Google-kääntäjä

1. Tietoja Google-kääntäjästä

Google-kääntäjä on maksuton ja automaattinen käännöspalvelu, joka tukee tällä hetkellä kymmeniä eri kieliä. Tuetut kielet ja lisätietoja palvelun toiminnasta on Tietoja Google-kääntäjästä -sivulla.

2. Google-kääntäjän käyttäminen

Teksti käännetään välittömästi

1. Avaa osoite translate.google.com.
    2. Valitse käännöksen lähde- ja kohdekieli. Jos et ole varma käännettävästä kielestä, klikkaa Tunnista kieli -painiketta. (Kielen automaattisen tunnistustoiminnon tarkkuus paranee, kun tekstiä kirjoitetaan enemmän.)
    3. Aloita kirjoittamaan: käännös näytetään välittömästi.
    Pikakäännös edellyttää, että JavaScript on päällä. Jos JavaScript ei ole käytettävissä, suorita käännös klikkaamalla Käännä-painiketta. Jos et halua käyttää pikakäännöstä, klikkaa sivun vasemmassa alareunassa olevaa Poista pikakäännös käytöstä -linkkiä.

Käännöksen voi lukea ja kuunnella

Jos kohdekieltä ei kirjoiteta latinalaisilla aakkosilla, käännöksen vieressä on Ä-symbolilla varustettu painike. Klikkaa painiketta, niin näet käännöksen latinalaisilla aakkosilla kirjoitettuna.

Monien kielten osalta käännetyn tekstin lähellä on myös -kaiutinpainike. Klikkaa sitä, niin kuulet käännöksen.

Sanakirjatulokset

Kun käännät yhden sanan tai yleisen ilmauksen, käännöksen alla saattaa olla yksinkertainen sanakirja. Näet siitä sanaluokat ja mahdolliset vaihtoehtoiset käännökset. Kunkin sanakirjamerkinnän vieressä on käännökset takaisin alkuperäiseen kieleen. Merkinnän vieressä oleva palkki kertoo, miten yleinen kyseinen käännös on internetissä.

Klikkaa vaihtoehtoista sanamuotoa, niin voit korvata alkuperäisen ilmauksen sillä.

Esimerkin näyttäminen sanojen käytöstä

Kun käännät yhtä sanaa tai ilmausta, käännös on usein hyvä nähdä asiayhteydessä. Klikkaa käännöksen vieressä olevaa käyttöesimerkkikuvaketta, niin näet käännöksen esimerkkilauseessa.

Sanojen tai ilmausten kääntäminen puhumalla

Käännettävä teksti on usein kätevintä antaa puhumalla. Näin on erityisesti, jos et tiedä, miten lause tai ilmaus kirjoitetaan. Käännä puhumalla noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Klikkaa kirjoitusruudussa olevaa mikrofonikuvaketta.
    2. Puhu sana tai ilmaus, jonka haluat kääntää.
    3. Lopeta nauhoitus klikkaamalla mikrofonikuvaketta tai kirjoitusruudun ulkopuolista aluetta.

Käännösten tallentaminen lausemuistioon

Lisää käännös lausemuistioon klikkaamalla sen vieressä olevaa tähtikuvaketta. Lausemuistio synkronoidaan Google-tiliisi. Tämän ansiosta tallennetut käännökset ovat käytettävissäsi nopeasti ja helposti riippumatta siitä, käytitkö Google-kääntäjää selaimessa vai Google-kääntäjän Android-sovellusta.

3. Hakeminen muilla kielillä näppäimistöä muokkaamalla

Vieraskielisen käännöksen kirjoittaminen saattaa olla hankalaa, jos käytettävissä ei ole näppäimistöasettelua, joka tukee kielessä käytettäviä aakkosia. Näiden tuettujen kielten osalta tekstikentän alaosassa on syöttötapakuvake. Ota valittu syöttötapa käyttöön tai poista se käytöstä klikkaamalla syöttötapakuvaketta. Voit myös valita toisen syöttötyökalun klikkaamalla kuvakkeen vieressä olevaa avattavan valikon nuolta. Kielestä riippuen käytettävissä voi olla syöttötyökalut foneettiseen kirjoittamiseen, virtuaalisiin näppäimistöihin tai käsinkirjoitukseen.

