Search Console gebruiken met je website

Welkom bij Search Console

Met Search Console krijg je toegang tot actiegerichte rapporten, tools en informatiebronnen waarmee je je content op Google Zoeken kunt krijgen.

Meld je aan voor Search Console als je dat nog niet hebt gedaan. Het product is gebruiksvriendelijk en kost niets.

Je website beheren met Search Console

Dagelijks

Je kunt rustig aan doen. Nadat je je hebt aangemeld voor Search Console, ontvang je een e-mail als er ongebruikelijke gebeurtenissen met je website plaatsvinden. Ongebruikelijke gebeurtenissen omvatten aanwijzingen dat je website is gehackt of problemen die Google ondervond tijdens het crawlen of indexeren van je site. We sturen je ook een e-mail als we vaststellen dat je site in strijd is met de richtlijnen voor zoekkwaliteit van Google.

Opmerking: Nadat je je site hebt geverifieerd, kan het enige tijd duren voordat er gegevens worden weergegeven in Search Console-rapporten. We laten je weten wanneer je gegevens beschikbaar zijn.

Maandelijks

Controleer elke maand je Search Console-status. Via de statuspagina kun je het makkelijkst zien hoe je site ervoor staat:

• Controleer of er geen toename in het aantal fouten voor je site is.
  • Controleer of er geen ongebruikelijke afname in het aantal klikken is. Houd er rekening mee dat wekelijkse schommelingen met dalingen in het weekend, of dalingen of pieken in vakantieperioden, normaal zijn.
Als je vragen hebt over hoe je een rapport moet lezen, klik je bovenaan de pagina op de knop Help Help voor meer informatie. Bekijk een lijst met onze rapporten en waarvoor ze worden gebruikt.

Wanneer je content verandert

Controleer Search Console als je belangrijke sitewijzigingen aanbrengt en hou het gedrag van je site op Google Zoeken in de gaten.

Nieuwe content toevoegen aan je site:

Nieuwe property's toevoegen:

Als je de domeinnaam van je site wijzigt:

Een pagina verwijderen uit zoekresultaten:

Meer onderwerpen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn site als eerste wordt weergegeven in resultaten van Google Zoeken?

Iedereen stelt ons deze vraag. Het antwoord is: er is geen geheim, maar je kunt wel een aantal praktische tips volgen. Hier volgen tips voor het verbeteren van de weergave van je site in de zoekresultaten van Google:

• Zorg voor content van hoge kwaliteit op je site. Google probeert het beste antwoord te vinden op een zoekopdracht van een gebruiker. Als je de beste content biedt, is dat een goed begin. Gebruik het prestatierapport om te zien welke zoekopdrachten naar je pagina's leiden en wat de klikfrequentie is voor links naar je site.
  • Zorg ervoor dat je onze richtlijnen volgt voor goede sites en valkuilen vermijdt die van invloed kunnen zijn op je positie in de zoekresultaten.
  • Maak je site geschikt voor mobiele apparaten. Veel gebruikers zoeken op mobiele apparaten. In onze zoekresultaten wordt voorrang gegeven aan pagina's die volgens ons het beste aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker met de best mogelijke gebruikerservaring op hun platform.
  • Gebruik informatieve titels en fragmenten. Aan de hand van goede, duidelijke titels en correcte metatagbeschrijvingen kunnen we inzicht krijgen in het doel van een pagina en nuttige fragmenten genereren in onze zoekresultaten. Meer informatie
  • Voeg zoekfuncties toe (zoals sterren, evenementinformatie of Site Search-vakken) voor een betere gebruikerservaring en om je site waardevoller te maken voor lezers.
Woordenlijst met termen voor Google Zoeken

De rapporten in Search Console zijn ingedeeld op basis van de algemene opzet van de Google Zoeken-structuur: content wordt eerst gecrawld (ontdekt), dan wordt de content geïndexeerd (geparseerd en geanalyseerd op content). Daarna analyseer je als website-eigenaar het zoekverkeer naar je site en denk je na over hoe zoekresultaten worden weergegeven aan de gebruiker en hoe ze worden gelinkt door andere sites.

Crawlen

De webcrawlers van Google volgen links en sitemaps om een lijst met openbaar beschikbare URL's te genereren om te bezoeken en de content daarvan te indexeren. Dit is de eerste stap in het proces voor toevoeging aan de zoekresultaten van Google.

