Steg till en Google-vänlig webbplats

Gör så här

Våra riktlinjer för webbansvariga innehåller allmänna riktlinjer om design, teknik och kvalitet. Nedan finns mer detaljerade tips på hur du skapar en Google-vänlig webbplats.

Ge besökarna den information de vill ha

Skapa innehåll av hög kvalitet på dina sidor och särskilt på startsidan. Detta är det viktigaste du kan göra. Om dina sidor innehåller användbar information kommer innehållet i dem att dra till sig många besökare och locka webbansvariga att länka till din webbplats. När du skapar en användbar, informationsrik webbplats skriver du sidor som tydligt och korrekt beskriver ämnet. Fundera över vilka ord användare kommer att skriva för att hitta dina webbsidor och se till att dessa ord faktiskt finns på webbplatsen.

Se till att andra webbplatser länkar till din

Länkar hjälper våra sökspindlar att hitta din webbplats och kan innebära att den syns bättre i våra sökresultat. När Google returnerar resultat för en sökning används avancerad textmatchningsteknik som visar sidor som är både viktiga och relevanta för varje sökning. Google räknar en länk från sida A till sida B som en röst från sida A på sida B. Röster från webbsidor som är "viktiga" väger tyngre och hjälper andra sidor att bli viktiga.

Kom ihåg att våra algoritmer kan skilja mellan naturliga och onaturliga länkar. Naturliga länkar till din webbplats utvecklas som en del av Internets dynamiska karaktär, i takt med att andra webbplatser hittar ditt innehåll och anser att det kan vara till nytta för deras besökare. Onaturliga länkar till din webbplats har placerats där avsiktligt för att få sökmotorerna att tro att din webbplats är mer populär än den egentligen är. Det finns information om vissa av dessa länktyper (t.ex. länkscheman och öppningssidor) i våra riktlinjer för webbansvariga.

Det är bara naturliga länkar som är användbara för indexeringen och rankningen av din webbplats.

Se till att din webbplats är lättillgänglig

Bygg din webbplats med en logisk länkstruktur. Varje webbsida bör vara tillgänglig från minst en statisk textlänk.

Använd en textwebbläsare, till exempel Lynx för att undersöka din webbplats. De flesta sökrobotar ser din webbplats så som Lynx skulle. Om funktioner som JavaScript, cookies, sessions-ID:n ramar DHTML eller Macromedia Flash hindrar dig från att se hela din webbplats i en textwebbläsare kan också sökrobotar ha problem när de genomsöker din webbplats.

Vad du bör udvika

Fyll inte din webbsida med listor över sökord, försök inte att "cloaka" webbsidor eller lägga upp webbsidor som enbart är avsedda för sökrobotar. Om din webbplats innehåller webbsidor, länkar eller text som du inte vill att besökare ska se betraktar Google dessa länkar och webbsidor som bedrägliga och kan ignorera webbplatsen.

Känn dig inte tvungen att köpa en optimeringstjänst för sökmotorer. Vissa företag hävdar att de kan garantera att din webbplats rankas högt i Googles sökresultat. Seriösa konsultfirmor kan förbättra flödet och innehållet på din webbplats, andra använder bedrägliga metoder för att försöka lura sökmotorerna. Om din domän har anknytning till någon av dessa bedrägliga tjänster kan den förbjudas att vara med i vårt index.

Använd inte bilder för att visa viktiga namn, länkar eller viktigt innehåll. Vår sökrobot känner inte igen text i grafik. Använd ALT-attribut om huvudinnehållet och sökorden på sidan inte kan formateras i vanlig HTML.

Skapa inte flera kopior av en sida under olika webbadresser. Många webbplatser har enbart textversioner eller utskriftsvänliga versioner av sidor som innehåller samma innehåll som motsvarande sidor med många bilder. Om det finns identiskt innehåll på din webbplats som kan nås via olika webbadresser finns det flera sätt du kan ange vilken som är den kanoniska (prioriterade) versionen av en sida. Mer information om kanonisering.