Je site-eigendom verifiëren

Wat is eigendomsverificatie?

Eigendomsverificatie betekent dat je aan Search Console moet bewijzen dat je de eigenaar bent van een specifieke website. Een geverifieerde eigenaar heeft de hoogste rechten in Search Console.

Waarom is dit zo ingewikkeld?
Site-eigenaren in Search Console hebben toegang tot gevoelige informatie van Google Zoeken over een site. Ze kunnen ook acties uitvoeren die van invloed kunnen zijn op de aanwezigheid en het gedrag van een site op Google Zoeken en andere Google-services. Daarom willen we zeker weten dat alleen een echte site-eigenaar eigenaarsrechten krijgt in Search Console.

Site-eigendom verifiëren

1. Voeg een nieuwe property toe of kies een niet-geverifieerde property in de propertykiezer.
  2. Kies een van de onderstaande verificatiemethoden en volg de instructies. Op de verificatiepagina staan de methoden die voor je site beschikbaar en aanbevolen zijn.
  3. Als je om de een of andere reden het eigendom van de site niet kunt verifiëren, vraag je een huidige eigenaar om je toegang tot de property te geven in Search Console.

Meerdere verificatiemethoden gebruiken

Je kunt meerdere verificatiemethoden toevoegen op de pagina met verificatie-instellingen voor je property. Je kunt meer dan één verificatiemethode toevoegen voor het geval een van je bestaande verificatiemethoden mislukt (bijvoorbeeld als je de verificatie hebt uitgevoerd met een trackingcode van Google Analytics en iemand een template op je website wijzigt waardoor de tag wordt weggelaten).

Als je een extra verificatiemethode wilt toevoegen, ga je naar de pagina Instellingen voor de property en klik je op Eigendomsverificatie.

Meerdere mensen kunnen het eigendom van dezelfde websiteproperty verifiëren met dezelfde of verschillende verificatiemethoden. Als je dezelfde verificatiemethode gebruikt, moet je er zeker van zijn dat je geen verificatietokens van andere eigenaren overschrijft.

Onderliggende property's verifiëren

Nadat je een property hebt geverifieerd, worden alle onderliggende property's die je toevoegt automatisch geverifieerd via dezelfde verificatiemethode als de bovenliggende property. Als je bijvoorbeeld het eigendom van example.com hebt geverifieerd via de methode HTML-bestand uploaden, worden alle onderliggende property's die je maakt (m.example.com of https://example.com/some/path) automatisch geverifieerd via dezelfde HTML-bestandsupload.

Hoelang duurt de verificatie?

De verificatie duurt zo lang als Search Console nodig heeft om de aanwezigheid en geldigheid van je verificatietoken te bevestigen. Search Console controleert periodiek of je verificatietoken nog steeds aanwezig en geldig is. Als de verificatie niet langer kan worden bevestigd, krijg je een melding. Als het probleem niet wordt opgelost, verlopen je rechten voor de betreffende property na een bepaalde respijtperiode.

Als voor alle geverifieerde eigenaren toegang tot een property wordt ingetrokken, wordt voor alle gebruikers de toegang tot de Search Console-property ingetrokken.

Google gebruikt de user-agent Google Site Verifier om de siteverificatie uit te voeren.

Wanneer krijg ik gegevens te zien?

Er worden gegevens verzameld voor een property zodra iemand deze heeft toegevoegd aan Search Console, zelfs voordat de verificatie plaatsvindt. Het duurt wel een paar dagen voordat de gegevens voor de property worden verzameld.

Onze enige geverifieerde site-eigenaar is vertrokken.

Als de enige geverifieerde eigenaar van je site je team verlaat, moet je het eigendom verifiëren om toegang tot de property te houden (of weer toegang te krijgen).

Als je een site van een andere eigenaar overneemt, kun je nadat je het eigendom hebt geverifieerd, de verificatie van eerdere eigenaren ongedaan maken door hun verificatietoken te verwijderen (verwijder bijvoorbeeld de HTML-tag van de site voor via een HTML-tag geverifieerde eigenaren). Bekijk Eigenaren toevoegen of verwijderen voor meer informatie.

Een verificatiemethode kiezen

Search Console ondersteunt verschillende verificatiemethoden. Bekijk de onderstaande tabel om een methode te kiezen die het beste bij je past.

Methode Opmerkingen
HTML-bestand uploaden Relatief makkelijk, maar vereist de mogelijkheid om een bestand te uploaden en te publiceren op je site (op een specifieke URL). Dit is misschien niet mogelijk op een sitehostingplatform.
HTML-tag Relatief makkelijk, maar hiervoor moet de HTML-broncode van de homepage van je site kunnen worden bewerkt. Dit is misschien niet mogelijk op een sitehostingplatform.
Trackingcode voor Google Analytics Makkelijk, als de pagina al een Google Analytics-trackingcode heeft voor een Google Analytics-account waartoe je toegang hebt. Als de pagina geen trackingcode heeft, moet je er eentje toevoegen (hiervoor moet je mogelijk een Google Analytics-account maken als je hier nog niet over beschikt).
Google Tag Manager Makkelijk, als de pagina al een Google Tag Manager-fragment heeft voor een Google Tag Manager-account waartoe je toegang hebt. Als de pagina geen fragment heeft, moet je er eentje toevoegen (hiervoor moet je mogelijk een Tag Manager-account maken als je hier nog niet over beschikt).
Google Sites-, Blogger- of Domeinen-account Gebruik de aanbevolen methode voor elk platform.
Domeinnaamprovider Complexer, maar is de enige manier om een domeinproperty te verifiëren. Als je domeinprovider wordt vermeld in de verificatiewizard, is dit een makkelijk proces. Domeinproperty's zijn nuttig omdat ze gegevens bevatten voor alle protocols (http/https) en subdomeinvarianten van je property.

