Search Console gebruiken met je website

Welkom bij Search Console

Search Console levert actiegerichte rapporten, tools en informatiebronnen waarmee u uw content op Google Zoeken kunt krijgen. U kunt Search Console gebruiken voor websites en voor mobiele apps. Als u een mobiele app heeft, leest u deze pagina.

Meld u aan voor Search Console als u dat nog niet heeft gedaan. Het product is gebruiksvriendelijk en kost niets.

Uw website beheren met Search Console

Dagelijks

U kunt rustig aan doen. U ontvangt een e-mail van Search Console als er ongebruikelijke gebeurtenissen met uw property's plaatsvinden. Ongebruikelijke gebeurtenissen omvatten aanwijzingen dat uw website is gehackt of problemen die Google ondervond tijdens het crawlen of indexeren van uw site. We sturen u ook een e-mail als we vaststellen dat uw site in strijd is met de richtlijnen voor zoekkwaliteit van Google.

Opmerking: Nadat u uw site heeft geverifieerd, kan het enige tijd duren voordat er gegevens worden weergegeven in Search Console-rapporten. Voeg uw site dus toe en verifieer deze zo snel mogelijk. We laten u weten wanneer uw gegevens beschikbaar zijn.

Maandelijks

Bekijk elke maand uw Search Console-dashboard. Het dashboard is de eenvoudigste manier om snel te controleren hoe het met uw site gaat:

• Controleer of er geen toename in het aantal fouten voor uw site is.
  • Controleer of er geen ongebruikelijke afname in het aantal klikken is. Houd er rekening mee dat wekelijkse schommelingen met dalingen in het weekend, of dalingen of pieken in vakantieperioden, normaal zijn.

Wanneer uw content verandert

Controleer Search Console wanneer u belangrijke sitewijzigingen aanbrengt om het gedrag van uw site op Google Zoeken bij te houden.

Nieuwe content toevoegen aan uw site:

Nieuwe property's toevoegen:

Als u de domeinnaam van uw site wijzigt:

Een pagina verwijderen uit zoekresultaten:

Hoe zorg ik ervoor dat mijn site als eerste wordt weergegeven in resultaten van Google Zoeken?

Iedereen stelt ons deze vraag. Het antwoord is: er is geen geheim, er zijn alleen goede handelswijzen. Hier volgen praktische tips voor het verbeteren van uw positie in de zoekresultaten van Google:

• Zorg voor content van hoge kwaliteit op uw site. Google probeert het beste antwoord te vinden op verzoeken van onze gebruikers. Als u het beste materiaal samenstelt, doet u mee. Gebruik het rapport 'Zoekanalyse' om te zien welke zoekopdrachten naar uw pagina's leiden en wat de klikfrequentie is voor links naar uw site.
  • Maak uw site mobielvriendelijk. Veel gebruikers zoeken op mobiele apparaten. In onze zoekresultaten wordt voorrang gegeven aan pagina's die volgens ons het beste aansluiten bij het verzoek van de gebruiker met de best mogelijke gebruikerservaring op hun platform.
  • Gebruik informatieve titels en fragmenten. Aan de hand van goede, duidelijke titels en correcte metatagbeschrijvingen kunnen we inzicht krijgen in het doel van een pagina en nuttige fragmenten genereren in onze zoekresultaten. Meer informatie.
  • Voeg gestructureerde gegevens toe om aanvullende elementen voor zoekresultaten (zoals sterren, informatie over een evenement of Site Search-vakken) in te schakelen die zorgen voor een betere gebruikerservaring en uw site waardevoller maken voor lezers. Meer informatie over gestructureerde gegevens of gebruik onze tools.
  • Zorg ervoor dat u onze richtlijnen voor goede sites volgt en valkuilen vermijdt die van invloed kunnen zijn op uw positie in de zoekresultaten.

Zoekconcepten waarmee u bekend moet zijn

De rapporten in Search Console zijn ingedeeld op basis van de algemene opzet van de Google Zoeken-structuur: content wordt eerst gecrawld (ontdekt), vervolgens wordt de content geïndexeerd (geparseerd en geanalyseerd op content). Vervolgens analyseert u als website-eigenaar het zoekverkeer naar uw site en denkt u na over hoe zoekresultaten worden weergegeven aan de gebruiker en worden gelinkt door andere sites.

Crawlen

De webcrawlers van Google volgen links en sitemaps om een lijst met openbaar beschikbare URL's te genereren om te bezoeken en de content daarvan te indexeren. Dit is de eerste stap in het proces voor toevoeging aan de zoekresultaten van Google.

