Rapport Paginafunctionaliteit

UPDATE: augustus 2021

Op basis van de feedback die we van ontwikkelaars na de lancering hebben gekregen, hebben we de Advertentiebeleving-widget verwijderd uit het rapport Paginafunctionaliteit. Dit vereenvoudigt het rapport zodat site-eigenaren zich kunnen richten op wat het belangrijkste is voor de paginafunctionaliteit.

Het Rapport over advertentiebeleving blijft beschikbaar als zelfstandige tool waarmee site-eigenaren problemen met advertenties kunnen oplossen.

Het rapport Paginafunctionaliteit biedt een overzicht van de gebruikerservaring van bezoekers op je site. Google evalueert statistieken over de paginafunctionaliteit voor afzonderlijke URL's op je site en gebruikt deze als een signaal voor positiebepaling voor een URL in de Google-zoekresultaten op mobiele apparaten. Meer informatie over paginafunctionaliteit op Google

Het rapport Paginafunctionaliteit openen

Het rapport Paginafunctionaliteit is momenteel beperkt tot mobiele URL's.

Over paginafunctionaliteit

De paginafunctionaliteit wordt geëvalueerd per URL. Op dit moment wordt de evaluatie alleen uitgevoerd voor mobiele browsers (de evaluatie houdt alleen rekening met gebruikers op mobiele apparaten en is alleen van toepassing op zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten). De beoordeling en het rapport zijn ontwikkeld zodat sites pagina's kunnen maken die een betere gebruikerservaring bieden aan hun bezoekers.

Lees onze veelgestelde vragen over paginafunctionaliteit.

De paginafunctionaliteit op Google Zoeken wordt geëvalueerd op basis van de volgende criteria:

• Site-vitaliteit
    Site-vitaliteit test hoe snel, responsief en stabiel pagina's worden geladen voor gebruikers. Het rapport Site-vitaliteit geeft elke pagina de beoordeling Goed, Moet worden verbeterd of Slecht. Een pagina moet voor Site-vitaliteit de beoordeling Goed krijgen om in aanmerking te komen voor de status Goede paginafunctionaliteit. Het duurt een paar dagen voordat de gegevens uit het rapport Site-vitaliteit zijn geïmporteerd in het rapport Paginafunctionaliteit. De beoordeling van een URL in het rapport Paginafunctionaliteit kan dus iets achterlopen op die in het rapport Site-vitaliteit. URL's zonder Site-vitaliteit kunnen niet worden getoond in het rapport Paginafunctionaliteit. Het rapport Site-vitaliteit voor mobiel openen
  • Gebruiksgemak op mobiele apparaten
    Een URL kan alleen in aanmerking komen voor de status Goed in het rapport Paginafunctionaliteit als de URL geen fouten met gebruiksgemak op mobiele apparaten heeft. URL's zonder gegevens over gebruiksgemak op mobiele apparaten worden als Goed aangeduid. Het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten' openen
  • HTTPS-gebruik
    Een pagina moet worden weergegeven via HTTPS om in aanmerking te komen voor de status Goede paginafunctionaliteit op Google Zoeken. Het rapport Paginafunctionaliteit bevat geen HTTPS-gegevens op URL-niveau voor je site, maar alleen de algemene HTTP/HTTPS-verhouding voor je site. Als je site relatief veel HTTP-URL's bevat, zie je een waarschuwingsbanner op je site en wordt in het HTTPS-gedeelte Mislukt getoond.
    We hebben nog geen rapport met exacte cijfers over HTTP versus HTTPS op je site, maar hier lees je hoe je je HTTP-pagina's kunt vinden en in deze handleiding wordt uitgelegd waarom HTTPS belangrijk is en hoe je HTTPS implementeert op je site. Van belang is vooral dat als een URL in de Google-zoekresultaten een URL met HTTPS is, deze voldoet aan het HTTPS-criterium.