Foneettinen kirjoittaminen

Foneettisen kirjoittamisen avulla voit käyttää latinalaisia aakkosia kirjoittaessasi kieltä, jossa käytetään muita aakkosia. Voit esimerkiksi kirjoittaa aap, niin saat hindinkielisen tekstin आप. Sana muunnetaan hindinkielisiksi aakkosiksi, kun painat välilyöntinäppäintä. Foneettinen kirjoittaminen on käytössä oletuksena, jos selaimen kieli on eri kuin syöttökieli. Kun foneettisen kirjoittamisen syöttötyökalu on valittu, voit ottaa foneettisen kirjoittamisen käyttöön tai poistaa sen käytöstä klikkaamalla syöttötapakuvaketta. Foneettinen kirjoittaminen ei häiritse kyseisen kielen omalla näppäimistöasettelulla varustetun näppäimistön käyttöä.

Virtuaalinen näppäimistö

Kun valitset syöttötyökaluksi virtuaalisen näppäimistön, näytölle avautuu tietyn kielen näppäimistö. Se on erityisesti tarkoitettu kyseisen kielen kirjoittamiseen. Jos syöttökieli on esimerkiksi venäjä, voit valita kyrillisen näppäimistön. Voit käyttää virtuaalista näppäimistöä joko tietokoneen fyysisellä näppäimistöllä tai klikkaamalla virtuaalisen näppäimistön näppäimiä.

Käsinkirjoitus

Käsinkirjoitustyökalun avulla voit kääntää kirjoitetussa muodossa olevan ilmauksen, vaikka et tiedä, miten merkit kirjoitetaan. Näet käännöksen, kun olet piirtänyt kirjaimet näytölle. Kun olet valinnut käännöksen kieliparin, vaihda käsinkirjoitukseen käyttämällä syöttötyökalun kuvaketta.

4. Verkkosivujen ja asiakirjojen kääntäminen

Koko verkkosivun kääntäminen

Käännä koko verkkosivu Google-kääntäjässä kirjoittamalla sen osoite kirjoitusruutuun (esimerkiksi www.google.com) ja klikkaamalla Käännä.

Tarkastele sivua valitsemallasi kielellä klikkaamalla käännettyä linkkiä. Saat sivun alkuperäisen tekstin näkyviin klikkaamalla käännetyn sivun oikeassa ylälaidassa olevaa Näytä: Alkuperäinen -valintanappia.

Tietokoneessa olevien asiakirjojen kääntäminen

Google-kääntäjällä voi myös helposti kääntää kokonaisia asiakirjoja ilman että suuria tekstialueita tarvitsee kopioida ja liittää. Klikkaa Käännä asiakirja -linkkiä ja lähetä tiedosto PDF-, TXT-, DOC-, PPT-, XLS- tai RTF-muodossa. Voit myös vetää tiedoston selainikkunaan. Huomaa, että alkuperäisessä asiakirjassa olevia muotoiluja voidaan menettää.

Jos haluat luoda sisältöä ja kääntää sitä muille kielille, käytä Translator Toolkit -palvelua. Sen avulla voit kääntää ja muokata asiakirjoja internetissä myös yhteistyössä muiden kanssa.
  5. Auta meitä parantamaan Google-kääntäjää

Kerro, mitä pidät palvelusta

Kehitämme järjestelmäämme jatkuvasti parantaaksemme käännöstemme laatua. Jos sinulla on muita kysymyksiä Google-kääntäjästä tai jos haluat lisätietoja tai antaa palautetta, lähetä kommentit ja kyselyt käyttämällä Google-kääntäjän etusivun alalaidassa olevaa Lähetä palautetta -vaihtoehtoa.

Auta meitä lisäämään tuki uusille kielille

Pyrimme tukemaan muita kieliä heti, kun automaattinen käännös vastaa vaatimuksiamme. Uusien kielten lisääminen ja nykyisten kielten käännösten laadun parantaminen edellyttää, että käytettävissämme on suuri määrä kaksikielisiä tekstejä. Voit auttaa Googlea suorittamalla käännösprojektit Translator Toolkit -palvelussa tai lähettämällä käännösmuistisi sinne.

6. Yleisiä tietoja verkkovastaaville

Verkkosivujen kääntämisen estäminen

Jos olet verkkovastaava etkä halua, että Google-kääntäjä kääntää verkkosivuasi, lisää seuraava sisällönkuvauskenttä kyseiseen HTML-tiedostoon:
    <meta name="google" value="notranslate">

Jos Google-kääntäjä saa kääntää sivun tiettyä osaa (kuten sähköpostiosoitetta) lukuun ottamatta, lisää haluamaasi HTML-elementtiin merkintä class=notranslate, niin sitä ei käännetä. Esimerkki:
    Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen <span class="notranslate"> myynti ät esimerkki piste fi

Hakukoneindeksointi

Hakukoneet eivät indeksoi verkkosivun automaattisesti käännettyä versiota.

