Toegankelijkheidsfuncties gebruiken op Wear OS

Je kunt je Wear OS-apparaat aanpassen met toegankelijkheidsinstellingen en -apps.

Belangrijk: De functies kunnen per apparaatfunctionaliteit en softwareversie verschillen. Misschien biedt de fabrikant van je apparaat extra functies. Hulp bij je apparaat

Terwijl je op je apparaat navigeert, geeft TalkBack je audiofeedback, zodat je niet naar je scherm hoeft te kijken als je je smartwatch gebruikt.

TalkBack inschakelen als u uw horloge voor het eerst instelt

Belangrijk: TalkBack-configuratie is alleen beschikbaar in het Engels. Nadat de functie is ingeschakeld, kunt u ook andere talen kiezen.

1. Druk op de aan/uit-knop aan de zijkant van uw horloge om het te activeren.
  2. Druk met twee vingers op het scherm van uw horloge totdat u een geluid hoort. Het geluid betekent dat TalkBack is ingeschakeld.
  3. Volg de instructies om het instellen te voltooien.

TalkBack aanzetten nadat je je smartwatch hebt ingesteld

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als uw gezichtsvermogen voldoende is.
  1. Druk op de aan/uit-knop aan de zijkant van je smartwatch om deze te activeren.
  2. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan TalkBack.
  4. Tik op de schakelaar om TalkBack aan te zetten.
  5. Volg de instructies op het scherm en geef toestemming als daarom wordt gevraagd.

Als u TalkBack inschakelt, duurt het even voordat de tekst-naar-spraak-functie actief is. Als u feedback van de tekst-naar-spraak-functie hoort, weet u dat TalkBack is ingeschakeld.

Als TalkBack al aanstaat

Als je smartwatch items op het scherm markeert en tegen je praat, staat TalkBack aan.

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is. Afhankelijk van je apparaat kun je TalkBack uitzetten via de app van je apparaat.

Navigeren op uw horloge met TalkBack-gebaren

Gebruik voor alle gebaren een vloeiende beweging met een constante snelheid en gelijke druk van je vinger.

Actie

Gebaar

Omhoog of omlaag scrollen

Met 2 vingers omhoog of omlaag swipen

Naar links of rechts scrollen

Met 2 vingers naar links of rechts swipen

Volgend item

Met 1 vinger naar rechts swipen

Vorig item

Met 1 vinger naar links swipen

Terug

Met 2 vingers naar rechts swipen

Volume hoger zetten

Met 1 vinger naar rechts swipen en dan omhoog

Volume lager zetten

Met 1 vinger naar rechts swipen en dan omlaag

Het scherm uitzetten

Handpalm op het scherm leggen

Je gebaren aanpassen

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is. Afhankelijk van je apparaat kun je TalkBack uitzetten via de app van je apparaat.

1. Tik op Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan TalkBack.
  2. Zet TalkBack aan.
  3. Tik op TalkBack-instellingen en dan Gebaren aanpassen.

Gebaren die je kunt aanpassen:

Actie

Gebaar

Achteruit scrollen

Naar links en dan naar rechts swipen

Vooruit scrollen

Naar rechts en dan naar links swipen

Home

Omhoog en dan naar links swipen

Terug

Omlaag en dan naar links swipen

Terug

Met twee vingers naar rechts swipen

Spraak pauzeren/hervatten

Met twee vingers tikken

TalkBack uitzetten

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is. Afhankelijk van je apparaat kun je TalkBack uitzetten via de app van je apparaat.

Voor apparaten met Wear 3 of hoger druk je 3 keer op de fysieke knop boven de kroon.

Als de fysieke knop niet werkt:

1. Druk op de aan/uit-knop aan de zijkant om je smartwatch te activeren.
  2. Druk op de kroon.
  3. Gebruik twee vingers om omlaag te scrollen in de lijst met apps.
  4. Tik op Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan TalkBack.
    • Als TalkBack aanstaat, moet je dubbeltikken op elk item om het te selecteren.
    • Als TalkBack aanstaat, moet je met twee vingers scrollen.
  5. Dubbeltik op de schakelaar om TalkBack uit te zetten.

Kleurcorrectie en grijstinten

Wear 3

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is.

Voor een breder bereik aan visuele voorkeuren kunnen kleurcorrectie en grijstinten de weergave optimaliseren.

Zo zet je kleurcorrectie of grijstinten aan:

1. Druk op de aan/uit-knop aan de zijkant om je smartwatch te activeren.
  2. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan Kleurcorrectie.
  4. Zet Kleurcorrectie gebruiken aan.
  5. Selecteer de kleurcorrectiestand.

Monogeluid

Wear 3

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is.

Je kunt de audio in balans houden op zowel het linker- als rechteroordopje of op de speakers. Zo zet je monogeluid aan:

1. Tik op het scherm om je smartwatch te activeren.
  2. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op Instellingen en dan Geluid en dan Monogeluid.
  4. Zet Monogeluid aan.

Lettergrootte

Wear 3

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is.

Zo maak je de lettergrootte groter of kleiner:

1. Druk op de aan/uit-knop aan de zijkant van je smartwatch om deze te activeren.
  2. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan Scherminstellingen en dan Lettergrootte.

Selecteer de gewenste lettergrootte: Klein, Normaal (standaard), Middelgroot, Groot, Groter, Grootst

Vergroting

Belangrijk: De volgende stappen kunnen alleen worden uitgevoerd als je gezichtsvermogen voldoende is.

Zo zoom of vergroot je om het scherm van je Wear OS-apparaat beter te zien:

Wear 3

1. Druk op de aan/uit-knop aan de zijkant van je smartwatch om deze te activeren.
  2. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op Instellingen en dan Toegankelijkheid en dan Vergroting.

In- of uitzoomen

1. Tik drie keer op het scherm.
  2. Sleep met twee vingers om het beeld te verplaatsen.

Tijdelijk zoomen

1. Tik drie keer op het scherm en houd bij de derde tik je vinger op het scherm.
  2. Sleep met je vinger om het beeld te verplaatsen.
  3. Til je vinger op om het zoomen te stoppen.

Wear 2.x

1. Als het scherm is gedimd, tik je erop om de smartwatch te activeren.
  2. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  3. Tik op Instellingen.
  • Tip: Als je het instellingenicoon niet meteen ziet, swipe je naar links om het icoon te vinden.
  1. Tik op Toegankelijkheid.
  2. Tik op Vergrotingsgebaren om deze functie aan of uit te zetten.
  3. Tik op het vinkje om te bevestigen.

In- of uitzoomen

1. Tik drie keer op het scherm.
  2. Knijp om het zoomniveau aan te passen.
  3. Sleep met twee vingers om het beeld te verplaatsen.

Tijdelijk zoomen

1. Tik drie keer op het scherm en houd bij de derde tik je vinger op het scherm.
  2. Sleep met je vinger om het beeld te verplaatsen.
  3. Til je vinger op om het zoomen te stoppen.

Meer informatie

U kunt meer doen met uw apparaat nadat u TalkBack heeft ingesteld. Meer informatie over hoe u aan de slag gaat met TalkBack