G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

Datalagret

Google Taggstyrning fungerar bäst när det används i kombination med ett datalager. Ett datalager är ett JavaScript-objekt som skickar med information från din webbplats till din Taggstyrning-behållare. Du kan använda den informationen för att ange variabler och aktivera utlösare i dina taggkonfigurationer.

Utvecklare bör läsa utvecklardokumentationen för mer information.

I stället för att hänvisa till variabler, transaktionsinformation, sidkategorier och andra viktiga signaler som är utspridda på sidan kan Taggstyrning enkelt hänvisa till information som du inkluderar i källkoden i datalagret. Implementeringen av ett datalager med variabler och tillhörande värden säkerställer att objekten är tillgängliga så snart du behöver dem för att aktivera taggar.

När du konfigurerar din webbplats eller app så att den fungerar med Taggstyrning och ett datalager bör du fundera på vilka typer av information datalagret ska hantera, som

• produktdata: produktens namn, pris, kategori
  • information om marknadsföringskampanj: trafikkälla, medium
  • transaktionsdata: kundvagn, betalningsdatum
  • kundinformation: ny eller återkommande kund.

Skapa en datalagervariabel

Datalagervariabler gör det möjligt för Taggstyrning att läsa värden från implementeringen av datalagret och överföra dessa till taggar, utlösare och andra variabler. Ett datalagerobjekt består av en lista över nyckel-värdepar. En nyckel är en kategori av saker, till exempel bokkategori, titel eller författare. Varje nyckel kan ha olika värden. En titelnyckel kan till exempel ha värdet ”Röda rummet”, ”Krig och fred”, ”Kosmos: En kort historik” och så vidare.

Lägga till kod för datalagret på din webbsida

För att skapa ett datalager bör du arbeta tillsammans med en utvecklare för att lägga till följande kod i <head>-avsnittet för din webbsida ovanför kodavsnittet för behållaren:

<script>
    window.dataLayer = window.dataLayer || [];
</script>

Lägg till information i datalagret med kommandot dataLayer.push():

<a href="#" onclick="dataLayer.push({
    'bookCategory': 'fiction',
    'bookTitle': 'Cien años de soledad',
    'bookAuthor': 'Gabriel García Márquez'
});">Book details</a>

Läs utvecklardokumentationen om du vill veta mer om implementeringen av datalager.

Skapa datalagervariabeln

När du har skapat nyckeln kan du gå vidare och skapa en datalagervariabel:

1. Klicka på Variabler.
  2. Klicka på Ny under Användardefinierade variabler.
  3. Klicka på Variabelkonfiguration och välj variabeltypen Datalagervariabel.
  4. Ange nyckeln i fältet Datalagervariabelns namn exakt så som den anges i koden (till exempel bookTitle, inte book title).
  5. I de flesta fall ska du låta Datalagerversion vara inställd på standardvärdet Version 2. Läs mer.
  6. Spara variabeln.
  7. Upprepa dessa steg för varje datalagernyckel som du vill använda som variabel i Taggstyrning.
  8. Publicera behållaren.
Obs! Datalagervariablerna fungerar bara den aktuella sidan. Om du vill att datalagervärdena ska behållas över flera sidvisningar måste du lägga till egen kod för att skicka vidare värdena mellan sidorna.

Så behandlas informationen i datalagret

När Taggstyrning läser in en behållare börjar all köad data (push-meddelanden i datalagret) bearbetas. Taggstyrning behandlar datalagerhändelser enligt principen först in först ut. Meddelandena behandlas ett i taget. Om meddelandet är en händelse aktiveras alla taggar vars utlösarvillkor är uppfyllda innan nästa meddelande i kön behandlas.

Om det sker anrop av gtag() eller dataLayer.push() via kod på sidan, i en anpassad mall eller i en anpassad HTML-tagg placeras motsvarande meddelande i kö för att behandlas efter att alla andra väntande meddelanden har utvärderats. Det innebär att det inte finns någon garanti för att uppdaterade datalagervärden finns tillgängliga för nästa händelse. För att hantera den här typen av situationer kan du lägga till ett händelsenamn i ett meddelande när det överförs till datalagret och sedan lyssna efter det händelsenamnet med en utlösare för anpassade händelser.

Viktigt! Använd inte anpassade HTML-taggar för att implementera gtag.js-baserad kod. Använd i stället de inbyggda taggmallarna för Google Ads, Analytics och Floodlight i Taggstyrning.
Viktigt! Försök inte konfigurera samtyckesinställningar med hjälp av anpassad HTML. Eftersom samtyckesinställningarna måste tillämpas innan relevanta taggar aktiveras i en Taggstyrning-behållare måste du tillämpa API:er för samtycke i Taggstyrning innan Taggstyrning-behållaren läses in.

Ytterligare resurser