• Property
    Een algemene term voor een website die je hebt toegevoegd aan je Search Console-account. Je kunt een lijst met je property's bekijken op de homepage van je account.
  • Verifiëren
    Bewijzen dat je de eigenaar bent van de website waarnaar wordt verwezen in je Search Console-account. Een property moet worden geverifieerd voordat hiervoor gegevens kunnen worden weergegeven. Je wordt gevraagd een site te verifiëren nadat je deze hebt toegevoegd aan je Search Console-account.
  • Googlebot
    De webcrawler van Google. Google heeft een aantal verschillende Googlebots die je pagina's opvragen als verschillende apparaattypen (een smartphone, featurephone of desktopcomputer) om verschillende zoekresultaten te berekenen voor gebruikers die zoeken op deze apparaten.
  • Canoniek
    Als je dezelfde pagina host op verschillende URL's, kunnen je zoekresultaten worden verdeeld over deze dubbele pagina's. Je kunt bijvoorbeeld dezelfde pagina hebben op http://example.com/dogs en http://www.example.com/dogs. Een zoekopdracht kan vervolgens afzonderlijke, lager gerangschikte resultaten weergeven voor elke pagina dan als je één pagina had gehad. In dit geval laat je Google weten dat deze pagina's dezelfde zijn en kies je een van de pagina's als canonieke versie (de officiële pagina) om weer te geven in zoekresultaten. Je kunt canonieke pagina's of sites aangeven via een sitemap, html-tags of Search Console-instellingen.
  • robots.txt
    De naam van een bestand op je site dat Google laat weten welke pagina's niet moeten worden geïndexeerd of weergegeven in zoekresultaten.
  • Sitemap
    Een lijst met URL's op je site die Google gebruikt als uitgangspunten voor het crawlen van een website. Een sitemap is opgenomen in een of meer bestanden die zijn opgeslagen op je website.

Indexeren

Het proces waarbij URL's worden bezocht en de content en betekenis van elke pagina worden geanalyseerd. Zo kan Google bepalen wat de beste zoekresultaten zijn voor de zoekopdracht van een gebruiker.

• Bron
    Op een webpagina worden gewoonlijk veel aanvullende bronnen geladen, zoals css, JavaScripts en afbeeldingen. Zorg ervoor dat Googlebot tijdens het indexeren toegang heeft tot bronnen die van invloed zijn op de betekenis van de pagina.
  • Weergeven
    Google probeert alle pagina's die worden geïndexeerd, weer te geven om de pagina te zien zoals een gebruiker die zou zien. Weergeven is het proces waarbij de pagina wordt weergegeven met de bijbehorende afbeeldingen en indeling zodat Google de betekenis van de pagina kan analyseren.

Zoekverkeer

• Handmatige actie
    Als je pagina een van de kwaliteitsrichtlijnen van Google schendt (zoals content die spam bevat), kan er een handmatige actie worden toegepast op de pagina, waardoor de pagina een lagere positie krijgt in de zoekresultaten van Google.
  • Internationale targeting
    Je zoekresultaten expliciet targeten op gebruikers op basis van taal of land. Dit kan worden gedaan met hreflang-linktags of de instelling voor targeting op land in Search Console.

Zoekopmaak

Hoe je pagina wordt weergegeven op Google Zoeken.

• Gestructureerde gegevens
    Een op standaarden gebaseerde methode om informatie over je pagina's te beschrijven in een indeling die de crawlengine van Google begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld beoordelingen, informatie over een evenement of videogegevens toevoegen. Bepaalde typen gestructureerde gegevens worden gebruikt om uitgebreide resultaten te maken.
  • Fragmenten
    De korte beschrijvende regels tekst die onder elk resultaat worden weergegeven in zoekresultaten van Google. Deze worden programmatisch gegenereerd door Google tijdens de indexering en kunnen visuele kenmerken hebben die uitgebreide resultaten worden genoemd.
  • Uitgebreid resultaat
    Een uitgebreid Google-zoekresultaat, zoals sterbeoordelingen of tijden voor evenementen. Uitgebreide resultaten worden vaak gegenereerd op basis van gestructureerde gegevens die worden toegevoegd door de auteur van de pagina.
  • Sitelink
    Als je website een logische hiërarchie of structuur heeft, kan Google een set sublinks weergeven onder het hoofdzoekresultaat. Voorbeeld: Voor de site van een luchtvaartmaatschappij is het hoofdresultaat de homepage van de luchtvaartmaatschappij en zijn de sublinks onder het hoofdresultaat rechtstreekse links naar de boekingspagina, de pagina met de vluchtstatus, de pagina met het bagagebeleid, enzovoort. Je kunt geen sitelinks voor je site opgeven.

DASHBOARD OPENEN