Bronnen voor het maken van pagina's die geschikt zijn voor mobiele apparaten

Gebruikers browsen nu even vaak (of vaker) op websites via een mobiel apparaat als via een desktopcomputer. U moet uw website zo opzetten dat deze kan worden bekeken op mobiele apparaten.

Er zijn twee soorten mobiele apparaten: smartphones en featurephones. Smartphones zijn in feite mini-desktopcomputers met kleine schermen. Hieronder vallen Android- en iPhone-apparaten (voor ontwerpdoeleinden nemen we tablets ook op in deze classificatie). Featurephones zijn apparaten met minder mogelijkheden en worden door Google anders behandeld dan smartphones.

Voor beide typen apparaten:

Bronnen en informatie voor ontwikkelaars van sites voor smartphones
  • Als Google in bepaalde landen een langzame verbinding detecteert, worden pagina's waarnaar wordt gelinkt in zoekresultaten, automatisch getranscodeerd door Google. Met de testtool Transcoder voor lage bandbreedte kunt u bekijken hoe de pagina eruit zou zien. Meer informatie.
  • In de mobielvriendelijke test worden problemen beschreven die van invloed kunnen zijn op uw pagina wanneer deze wordt geopend op een smartphone.
  • In het rapport voor mobiel gebruiksgemak van Search Console worden problemen beschreven die van invloed kunnen zijn op uw pagina wanneer deze wordt geopend op een smartphone.
  • Het formaat van afbeeldingen op de pagina met zoekmachineresultaten wordt aangepast bij langzame verbindingen in bepaalde landen, tenzij de eigenaar van de pagina zich hiervoor specifiek afmeldt.
  • De Chrome-browser ondersteunt verschillende smartphone-indelingen in de apparaatmodus en emulator voor mobiel.
Bronnen en informatie voor ontwikkelaars van sites voor featurephones
  • De pagina met zoekmachineresultaten en pagina's waarnaar wordt gelinkt op de pagina met zoekmachineresultaten, worden wereldwijd getranscodeerd voor netwerken van elke snelheid, tenzij het volgende van toepassing is:
    • De pagina is al geschikt voor featurephones.
      of
    • De pagina bevat een tag <link rel="alternate" media="handheld" href="alternate_page.htm" />.
  • Het formaat van alle afbeeldingen op de pagina met zoekmachineresultaten en op pagina's waarnaar wordt gelinkt op de pagina met zoekmachineresultaten, wordt aangepast, tenzij de gebruiker zich hiervoor specifiek afmeldt.
  • PageSpeed Insights

Opmaak voor featurephones

Webpagina's voor featurephones kunnen worden geschreven in verschillende opmaaktalen, waaronder WML, XHTML Basic, XHTML MP en cHTML. Uw keuze is afhankelijk van uw doelmarkt.

Opmaaknormen voor featurephones:

Validators voor featurephones:

Emulators voor featurephones