1. Tekstin kääntäminen
  2. Kuvien kääntäminen
  3. Offline-kääntäminen
  4. Puheen kääntäminen
  5. Kääntäminen käsinkirjoituksella
  6. Kaksikielisen keskustelun kääntäminen
  7. Verkkosivujen ja asiakirjojen kääntäminen
  8. Käännöshistorian tarkasteleminen tai poistaminen
  9. Käännöksien tallentaminen lausemuistioon
  10. Hakeminen muilla kielillä näppäimistöä muokkaamalla
  11. Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen lisääminen sivustolle
  12. Auta meitä parantamaan Google-kääntäjää
  1. Tekstin kääntäminen

Voit kääntää sanoja tai ilmauksia Google-kääntäjän avulla.

Tekstin kääntäminen

Tietokone
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse sivun ylälaidasta lähde- ja kohdekieli. Jos et ole varma käännettävästä kielestä, klikkaa Tunnista kieli -painiketta.
    3. Ala kirjoittaa, niin käännös näytetään välittömästi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä tarkempi käännös on.
    4. Käännöksen alla saattaa näkyä yksinkertainen sanakirja, jossa näytetään sanaluokka ja sanan mahdollisia muunnelmia tai käyttöyhteyksiä.

Huom. Selaimessasi on oltava käytössä Javascript, jotta voit nähdä käännökset heti. Jos sinulla ei ole Javascriptia, näet tulokset valitsemalla Käännä.

Mobiiliselain
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse sivun ylälaidasta lähde- ja kohdekieli. Jos et ole varma käännettävästä kielestä, klikkaa Tunnista kieli -painiketta.
    3. Ala kirjoittaa, niin käännös näytetään välittömästi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä tarkempi käännös on.

Huom. Selaimessasi on oltava käytössä Javascript, jotta voit nähdä käännökset heti. Jos sinulla ei ole Javascriptia, näet tulokset valitsemalla Käännä.

Kääntäjä-sovellus
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse näytön ylälaidasta lähde- ja kohdekieli koskettamalla kielipainikkeita.
    3. Kirjoita käännettävät sanat tekstiruutuun.
    4. Jos käännös ei tule näkyviin heti, kosketa nuolta .

Vinkki: näet käännöksen koko ruudun tilassa kääntämällä laitteen vaakasuuntaan.

Käännöksen kuunteleminen

Joissain kielissä käännöksen vieressä näkyy Kuuntele-kuvake .

Kuulet käännöksen kuvaketta koskettamalla.

2. Kuvien kääntäminen

Voit osoittaa laitteen kameralla tekstiä sisältävää kuvaa, jolloin Kääntäjä-sovellus kääntää tekstin automaattisesti. Kuvien kääntäminen ei edellytä internetyhteyttä.

Kuvien automaattinen kääntäminen

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse lähde- ja kohdekieli.
    3. Kosketa kamerakuvaketta Translate camera icon.
    4. Osoita kameralla käännettävää tekstiä. Käännös tulee heti näkyviin näytölle.

Huom. Kääntäminen ei välttämättä toimi, jos teksti on liian pientä, kirjoitettu käsin tai tyylitellyllä fontilla tai jos valaistus ei ole riittävä.

Automaattiset käännökset onnistuvat seuraavien kielten välillä:
    • englanti ja ranska
    • englanti ja saksa
    • englanti ja italia
    • englanti ja portugali
    • englanti ja venäjä
    • englanti ja espanja.

Laitteella otettavan kuvan kääntäminen

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse lähde- ja kohdekieli.
    3. Valitse Kamera Translate camera icon.

Laitteelle tallennetun kuvan kääntäminen

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse lähde- ja kohdekieli.
    3. Valitse Kuvat Insert photo.
    4. Valitse Tuo.
    5. Valitse käännettävä kuva.
    6. Jos kuvassa on tekstiä, käännetty kuva näytetään laitteen näytöllä.
  3. Offline-kääntäminen

Voit ladata kieliä laitteellesi, jotta voit käyttää Kääntäjä-sovellusta offline-tilassa. Tästä on hyötyä ollessasi matkoilla, jos et pääse käyttämään internetiä.

Huom. Offline-tiedostoja voi ladata vain Android-laitteille.

Kielten lataaminen offline-tilassa käytettäviksi

1. Avaa Kääntäjä-sovellus Android-laitteellasi .
    2. Kosketa kielen nimeä ruudun yläosassa.
    3. Valitse kielen oikealla puolella Lataa . Jos et näe kielen vieressä latauskuvaketta, sitä ei voi ladata.
    4. Kun kieli on ladattu, kielen vieressä oleva merkki on tummanharmaa ja pystysuuntainen .

Huom. Offline-kielitiedostot ovat todella suuria. Voit välttää viiveitä tai tiedonsiirrosta perittäviä lisämaksuja lataamalla tiedostoja vain Wi-Fi-yhteydellä.

