Search Consolen käyttö verkkosivustollasi

Tervetuloa käyttämään Search Consolea!

Search Console tarjoaa käytännöllisiä raportteja, työkaluja ja oppimisresursseja, joiden tarkoitus on saada sisältösi näkymään Google Haussa.

Rekisteröidy Search Consoleen, jos et ole jo tehnyt sitä – se on helppoa ja maksutonta.

Verkkosivuston hallinnointi Search Consolella

Päivittäin

Rentoudu – Kun olet rekisteröitynyt Search Consoleen, saat sähköpostia, jos verkkosivustollasi tapahtuu jotain epätavallista. Epätavallisia tapahtumia ovat esimerkiksi merkit siitä, että sivustosi on hakkeroitu, ja Googlen kohtaamat ongelmat sivustosi indeksoinnissa tai hakemistoon lisäämisessä. Lähetämme sinulle sähköpostia, jos havaitsemme, että sivustosi rikkoo Googlen haun laatusääntöjä.

Huom. Sovelluksen vahvistamisen jälkeen kestää jonkin aikaa, ennen kuin dataa alkaa kertyä Search Console ‑raportteihin. Ilmoitamme sinulle, kun dataa on saatavilla.

Kuukausittain

Tarkasta kuukausittain Search Console ‑tilasi. Tilasivu on helpoin tapa tarkastaa sivuston kunto nopeasti:

• Varmista, että sivustosi virheiden määrä ei ole kasvanut.
  • Tarkista, onko klikkausmäärissä epätavallisia pudotuksia. Huomaa, että viikoittaiset pudotukset esimerkiksi viikonloppujen kohdalla tai pudotukset tai kasvupiikit lomien aikaan ovat normaaleja.
Jos sinulla on kysyttävää raportin tulkitsemisesta, saat lisätietoja klikkaamalla sivun yläreunan ohjepainiketta Ohje. Katso luettelo raporteista ja niiden käyttötarkoituksista.

Sisällön muuttuessa

Tarkista Search Console aina tehdessäsi tärkeitä muutoksia sivustollesi, niin näet, kuinka sivustosi käyttäytyy Google-haussa.

Uuden sisällön lisääminen sivustolle:

Uusien sivustojen lisääminen:

Jos muutat sivustosi verkkotunnuksen nimen:

Sivun poistaminen hakutuloksista:

Lisää aiheita

Kuinka saan sivustoni näkymään ensimmäisenä Googlen hakutuloksissa?

Tämä on hyvin yleinen kysymys. Vastaus on, että ei ole olemassa mitään taikatemppua, on vain hyviä käytäntöjä. Tässä on parhaat käytännöt sivuston näkyvyyden parantamiseen Googlen hakutuloksissa:

• Varmista, että sivustosi sisältö on laadukasta. Google yrittää löytää parhaan vastauksen käyttäjien pyyntöihin – jos tarjoat parasta materiaalia, olet mukana pelissä. Hakuanalyysiraportista näet, mitkä kyselyt johtavat sivuillesi ja mikä on sivustollesi johtavien linkkien klikkausprosentti.
  • Varmista, että noudatat hyvien sivustojen ohjeitamme ja vältät virheet, jotka voivat vaikuttaa hakutulossijoituksiin.
  • Paranna sivuston mobiiliystävällisyyttä. Monet käyttäjät hakevat mobiililaitteilla. Hakutuloksemme suosivat sivuja, joiden uskomme vastaavan käyttäjän pyyntöön parhaiten ja antavan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen hänen käyttämällään alustalla.
  • Käytä informatiivisia otsikoita ja katkelmia. Osuvat, selkeät otsikot ja tarkat sisällönkuvauskentät auttavat meitä ymmärtämään sivun tarkoituksen ja luomaan hyödyllisiä katkelmia hakutuloksiimme. Lue lisää.
  • Lisää hakuominaisuuksia, kuten tähtiä, tapahtumatietoja tai sivustohakukenttiä. Nämä kaikki parantavat käyttäjäkokemusta ja tekevät sivustosta hyödyllisemmän lukijoille.
Haun termien sanasto

Search Consolen raportit on järjestetty Google Haun yleisen toimintajärjestyksen mukaisesti: ensin sisältö indeksoidaan (löydetään), sitten se lisätään hakemistoon (se jäsennetään ja sisältö analysoidaan). Tämän jälkeen sinä, verkkosivuston omistaja, analysoit sivustollesi johtavan hakuliikenteen ja päätät, miten hakutulokset näytetään käyttäjälle tai linkitetään muille sivustoille.

Indeksointi

Googlen verkkoindeksoijat seuraavat linkkejä ja sivustokarttoja luodakseen luettelon julkisesti käytettävissä olevista URL-osoitteista, joissa käydään ja joiden sisältö indeksoidaan. Tämä on ensimmäinen askel prosessissa, jonka kautta sivustot tulevat näkyviin Googlen hakutuloksissa.