Dekking van het rapport

Een URL wordt pas meegeteld in de rapportgegevens als deze hieraan voldoet:

• De URL moet gegevens in het rapport Site-vitaliteit bevatten. (Uitzondering: een URL zonder gegevens in Site-vitaliteit kan in Paginafunctionaliteit worden getoond als de URL-groep van die URL in Site-vitaliteit wordt getoond.)

Houd er rekening mee dat URL's die worden geteld in het rapport Paginafunctionaliteit, URL's zijn die op Google Zoeken zijn getoond na een zoekopdracht op een mobiel apparaat. Site-vitaliteit rapporteert ook over de daadwerkelijke URL's, niet de canonieke URL's. In het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten' worden echter alle gegevens toegewezen aan de canonieke URL van een pagina.

Over het diagram

In het diagram zie je de volgende gegevens:

• Goede URL's: Het percentage mobiele URL's met de status Goed op de laatste datum die in het diagram wordt gemeten. Goed betekent dat een URL de status Goed heeft in het rapport Site-vitaliteit en dat het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten' geen problemen met gebruiksgemak op mobiele apparaten aangeeft (of geen gegevens daarover heeft). De HTTPS-status speelt geen rol bij dit aantal. Meer informatie over statusrapporten
  • Totaal aantal vertoningen van goede URL's: Het aantal vertoningen dat is gegenereerd door goede URL's in de periode die in het diagram wordt getoond. De nieuwste gegevens voor vertoningen kunnen de dagelijkse telling van het aantal goede URL's vertragen vanwege verschillende schema's voor gegevensverwerking.
  • Dagelijkse diagramwaarden: Het percentage URL's dat op een bepaalde dag als goed wordt beschouwd. URL's die als goed worden beschouwd, voldoen aan dezelfde criteria die hierboven worden beschreven voor Goede URL's.

⚠︎Belangrijke kwalificaties voor de gegevens:

• De gegevens van het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten' en het rapport Site-vitaliteit worden vertraagd geïmporteerd in het rapport Paginafunctionaliteit. Daarom kan de evaluatie van een specifieke URL in Paginafunctionaliteit enigszins achterlopen op de evaluatie van die URL in die andere bronrapporten.
  • Het percentage Goed in dit rapport bevat niet de HTTPS-status van URL's op je site. Google Zoeken houdt wel rekening met de HTTPS-status van elke URL die wordt weergegeven in zoekresultaten.
Vertraging in gegevens: De brongegevens voor het rapport Paginafunctionaliteit zijn gebaseerd op de evaluatie van gegevens uit verschillende andere bronnen en rapporten: het rapport Site-vitaliteit, het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten', enzovoort. Deze onderliggende evaluaties vinden plaats voor verschillende perioden. Daarom kan de huidige live status van een bepaalde URL afwijken van de URL die je in het rapport ziet. Je moet dus goed kijken naar de trends in je gegevens (worden die wel of niet beter?) en de algemene evaluatie (zijn de meeste van je pagina's wel of niet goed?) in plaats van dit rapport als een exacte, realtime evaluatie van de status van je site te gebruiken.

Ontbrekende gegevens

Als je Je site heeft onvoldoende gebruiksgegevens ziet in plaats van het rapport Paginafunctionaliteit, betekent dit dat je property nieuw is in Search Console of dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn in het rapport Chrome-gebruikerservaring om betekenisvolle informatie voor het gekozen apparaattype (desktop of mobiel) te leveren. De database van het rapport Chrome-gebruikerservaring verzamelt informatie over URL's ongeacht of de URL deel uitmaakt van een Search Console-property. Nadat een property is gemaakt, kan het wel een aantal dagen duren om bestaande gegevens uit de database van het rapport Chrome-gebruikerservaring te analyseren en te posten.

Als je Niet genoeg gegevens verzameld ziet in plaats van een diagram, betekent dit dat je onvoldoende gegevens voor URL's op je site hebt in het rapport Site-vitaliteit.

