Ta bort information på din webbplats från Google

Så här tar du bort information på en webbplats som du äger från Googles sökresultat. Med äga avser vi att du kan ändra innehållet i alla delar av webbplatsen.

Gör så här om du inte äger webbplatsen där informationen finns:

Om det är du som har hand om webbplatsen där innehållet finns kan du ta bort det både från webbplatsen och från Googles sökresultat genom att göra som följer.

1. Se efter på vilka sidor informationen finns
  2. Ta bort uppgifterna från Google
    • Om du har verifierat att du äger webbplatsen via Search Console kan du använda borttagningsverktyget och ta bort sidan direkt från Google Sök. Men kontrollera att uppgifterna även blockeras på eller tas bort från själva sidan. Sidorna tas bara bort från Google Sök tillfälligt med verktyget. Om ingenting ändras på webbplatsen kan de borttagna sidorna dyka upp i sökresultaten igen senare. Läs dokumentation av verktyget noggrant så att du ser hur du tar bort enskilda sidor, kataloger eller hela webbplatser. Om uppgifterna har tagits bort från webbplatsen räcker det om du rensar cacheminnet. Annars tar du bort sidorna som berörs och rensar cacheminnet.
  3. Ta bort uppgifterna från webbplatsen
    1. Försäkra dig om att någon har den behörighet som krävs för att göra de nödvändiga ändringarna på webbplatsen.
    2. Ta bort eller blockera informationen på lämpligt sätt:
      1. Ta bort informationen från sidan [säkrast]
      2. Gör så att inloggning krävs
      3. Blockera sidor från Google med taggen noindex eller bilder med robots.txt
      4. Läs mer om att blockera webbadresser.
  4. Förhindra att uppgifterna visas på nytt
    • Gör regelbundna kontrollsökningar efter information på webbplatsen med hjälp av sökoperatorn site:. Exempel: site:example.com <privat id-nummer>
    • Förvissa dig om att alla som arbetar med personliga användaruppgifter vet hur de ska göra så att information på webbplatsen inte blir synlig för sökmotorer och att de vet hur anonym åtkomst till användaruppgifter förhindras.