AJAX-sites ontwerpen voor toegankelijkheid

Veel webmasters hebben de voordelen van AJAX ontdekt om de gebruikservaring op hun sites te verbeteren door dynamische pagina's te maken die werken als krachtige webtoepassingen. Maar net als bij Flash, maakt AJAX een site moeilijk te indexeren voor zoekmachines als de technologie niet voorzichtig wordt geïmplementeerd. Er zijn twee belangrijke problemen met betrekking tot zoekmachines en AJAX: u moet zeker weten dat de zoekmachinerobots uw inhoud kunnen zien, en dat ze uw navigatie kunnen zien en volgen.

Terwijl de Googlebot de structuur van HTML-links goed begrijpt, ondervindt deze moeilijkheden bij sites waarop JavaScript wordt gebruikt voor de navigatie. We werken eraan JavaScript beter te begrijpen, maar u kunt op dit moment het beste HTML-links voor uw inhoud aanbieden om een site maken die door Google en andere zoekmachines kan worden gecrawld.

Ontwerp met nadruk op toegankelijkheid

We raden webmasters aan pagina's te maken voor gebruikers, niet alleen voor zoekmachines. Wanneer u uw AJAX-site ontwerpt, moet u rekening houden met de behoeften van uw gebruikers, inclusief de gebruikers met een browser die niet geschikt is voor JavaScript (bijvoorbeeld mensen die schermlezers of mobiele apparaten gebruiken). U kunt de toegankelijkheid van uw site eenvoudig testen door de site in uw browser weer te geven terwijl JavaScript is uitgeschakeld of door deze in een tekstbrowser zoals Lynx weer te geven. Wanneer u een site weergeeft in een tekstbrowser ziet u ook welke andere inhoud mogelijk moeilijk door de Googlebot kan worden gevonden, zoals tekst die is ingesloten in afbeeldingen of Flash.

Vermijd iframes of voeg een afzonderlijke link naar hun inhoud toe

Inhoud die via iframes wordt weergegeven, wordt mogelijk niet geïndexeerd en beschikbaar gemaakt in de zoekresultaten van Google. We raden u aan geen iframes te gebruiken om inhoud weer te geven. Als u wel iframes gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u extra tekstlinks toevoegt naar de inhoud die de iframes weergeven, zodat Googlebot deze inhoud kan crawlen en indexeren.

Pas progressieve uitbreidingen toe

Als u een nieuwe site maakt, is het een goed idee om de structuur en navigatie van de site op te bouwen met alleen HTML. Wanneer u de pagina's, links en inhoud van de site heeft bepaald, kunt u vervolgens het uiterlijk en de interface verder uitbreiden met AJAX. De Googlebot kan zich dan uitleven met de HTML, terwijl gebruikers met moderne browsers kunnen genieten van uw AJAX-extra's.

Natuurlijk beschikt u waarschijnlijk over links waarvoor JavaScript is vereist voor de AJAX-functionaliteit. Webontwikkelaar Jeremy Keith gaf deze techniek de naam Hijax. Dit is een goede manier om AJAX en statische links te laten samenwerken.

Wanneer u uw links maakt, kunt u deze het beste zo indelen dat deze zowel een statische link als een JavaScript-functie aanbieden. Op deze manier kunt u de AJAX-functionaliteit aan bieden aan JavaScript-gebruikers, terwijl niet-JavaScript-gebruikers het script kunnen negeren en de link kunnen volgen. Bijvoorbeeld:

<a href="ajax.htm?foo=32" onClick="navigate('ajax.html#foo=32');
 return false">foo 32</a>

Houd er rekening mee dat de URL van de statische link een parameter (?foo=32) heeft in plaats van een fragment (#foo=32), dat wordt gebruikt door de AJAX-code. Dit is belangrijk omdat zoekmachines URL-parameters wel volgen, maar fragmenten vaak negeren. Aangezien u nu statistische links aanbiedt, kunnen gebruikers en zoekmachines de link volgen naar de exacte inhoud die ze willen delen of bekijken.

Hoewel we onze crawlmogelijkheden voortdurend verbeteren, vormen HTML-links een zeer goede manier voor ons (en andere zoekmachines, mobiele apparaten en gebruikers) om uw site beter te begrijpen.

Volg de richtlijnen

Naast de tips die hier zijn beschreven, raden we u aan onze richtlijnen voor webmasters te bekijken voor meer informatie over de manier waarop u uw site geschikt maakt voor Google en uw gebruikers. In de richtlijnen wordt ook aangegeven wat u het beste kunt vermijden, zoals verborgen JavaScript-omleidingen. De algemene regel is dat u gebruikers een verschillende ervaring kunt aanbieden op basis van de mogelijkheden waarover zij beschikken, maar dat de inhoud hetzelfde moet zijn. Stel dat we een pagina hebben gemaakt over de hamsterboerderij van Thijs. Boven aan de pagina staat een koptekst 'De hamsterboerderij van Thijs' en daaronder wordt een AJAX-diavoorstelling weergegeven van de nieuwste hamsters. Wanneer de JavaScript op dezelfde pagina wordt uitgeschakeld, moet een gebruiker hier niet plotseling de volgende tekst te zien krijgen:

Hamsterboerderij van Thijs - hamsters, beste hamsters, goedkope hamsters, gratis hamsters, huisdieren, boerderijen, hamsterboeren, dansende hamsters, knaagdieren, hamtsters, hamsers, beste bron voor hamsters, speeltjes voor huisdieren, danslessen, schattig, trucjes door hamsters, hamstervoer, leefomgeving hamster, hotels hamster, verjaardagscadeaus hamster en meer!

U kunt dit beter implementeren door de tekst weer te geven ongeacht of JavaScript is ingeschakeld en bovendien misschien een HTML-versie van de diavoorstelling weer te geven voor niet-JavaScript-gebruikers. Meer informatie over verborgen tekst.