Vanliga frågor och svar om licenser för Arkiv

Öppna alla  |  Stäng alla

För Google Workspace-administratörer: Licenshantering

Får alla användare i organisationen tilläggslicenser som standard?

Det beror på hur du konfigurerar licensiering när du har köpt licenser för Arkiv-tillägg. När du köper licenserna tilldelas de inte automatiskt. Du kan konfigurera Arkiv för att automatiskt tilldela licenser eller tilldela licenser till specifika användare eller organisationsenheter. Läs mer

Om du redan har Arkiv och använder automatisk licensiering får alla i organisationen en Arkiv-licens och nya användare får en licens när du lägger till dem, så länge du har tillgängliga licenser. Mer information finns i Så här fungerar licensiering.

Hur tar jag bort en användares Arkiv-licens?

Innan du tar bort en användares Arkiv-licens kontaktar du organisationens Arkiv-användare eller juridiska team och efterlevnadsteam för att bekräfta att det är OK att ta bort licensen. När du tar bort en Arkiv-licens från en användare gäller följande:

• Det går inte att söka efter eller exportera användarens data i Arkiv.
  • Alla spärrar på användarens data tas bort.
  • Lagringspolicyer för Arkiv gäller inte längre för användarens data.
  • Eventuella uppgifter som användaren har raderat men som lagras i Arkiv rensas från Googles system.

Anvisningar finns i Tilldela Arkiv-licenser.

Arkiv hade aktiverats för organisationen innan deldomänlicensiering implementerades så alla mina användare har en Arkiv-licens. Kan jag licensiera enbart vissa användare?

Alla användare som hade en Arkiv-licens före lanseringen av deldomänlicensiering har fortfarande en Arkiv-licens.

Så här tilldelar du Arkiv-licenser till enbart vissa användare:

1. (Valfritt) Om du vill förhindra att nya användare automatiskt tilldelas en Arkiv-licens inaktiverar du automatisk licensiering. Läs mer
  2. Ta bort Arkiv-licenser från de användare som du inte vill ska ha licenser. Du kan göra massändringar efter organisationsenhet eller med hjälp av ett kalkylark. Läs mer
Behöver en användare en Arkiv-licens för att använda Arkiv, till exempel för att skapa lagringsregler eller söka?

Nej. En användare som utför uppgifter i Arkiv-gränssnittet behöver bara en Google Workspace-licens och Arkiv-behörigheter. Användaren behöver enbart en Arkiv-licens om du vill att hans eller hennes data ska omfattas av lagringspolicyer, spärrar eller sökningar.

För Arkiv-användare: Licenseffekter i Arkiv

Kan data för användare som inte har Arkiv-licenser visas i Arkiv?

Ja. Data för en användare utan Arkiv-licens kan inkluderas i en sökning om den delas eller skickas till en licensierad användare. Exempel:

• En olicensierad användare skickar ett meddelande till eller delar en fil med en licensierad användare
  • En olicensierad användare lämnar ett röstmeddelande till eller skickar meddelanden till en licensierad användare via Google Voice för Google Workspace
Hur vet jag om en användare inte har en Arkiv-licens?

Vi rekommenderar att du och Google Workspace-administratören ofta informerar om ändringar av Arkiv-licenserna så att du vet när en användares Arkiv-licens tas bort.

Arkiv indikerar när en användare inte har en Arkiv-licens under följande villkor:

• Sök – när du söker efter specifika konton och inkluderar en användare som inte har en Arkiv-licens returneras ett fel i Arkiv och användarkontot indikeras.
  • Spärrar – för spärrar på specifika konton visas en användare i rött med en genomstrykning om han eller hon inte längre har en licens. Utan licens är användaren inte längre spärrad.

I Arkiv visas enbart olicensierade användare för sökningar och spärrar som tillämpats på specifika konton. Du får inte aviseringar om olicensierade användare i sökningar, spärrar och lagringsregler som baseras på andra omfattningar, exempelvis inställning för organisationsenheter, alla konton, delade enheter eller chattytor.

Om en användare inte har en licens men behöver en kan du be Google Work-administratören att tilldela en licens till användaren.