Skapa anpassade 404-sidor

En 404-sida är det som användaren ser när han eller hon försöker besöka en sida som inte finns (därför att de har klickat på en trasig länk, sidan har tagits bort eller de har skrivit fel webbadress).

Varför bör du skapa anpassad 404-sida?

Du kan vara säker på att servern returnerar en standardiserad 404-sida, men den kanske inte är så tilltalande och din webbplats varumärke visas inte på den. På en anpassad 404-sida kan du lägga till webbplatsens varumärke och ge besökarna användbar information.

Om du har åtkomst till din server rekommenderar vi att du skapar en anpassad 404-sida. En bra 404-sida hjälper folk att hitta den information de söker samtidigt som den tipsar om annat användbart innehåll och uppmuntrar dem att fortsätta utforska webbplatsen.

(Obs! I den här artikeln beskrivs riktlinjer för hur du skapar innehåll för din anpassade 404-sida. Information om hur servern ska konfigureras för att visa den nya 404-sidan finns i server- eller webbvärdsdokumentationen. Tänk på att webbservern fortfarande behöver returnera en 404-statuskod till användare och sökrobotar, så att sökmotorerna inte indexerar den anpassade 404-sidan av misstag.)

Eftersom en 404-sida också kan vara en vanlig HTML-sida kan den anpassas på vilket sätt som helst. Här är några förslag på hur du skapar en effektiv 404-sida som håller kvar besökare på webbplatsen och hjälper dem hitta den information de söker:

• Berätta tydligt för besökarna att sidan de letar efter inte finns. Använd ett vänligt och inbjudande språk.
  • Se till att din 404-sida har samma utseende och känsla (inklusive navigering) som resten av din webbplats.
  • Det kan vara bra att lägga till länkar till de mest populära artiklarna eller inläggen samt en länk till webbplatsens startsida.
  • Det kan vara bra att ge användare möjlighet att anmäla en felaktig länk.
  • Oavsett hur fin och användbar din anpassade 404-sida är lär du inte vilja att den visas i Googles sökresultat. Du förhindrar att 404-sidor indexeras av Google och andra sökmotorer genom att se till så att webbservern returnerar HTTP-statuskoden 404 när en saknad sida efterfrågas.
  • Informera Google om flytten med verktyget Adressändring.