Migreren van de oude naar de nieuwe versie van Search Console

Migratiegids voor bestaande gebruikers

We werken aan een nieuwe versie van Search Console die het oude product uiteindelijk gaat vervangen. Als je de oude versie van Search Console hebt gebruikt, kun je in deze gids lezen wat de verschillen zijn tussen de oude en nieuwe versie van Search Console.

Algemene wijzigingen

De nieuwe versie van Search Console bevat de volgende verbeteringen ten opzichte van de oude versie:

• Zestien maanden aan zoekverkeergegevens, ten opzichte van drie maanden in het oude product.
  • Gedetailleerde informatie over een specifieke pagina, inclusief indexdekking, canonieke URL, mobiel gebruiksgemak en meer.
  • Trackingprocessen om pagina's op crawlproblemen te controleren, crawlproblemen op te lossen en een recrawl aan te vragen voor door crawlproblemen getroffen pagina's.
  • Nieuwe en verbeterde rapporten en tools, die hierna worden beschreven.
  • Werkt op mobiele apparaten.

Vergelijking van tools en rapporten

Er zijn nieuwe versies gemaakt van verschillende rapporten en tools, en er volgen er nog meer. Hier zie je een vergelijking van de tools en rapporten in de oude versie met de nieuwe varianten in de nieuwe versie van Search Console. Deze lijst wordt aangepast wanneer er nieuwe rapporten worden toegevoegd.

Het wordt sterk aangeraden om de nieuwste versie van elk rapport te gebruiken zodra er een nieuwe versie beschikbaar wordt gesteld. Oude rapporten met een nieuw equivalent worden binnenkort verwijderd.
Oud Search Console-rapport Vervanging in de nieuwe versie van Search Console Verschil
Zoekanalyse

Prestaties

Nieuw rapport bevat zestien maanden aan gegevens en is veel gebruiksvriendelijker.
Visuele kaarten Afzonderlijke optimalisatierapporten Nieuwe rapporten bieden gedetailleerde foutopsporingsinformatie en een verzoek dat met één klik kan worden ingediend om opgeloste problemen opnieuw te crawlen.
Links naar je site
Interne links
Links Nieuw rapport combineert zowel het rapport 'Links naar je site' als 'Interne links', met betrouwbaardere linkaantallen.
Indexeringsstatus Indexdekkingsstatus Nieuw rapport bevat alle informatie van het oude rapport, plus gedetailleerde informatie over de crawlstatus uit de Google-index.
Het rapport Sitemaps Sitemaps Vergelijkbare informatie, maar een beter ontworpen rapport. Het oude rapport biedt ondersteuning van tests van een sitemap zonder de sitemap in te dienen. Het nieuwe rapport test alleen bij indiening.
Accelerated Mobile Pages AMP-status In het nieuwe rapport worden veel meer fouttypen gerapporteerd, plus een oplossingsproces om herindexering van pagina's met opgeloste problemen aan te vragen.
Handmatige acties Handmatige acties Het nieuwe rapport toont een overzicht van handmatige acties, inclusief beoordelingsverzoeken en -resultaten.
Fetchen als Google URL-inspectietool De URL-inspectietool toont informatie over de geïndexeerde en live versies van een URL, met de mogelijkheid om een crawl aan te vragen. Nieuwe informatie omvat de URL van de canonieke pagina, eventuele noindex-/nocrawl-blokkeringen en of de URL zich in de Google-index bevindt.
Mobiele bruikbaarheid Mobiel gebruiksgemak Vergelijkbare informatie, maar in een bruikbaardere indeling. Biedt tevens een oplossingsproces om herindexering van pagina's met opgeloste problemen met mobiel gebruiksgemak aan te vragen.
Rapport 'Crawlfouten' Rapport 'Indexdekking' en URL-inspectietool

Crawlfouten worden op siteniveau weergegeven in het nieuwe rapport 'Indexdekking' en op afzonderlijk URL-niveau in de nieuwe URL-inspectietool. Aan de hand van deze rapporten kun je prioriteit geven aan de ernst van het probleem en pagina's groeperen op basis van vergelijkbare problemen zodat je algemene onderliggende oorzaken kunt vinden.

In het oude rapport werd elke afzonderlijke fout in de afgelopen drie maanden weergegeven, waaronder bepaalde verouderde, tijdelijke of relatief onbelangrijke fouten. De nieuwe rapporten zijn gericht op de problemen in de afgelopen maand die van belang zijn voor Google. Je krijgt een probleem alleen te zien als het je pagina uit de index dreigt te verwijderen of voorkomt dat de pagina wordt geïndexeerd.

We geven ook prioriteit aan het belang van de weergegeven problemen. Zo worden 404-fouten alleen als fout beschouwd als je ons specifiek hebt gevraagd een URL te crawlen, bijvoorbeeld via een sitemap.

Vanwege dit nieuwe gedrag kun je je richten op problemen die van invloed zijn op je site in de Google-index, in plaats van gewoon een waslijst te melden van alle fouten die Googlebot ooit heeft aangetroffen op je site.