Offline-kielten poistaminen

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Kosketa kielen nimeä ruudun yläosassa.
    3. Kosketa poistettavan kielen vieressä olevaa nastakuvaketta .
    4. Kosketa OK kun sinulta kysytään, haluatko poistaa offline-paketin.
  4. Puheen kääntäminen

Voit kääntää sanoja tai ilmauksia puhumalla. Joillakin kielillä voit myös kuunnella sovelluksen tarjoaman käännöksen.

Puheen kääntäminen

Tietokone
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse tekstikentän vasemmassa alakulmassa oleva mikrofonikuvake .
    3. Kun sovellus pyytää sinua puhumaan, sano, mitä haluat kääntää. Joillakin kielillä voit myös kuunnella sovelluksen tarjoaman käännöksen.
    Mobiiliselain

Puheen kääntäminen ei ole käytettävissä mobiiliselaimilla.

Kääntäjä-sovellus

Puheen kääntäminen ei toimi joillain kielillä. Puhepainike näkyy harmaana kielille, joita ei voi kääntää tällä tavalla.

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse näytön ylälaidassa lähde- ja kohdekieli koskettamalla kielipainikkeita.
    3. Valitse mikrofoni .
    4. Kun sovellus pyytää sinua puhumaan, sano, mitä haluat kääntää. Joillakin kielillä voit myös kuunnella sovelluksen tarjoaman käännöksen.

Vinkki: voit myös halutessasi kääntää kaksikielisen keskustelun.

Murteen valitseminen

Joillain kielillä voit valita murteen, jotta Google ymmärtää puhettasi paremmin.

Android-laite

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse Valikko Menu icon> Asetukset > Puhesyöttö .
    3. Valitse oma murteesi Murteet-osiosta.
    iPhone tai iPad
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse oikeasta alakulmasta Asetukset  > Puhesyöttö.
    3. Valitse kieli, jonka murteen haluat valita.
    4. Valitse oma murteesi.

Loukkaavien sanojen kääntäminen (vain Android-sovellus)

Kääntäjä-sovellus ei oletuksena salli loukkaavien sanojen kääntämistä puhumalla. Jos haluat kääntää niitä, voit poistaa loukkaavien sanojen suodattimen käytöstä.

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse Valikko Menu icon> Asetukset > Puhesyöttö.
    3. Poista Estä loukkaavat sanat -valintaruudun valinta.
  5. Kääntäminen käsinkirjoituksella

Voit piirtää merkkejä ja nähdä niiden käännöksen Kääntäjä-sovelluksen avulla. Tästä on hyötyä halutessasi kääntää sanoja, joiden merkkejä et osaa kirjoittaa näppäimistöllä.

Kääntäminen käsinkirjoituksella

Huom. Kaikki kielet eivät tue käsinkirjoitusta. Käsinkirjoituspainike näkyy harmaana näille kielille.

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse näytön ylälaidassa haluamasi kielet koskettamalla kielipainikkeita.
    3. Valitse Käsinkirjoitus .
    4. Piirrä merkki, sana tai lause kenttään, jossa lukee Kirjoita tähän.

Käsinkirjoituskentän koon muuttaminen (vain Android)

Jos haluat suurentaa tai pienentää käsinkirjoitusruutua, kosketa pitkään vetokuvaketta . Vedä sitä sitten ylös tai alas näytöllä.

6. Kaksikielisen keskustelun kääntäminen

Kääntäjä-sovelluksen avulla voit käydä keskusteluja vieraalla kielellä. Kääntäjä-sovellus tunnistaa, kumpaa kahdesta kielestä puhutaan, joten voit käydä luonnollista keskustelua toisen henkilön kanssa.

Kaksikielisen keskustelun aloittaminen

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse näytön ylälaidassa haluamasi kielet koskettamalla kielipainikkeita.
    3. Valitse mikrofoni .
    4. Ensimmäinen henkilö voi alkaa puhua. Kun hän on valmis, kuulet käännöksen toisella kielellä.
    5. Kosketa näytön alaosassa olevaa mikrofonikuvaketta . Kun sovellus antaa äänimerkin ja mikrofoni muuttuu punaiseksi, toisen kielen käyttäjä voi alkaa puhua.
    6. Tämän jälkeen sovellus kääntää puheen toiselle keskustelukielelle aina sovelluksen annettua äänimerkin ja mikrofonin muututtua punaiseksi.

Jos haluat sovelluksen kuuntelevan tiettyä kieltä, paina kyseisen kielen painiketta näytön alaosassa.

7. Verkkosivujen ja asiakirjojen kääntäminen

Voit kääntää tietyntyyppistä sisältöä, kuten verkkosivustoja, dokumentteja ja tekstiviestejä.