Informatie over de verificatiemethode

Sites die een hostingplatform voor websites gebruiken (WordPress, Shopify, Wix, enzovoort)
Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, zoals WordPress, Wix of SquareSpace, kun je misschien niet alle onderstaande methoden gebruiken. Of je platform biedt misschien een speciale plug-in of instelling om je property makkelijk of zelfs automatisch te verifiëren via Search Console.
Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, probeer je eerst deze stappen voordat je een van de verificatiemethoden probeert die op deze pagina worden vermeld:
  1. Zoek in de documentatie van de sitehost naar informatie over Search Console-verificatie. Voorbeeld: Wix-verificatie via Search Console, Weebly-verificatie via Search Console of Shopify Search Console.
  2. Zoek naar plug-ins op je platform waarmee de verificatie kan worden uitgevoerd. Zo kan Site Kit voor WordPress de verificatie voor je verwerken en vereenvoudigde weergaven van je Search Console-gegevens bieden. Opmerking: Site Kit is de enige plug-in die officieel wordt gesponsord door Google. Zorg er daarom voor dat je andere plug-ins eerst onderzoekt voordat je deze installeert.
HTML-bestand uploaden

Html-bestand uploaden voor verificatie van site-eigendom - Google Search Console-training

Overzicht

Je kunt het eigendom van een site verifiëren door een speciaal HTML-bestand te uploaden naar een specifieke locatie op je site. Dit bestand is gekoppeld aan een specifieke gebruiker. Volg de instructies op de pagina met verificatiedetails. Als je dit verificatiebestand van je site verwijdert, wordt de verificatie voor de site ingetrokken.

⚠️ Vereisten

• Het bestand kan geen verificatie vereisen. De directory waar je je HTML-bestand uploadt, moet beschikbaar zijn voor niet-ingelogde gebruikers. Je kunt dit testen door naar je bestand te gaan in een incognitovenster in de browser.
  • Je moet een bestand kunnen uploaden naar de root-map van je website, waar het beschikbaar is voor webbrowsers. Als je geen rechten hebt om dit te doen, probeer je een andere verificatiemethode. Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, moet je mogelijk de Help-pagina's van je service doorzoeken om te zien of dit mogelijk is.
  • HTML-bestanden kunnen worden gebruikt voor URL-voorvoegselproperty's, maar niet voor domeinproperty's.

Stappen

Eigendom verifiëren met een HTML-bestand:

1. Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, zoek dan op de Help-pagina's van je service naar specifieke instructies om je site te verifiëren in Search Console. Als je geen informatie kunt vinden, ga dan door naar de volgende stappen.
  2. Lees de vereisten voor deze verificatiemethode.
  3. Kies de methode HTML-bestand uploaden op de pagina Eigendomsverificatie voor je property.
  4. Download het geleverde verificatiebestand. Dit bestand is uniek voor jou, kan niet worden gebruikt om iemand anders te identificeren en is gekoppeld aan je Gmail-account.
  5. Upload het verificatiebestand naar je website, zodat het beschikbaar is op het adres dat is opgegeven op de pagina met verificatiedetails. Dit is meestal de root-map voor je property. (Als je bijvoorbeeld je property hebt gedefinieerd als https://example.com en het opgegeven bestand 1234.txt heet, moet het bestand vindbaar zijn op https://example.com/1234.txt.) Search Console volgt geen omleidingen als er wordt gezocht naar dit bestand. Je kunt indien nodig nieuwe regels (newlines) toevoegen aan het einde van de hoofdtekst van het bestand, maar de bestandsnaam of content ervan mag op geen andere manier worden gewijzigd.
  6. Controleer of je het bestand kunt zien door ernaartoe te gaan in je browser op de locatie die is opgegeven in de verificatiewizard van Search Console. Als het bestand op die URL niet beschikbaar is voor je browser, kan Google het bestand ook niet vinden voor verificatiedoeleinden. TIP: Gebruik een incognitovenster in je browser om te checken of je niet hoeft in te loggen om het bestand te openen.
  7. Rond de verificatie af door op de pagina met verificatiedetails op Verifiëren te klikken.
  8. Als de verificatie mislukt, bekijk je Mogelijke fouten hieronder om het probleem op te lossen.

