Gå kursen

2.5 Lär dig om sökmotoroptimering

Du kanske har hört talas om SEO, eller sökmotoroptimering, när du har skapat webbplatsen och lärt dig om hur sökmotorer fungerar. SEO står för själva processen att optimera för en sökmotor eller en person som utför processen, en sökmotoroptimerare.

Det finns många tillåtna sätt att optimera en webbplats för sökmotorer, men vissa webbansvariga använder bedrägliga metoder för att lura sökmotorer och användare. Seriös sökmotoroptimering kallas ofta whitehat medan mer oseriösa metoder kallas blackhat. Det är viktigt att skilja på metoderna eftersom blackhat-SEO faktiskt skadar din webbplats och dess anseende i stället för att förbättra placeringen i organiska sökresultat.

Bästa metoder: Whitehat SEO

Dessa metoder är avsedda att förbättra en webbplats genom att fokusera på besökarna i stället för på att få högre placering. Exempel på bra seriösa tekniker är att skapa organiskt innehåll av hög kvalitet och lägga till bar beskrivande taggar i den föregående modulen. De följer riktlinjerna för webbansvariga, som webbplatsen ska följa för att på ett organiskt sätt få en bra plats i Google Sök.

Dåliga metoder: Blackhat SEO

Oseriösa tekniker som manipulerar sökmotorer för att försöka få bättre placering anses vara blackhat-metoder som bryter mot våra riktlinjer för webbansvariga. Betala inte för att länkar till din webbplats ska placeras på internet för att få bättre PageRank och manipulera Google Sök. Länkarna kan kallas sponsrade länkar eller betald annonsering, döljas i HTML eller infogas som optimerade ankare i artiklar, kommentarer eller sidfötter. Läs om hur du undviker sådana metoder på sidan Länksystem.

Om du vill anlita en SEO-konsult måste du försäkra dig om att SEO-konsulten inte använder blackhat-metoder. Inte ens en mycket erfaren SEO-konsult kan garantera att din webbplats får en viss placering. Var från början tydlig med dina mål, hur SEO-konsulten ska nå dem och hur ni ska mäta hur han eller hon lyckas. Läs våra artiklar grundhandbok om sökmotoroptimering och Search Engine Optimization om du vill ha mer hjälp. Var försiktig! Gör dina egna efterforskningar grundligt och jämför olika alternativ innan du anlitar en SEO-konsult.

teachers talking