Verkkosivustojen kääntäminen (vain tietokoneella)

1. Siirry tietokoneella Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse kieli, jolle haluat kääntää sivuston.
    3. Kirjoita verkko-osoite vasemmalla olevaan laatikkoon.
    4. Valitse Käännä.
    5. Näet sivuston käännetyn version klikkaamalla oikealla puolella olevan laatikon sisällä olevaa linkkiä.

Dokumenttien kääntäminen (vain tietokoneella)

1. Siirry tietokoneella Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse hakukentän alapuolella Käännä dokumentti.
    3. Valitse käännettävä tiedosto. Tiedostomuodon pitäisi olla PDF, TXT, DOC, PTT, XLS tai RTF.

Huom. Kaikki alkuperäiset asettelut eivät välttämättä säily käännöksessä.

Tekstiviestien kääntäminen (vain Android-sovelluksilla)

1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse Kääntäjän aloitusnäytöllä Valikko Menu icon> Tekstiviestikäännös.
    3. Valitse käännettävä viesti.
  8. Käännöshistorian tarkasteleminen tai poistaminen

Kääntäjä-sovelluksen käännöshistorian avulla voit käyttää nopeasti aiempia käännöksiä myös offline-tilassa.

Käännöshistorian tarkasteleminen

Aiemmat käännöksesi näytetään Kääntäjä-sovelluksen aloitusnäytössä.

Vinkki: voit halutessasi tallentaa käännöksesi lausemuistioon, jota voit käyttää myöhemmin.

Kohteen poistaminen historiasta

Voit poistaa yksittäisen käännöksen historiastasi pyyhkäisemällä sen oikealle tai vasemmalle.

Koko käännöshistorian poistaminen

Android-laite
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse Valikko Menu icon > Tyhjennä historia > Kyllä.
    iPhone tai iPad
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Valitse alareunassa Asetukset  > Tyhjennä käännöshistoria > OK.
  9. Käännöksien tallentaminen lausemuistioon

Voit luoda lausemuistion aiemmista käännöksistä tulevien käännöksien avuksi. Lausemuistiota voi käyttää offline-tilassa sekä osoitteessa translate.google.com millä tahansa tietokoneella tai laitteella.

Merkinnän lisääminen lausemuistioon

Tietokone
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Käännä sana tai ilmaus.
    3. Klikkaa käännöksen vieressä olevaa tähtikuvaketta .
    4. Kun avaat lausemuistion, näet käännöksen siellä.
    Mobiiliselain
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Käännä sana tai ilmaus.
    3. Kosketa käännöksen vieressä olevaa tähtikuvaketta .
    4. Kun avaat lausemuistion, näet käännöksen siellä.
    Kääntäjä-sovellus
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Käännä sana tai ilmaus, jonka haluat lisätä lausemuistioon.
    3. Kosketa käännöksen vieressä olevaa tähteä .
    4. Kun avaat lausemuistion, näet käännöksen siellä.

Lausemuistion kohteiden tarkastelu tai poistaminen

Tietokone
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse oikeassa yläreunassa Lausemuistio .
    3. Voit poistaa käännöksen valitsemalla sen vasemmalla puolella olevan valintaruudun ja klikkaamalla sitten roskakorikuvaketta .
    Mobiiliselain
    1. Siirry Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse sivun alalaidassa Tähdellä merkityt.
    3. Poista käännös koskettamalla tähteä .
    Android-sovellus
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus.
    2. Valitse Valikko Menu icon> Lausemuistio.
    3. Voit poistaa käännöksen koskettamalla sitä pitkään ja valitsemalla sitten Roskakori .

Vinkki: jos käytät Kääntäjä-sovellusta useilla Android-laitteilla, näet tallennetut käännökset kaikilta laitteiltasi koskettamalla Synkronointi.

iPhone tai iPad
    1. Avaa Kääntäjä-sovellus .
    2. Kosketa sivun alalaidassa olevaa tähteä .
    3. Voit poistaa käännöksen lausemuistiosta koskettamalla tähteä uudelleen .
  10. Hakeminen muilla kielillä näppäimistöä muokkaamalla

Jos haluat kääntää kielelle, jossa käytetään eri merkkejä, voit muuttaa näppäimistön asettelua.

Näppäimistön asettelun muuttaminen

1. Siirry tietokoneella Google-kääntäjä-sivulle.
    2. Valitse sivun ylälaidassa lähde- ja kohdekieli. Jos et valitse kahta kieltä, et voi muuttaa näppäimistöä.
    3. Klikkaa mikrofonikuvakkeen oikealla puolella olevaa alanuolta.
    4. Klikkaa näppäimistökuvaketta .
    5. Valitse käytettävä näppäimistö.
    6. Valitse näkyviin tulevalla näppäimistöllä kirjaimet, joita haluat hakea.

