De Google Analytics: GA4-configuratietag is nu de Google-tag. GA4-configuratietags in een webcontainer worden vanaf september automatisch gemigreerd. Uw bestaande meting verandert niet en u hoeft verder niets te doen. Meer informatie

Malwaredetectie

De term malware staat voor 'malicious software' (schadelijke software). De term verwijst naar software die specifiek is ontwikkeld om schade toe te brengen aan een computer of aan de software die erop staat. Malware kan gevoelige informatie van uw computer stelen (zoals creditcardnummers of wachtwoorden) en ongewenst e-mails versturen vanuit het e-mailaccount van een gebruiker, vaak zonder medeweten van de gebruiker. Onder malware wordt onder meer verstaan: virussen, wormen, spyware, adware en Trojaanse paarden.

Containers worden automatisch gecontroleerd op malware. Als er malware wordt gedetecteerd, wordt de betreffende container gemarkeerd. Google Tag Manager activeert geen tags die verwijzen naar sites waarop malware wordt gevonden.

Hoe kunnen sites en netwerken geïnfecteerd raken?

In de meeste gevallen zijn de betreffende gebruikers zich er niet van bewust dat tags malware binnenbrengen vanuit hun containers. Netwerkproviders raken doorgaans buiten hun schuld om geïnfecteerd wanneer ze besmette bibliotheken of templates van derden op hun websites installeren. Vervolgens verzenden ze deze malware naar uw site via de aangepaste HTML-tag die u op uw website heeft gepubliceerd via Tag Manager.

Veelvoorkomende symptomen van malware op uw site zijn ongewenste URL-omleidingen, pop-upadvertenties, aangepaste Google-zoekresultaten, de toevoeging van ongewenste browserwerkbalken of zoekbalken, en langzame computers.

Wat kan ik doen als mijn containers worden gemarkeerd voor malware?

Als uw container is gemarkeerd voor malware, wordt per e-mail een melding naar de eigenaren van de container verstuurd. Tag Manager geeft een waarschuwing weer dat een tag is gemarkeerd als 'malware' als deze live is in de gepubliceerde versie. De versiegeschiedenis geeft hetzelfde weer.

U kunt dit probleem oplossen door de aangetaste container in te gaan en alle triggers te verwijderen uit tags die zijn besmet met malware. Verwijder deze tags ook uit alle tagreeksen, zodat ze compleet zijn uitgeschakeld.

Als uw herstelde containerconfiguratie opnieuw is gepubliceerd, wordt deze weer automatisch gecontroleerd op malware.

De beste manier om malwareproblemen te vermijden, is om tagtemplates te gebruiken die in Google Tag Manager zijn geïntegreerd. Tag Manager ondersteunt een groot aantal tagtemplates van derden. Bovendien worden in de templategalerij van de community talloze templates gedeeld.

Wat moet ik doen als ik een advertentienetwerk beheer dat is gemarkeerd voor malware?

Volg de onderstaande stappen om uw computer te controleren op malware, verwijder alle schadelijke code van uw site en verzend uw site en advertenties ter beoordeling.

1. Controleer de status van uw site in Google Search Console:
    1. Ga naar google.com/webmasters en log in.
    2. Als u Search Console voor de eerste keer gebruikt, voert u uw website in het veld in en klikt u op Een site toevoegen. Let op: u kunt worden gevraagd om te verifiëren of u deze site bezit.
    3. Controleer de status die wordt weergegeven voor die site om te zien welke problemen er zijn gevonden.
  2. Selecteer het betreffende scenario hieronder voor gedetailleerde instructies die u vervolgens moet uitvoeren.
Search Console vindt malware op uw site...

Hier volgt een overzicht van de stappen die u moet nemen:

1. Uw site in quarantaine plaatsen
  2. De schade opnemen
  3. Uw site opschonen
  4. Google vragen uw site te beoordelen

Volg deze instructies en wij helpen u met elke stap. Zorg ervoor dat alle malware is verwijderd van uw primaire domein, alle subdomeinen en alle geverifieerde siteomleidingen.

Als u een of meer technische instructies niet zelf kunt uitvoeren, neemt u contact op met uw webhostingprovider.

Search Console vindt geen malware op uw site...

Ook als Search Console geen problemen aantreft, is het mogelijk dat er beveiligingsproblemen met uw site zijn, die onze systemen hebben gedetecteerd. Neem contact op met uw webmaster of webhostingprovider om te zien of die het probleem kunnen identificeren.

Wat gebeurt er met containers die blijven verwijzen naar sites die malware bevatten?

Tags die malware bevatten worden uitgeschakeld en zijn niet langer actief. Als een problematische tag opnieuw wordt ingeschakeld, bestaat het risico dat we uw Google Tag Manager-account vergrendelen. Account-eigenaren ontvangen een melding per email als hun account wordt vergrendeld.

Heeft Google programma's waarmee malware wordt gedetecteerd en verwijderd?

Hoewel Google geen programma's heeft om malware te verwijderen, bieden we wel Safe Browsing aan. Safe Browsing is een door Google geleverde service waarmee apps URL's kunnen controleren tegen lijsten met verdachte phishing- en malwarepagina's. Deze lijsten worden voortdurend geüpdatet door Google. Aanvullende oplossingen van derden die van pas kunnen komen, staan hieronder vermeld:

Als deze programma's het probleem niet oplossen, kunt u een geavanceerde probleemoplosser proberen, zoals HijackThis.

Hoe kan ik een klacht over malware indienen bij een overheidsinstelling?

In de Verenigde Staten handelt de FTC (Federal Trade Commission) klachten over misleidend of oneerlijk bedrijfsbeleid af, inclusief malware die wordt gedistribueerd via in de Verenigde Staten gehoste websites. Als u een klacht wilt indienen, gaat u naar www.ftccomplaintassistant.gov.

Als u buiten de Verenigde Staten woont en een klacht wilt indienen, gaat u naar www.econsumer.gov. Deze website vertegenwoordigt consumentenorganisaties uit 21 landen.