Problemen oplossen

De volgende fouten kunnen optreden met verificatie via een HTML-bestandsupload:

• Je verificatiebestand is niet gevonden op de vereiste locatie.
    Search Console kan je persoonlijke verificatiebestand niet vinden op de hoofdlocatie van je property. Upload het verstrekte verificatiebestand zonder aanpassingen naar de opgegeven locatie op je site. Als de bestandsnaam of content niet overeenkomt met het beschikbare HTML-bestand, kunnen we je niet verifiëren als eigenaar van de site. Je kunt nagaan of het bestand aanwezig is door het in je browser proberen te openen.
  • Je verificatiebestand bevat onjuiste content
    Het verificatiebestand dat Search Console verstrekt, moet exact zoals aangeleverd worden gebruikt, zonder de naam of de content van het bestand te wijzigen. Als de bestandsnaam of content niet overeenkomt met het bestand dat Search Console heeft verstrekt voor de ingelogde gebruiker, kunnen we het eigendom niet verifiëren. Gebruik het verificatiebestand van Search Console en upload dit zonder aanpassingen naar de opgegeven locatie.
  • Gehackt verificatiebestand.
    Je verificatiepoging is mislukt op een manier die aangeeft dat je site mogelijk is gehackt. Bekijk meer informatie over het opsporen en herstellen van gehackte sites.
  • Het verificatiebestand leidt om naar een locatie die geen toegang biedt
    Search Console volgt geen omleidingen naar een ander domein voor verificatiebestanden, maar volgt wel omleidingen binnen hetzelfde domein. Browse naar het bestand en kijk of je wordt omgeleid naar een nieuw domein. Als je site al het verkeer omleidt naar een andere site, raden we je aan in plaats daarvan HTML-tagverificatie te gebruiken. Een paar voorbeelden van ondersteunde en niet-ondersteunde omleidingen:
    • http://example.com naar http://www.example.com: ondersteund
    • http://example.com naar https://example.com: ondersteund, omleidingen naar een nieuw protocol (http/https) worden ondersteund.
    • example.com naar foo.com: niet ondersteund, verschillende domeinen.
    • m.example.com naar example.com:
    • example.com naar m.example.com:
  • Meer algemene verificatieproblemen worden onderaan vermeld.
HTML-tag

Html-tag voor verificatie van site-eigendom - Google Search Console-training

Overzicht

Je kunt je eigendom van een site verifiëren door een <meta>-tag aan de HTML-code van een bepaalde pagina toe te voegen. Wij kijken of de metatag zich op die pagina bevindt. Als we de tag niet kunnen vinden, krijg je informatie over het probleem dat is opgetreden. Deze tag is gekoppeld aan een specifieke gebruiker. Search Console controleert periodiek op de aanwezigheid van deze tag.

⚠️ Vereisten

• Je homepage kan geen verificatie vereisen. De homepage van de site moet beschikbaar zijn voor niet-ingelogde gebruikers.
  • Je moet de HTML-broncode van de homepage van de site rechtstreeks kunnen bewerken. Je moet specifiek een tag kunnen invoegen in de tag <head> op je homepage. Als je geen rechten hebt om dit te doen, probeer je een andere verificatiemethode. Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, moet je mogelijk de Help-pagina's van je service doorzoeken om te zien of dit mogelijk is.
  • De tag moet zich op minder dan 2 MB in het bestand bevinden. Externe bronnen zoals scripts worden niet meegeteld als onderdeel van de grootte. (Deze beperking geldt voor heel weinig websites.)
  • Kan worden gebruikt voor URL-voorvoegselproperty's, maar niet voor domeinproperty's.

Stappen

Eigendom verifiëren met een HTML-tag:

1. Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, zoek dan op de Help-pagina's van je service naar specifieke instructies om je site te verifiëren in Search Console. Als je geen informatie kunt vinden, ga dan door naar de volgende stappen.
  2. Lees de vereisten voor deze verificatiemethode.
  3. Kies de HTML-tagmethode op de pagina Eigendomsverificatie voor je property.
  4. Kopieer de tag van de Search Console-verificatiewizard naar het <head>-gedeelte in de HTML van de niet-ingelogde homepage van je site (zie opmerking). Voorbeeld:
    <head>
    <title>Homepage van Example.com</title>
    <meta name="google-site-verification" content="......." />
    </head>

Deze tag is uniek voor jou, kan niet worden gebruikt om iemand anders te identificeren en is gekoppeld aan je Gmail-account.
  5. Sla je pagina op. Ga na of de tag op je live pagina staat door naar de pagina te gaan en naar de tag te zoeken in de broncode van de pagina. (Druk op Ctrl + F en zoek naar 'google-site-verification' in de paginabron om de tag te vinden.)
  6. Rond de verificatie af door op de pagina met verificatiedetails op Verifiëren te klikken.
  7. Als de verificatie mislukt, bekijk je Mogelijke fouten hieronder om het probleem op te lossen.

Problemen oplossen

De volgende verificatiefouten kunnen optreden bij verificatie via een HTML-tag:

• Metatag niet gevonden/op de verkeerde locatie. De metatag voor verificatie moet in het <head>-gedeelte van de pagina staan. Als je deze fouten ziet, check je het volgende:
    • Heb je de metatag op de juiste pagina geplaatst? Google zoekt deze in de weergegeven bron van de homepage van je site. Dit is de pagina waar je browser naartoe gaat als je de URL bezoekt die jouw Search Console-property definieert.