Als je Onvoldoende recente gebruiksgegevens ziet voor Site-vitaliteit in het rapport, heb je niet genoeg recente gegevens voor de Chrome-gebruikerservaring om informatie voor Site-vitaliteit te genereren. Gegevens voor de Chrome-gebruikerservaring worden gegenereerd door gebruikersbezoeken. Je hoeft hier niets te doen. Wacht totdat er genoeg gebruikersverkeer is verzameld om dit rapport te genereren.

Als je Niet genoeg gegevens ziet voor HTTPS, kan Search Console geen informatie vinden over HTTPS-URL's op je site. Je hoeft hier niets te doen. Laat Google gewoon doorgaan met het crawlen van je site.

Als je een banner ziet met de tekst Onvoldoende recent siteverkeer voor een hele evaluatie, betekent dit dat er een hiaat is in de recente gegevens voor HTTPS of Site-vitaliteit. De huidige waarden voor de paginafunctionaliteit kunnen daarom niet worden berekend.

Status van een specifieke URL

Het rapport Paginafunctionaliteit controleert een subset van de criteria voor paginafunctionaliteit die zijn toegepast op Google-zoekresultaten.

HTTPS wordt ook geëvalueerd op siteniveau in dit rapport:

• HTTPS wordt in dit rapport op siteniveau weergegeven, maar wordt op Google Zoeken op URL-niveau geëvalueerd. Dit betekent dat een HTTPS-URL op Google Zoeken altijd voldoet aan de HTTPS-criteria en dat een HTTP-URL op Google Zoeken nooit voldoet aan de HTTPS-criteria.
  • Site-vitaliteit en gebruiksgemak op mobiele apparaten worden op Google Zoeken en in dit rapport op paginaniveau geëvalueerd.

Hier volgt een overzicht van de verschillen tussen de evaluatie van een URL in het rapport Paginafunctionaliteit en de evaluatie op Google Zoeken:

Rapport Paginafunctionaliteit Google Zoeken
Site-vitaliteit Op het specifieke URL-niveau (met enige vertraging in de resultaten) Op het specifieke URL-niveau (zonder vertraging in de resultaten)
Gebruiksgemak op mobiele apparaten Op het niveau van de mobiele URL Op het niveau van de mobiele URL
HTTPS-gebruik Op siteniveau Op URL-niveau

Hier volgen de criteria waaraan een URL moet voldoen om de status Goed voor paginafunctionaliteit te krijgen op Google Zoeken:

Goed Mislukt

Alle van de volgende situaties zijn van toepassing:

• De URL heeft de status Goed in het rapport Site-vitaliteit.
  • De URL heeft geen problemen met gebruiksgemak op mobiele apparaten volgens het rapport Gebruiksgemak op mobiele apparaten.
  • De URL wordt weergegeven via HTTPS.

De status Goed wordt gebruikt als signaal voor de positiebepaling van een URL in zoekresultaten van Google op mobiele apparaten.

Ten minste één van de volgende situaties is waar:

• De URL heeft de status Slecht of Moet worden verbeterd, of wordt niet getoond, in het rapport Site-vitaliteit.
  • Volgens het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten' heeft de URL een of meer problemen met gebruiksgemak op mobiele apparaten, of de URL wordt niet getoond in het rapport 'Gebruiksgemak op mobiele apparaten' maar wel in het rapport Paginafunctionaliteit.
  • De URL wordt weergegeven via HTTP, niet via HTTPS.

Je HTTP-pagina's vinden

Met deze twee methoden krijg je een indruk van welke URL's op je site HTTP zijn en welke HTTPS:

Als je denkt dat je een equivalente HTTPS-versie hebt voor een HTTP-URL die wordt getoond in de zoekresultaten, inspecteer je de HTTPS-URL in de Google-index om te zien of deze wordt getoond op Zoeken. Als dit niet het geval is, zie je de reden waarom.