7. Google-kääntäjä-sovellus Androidille

Voit käyttää Google-kääntäjän parhaita ominaisuuksia missä tahansa, kun lataat Google-kääntäjä-sovelluksen Androidille.

Lisätietoja sovelluksen käytöstä

8. Google-kääntäjä-sovellus iOS:lle

Voit käyttää Google-kääntäjän parhaita ominaisuuksia missä tahansa, kun lataat Google-kääntäjä-sovelluksen iOS:lle

Lisätietoja sovelluksen käytöstä

Verkkosivustojen kääntäjä -laajennus sivustoille

1. Tietoja Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksesta

Verkkosivustojen kääntäjä on laajennus, joka käyttää Google-kääntäjää. Sen voi helposti ja nopeasti lisätä mille tahansa verkkosivustolle, jolloin sivusto on saatavilla muilla kielillä. Kun verkkosivustojen kääntäjä on lisätty halutuille sivuille, vieraskielisille kävijöille tarjotaan mahdollisuutta tarkastella sivuston käännettyä versiota.

Jos kävijän selaimen kieli on eri kuin verkkosivuston kieli, sivun ylälaidassa näytetään tietobanneri. Bannerissa kysytään, haluaako kävijä tarkastella sivun käännettyä versiota. Kävijä voi kääntää sivun myös käyttämällä sivulle upotettua verkkosivustojen kääntäjän kielivalitsinta.

Jos kävijä haluaa tarkastella verkkosivun käännettyä versiota, verkkosivustojen kääntäjä lähettää tekstin Google-kääntäjään ja näyttää käännöksen. Sivua ei ladata uudelleen eikä kävijää ohjata uudelleen sivustolta. Jos kävijä klikkaa käännetyllä sivulla olevaa linkkiä, ja myös linkitettyyn verkkosivuun on upotettu Verkkosivustojen kääntäjä -laajennus, myös se käännetään automaattisesti. Näin kävijä voi sujuvasti selata sivustoa omalla kielellään.

2. Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen lisääminen sivustoon

Avaa Verkkosivustojen kääntäjän ohjattu käyttöönottotoiminto ja noudata seuraavia yksinkertaisia ohjeita:

1. Anna sivustosi URL-osoite.
    2. Valitse kielet, joilla haluat verkkosivun olevan saatavilla. Voit valita kaikki kielet tai vain jotkin niistä. Jos et halua valita kaikkia kieliä, valitse Tietyt kielet -valintanappi ja lisää valinta kieliin, joille verkkosivuston voi kääntää automaattisesti.
    3. Valitse, miten Verkkosivustojen kääntäjä -laajennus näkyy sivullasi.
    4. Kopioi muokkaukseen tarkoitettu sisällönkuvauskenttä ja liitä se verkkosivujen HEAD-osion sulkevan tunnisteen edelle.
    5. Kopioi Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen koodinpätkä ja liitä se niiden verkkosivujen BODY-osioon, joiden haluat olevan heti saatavilla vieraskielisenä.
  3. Näin autat parantamaan sivustosi automaattista käännöstä

Voit parantaa verkkosivustosi automaattisesti käännettyä versiota tekemällä korjauksia ja kasvattamalla sanastoa.

Korjaukset

Korjauksella parannetaan tietyn tekstiosion käännöstä. Se korvaa tekstiosion automaattisen käännöksen vain jos se vastaa tekstiosiota täysin.

Lisää korjaus verkkosivun käännettyyn versioon noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Varmista, että Verkkosivustojen kääntäjä -laajennus on lisätty sivulle.
    2. Käännä verkkosivu käyttämällä verkkosivustojen kääntäjän avattavaa kielivalikkoa.
    3. Vie hiiri korjattavan käännöksen päälle. Ilmaus tai lause korostetaan, ja näkyviin tulee työkaluvinkki-ikkuna, jossa on alkuperäinen teksti.
    4. Jos et ole kirjautuneena Google-tiliisi, valitse Kirjaudu sisään
    5. Valitse Ehdota parempaa käännöstä ja lähetä korjattu käännös.

Kun sivu käännetään seuraavan kerran, korjattu versio näytetään automaattisen käännöksen sijaan. Korjaus näkyy myös verkkosivustojen kääntäjän hallinnassa, jossa sitä voi muokata tai sen voi poistaa.