• Heb je de metatag op de juiste plaats op de pagina geplaatst? Google zoekt deze code in het <HEAD>-gedeelte van de pagina. Hier zie je een voorbeeld van juiste plaatsing:
      <html>
        <head>
          <title>Titel van je pagina</title>
          <meta name="google-site-verification" content="je verificatietekenreeks">
        </head>
      <body>
      ...

• Als je een webeditor of WYSIWYG-editor gebruikt om je pagina te bewerken, moet je ervoor zorgen dat je de HTML-code van de live pagina bewerkt en niet alleen de lokale kopie op je computer.
  • Je metatag is niet correct
    We hebben de metatag voor verificatie gevonden, maar de content is onjuist. Kopieer en plak de metatag die beschikbaar is op de verificatiepagina van Search Console om fouten te voorkomen. Als de verificatietag van een andere gebruiker al aanwezig is op de pagina, kun je deze foutmelding zien. Ga na of de exacte tag die wordt vermeld in de Search Console-verificatiewizard aanwezig is in de pagina-HTML.
  • Je metatag is niet correct opgemaakt
    We hebben de metatag op je pagina gevonden, maar er lijkt een syntaxisfout aanwezig te zijn. Kopieer en plak de tag precies zoals die door Search Console wordt geleverd in de bron-HTML van je pagina. (De tag moet niet zichtbaar zijn in je browser als je deze pagina bezoekt. De tag wordt alleen weergegeven in de HTML die de pagina genereert.)
  • Meer algemene verificatieproblemen worden onderaan vermeld.
Domeinnaamprovider

DNS-record voor verificatie van site-eigendom - Google Search Console-training

Overzicht

Voeg een DNS-record toe aan de lijst met records van je domeinprovider om te bewijzen dat je de eigenaar bent. Dit is alleen vereist voor domeinproperty's (example.com) en niet voor property's met URL-voorvoegsel (https://example.com). Als je deze methode gebruikt voor een property met URL-voorvoegsel, word je ook automatisch geverifieerd voor de domeinproperty.

Voor sommige domeinen kan Google de record voor je toevoegen. Voor andere domeinen moet je de record zelf invoegen.

Je kunt het eigendom van rootdomeinen (example.com) of subdomeinen (m.example.com) verifiëren. Als je het eigendom van een rootdomein verifieert, wordt het eigendom van alle subdomeinen automatisch geverifieerd, maar als je het eigendom van een subdomein verifieert, wordt het eigendom van een bovenliggend domein niet geverifieerd. Als je bijvoorbeeld het eigendom van m.example.com verifieert, wordt ook het eigendom van huisdieren.m.example.com geverifieerd, maar het eigendom van example.com niet.

⚠️ Vereisten

• Je moet een aangepaste domeinnaam hebben of je domeinnaam beheren.
  • Je moet kunnen inloggen op de beheerpagina van je domeinnaamprovider.

Stappen

Eigendom verifiëren via de domeinnaamprovider (het bedrijf waarbij je je domeinnaam hebt aangeschaft):

