanut verkko-osoitteen muutostyökalulla Googlelle, että verkkosivusto on siirretty toisesta tälle verkkotunnukselle. (Esim. jos sivuston URL-osoite on muuttunut osoitteesta example.com osoitteeseen example2.com.)

Siirron edetessä näet toisen sivuston (tai sivustojen) liikennettä lisättynä tämän sivuston liikenteeseen. Google Haku uudelleenohjaa käyttäjiä vähitellen vanhalta sivustolta uudelle.