De volgende fouten worden opnieuw toegewezen of niet weergegeven in het nieuwe rapport 'Indexdekking':

URL-fouten: desktop

Oude foutcategorie Vervanging
Serverfout Alle serverfouten worden in 'Indexdekking' gerapporteerd als serverfout (5xx).
Zachte 404

Wordt in 'Indexdekking' gerapporteerd als een van de volgende, afhankelijk van het feit of je de fout hebt ingediend om te worden gecrawld:

• Fout: Ingediende URL is een soft 404
  • Uitgesloten: Zachte 404
Toegang geweigerd

Wordt in 'Indexdekking' gerapporteerd als een van de volgende, afhankelijk van het feit of je de fout hebt ingediend om te worden gecrawld:

• Fout: Ingediende URL retourneert ongeautoriseerd verzoek (401)
  • Uitgesloten: Geblokkeerd wegens ongeautoriseerd verzoek (401)
Niet gevonden

Wordt in 'Indexdekking' gerapporteerd als een van de volgende, afhankelijk van het feit of je de fout hebt ingediend om te worden gecrawld:

• Fout: Ingediende URL niet gevonden (404)
  • Uitgesloten: Niet gevonden (404)
Overig Wordt in het rapport 'Indexdekking' gerapporteerd als Crawlafwijking.

URL-fouten: smartphone

Wordt momenteel niet gerapporteerd, maar we hopen hier een oplossing voor te bieden.

Sitefouten

Sitefouten worden niet weergegeven in de nieuwe versie van Search Console.

Beveiligingsproblemen Nieuw rapport 'Beveiligingsproblemen' Het nieuwe rapport 'Beveiligingsproblemen' vervangt de meeste functionaliteit van het oude rapport. Het rapport geeft ook een geschiedenis van problemen voor je site weer.
Gestructureerde gegevens Test voor uitgebreide resultaten en rapporten over uitgebreide resultaten Voor afzonderlijke URL's gebruik je de test voor uitgebreide resultaten (of de URL-inspectietool). Voor rapportage over de hele site bekijk je de afzonderlijke rapporten over uitgebreide resultaten voor je site. Hoewel er nog niet voor elk type uitgebreid resultaat een rapport is, wordt de dekking steeds groter.
Html-verbeteringen Geen Er wordt geen toepasselijk rapport geleverd. Volg de praktische tips om je titels en fragmenten te verbeteren.
Geblokkeerde bronnen URL-inspectietool Er is geen weergave van geblokkeerde bronnen voor de hele site beschikbaar, maar je kunt een lijst met geblokkeerde bronnen voor afzonderlijke URL's bekijken via de URL-inspectietool.
Android-apps Geen Android-apps worden na maart 2019 niet meer ondersteund in Search Console.
Propertysets Geen Propertysets worden na maart 2019 niet meer ondersteund in Search Console

Dien dezelfde gegevens niet twee keer in. Gegevens en verzoeken worden gedeeld tussen de oude en nieuwe versie van Search Console, dus je hoeft ze niet in beide in te dienen. Als je bijvoorbeeld een verzoek tot heroverweging of een sitemap hebt ingediend in de oude versie van Search Console, hoef je deze niet opnieuw in te dienen in de nieuwe versie van Search Console.

Nieuwe manieren om oude taken uit te voeren

Sommige algemene taakstappen zijn gewijzigd in de nieuwe versie van Search Console. Hier volgt een samenvatting van de meest voorkomende stappen:

• Een nieuwe property toevoegen: Lees de informatie over het nieuwe propertyproces. Alle property's worden nu weergegeven in de dropdownlijst van de navigatiebalk op elke pagina. Je kunt een property uit de lijst verwijderen om hier geen meldingen meer over te ontvangen.
  • Gebruikers en rechten beheren: Gebruik de nieuwe pagina 'Gebruikersbeheer' in Search Console.
  • Property's wijzigen: Gebruik de dropdownlijst voor property's in het navigatiegedeelte van het document.
  • Controleren op robots.txt of noindex: Gebruik de URL-inspectietool om robots.txt en de noindex-status te inspecteren op een geïndexeerde of live versie van een pagina.
  • Testen of Googlebot een pagina kan ophalen: Gebruik de URL-inspectietool om een live test van de pagina uit te voeren.
  • Een sitemap uploaden: Gebruik het nieuwe rapport voor sitemaps om sitemaps te uploaden. Geüploade sitemaps worden onmiddellijk getest.
  • Fouten met uitgebreide resultaten oplossen: Gebruik het rapport 'Afzonderlijke optimalisatie' dat zichtbaar is op de statuspagina.
  • Naar indexeringsfouten op siteniveau zoeken: Gebruik het rapport 'Indexdekkingsstatus' om indexeringsstatistieken op siteniveau te bekijken.
  • Naar indexfouten op paginaniveau zoeken: Gebruik de nieuwe URL-inspectietool voor een gedetailleerd overzicht van crawlfouten met betrekking tot een specifieke pagina.
  • Een paginacrawl aanvragen: Inspecteer de live pagina met de nieuwe URL-inspectietool en vraag een nieuwe crawl aan.
  • Een live pagina inspecteren: Gebruik de nieuwe URL-inspectietool. Screenshots van de door Googlebot aangevraagde pagina zijn nu beschikbaar.
  • Siteklikken, vertoningen en CTR bekijken (zoekanalyse): Gebruik het toepasselijke prestatierapport.
  • Gebruikers en rechten en Verificatiedetails zijn nog steeds toegankelijk via het instellingenpictogram Instellingen in het navigatievenster.

Functies die nog niet worden ondersteund

Hier volgen enkele functies die nog niet worden ondersteund in de nieuwe versie van Search Console. Als je deze functies nu al wilt gebruiken, moet je voorlopig nog gebruikmaken van de oude versie van Search Console:

• Gegevens over crawlstatistieken (gecrawlde pagina's per dag, aantal gedownloade kB per dag, downloadtijden voor pagina's)
  • robots.txt-tester
  • URL-parameters in Google Zoeken beheren
  • Data Highlighter-tool
  • Berichten lezen en beheren
  • Adreswijzigingstool
  • Voorkeursdomein instellen
  • Een Search Console-property koppelen aan een Analytics-property
  • Links afwijzen
  • Verouderde content uit de index verwijderen