1. Als je een hostingplatform voor websites gebruikt, zoek dan op de Help-pagina's van je service naar specifieke instructies om je site te verifiëren in Search Console. (Tips voor het vinden van je DNS-provider als je niet weet wie dit is.) Als je geen specifieke oplossing ziet op de pagina van je provider, ga je verder met de volgende stappen.
  2. Kies de methode Domeinnaamprovider op de pagina Eigendomsverificatie voor je property in Search Console. (Deze wordt automatisch gekozen als je een domeinproperty maakt.)
    • Als Search Console een TXT-record biedt, volg je Instructies voor handmatige toevoeging van een domeinnaamprovider > Instructies voor TXT DNS-records hieronder.
    • Als Search Console je domeinnaamprovider op een lijst toont, kies je je provider en klik je op Verificatie starten. Volg daarna de instructies. Je moet inloggen bij je domeinnaamprovider, waarna de verificatie meteen plaatsvindt.
    • Als Search Console je een domeinnaamprovider laat zien die niet van jou is, kies je Alle DNS-providers in de lijst en volg je de instructies voor handmatige toevoeging van een domeinnaamprovider hieronder.
      Instructies voor handmatige toevoeging van een domeinnaamprovider
      Als Search Console je domeinnaamprovider niet vermeldt in het dialoogvenster voor verificatie van de domeinnaam, moet je handmatig een DNS-record toevoegen aan de records van je provider. Deze DNS-record is een naam/waarde-paar dat door Search Console wordt geleverd. Laten we beginnen:
      1. Bepaal welke DNS-recordindeling moet worden gebruikt. Je moet kiezen tussen een TXT-record en een CNAME-record, afhankelijk van hoe je site is ingesteld. Zo bepaal je welke van de 2 je moet gebruiken:
        1. Open de Google Admin Toolbox op het tabblad CNAME
        2. Geef de domeinnaam van je property op. Dit is het gedeelte na 'https://'. Voor de property 'https://www.example.com/' is de domeinnaam 'www.example.com'.
        3. Bekijk de uitvoer op het tabblad CNAME.
      2. Volg de juiste instructies voor de TXT- of CNAME-record hieronder.
      Instructies voor TXT DNS-records
      1. Genereer een unieke TXT-verificatierecord: Als je wordt gevraagd je domeinproperty te verifiëren in Search Console, kies je TXT bij Type record selecteren in de verificatiepop-up van Search Console. Search Console geeft je een TXT-record met een tekenreekswaarde die je in de volgende stap kunt gebruiken.
      2. Voeg je DNS-record toe aan je domeinprovider: Voeg de TXT-record die je in de vorige stap via Search Console hebt verkregen toe aan de records van je domeinprovider aan de hand van de volgende stappen:
        1. Open de Google Workspace-documentatie voor je provider.
        2. Sla stap 1 van Google Workspace over (Je unieke verificatierecord verkrijgen) omdat je je TXT-record al hebt verkregen in Search Console.
        3. Log in bij je domeinhost (doorgaans Google Workspace stap 2).
        4. Voeg de TXT-record van Search Console toe aan de DNS-records van je domein (Google Workspace stap 3):
          • Laat dit voor de property Host/naam leeg of stel dit in als '@', zoals beschreven in de documentatie voor je DNS-provider.
          • Geef voor de property Waarde de TXT-recordtekenreeks van Search Console op die je eerder hebt gemaakt.
        5. Sla stap 4 van Google Workspace over (de verificatiestap) en ga verder met stap 4 hieronder.
      Instructies voor CNAME DNS-records
      1. Maak een unieke CNAME-verificatierecord: Kies tijdens het verificatieproces voor je domeinproperty de optie CNAME voor Type record selecteren in de verificatiepop-up van Search Console. Je krijgt 2 waarden (een met de naam 'name' of 'label' of 'host', de andere met de naam 'destination' of 'target', afhankelijk van de context) die je in de volgende stap kunt gebruiken.
      2. Voeg de waarden van de DNS-record toe aan je domeinprovider:
        1. Open de Google Workspace-documentatie voor je provider.
        2. Sla stap 1 van Google Workspace over (Je unieke verificatierecord verkrijgen) omdat je je CNAME-record al hebt verkregen in Search Console.
        3. Log in bij je domeinhost (doorgaans Google Workspace stap 2).
        4. Voeg de CNAME-verificatierecord toe aan de DNS-records van je domein (doorgaans Google Workspace stap 3) met de recordwaarden die je eerder in Search Console hebt verkregen. Geef beide waarden op in de betreffende velden op de site van je DNS-provider. Je kunt de standaard TTL-waarde gebruiken die wordt voorgesteld door je provider.
        5. Sla stap 4 van Google Workspace over (de verificatiestap) en ga verder met stap 4 hieronder.
  3. Rond de verificatie van je eigendom af door in Search Console op de pagina met verificatiedetails op Verifiëren te klikken. BELANGRIJK: Voor handmatig geïnstalleerde records kan het tot 2 of 3 dagen duren voordat je provider de record weergeeft. Als je de bovenstaande instructies voor handmatige toevoeging van een domeinnaamprovider hebt gevolgd en de verificatie mislukt, wacht dan een dag of 2 voordat je het opnieuw probeert. Bekijk het gedeelte Mogelijke fouten om problemen op te lossen of om te kijken of je record al wordt weergegeven door je domeinnaamprovider.
Belangrijk: Als je geverifieerd wilt blijven, moet je de DNS-record van je provider niet verwijderen, ook niet nadat de verificatie is afgerond.

Problemen oplossen

Zo check je welke records worden weergegeven door je domeinnaamprovider:

1. Ga naar de Google Admin Toolbox
  2. Typ je domeinnaam in het vak bovenaan, zonder het protocol of schuine strepen (geef bijvoorbeeld example.com op, en niet https://example.com).
  3. Klik op TXT of CNAME, afhankelijk van het recordtype dat je gebruikt voor verificatie. (De meeste sites gebruiken TXT-records voor domeinverificatie.)
  4. Alle DNS-records van het geselecteerde type die bij je provider worden gevonden, worden onderaan weergegeven met een label dat het recordtype aangeeft (doorgaans CNAME of TXT).
  5. Zoek in de lijst met records naar de DNS-record die je via Search Console hebt verkregen.
    • Voor TXT-records ziet een Search Console-verificatierecord er ongeveer als volgt uit: google-site-verification=<<een getal>>.
    • Voor CNAME-records is de verificatierecord een naam/waarde-paar waarbij de naam je propertydomein bevat. De waarde bevat dv.googlehosted.com.
    Je record moet exact overeenkomen met de waarden van de verificatierecord die je via Search Console hebt verkregen. (Je kunt de waarden van je Search Console DNS-record bekijken door opnieuw de handmatige verificatiestappen te volgen tot aan de stap waarin je een verificatierecord maakt.)
  6. Als je gegevens niet worden weergegeven, wacht dan een dag of 2 voordat je het opnieuw probeert.

Je DNS-record bekijken nadat je je property hebt geverifieerd via de DNS-methode:

1. Open Webmaster Central
  2. Klik in de lijst met property's op de naam van je property om een lijst met verificatiemethoden voor de property te bekijken.
  3. Klik naast de DNS TXT-record of DNS CNAME-record op Details om de recordwaarde te bekijken.
  4. Als je wilt, kun je ook alle door je domeinnaamprovider weergegeven records bekijken via de Google Admin Toolbox zoals hierboven beschreven.