Tietoa sanastoista

Jos sana tai lyhyt ilmaus esiintyy usein monissa tekstiosioissa, paranna käännöksen laatua lisäämällä se sanastoon. Sanastoon tehty lisäys korvaa sanan tai lyhyen ilmauksen automaattisen käännöksen kaikissa tekstiosioissa, joissa on kyseinen sana tai lyhyt ilmaus lähdekielellä.

Sanastojen käyttö

Sanastosta voi olla apua, jos sivustossa käytetään erikoistermejä tai tuotenimiä, joiden käännöksessä ei ehkä tavallisesti huomioida sivustoasi. Sanastot toimivat parhaiten substantiivien ja substantiivi-ilmausten kanssa (pituus 1–2 sanaa). Niistä ei ole vastaavaa hyötyä verbien kanssa tai käännettäessä kielille, joissa sanoja taivutetaan runsaasti. Sanastoon tehdyissä lisäyksissä kannattaa käyttää harkintaa, koska niillä voi olla tahattomia seurauksia ja ne voivat vaikuttaa moniin käännöksiin.

4. Sivuston käännettyyn versioon linkittäminen

Käyttämällä parametria #googtrans(en|TARGET_LANG_CODE) voit luoda linkin, joka kääntää verkkosivustojen kääntäjää käyttävän sivun automaattisesti. Esimerkiksi linkki http://translate.google.com/support/#googtrans(en|fi) kääntää sivun http://translate.google.com/support/ automaattisesti suomeksi.
  5. Laajennuksen upottaminen intranetsivuille

Verkkosivustojen kääntäjä -laajennus toimii, jos se on upotettu yrityksen intranetissä olevalle sivulle. Se ei kuitenkaan erota intranetsivuja tavallisista verkkosivuista, joten niitä käsitellään tavallisten sivujen tapaan. Joten jos sivu ei ole salatulla palvelimella, salattua yhteyttä ei käytetä, kun sivun sisältö lähetetään Googlelle käännettäväksi. Kuten tavallisten verkkosivujen kääntämisen yhteydessä, Google saattaa kirjata lokiin pienen osan tekstiä käännösten laadunhallintaa varten. Kirjausta ei kuitenkaan liitetä millään tavalla Google-tiliin. Ota yhteys järjestelmänvalvojaan tai IT-osastoon, ennen kuin upotat Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen intranetsivuille.

6. Sivuston kävijöiden lähettämien käännösehdotusten hallinnointi

Kun kävijä tarkastelee sivuston käännöstä Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen tai Chromen tai Google-työkalupalkin verkkosivun käännösominaisuuden avulla, hän voi ehdottaa parempaa käännöstä viemällä hiiren korjattavan käännöksen päälle. Ilmaus tai lause korostetaan, ja näkyviin tulee työkaluvinkki-ikkuna, jossa on alkuperäinen teksti. Kävijä voi lähettää korjatun käännöksen valitsemalla Ehdota parempaa käännöstä.

Ehdotukset näkyvät verkkosivustojen kääntäjän hallinnassa, josta valtuutetut muokkaajat voivat hyväksyä ne.

Näin hyväksyt ehdotuksen:

1. Laita valinta ehdotuksen vieressä olevaan valintaruutuun.
    2. Klikkaa Hyväksy.
    3. Ehdotus muutetaan korjaukseksi, joka näkyy Korjaukset-sivulla.

Kun sivu käännetään seuraavan kerran, korjattu versio näytetään automaattisen käännöksen sijaan.

7. Muokkaajien kutsuminen avustamaan sivun käännösten hallinnoinnissa

Voit kutsua muokkaajia auttamaan korjausten ja sanastomerkintöjen lisäämisessä sekä ehdotusten hyväksymisessä verkkosivustojen kääntäjän hallinnassa. Noudata seuraavia ohjeita:

1. Klikkaa vasemmassa navigointipalkissa olevaa Muokkaajat-linkkiä.
    2. Kirjoita Muokkaajat-taulukon alalaidan tekstikenttään Google-tilin sähköpostiosoite ja klikkaa Kutsu.
    3. Sähköpostikutsu lähetetään annettuun osoitteeseen sekä kopiona sinulle.

Google-kääntäjän kumppanit

1. Euroopan patenttivirasto

Euroopan patenttivirasto ja Google ovat yhteistyössä kehittäneet Patent Translate -käännöspalvelua, joka on optimoitu patenttiasiakirjoille. Miljoonia kansainvälisiä patenttiasiakirjoja voi tarkastella maksutta Euroopan patenttiviraston Espacenet-verkkosivustossa. Käyttäjät voivat Patent Translate -palvelun avulla lukea niitä omalla kielellään.

Lisätietoja: