G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

Identifiera skadlig programvara

Skadlig programvara avser programvara som har till syfte att skada en dator eller programvara som har installerats på den. Skadlig programvara kan stjäla känslig information (som kreditkortsnummer eller lösenord) eller skicka falsk e-post från en användares e-postkonto, ofta utan att användaren märker det. Till skadlig programvara räknas bland annat virus, maskar, spionprogram, annonsprogram och trojaner.

Behållarna genomsöks automatiskt efter skadlig programvara. Om sådan programvara hittas, flaggas den berörda behållaren. Google Taggstyrning aktiverar inte taggar som pekar på webbplatser där skadlig programvara har hittats.

Hur smittas webbplatser och nätverk?

I de flesta fall är användarna inte medvetna om att det finns taggar som aktiverar skadlig programvara från deras behållare. Nätverksleverantörer kan (oftast utan egen förskyllan) smittas av skadlig programvara när de installerar bibliotek eller mallar från tredje man på sina webbplatser. Leverantören överför sedan den skadliga programvaran till din webbplats via den anpassade HTML-tagg som du har publicerat på din webbplats via Taggstyrning.

Vanliga tecken på skadlig programvara är oönskade webbadressomdirigeringar, popup-annonser, modifierade sökresultat, verktygsfält eller sökfält i webbläsaren och att datorn blir trögare.

Vad ska jag göra om min behållare flaggas för skadlig programvara?

Om din behållare har flaggats för skadlig programvara skickas ett e-postmeddelande till behållarens ägare. Om taggen är aktiv i den publicerade versionen visar Taggstyrning en varning om att en tagg har flaggats för skadlig programvara. Samma meddelande visas också i versionshistoriken.

Åtgärda problemet genom att öppna behållaren och ta bort alla utlösare från taggarna som omfattas av problemet. Ta också bort samma taggar från alla taggsekvenser så att de inaktiveras helt.

När du publicerar den reparerade behållarkonfigurationen på nytt genomsöks den automatiskt efter skadlig programvara.

Bästa sättet att undvika problem med skadlig programvara är att använda de fördefinierade taggmallarna i Google Taggstyrning. Taggstyrning stöder en mängd taggmallar från tredje part och många fler mallar finns i Mallgalleri för grupp.

Vad ska jag göra om jag driver ett annonsnätverk som har flaggats för skadlig programvara?

Följ stegen nedan och kontrollera om det finns skadlig programvara på din dator. Ta bort all skadlig kod från webbplatsen och skicka in webbplatsen och annonserna för granskning.

1. Kontrollera webbplatsens status i Googles Search Console:
    1. Besök google.com/webmasters och logga in.
    2. Om du inte har använt Search Console tidigare anger du webbplatsadressen i fältet och klickar på Lägg till en egendom. Tänk på att du kan bli ombedd att verifiera att du äger webbplatsen.
    3. Du ser vilka problem som hittades på webbplatsen genom att titta på dess status.
  2. Välj det aktuella scenariot nedan för att se detaljerad information om vad du ska göra härnäst.
Search Console hittar skadlig programvara ppå din webbplats …

Gör så här:

1. Sätt webbplatsen i karantän.
  2. Bedöm skadorna.
  3. Rensa webbplatsen.
  4. Be Google granska webbplatsen.

Följ dessa anvisningar så vägleder vi dig steg för steg. Se till att din primära domän, alla underdomäner och alla verifierade omdirigeringar är fria från skadlig programvara.

Kontakta webbhotellet om du inte kan följa vissa av de tekniska stegen på egen hand.

Search Console hittar inte skadlig programvara på din webbplats …

Det kan hända att våra system påträffar säkerhetsproblem på din webbplats trots att Search Console inte identifierar någon skadlig programvara. Kontakta den webbansvariga eller webbhotellet och be dem lokalisera problemet.

Vad händer med behållare som fortsätter peka på webbplatser som innehåller skadlig programvara?

Taggar som innehåller skadlig programvara inaktiveras. Om en sådan tagg aktiveras på nytt finns risk för att den blockeras från ditt Google Taggstyrning-konto. I så fall informeras kontoägaren via e-post.

Har Google program som kan upptäcka och ta bort skadlig programvara?

Google tillhandahåller inga program för att ta bort skadlig programvara. Däremot erbjuder vi Säker webbsökning. Säker webbsökning är en tjänst från Google där du kan jämföra webbadresser med Googles ständigt uppdaterade listor över sidor med misstänkt nätfiske och skadlig programvara. Listan nedan innehåller andra tredjepartslösningar som kan vara till hjälp:

Om dessa program inte löser problemet kan du prova ett mer avancerat felsökningsprogram, som HijackThis.

Hur kan jag göra en anmälan om skadlig programvara till en myndighet?

I USA handläggs anmälningar om vilseledande eller oskälig affärspraxis av Federal Trade Commission (FTC). Till detta räknas bland annat skadlig programvara som finns på webbplatser i USA. Besök www.ftccomplaintassistant.gov om du vill göra en anmälan.

Om du vill göra en anmälan utanför USA kan du besöka www.econsumer.gov, som representerar konsumentskyddsorganisationer i 21 länder.