De volgende verificatiefouten kunnen optreden bij verificatie via een DNS-record:

• Je verificatie-DNS TXT-record is niet gevonden
    Je TXT-record voor verificatie is niet gevonden. Na het posten van de record kan het enkele minuten of zelfs dagen duren voordat deze zichtbaar is voor Google. Wacht een dag of twee en probeer het opnieuw.
  • Je verificatierecord komt niet overeen
    Er zijn geen verificatierecords op je DNS-provider die overeenkomen met de waarde die je van Search Console hebt gekregen. Zorg dat je de record gebruikt die op de verificatiepagina wordt vermeld. In het geval van een TXT-record moet je het veld naam/host leeg laten en je TXT-tekenreeks gebruiken in het waardeveld van de DNS-record. Als je een CNAME-record hebt, zie je een naam/waarde-paar dat je kunt gebruiken in de naam-/waardevelden van de DNS-record.
  • Meer algemene verificatieproblemen worden onderaan vermeld.
Trackingcode voor Google Analytics

Google Analytics voor verificatie van site-eigendom - Google Search Console-training

Overzicht

Als je Google Analytics gebruikt om het verkeer op je site te registreren en je bewerkingsrechten hebt voor het account, kun je je site verifiëren met de trackingcode van Google Analytics die wordt gebruikt op je site. Je moet zijn ingelogd bij Search Console met hetzelfde Google-account als waarmee je Google Analytics beheert.

⚠️ Vereisten

• Je homepage kan geen verificatie vereisen. De homepage van de site moet voor verificatie beschikbaar zijn voor niet-ingelogde gebruikers. Daarnaast worden pagina's waarvoor verificatie is vereist waarschijnlijk niet vaak weergegeven in Google Zoeken en genereren ze daarom geen belangrijke zoekgegevens.
  • Je moet beschikken over bewerkingsrechten voor het Google Analytics-account dat door die pagina wordt gebruikt. In Google Analytics 4 wordt de verificatiecode gekoppeld aan een Google Analytics-stream. Voor eerdere versies van Google Analytics wordt de verificatiecode gekoppeld aan een Google Analytics-webproperty.
  • Je moet hetzelfde Google-account gebruiken voor Search Console en Google Analytics.
  • Je niet-ingelogde homepage (zie opmerking) moet het fragment analytics.js of gtag.js bevatten. De trackingcode moet in het gedeelte <head> staan en niet in het gedeelte <body> van je pagina. Als je de aanwezigheid van deze tag wilt bevestigen, ga je in een browser naar de pagina, bekijk je de paginabron en zoek je naar het fragment.
  • Gebruik de Google Analytics-code precies zoals deze wordt weergegeven. Pas de code niet aan. Als je de code aanpast, mislukt de verificatie.
  • De tag moet zich op minder dan 2 MB in het bestand bevinden. Externe bronnen zoals scripts worden niet meegeteld als onderdeel van de grootte. (Deze beperking geldt voor heel weinig websites.)
  • Kan worden gebruikt voor URL-voorvoegselproperty's, maar niet voor domeinproperty's.

Stappen

Eigendom verifiëren met je Google Analytics-tag:

1. Lees de vereisten voor deze verificatiemethode.
  2. Open Search Console met hetzelfde Google-account dat bewerkingsrechten heeft voor je property in Google Analytics en voeg de property toe of selecteer deze om te verifiëren.
  3. Kies Google Analytics op de pagina met verificatiedetails voor je site en klik op Verifiëren.
  4. Als de verificatie mislukt, bekijk je Mogelijke fouten hieronder om het probleem op te lossen.

Problemen oplossen

De volgende verificatiefouten kunnen optreden bij verificatie via een Google Analytics-trackingcode:

• Geen Analytics-code gevonden ('We kunnen geen Google Analytics-trackingcodes vinden op de indexpagina van je site')
    Er is geen Google Analytics-trackingcode gevonden op de homepage van de property.
  • Verkeerd opgemaakte code ('De Google Analytics-trackingcode op je site is verkeerd opgemaakt')
    Er is op de pagina code gevonden die lijkt op een Google Analytics-trackingcode, maar de code lijkt verkeerd opgemaakt. Gebruik de Analytics-trackingcode exact zoals deze is geleverd.
  • Oud Google Analytics-fragment gevonden ('De Google Analytics-trackingcode op je site gebruikt het traditionele fragment')
    Er is een oudere versie van de Analytics-code aanwezig op de homepage. Search Console ondersteunt alleen de nieuwste versie van het Google Analytics-fragment. Een ouder fragment bevat _gat. of _getTracker|urchin.js in het fragment.
  • Google Tag Manager-code gevonden ('We hebben een Google Tag Manager-fragment gevonden op je site')
    Search Console heeft een Google Tag Manager-fragment gevonden op de pagina, maar geen Google Analytics-fragment. Probeer deze property te verifiëren via de Google Analytics-methode.
  • Verkeerd fragmenttype ('We hebben een tagbeheerfragment van derden gevonden op je site')
    Zorg ervoor dat je een Google Analytics-fragment gebruikt op de pagina.
  • Fragment op verkeerde locatie ('De Google Analytics-trackingcode op je site staat op de verkeerde locatie op de pagina')
    Het fragment moet in het <head>-gedeelte van je homepage staan. Je kunt dit checken door de weergegeven bron te bekijken voor je homepage.
  • Je hebt geen Google Analytics-account ('Je hebt nog geen Google Analytics-account gemaakt')
    Je moet een geldig Google Analytics-account hebben, het account moet op de site worden gebruikt, je moet zijn ingelogd op Search Console met het Google-account dat wordt gebruikt voor toegang tot dat Google Analytics-account en je moet bewerkingsrechten hebben voor dat Google Analytics-account.
  • Geen weergaven gemaakt ('Je hebt nog geen websiteweergaven gemaakt in Google Analytics')
    Je hebt een Google Analytics-property zonder weergaven. Je moet een weergave in deze property maken voordat je Google Analytics kunt gebruiken om het eigendom van je site te verifiëren.
  • Onvoldoende rechten ('Je moet bewerkingsrechten hebben voor deze Analytics-webproperty om deze verificatiemethode te gebruiken')
    Je moet bewerkingsrechten hebben voor de Google Analytics-property die op deze website wordt gebruikt. Zorg dat je op Search Console bent ingelogd met een account dat bewerkingsrechten heeft in Google Analytics.
  • Meer algemene verificatieproblemen worden onderaan vermeld.
Google Tag Manager-containerfragment

Google Tag Manager voor verificatie van site-eigendom - Google Search Console-training

Overzicht

Als je een Google Tag Manager-account hebt geactiveerd op je site en je publicatie- of beheerdersrechten hebt, kun je het eigendom van je site verifiëren met een fragmentcode voor je Google Tag Manager-container. Je moet zijn ingelogd bij Search Console met hetzelfde Google-account als waarmee je Tag Manager beheert.

⚠️ Vereisten

• Je homepage kan geen verificatie vereisen. De homepage van de site moet voor verificatie beschikbaar zijn voor niet-ingelogde gebruikers. Daarnaast worden pagina's waarvoor verificatie is vereist waarschijnlijk niet vaak weergegeven in Google Zoeken en genereren ze daarom geen belangrijke zoekgegevens.
  • Je moet publicatie- of beheerdersrechten hebben voor de Google Tag Manager-container op de pagina.
  • Je moet hetzelfde Google-account gebruiken voor zowel Search Console als Google Tag Manager.
  • Je niet-ingelogde homepage (zie opmerking) moet de juiste tag op de juiste locatie bevatten. Het <noscript>-gedeelte van de Tag Manager-code moet onmiddellijk na de openingstag <body> van je pagina worden geplaatst. Als dit niet het geval is, mislukt de verificatie. Je mag geen gegevenslaag (of iets anders dan HTML-opmerkingen) tussen de <body>-tag en de Tag Manager-code invoegen. Als je de aanwezigheid van deze tag wilt bevestigen, ga je in een browser naar de pagina, bekijk je de paginabron en zoek je naar het fragment.
  • Gebruik de code precies zoals deze wordt weergegeven. Pas de code niet aan. Als je de code aanpast, mislukt de verificatie.
  • De tag moet zich op minder dan 2 MB in het bestand bevinden. Externe bronnen zoals scripts worden niet meegeteld als onderdeel van de grootte. (Deze beperking geldt voor heel weinig websites.)
  • Kan worden gebruikt voor URL-voorvoegselproperty's, maar niet voor domeinproperty's.

Stappen

Eigendom verifiëren met een Google Tag Manager-tag:

1. Open Search Console met hetzelfde Google-account dat bewerkingsrechten heeft in Google Tag Manager.
  2. Lees de vereisten voor deze verificatiemethode.
  3. Kies Google Tag Manager op de pagina met verificatiedetails voor je site en volg de instructies op het scherm.
  4. Als de verificatie mislukt, bekijk je Mogelijke fouten hieronder om het probleem op te lossen.

Problemen oplossen

De volgende verificatiefouten kunnen optreden bij verificatie via Google Tag Manager:

