De tool Adreswijziging gebruiken

This feature is currently supported only in old Search Console. Open old Search Console now.

Als je je site hebt verplaatst naar een nieuw domein of subdomein, kun je de tool Adreswijziging in Search Console gebruiken. Met een melding over de adreswijziging kun je de overgang beheren die Google nodig heeft om je nieuwe URL's op het nieuwe adres te indexeren, terwijl de impact op je actuele positie in zoekresultaten van Google tot een minimum wordt beperkt.

Met een adreswijziging wordt Google op de hoogte gesteld van de nieuwe URL's voor je bestaande content, zodat we onze indexering kunnen updaten naar het nieuwe domein voor je pagina's. Googlebot heeft 180 dagen de tijd om de pagina's te crawlen en op het nieuwe adres te indexeren.

De tool Adreswijziging is veilig omdat alleen geverifieerde site-eigenaren deze kunnen gebruiken. Je kunt op elk gewenst moment de tool controleren en de aan Google verstrekte informatie over je domeinen bekijken.

Voordat je een adreswijziging doorgeeft

Bereid je als volgt voor op een adreswijziging:

1. Voltooi eerst de contentmigratie.
    Lees onze richtlijnen over een site verplaatsen met URL-wijzigingen en voltooi alle vereiste stappen voordat je een adreswijziging doorgeeft.
    Opmerking: Je adreswijziging wordt niet in behandeling genomen als je vooraf geen instructies voor een 301-omleiding hebt ingesteld.

2. Voeg je nieuwe site toe en verifieer deze met Search Console.
    Als eerste stap bij het indienen van een adreswijziging moet je je nieuwe site selecteren in een lijst. Zorg er dus voor dat je site bekend is bij Search Console.
    Controleer of je alle relevante voorkeuren hebt opgegeven voor het nieuwe domein dat je voor je oude site instelt, waaronder een voorkeursdomein, geografische voorkeuren en aanpassingen van de crawlsnelheid die je eventueel hebt aangebracht.
  3. Geef de adreswijziging op.
    Gebruik de tool Adreswijziging wanneer je het domein of subdomein van je site wijzigt, bijvoorbeeld van http://fish.example-petstore.com in http://example.com of http://example-petstore.com.
    Opmerking: De tool is op dit moment niet geschikt voor het volgende type wijzigingen: wijziging van de subdomeinnaam, protocolwijzigingen (van HTTP naar HTTPS) of wijzigingen van het pad.

Een adreswijziging doorgeven

1. Klik op de homepage van Search Console op de site die je wilt wijzigen.
  2. Klik op het tandwielpictogram en vervolgens op Adreswijziging.
  3. Volg de aanwijzingen van de tool Adreswijziging.
  4. Houd je verkeer bij zoals aangegeven in Een site verplaatsen met URL-wijzigingen.

Tips voor probleemoplossing

• Voeg je nieuwe site toe aan je Search Console-account en verifieer het eigendom.
  • Stel serveromleidingen in (301-omleidingen) van de oude naar de nieuwe URL's. Zonder deze omleidingen werkt de tool Adreswijziging niet.
  • Neem geen subdirectory's op je nieuwe locatie op. Geef bijvoorbeeld http://example.com op en niet http://example.com/newsite.
  • Verifieer de voorkeursversie van je nieuwe domein. Als je bijvoorbeeld http://example.com hebt geverifieerd, maar niet http://www.example.com, en je wilt http://www.example.com gebruiken als de voorkeursversie, wordt deze pas op de lijst weergegeven nadat je deze geverifieerd hebt.
  • Je kunt niet meerdere wijzigingen voor een site doorgeven. Als je een adreswijziging verzendt om verkeer om te leiden van site A naar site B, kun je niet onmiddellijk nog een adreswijziging verzenden waarin je het adres van site B wijzigt in site C.

Een adreswijziging intrekken

Als jij of een andere geverifieerde eigenaar een onjuiste adreswijziging voor je site hebt/heeft doorgegeven, kun je deze achteraf intrekken. Wanneer je een adreswijziging intrekt, wordt het updateproces van URL's voor de oude site gestaakt.

Een adreswijziging intrekken: selecteer de oorspronkelijke site in de siteselector. De voor de Adreswijziging vereiste stappen worden als voltooid weergegeven. Klik onder aan het scherm op Intrekken.

Verwijder alle 301-omleidingen die eerder op je server zijn ingesteld. Als je dat niet doet, herkent Google deze instructies tijdens het crawlen van je site en is het mogelijk dat Google op basis van die instructies de URL's blijft omleiden.