• Property
    Een algemene term voor een website of een app die u heeft toegevoegd aan uw Search Console-account. U kunt een lijst met uw property's bekijken op de startpagina van uw account.
  • Verifiëren
    Bewijzen dat u de eigenaar bent van de website of app waarnaar wordt verwezen in uw Search Console-account. Een property moet worden geverifieerd voordat hiervoor gegevens kunnen worden weergegeven. U wordt gevraagd een site te verifiëren nadat u deze heeft toegevoegd aan uw Search Console-account.
  • Googlebot
    De webcrawler van Google. Google heeft een aantal verschillende Googlebots die uw pagina's opvragen als verschillende apparaattypen (een smartphone, featurephone of desktopcomputer) om verschillende zoekresultaten te berekenen voor gebruikers die zoeken op deze apparaten.
  • Canoniek
    Als u dezelfde pagina host op verschillende URL's, kunnen uw zoekresultaten worden verdeeld over deze dubbele pagina's. U kunt bijvoorbeeld dezelfde pagina hebben op http://example.com/dogs en http://www.example.com/dogs. Een zoekopdracht kan vervolgens afzonderlijke, lager gerangschikte resultaten weergeven voor elke pagina dan als u één pagina had gehad. In dit geval laat u Google weten dat deze pagina's dezelfde zijn en kiest u een van de pagina's als canonieke versie (de officiële pagina) om weer te geven in zoekresultaten. U kunt canonieke pagina's of sites aangeven via een sitemap, HTML-tags of Search Console-instellingen.
  • robots.txt-bestand
    De naam van een bestand op uw site dat Google laat weten welke pagina's niet moeten worden geïndexeerd of weergegeven in zoekresultaten.
  • Sitemap
    Een lijst met URL's op uw site die Google gebruikt als uitgangspunten voor het crawlen van een website. Een sitemap is opgenomen in een of meer bestanden die zijn opgeslagen op uw website.

Indexeren

Het proces waarbij URL's worden bezocht en de content en betekenis van elke pagina worden geanalyseerd. Zo kan Google bepalen wat de beste zoekresultaten zijn voor de zoekopdracht van een gebruiker.

• Bron
    Op een webpagina worden gewoonlijk veel aanvullende bronnen geladen, zoals CSS, JavaScripts en afbeeldingen. Zorg ervoor dat Googlebot tijdens het indexeren toegang heeft tot bronnen die van invloed zijn op de betekenis van de pagina.
  • Weergeven
    Google probeert alle pagina's die worden geïndexeerd, weer te geven om de pagina te zien zoals een gebruiker die zou zien. Weergeven is het proces waarbij de pagina wordt weergegeven met de bijbehorende afbeeldingen en indeling zodat Google de betekenis van de pagina kan analyseren.

Zoekverkeer

• Handmatige actie
    Als uw pagina een van de kwaliteitsrichtlijnen van Google schendt (zoals content die spam bevat), kan er een handmatige actie worden toegepast op de pagina, waardoor de pagina een lagere positie krijgt in de zoekresultaten van Google.
  • Internationale targeting
    Uw zoekresultaten expliciet targeten op gebruikers op basis van taal of land. Dit kan worden gedaan met hreflang-linktags of de instelling voor targeting op land in Search Console.

Zoekopmaak

Hoe uw pagina of app wordt weergegeven op Google Zoeken.

• Gestructureerde gegevens
    Een op standaarden gebaseerde methode om informatie over je pagina's te beschrijven in een indeling die de crawlengine van Google begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld beoordelingen, informatie over een evenement of videogegevens toevoegen. Bepaalde typen gestructureerde gegevens worden gebruikt om uitgebreide resultaten te maken.
  • Fragmenten
    De korte beschrijvende regels tekst die onder elk resultaat worden weergegeven in zoekresultaten van Google. Deze worden programmatisch gegenereerd door Google tijdens de indexering en kunnen visuele kenmerken hebben die uitgebreide resultaten worden genoemd.
  • Uitgebreid resultaat
    Een uitgebreid Google-zoekresultaat, zoals sterbeoordelingen of tijden voor evenementen. Uitgebreide resultaten worden vaak gegenereerd op basis van gestructureerde gegevens die worden toegevoegd door de auteur van de pagina.
  • Sitelink
    Als uw website een logische hiërarchie of structuur heeft, kan Google een set sublinks weergeven onder het hoofdzoekresultaat. Voorbeeld: voor de site van een luchtvaartmaatschappij is het hoofdresultaat de startpagina van de luchtvaartmaatschappij en zijn de sublinks onder het hoofdresultaat rechtstreekse links naar de boekingspagina, de pagina met de vluchtstatus, de pagina met het bagagebeleid, enzovoort. U kunt geen sitelinks voor uw site opgeven.

Uw dashboard openen