Heeft Google al je pagina's gevonden?

Aan de slag

De meeste nieuwe gebruikers vragen zich of Google al hun pagina's heeft gevonden. Hier volgen een paar tips om aan de slag te gaan:

• Als je site nieuw is, moet je even geduld hebben. Nadat je je pagina's voor het eerst hebt gepost, kan het een paar dagen duren voordat ze op Google verschijnen.
  • Als je site klein is (minder dan 500 pagina's), kun je gewoon op Google naar de homepage-URL van je site zoeken (zonder het gedeelte http:// of https://). Als Google de pagina in de resultaten toont, staat de pagina op Google. Als je homepage op Google staat en je site goede navigatie heeft (wat betekent dat je links van de ene pagina naar de andere kunt volgen en uiteindelijk alle pagina's op je site kunt vinden), kan Google alle pagina's op je site vinden. Als links naar bepaalde pagina's zijn verwijderd of als er speciale gebruikersinvoer is vereist (bijv. een dropdownoptie selecteren) om een pagina te bereiken, kun je Google expliciet laten weten dat die pagina's moeten worden gecrawld. Zoek naar pagina-URL's in plaats van tekst omdat je pagina wel door Google kan zijn geïndexeerd, maar misschien niet op de eerste pagina met resultaten wordt getoond.
  • Als je site groter is dan ongeveer 500 pagina's, kun je overwegen het rapport Pagina-indexering te gebruiken. Als je site kleiner is of er niet regelmatig nieuwe content wordt toegevoegd, hoef je dit rapport waarschijnlijk niet te gebruiken.

Het rapport Pagina-indexering interpreteren

Het rapport Pagina-indexering geeft aan hoeveel pagina's op je site Google heeft geprobeerd te crawlen en of Google die pagina's wel of niet heeft geïndexeerd. Dit geeft een algemeen beeld van je sitedekking op Google. Als je de indexstatus van een specifieke pagina wilt bekijken, gebruik je het URL-inspectierapport.

Dit is het dekkingsrapport met resultaten voor een grote site:

Diagram van indexeringsrapport, waarbij alle 4 statustypen zijn geselecteerd: Fout, Geldig met waarschuwingen, Geldig en Uitgesloten

De totalen boven het diagram tonen het aantal geïndexeerde en niet-geïndexeerde pagina's vanaf de laatste datum in het diagram. Als Google niet weet dat een URL bestaat, is die URL niet opgenomen in de totalen.

Elke balk in het diagram bovenaan toont het totale aantal pagina's dat Google vanaf die datum heeft geïndexeerd (of heeft geprobeerd te indexeren) en niet het aantal pagina's dat Google op die specifieke dag heeft geprobeerd te indexeren.

Een URL kan een van de volgende statussen hebben:

• Geïndexeerd: Google heeft deze pagina gecrawld en de pagina bevindt zich in de index.
    • Volgende stappen: Geen. Je hoeft niets te doen. Je kunt een voorbeeld van je geïndexeerde pagina's bekijken door op Gegevens over geïndexeerde pagina's bekijken te klikken.
  • Niet geïndexeerd: De pagina is niet geïndexeerd, maar dit is niet altijd een probleem. Als de kolom Bron de waarde Website bevat, kun je het probleem waarschijnlijk oplossen als dat nodig is. Als de kolom Bron de waarde Google bevat, kan de pagina waarschijnlijk niet worden geïndexeerd (waarschijnlijk om een goede reden).
    • Volgende stappen:
      • Check of je belangrijke pagina's zijn geïndexeerd.
      • Voor items met de waarde Website voor Bron lees je de statusbeschrijving om te bepalen of je dit probleem moet oplossen en, zo ja, hoe je dat doet.
      • Als je een piek ziet in niet-geïndexeerde pagina's, ga dan na of je per ongeluk een gedeelte van je site hebt geblokkeerd voor crawlen.

Basisgebruik

1. Check het rapport Dekking maandelijks of wanneer je grote wijzigingen aanbrengt in de site (bijvoorbeeld als je grote hoeveelheden nieuwe of geüpdatete content toevoegt of segmenten van de site blokkeert voor crawlen). Het kan een paar dagen duren voordat je de wijzigingen ziet in dit rapport. Als je geen grote wijzigingen aanbrengt, hoef je dit rapport waarschijnlijk niet elke dag of elke week te checken, omdat je een e-mail van Google krijgt als er een piek optreedt. Je kunt je Search Console-berichten ook bekijken in het berichtenvenster. Zorg dat je belangrijke pagina's zijn geïndexeerd.
  2. Naarmate je site groeit, moet het aantal geldige geïndexeerde pagina's geleidelijk toenemen. Bekijk het gedeelte voor probleemoplossing als je pieken of dalen ziet. De statustabel op de overzichtspagina is gegroepeerd en gesorteerd op status + reden. Verhelp eerst de fouten met de grootste impact. Het kan een paar dagen duren voordat nieuwe content wordt ontdekt.
  3. Onderzoek niet-geïndexeerde pagina's en pas ze zo nodig aan. Selecteer het diagramfilter Niet geïndexeerd en klik in de tabelrijen om problemen op basis van probleemtype na te lopen en op te lossen. Klik op elk probleemtype om een voorbeeld van de betreffende pagina's te bekijken en klik op een pagina-URL voor meer details. Gebruik de URL-inspectietool om crawl- en indexeringsfouten op een specifieke pagina op te sporen (je kunt de tool rechtstreeks openen vanuit de tabel met voorbeelden in het rapport Dekking). Klik op de links Meer informatie om te zien wat de fout is, of deze moet worden opgelost en hoe je dat doet.
  4. Check regelmatig op pieken in niet-geïndexeerde items om na te gaan of deze om een goede reden niet worden geïndexeerd.

Waar je niet op moet letten

Je moet niet verwachten dat alle URL's van een grote site worden geïndexeerd. Het doel is om al je essentiële pagina's en de canonieke versies van je pagina's te laten indexeren. (Gebruik de URL-inspectietool om de canonieke versie voor elke URL te achterhalen.)