• Tag niet gevonden ('We kunnen geen container-ID voor Google Tag Manager vinden op de homepage van je site')
    Search Console kan geen Google Tag Manager-code vinden op de homepage van je site.
    • Heb je het fragment op de juiste locatie op de homepage geplaatst? Bevat de niet-ingelogde homepage je fragment?
    • Bekijk de weergegeven bron voor je homepage en zoek naar een Google Tag Manager- of tagbeheerfragment. Als je de code niet ziet staan, gebruikt je site geen Google Tag Manager (of is dit niet op de juiste manier toegepast).
  • Onvoldoende rechten ('Je moet publicatie- of beheerdersrechten hebben voor deze Tag Manager-container om deze verificatiemethode te gebruiken')
    Je hebt publicatie- of beheerdersrechten voor je Google Tag Manager-container nodig om deze verificatiemethode te gebruiken.
  • Verkeerde tag ('De container-ID die op je site wordt gebruikt, is niet gekoppeld aan je Tag Manager-account')
    Er is Tag Manager-code gevonden op de homepage, maar je bent niet ingelogd op Search Console met een account dat over de juiste rechten beschikt voor deze Tag Manager-container. Zorg dat je Search Console gebruikt met een Google-account dat de juiste rechten heeft voor deze Tag Manager-container.
  • Geen Tag Manager-container ('Je hebt nog geen containers gemaakt in Google Tag Manager')
    Je hebt geen containers gemaakt in je Tag Manager-account voor het Google-account dat je momenteel gebruikt. Ga na of je een Tag Manager-container hebt gemaakt en of je Search Console gebruikt met het Google-account dat de juiste rechten voor die container heeft.
  • Tag op verkeerde locatie ('We kunnen geen container-ID voor Google Tag Manager vinden op de homepage van je site')
    De tag is niet aanwezig op de homepage of is aanwezig maar niet op de vereiste locatie in de paginacode (binnen het <head>-element). Zorg dat je de tag op de juiste pagina en locatie plaatst, zoals beschreven in de Tag Manager-documentatie.
  • Meer algemene verificatieproblemen worden onderaan vermeld.
Google Sites

Verificatie van eigendom van Google-site - Google Search Console-training

Overzicht

Als je eigenaar bent van een Google Sites-website en je inlogt bij Search Console met hetzelfde Google-account, wordt je eigendom van die Google Sites-property automatisch geverifieerd.

⚠️ Vereisten

• Je Google-site moet zijn gemaakt met hetzelfde Google-account dat je ook gebruikt voor Search Console.
  • Je moet zijn ingelogd bij Search Console met hetzelfde account als waarmee je je Google-site beheert.

Stappen

Blogger

Blogger voor verificatie van site-eigendom - Google Search Console-training

Overzicht

Nieuwe blogs die je maakt in Blogger, worden automatisch toegevoegd aan en geverifieerd in je Search Console-account. Als je blog niet automatisch wordt weergegeven op de homepage van Search Console, voeg je de property toe om deze automatisch te verifiëren.

⚠️ Vereisten

• Oudere blogs worden niet automatisch geverifieerd en moeten worden geverifieerd met de methode HTML-tag.
  • Zorg dat je bent ingelogd bij Search Console met hetzelfde account als waarmee je je blog beheert.

Waar moet ik mijn verificatietag plaatsen?

Als je een op tags gebaseerde verificatiemethode gebruikt (Google Analytics, Google Tag Manager of de HTML-tag <meta>), zoekt Search Console naar je verificatietag op de pagina waarnaar een niet-ingelogde gebruiker wordt omgeleid als diegene de URL bezoekt die je property definieert.

Voorbeeld

Als je je property definieert als https://example.com en niet-ingelogde gebruikers die deze URL in hun browser typen, worden omgeleid naar https://example.com/home, zoekt Search Console je verificatietag op de pagina https://example.com/home.

Voor andere verificatiemethoden, zoals de methode met bestandsupload, worden omleidingen niet gevolgd.

Veelvoorkomende verificatiefouten

Naast eventuele methodespecifieke verificatiefouten zijn ook de volgende verificatiefouten mogelijk bij de meeste verificatiemethoden:

• Fouten met onjuiste tags/fragmenten/bestanden
    Gebruik de exacte tag, het exacte codefragment of het exacte bestand dat je bij het begin van de verificatie hebt ontvangen.
  • Er is een time-out opgetreden bij de verbinding met je server.
    Je bestand kan niet worden gecontroleerd vanwege een time-out van de server. De reden hiervoor kan zijn dat de server niet kan worden bereikt of dat de server bezig is en langzaam reageert. Controleer of de server reageert en probeer het opnieuw.
  • Er is een fout opgetreden tijdens het zoeken naar de domeinnaam van je site.
    We hebben geprobeerd het verificatiebestand te openen, maar kunnen geen toegang krijgen tot je domein vanwege een DNS-fout. De reden hiervoor kan zijn dat de server niet kan worden bereikt of dat er een probleem is met DNS-routering naar je domein. Zorg dat je domein goed wordt omgezet en probeer het opnieuw.
  • Het downloadverzoek is te vaak omgeleid.
    Controleer de URL op mogelijke problemen, zoals een oneindige lus.
  • Je server heeft een ongeldige reactie geretourneerd.
    Dit kan gebeuren als wachtwoordverificatie is vereist voor je site of als we vanwege andere redenen geen toegang tot je site hebben.
  • Er kan geen verbinding met je server worden gemaakt.
    Controleer of je server beschikbaar is en of je domein correct functioneert en probeer het opnieuw.
  • Er is een interne fout opgetreden.
    Als dit probleem zich blijft voordoen, bezoek je het Helpforum van Webmaster Central voor updates.
  • Time-out
    Je site of de domeinserver reageert niet meer op onze verzoeken (afhankelijk van de gebruikte verificatiemethode). Controleer of je site reageert en probeer het opnieuw.
  • Kan je domein niet vinden
    We hebben geprobeerd de site-URL om te zetten die je ons hebt gegeven, maar deze is niet bekend bij de DNS-service. Ga na of je de juiste URL voor je property hebt verstrekt.