• Omaisuus
    Yleisnimitys verkkosivustolle, jonka olet lisännyt Search Console ‑tilillesi. Näet luettelon sivustoistasi tilisi etusivulla.
  • Vahvistaminen
    Todistaa, että omistat verkkosivuston, johon Search Console ‑tililläsi viitataan. Sivusto täytyy vahvistaa, ennen kuin sinulle näytetään dataa siitä. Sinua pyydetään vahvistamaan sivusto sen jälkeen, kun olet lisännyt sen Search Console ‑tilillesi.
  • Googlebot
    Googlen indeksointirobotti. Googlella on muutamia erilaisia Googleboteja, jotka tekevät pyyntöjä sivuillesi eri laitetyyppeinä (älypuhelimena, feature phone ‑puhelimena tai tietokoneena) laskeakseen erilaisia hakutuloksia, jotka näkyvät näiden laitteiden käyttäjille.
  • Ensisijaisuus
    Jos isännöit samaa sivua eri URL-osoitteissa, hakutuloksesi voivat jakautua useamman samanlaisen sivun kesken. Jos sinulla on sama sivu esimerkiksi osoitteessa http://esimerkki.fi/koirat ja osoitteessa http://www.esimerkki.fi/koirat, haku saattaa näyttää kullekin sivulle erilliset, huonommin sijoittuvat tulokset kuin jos sinulla olisi vain yksi sivu. Tässä tapauksessa sinun on ilmoitettava Googlelle, että näiden sivujen sisältö on sama, ja valittava toinen niistä ensisijaiseksi sivuksi (viralliseksi sivuksi), joka näytetään hakutuloksissa. Ilmoita ensisijaiset sivut tai sivustot sivustokartan, HTML-tagien tai Search Console ‑asetusten avulla.
  • Robots.txt
    Sen sivustosi tiedoston nimi, joka kertoo Googlelle, mitä sivuja ei lisätä hakemistoon tai näytetä hakutuloksissa.
  • Sivustokartta
    Luettelo sivustosi URL-osoitteista, joita Google käyttää verkkosivuston indeksoinnin aloituspaikkoina. Sivustokartta sisältyy yhteen tai useampaan verkkosivustollesi tallennettuun tiedostoon.

Hakemiston luominen

URL-osoitteissa vierailu ja jokaisen sivun sisällön ja merkityksen analysointi. Tämä auttaa Googlea määrittämään parhaat hakutulokset käyttäjän kyselylle.

• Resurssi
    Verkkosivu lataa normaalisti useita lisäresursseja, kuten CSS- ja JavaScript-tiedostoja sekä kuvia. Varmista, että Googlebotia ei ole estetty käyttämästä resursseja, jotka vaikuttavat sivun merkitykseen indeksointiprosessin aikana.
  • Hahmonnus
    Google yrittää näyttää kaikki hakemistoon lisätyt sivut nähdäkseen sivun samalla tavalla kuin käyttäjä. Hahmontaminen tarkoittaa prosessia, jossa sivu näytetään kuvineen ja asetteluineen, jotta Google voi analysoida sivun merkityksen.

Hakuliikenne

• Manuaalinen toimenpide
    Jos sivusi rikkoo Googlen laatusääntöjä, eli se sisältää esimerkiksi roskasisältöä, siihen saatetaan kohdistaa manuaalinen toimenpide, joka alentaa sen sijoitusta Googlen hakutuloksissa.
  • Kansainvälinen kohdistaminen
    Hakutulosten kohdistaminen erityisesti tietynmaalaisille tai tietynkielisille käyttäjille. Tämä voidaan tehdä hreflang-linkkitagien tai maan kohdistusasetusten avulla Search Consolessa.

Haun ulkoasu

Miltä sivusi näyttää haussa.

• Strukturoitu data
    Sivujen tietojen kuvaaminen standardoidussa muodossa, jonka Googlen indeksointirobotti ymmärtää. Voit esimerkiksi lisätä arvioita, tapahtumatietoja tai videotietoja. Tiettyä strukturoitua dataa käytetään rich-tulosten luomiseen.
  • Katkelmat
    Lyhyt kuvausteksti, joka näkyy kaikkien Googlen hakutulosten alla. Google luo nämä ohjelmallisesti hakemiston luomisen aikana, ja niihin voi kuulua visuaalisia ominaisuuksia, joita kutsutaan rich-tuloksiksi.
  • Rich-tulos
    Visuaalisesti tehostettu Googlen hakutulos, kuten tähtiluokitus tai tapahtuman aikatiedot. Rich-tulokset luodaan usein sivun tekijän lisäämästä strukturoidusta datasta.
  • Sivustolinkki
    Jos verkkosivustollasi on looginen hierarkia tai rakenne, Google saattaa näyttää joukon alalinkkejä päähakutuloksen alla. Esimerkiksi lentoyhtiön sivuston päähakutulos on lentoyhtiön etusivu, ja pienemmät linkit sen alla ohjaavat varaussivulle, lentotietosivulle, matkatavarakäytäntösivulle ja niin edelleen. Et voi määrittää sivustolinkkejä sivustollesi.

AVAA HALLINTAPANEELI