Verkkosivuston testaamisen parhaat käytännöt Google-haun kanssa

Sivuston URL-osoitteiden tai sisällön vaihtoehtoisten versioiden testaaminen

Tämän sivun ohjeiden avulla voit varmistaa, että testauksen aikana tapahtuvat muutokset sivun sisältöön ja URL-osoitteisiin vaikuttavat Google-hakusijoitukseesi mahdollisimman vähän. Sivulla ei anneta ohjeita testien suunnitteluun tai luomiseen, mutta sen lopussa on lisää testaamiseen liittyviä resursseja.

Testaaminen

Verkkosivuston testaaminen tarkoittaa erilaisten sivusto- tai sivuversioiden kokeilemista ja käyttäjien reaktioiden tarkkailemista. Yleensä käyttäytymistä sivujen (sivun osien, sivujen tai usean sivun kokonaisuuksien) eri versioissa vertaillaan ohjelmistojen avulla. Näin voidaan todeta, mikä on paras versio käyttäjien kannalta.

A/B-testaus tarkoittaa testiä, jossa sivusta luodaan useita versioita, joista jokaisella on oma URL-osoite. Kun käyttäjät yrittävät siirtyä alkuperäiseen osoitteeseen, osa heistä ohjataan osoitteen toiseen versioon, minkä jälkeen sivujen tehokkuutta voidaan vertailla käyttäytymisen perusteella.

Monimuuttujatestaus tarkoittaa verkkosivuston osien muuttamista lennossa ohjelmiston avulla. Voit testata useisiin sivun osiin (esim. otsikkoon, kuvaan tai Lisää ostoskoriin ‑painikkeeseen) vaikuttavia muutoksia, ja ohjelma näyttää käyttäjille erilaisia yhdistelmiä näistä. Tämän jälkeen versioiden tehokkuutta voidaan analysoida tilastollisesti. URL-osoite pysyy samana, ja eri versioita lisätään sivulle dynaamisesti.

Vaikka Googlebot indeksoi eri versioita testaamisen aikana, tällä ei välttämättä ole suurta merkitystä, riippuen testattavan sisällön tyypistä. Pienten muutosten (esim. painikkeen tai kuvan koko, väri tai sijainti tai toimintakehotus "Osta nyt" kehotuksen "Lisää ostoskoriin" sijaan) vaikutus käyttäjien toimiin voi olla yllättävän suuri, mutta vaikutus sivun hakutuloskatkelmaan tai sijoitukseen on usein vähäinen.

Jos indeksoimme sivustosi niin usein, että ehdimme havaita ja indeksoida kokeilusi, indeksoimme myös sivun päivitetyn version todennäköisesti pian kokeilun päätyttyä.

Testaamisen parhaat käytännöt

Seuraava parhaat käytännöt auttavat sinua välttämään Google-hakukäyttäytymisen negatiiviset vaikutukset versioiden testaamisen aikana:

Älä naamioi testisivujasi

Älä näytä Googlebotille ja ihmiskäyttäjille eri versioita URL-osoitteista. Tämä on sisällön naamiointia, joka rikkoo verkkovastaavan ohjeita myös testauksen aikana. Muista, että ohjeiden vastaisesti toimiminen voi johtaa sivuston sijoituksen huononemiseen tai sen poistamiseen Google-hakutuloksista. mikä tuskin on testauksen tarkoitus.

Naamiointi on sääntöjen vastaista, vaikka se toteutettaisiin palvelinlogiikan, robots.txt-tiedoston tai muiden keinojen avulla. Käytä sen sijaan linkkejä tai seuraavassa kohdassa kuvattuja uudelleenohjauksia.

Käytä rel="canonical"-linkkejä

Jos suoritat A/B-testausta, johon kuuluu useita URL-osoitteita, käytä rel="canonical"-linkkiattribuuttia kaikkiin vaihtoehtoisiin URL-osoitteisiin. Näin osoitat, että alkuperäinen URL-osoite on ensisijainen versio. Rel="canonical"-attribuutti vastaa tässä tapauksessa käyttötarkoitusta paremmin kuin noindex-sisällönkuvauskenttä. Jos esimerkiksi testaat etusivun eri versioita, et halua etusivun jäävän indeksoimatta. Haluat sen sijaan kertoa hakukoneelle, että testi-URL-osoitteet ovat versioita tai kopioita alkuperäisestä URL-osoitteesta ja kuuluvat samaan ryhmään ensisijaisen osoitteen kanssa. Noindex-kentän käyttämisellä rel="canonical"-attribuutin sijaan voi olla arvaamattomia sivuvaikutuksia.

Käytä 302-uudelleenohjauksia 301-uudelleenohjausten sijaan

Jos suoritat A/B-testausta, jossa käyttäjiä ohjataan alkuperäisestä URL-osoitteesta toiseen versioon, käytä väliaikaista 302-uudelleenohjausta pysyvän 301-uudelleenohjauksen sijaan. Näin hakukone tietää, että uudelleenohjaus on voimassa vain testin ajan, ja alkuperäinen URL-osoite on syytä säilyttää hakemistossa uuden testisivun sijaan. JavaScript-pohjaisten uudelleenohjausten käyttö on myös sallittua.

Jatka kokeilua vain tarpeellisen ajan

Luotettavan testin edellyttämä aika vaihtelee konversioprosenttisi, sivuston liikenteen ja muiden tekijöiden mukaan. Hyvä testaustyökalu kertoo, kun sinulla on tarpeeksi tietoa päätösten tueksi. Kun testi on suoritettu, käytä haluamiasi versioita sivustolla ja poista vaihtoehtoiset URL-osoitteet ja testiin liittyvät ohjelmat, merkinnät ja muut asiat mahdollisimman pian. Jos huomaamme, että testi kestää kohtuuttoman pitkän ajan, voimme pitää tätä hakukoneiden hämäysyrityksenä ja ryhtyä toimiin. Tämä pitää paikkansa erityisesti silloin, kun suuri osa käyttäjistäsi näkee yhden version sisällöstä.

Lisätietoja testauksesta