Optimale løsninger til test af websites med Google Søgning

Test varianter af dit websites webadresser eller indhold

Denne side beskriver, hvordan du sikrer, at test af forskelle på sideindhold eller siders webadresser har minimal indvirkning på, hvordan du klarer dig i Google Søgning. Det er ikke en vejledning i, hvordan du opbygger eller udformer tests, men nederst på siden kan du se flere ressourcer vedrørende tests.

Oversigt over testning

Test af websites går ud på at afprøve forskellige versioner af dit website (eller en del af dit website) og indsamle data om, hvordan brugerne reagerer på hver version. Som regel sammenlignes adfærden på to forskellige varianter af dine sider (dele af en side, hele sider eller forløb, der strækker sig over flere sider) ved hjælp af software for at registrere, hvilken version der er mest effektiv i forhold til dine brugere.

A/B-test er, når du kører en test ved at oprette flere versioner af en side, som hver har sin egen webadresse. Når brugerne forsøger at få adgang til den oprindelige webadresse, omdirigerer du nogle af dem til hver variant af webadressen og sammenligner deres adfærd for at se, hvilken side der er mest effektiv.

Multivarianttest er, når du bruger software til løbende at ændre forskellige dele af dit website. Du kan teste ændringer af flere elementer på en side, f.eks. overskriften, et billede og knappen "Læg i indkøbsvogn". Softwaren viser brugerne variationer af hver af disse sektioner i forskellige kombinationer og foretager en statistisk analyse af, hvilke variationer der er mest effektive. Du arbejder kun med én webadresse, og variationerne indsættes dynamisk på siden.

Alt efter hvilke typer indhold du tester, betyder det muligvis ikke så meget, om Googlebot crawler eller indekserer nogle af varianterne af dit indhold under din test. Små ændringer, som f.eks. en anden placering, størrelse eller farve på en knap eller et billede eller en anden tekst på din opfordring til handling ("Læg i indkøbsvognen" eller "Køb nu!"), kan have overraskende stor betydning for brugernes interaktioner med din side, men de har ofte lille eller ingen effekt på sidens uddrag i søgeresultaterne eller rangeringen.

Hvis vi crawler dit website ofte nok til at opdage og indeksere dit eksperiment, er det desuden sandsynligt, at vi ret hurtigt indeksere de eventuelle opdateringer, du foretager på dit website, når du har afsluttet eksperimentet.

Optimale løsninger i forbindelse med test

Her er en liste over optimale løsninger, du bør anvende for at undgå, at dit websites adfærd i Google Søgning påvirkes negativt, mens du tester forskellige varianter af det:

Undlad at tilsløre dine testsider

Undgå at vise ét sæt webadresser til Googlebot og et andet sæt til mennesker. Dette kaldes tilsløring, og det er i strid med vores retningslinjer for webmastere, uanset om du kører en test eller ej. Husk, at en overtrædelse af vores retningslinjer kan medføre, at dit website nedrykkes eller fjernes fra Googles søgeresultater, hvilket nok ikke var det, du ville opnå med din test.

Det tæller som tilsløring, uanset om du gør det ved hjælp af serverlogik, robots.txt eller en anden metode. Brug i stedet links eller omdirigeringer som beskrevet i næste afsnit.

Brug rel="canonical"-links

Hvis du kører en A/B-test med flere webadresser, kan du bruge linkattributten rel="canonical" på alle dine alternative webadresser for at indikere, at den oprindelige webadresse er den foretrukne version. Vi anbefaler rel="canonical" frem for et noindex-metatag, fordi det i højere grad svarer til din hensigt i denne situation. Hvis du f.eks. tester varianter af din startside, ønsker du ikke, at søgemaskiner undlader at indeksere din startside. Du ønsker blot, at de forstår, at alle testwebadresserne nærmest er dubletter eller varianter af den oprindelige webadresse og skal grupperes samlet med den oprindelige webadresse som den kanoniske. I sådan en situation kan det nogle gange have uventede negative konsekvenser at bruge noindex i stedet for rel="canonical".

Brug 302-omdirigeringer, ikke 301-omdirigeringer

Hvis du kører en A/B-test, hvor brugerne omdirigeres fra den oprindelige webadresse til en variant af webadressen, skal du brug en 302-omdirigering (midlertidig), ikke en 301-omdirigering (permanent). På den måde fortæller du søgemaskiner, at denne omdirigering er midlertidig – den findes kun, så længe dit eksperiment kører – og at de skal beholde den oprindelige webadresse i deres indeks i stedet for at erstatte den med destinationen for omdirigeringen (testsiden). JavaScript-baserede omdirigeringer er også i orden.

Lad ikke eksperimentet køre længere end nødvendigt

Den tid, det kræver at lave en pålidelig test, er forskellig og afhænger af faktorer såsom dine konverteringsrater og hvor meget trafik, der er på dit website. Et godt testværktøj bør give dig besked, når du har indsamlet nok data til at drage en pålidelig konklusion. Når du har afsluttet testen, bør du opdatere dit website med de ønskede varianter af indholdet og hurtigst muligt fjerne alle testelementer, f.eks. alternative webadresser eller testscripts og -markering. Hvis vi finder et website, hvor et eksperiment kører unødvendigt længe, kan vi tolke det som et forsøg på at narre søgemaskiner og tage passende forholdsregler. Det gælder især, hvis du viser én variant af dit indhold til en stor andel af dine brugere.

Yderligere oplysninger om at teste