Hakukielestä riippuen näet näppäimistön muuttamisen lisäksi vaihtoehdon hakea puhumalla tai käsin kirjoittamalla.

11. Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen lisääminen sivustolle

Saat sivustosi käyttöön muilla kielillä lisäämällä Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen sivustolle.

Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen toimintaperiaate

Kun Verkkosivustojen kääntäjä -laajennus on asennettu, vieraskielisille kävijöille tarjotaan mahdollisuutta tarkastella sivustosi käännettyä versiota. He näkevät sivustosi käännetyn version poistumatta sivulta.

Verkkosivustojen kääntäjän lisääminen sivustolle

1. Siirry Verkkosivustojen kääntäjän asennussivulle.
    2. Valitse Lisää kääntäjä sivustollesi.
    3. Noudata sivulla näkyviä ohjeita.

Käyttäjien lähettäminen sivustosi käännettyyn versioon

Jos haluat käyttäjien näkevän sivustosi automaattisesti käännetyn version, voit lähettää heidät sivustollesi käyttämällä erityistä verkko-osoitetta, joka sisältää kielikoodin.

Voit tehdä tämän lisäämällä sivustosi URL-osoitteen loppuun #googtrans(en|KOHDEKIELEN_KOODI).

Esimerkiksi http://translate.google.com/support/#googtrans(en|fi)

Verkkosivustojen kääntäjän käyttö intranetsivuilla

Voit käyttää Verkkosivustojen kääntäjä -laajennusta yritysten intranetsivuilla. Laajennus ei kuitenkaan osaa erottaa intranetsivuja tavallisista verkkosivuista, joten sisällön käännettäväksi lähettävä yhteys ei ole suojattu.

Suosittelemme, että tarkistat asian järjestelmänvalvojaltasi tai IT-osastolta, ennen kuin lisäät Verkkosivustojen kääntäjä -laajennuksen intranetsivuille.

12. Auta meitä parantamaan Google-kääntäjää

Voit parantaa Google-kääntäjän tuloksia omalla kielelläsi tai auttaa kielesi lisäämisessä Kääntäjään, jos se ei ole vielä saatavilla.

Miten voit auttaa

1. Käy Google-kääntäjän yhteisössä.
    2. Kirjaudu tarvittaessa sisään Google-tilillesi.
    3. Valitse kielet, joita osaat.
    4. Valitse Käännä, Arvostele tai Vahvista.

Huomaa: kaikki vaihtoehdot eivät ole saatavilla kaikille kielille.

Auttamistapoja

Käännä

Voit parantaa Google-kääntäjän tuloksia kääntämällä sanoja tai ilmauksia kielellesi.

Vinkkejä kääntämiseen

Kun käännät tekstiä, ehdota vaihtoehtoja, joita käyttäisit itse puhuessasi tai kirjoittaessasi omalla kielelläsi. Käytä kieleesi sopivalla tavalla esimerkiksi

• isoja kirjaimia
    • muodollista ja epämuodollista tyyliä
    • fraaseja ja slangia.

Jos konteksti ei ole riittävä, käännä lause omasta mielestäsi parhaalla tavalla.

Huom. Kirjoita käännökset oikein, vaikka lähdetekstissä olisi virheitä. Käännä esimerkiksi ”minne te menee” ikään kuin se olisi ”minne te menette”.

Arvostele

Sinulle näytetään sanan tai lauseen käännös, jonka voit arvostella.

Vahvista

Sinulle näytetään sanan tai lauseen käännöksiä, joista voit valita mielestäsi oikean.

Auta uusien kielten lisäämisessä

Pyrimme jatkuvasti lisäämään kieliä palveluun. Voit nopeuttaa kielesi käsittelyä osallistumalla Google-kääntäjän yhteisön toimintaan.

Kun päätämme palveluun lisättävistä kielistä, otamme huomioon seuraavat seikat:

• Onko kyseessä kirjakieli?
    • Onko kyseessä kieli eikä murre?
    • Käytetäänkö kieltä laajalti verkossa?
    • Voivatko kielen puhujat auttaa kielen lisäämisessä?

Miten työpanostasi hyödynnetään

Käytämme ehdotuksiasi käännösten laadun parantamiseen. Käännösten arvostelut auttavat löytämään hyvät käännökset ja tunnistamaan ongelmat.

Jotta voimme varmistua käännösten laadusta, näytämme joitakin tekstejäsi muille käyttäjille (henkilöllisyyttäsi paljastamatta). Älä siis lisää käännöksiin yksityisiä tai arkaluontoisia tietoja.

Google-kääntäjän tulosten korjaaminen

Jos näet virheellisen käännöksen Google-kääntäjässä, toimi näin:

1. Valitse käännöskentän vasemmassa alareunassa Väärä?
    2. Kirjoita oikea käännös.
    3. Valitse Avusta.