G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

De gegevenslaag

Google Tag Manager werkt het beste in combinatie met een gegevenslaag. Een gegevenslaag is een JavaScript-object dat wordt gebruikt om informatie van een website door te geven aan een Tag Manager-container. U kunt deze informatie vervolgens gebruiken om variabelen te vullen en triggers in uw tagconfiguraties te activeren.

Ontwikkelaars wordt aangeraden de documentatie voor ontwikkelaars te lezen voor meer informatie.

In plaats van te verwijzen naar variabelen, transactiegegevens, paginacategorieën en andere belangrijke signalen die zijn verspreid over uw pagina, kan Tag Manager gemakkelijk verwijzen naar informatie die u in de broncode van uw gegevenslaag heeft opgenomen. De implementatie van een gegevenslaag met variabelen en gekoppelde waarden zorgt ervoor dat ze beschikbaar zijn zodra u ze nodig heeft om tags te activeren.

Wanneer u uw website of mobiele app instelt om te werken met Tag Manager en een gegevenslaag, is het een goed idee na te denken over de typen informatie die de gegevenslaag moet verwerken, bijvoorbeeld:

• Productgegevens: productnaam, prijs, categorie
  • Informatie over marketingcampagne: verkeersbron, medium
  • Transactiegegevens: waarde winkelwagentje, afrekendatum
  • Klantinformatie: nieuwe of terugkerende klant

Een gegevenslaagvariabele maken

Met gegevenslaagvariabelen kan Tag Manager waarden uit uw gegevenslaagimplementatie lezen en die waarden doorgeven aan tags, triggers en andere variabelen. Een gegevenslaagobject bestaat uit een lijst met sleutel-/waardeparen. Een sleutel is een categorie items, bijv. een boekcategorie, titel of auteur. Elke sleutel kan verschillende waarden hebben. Een titelsleutel kan bijvoorbeeld de waarde 'Ulysses', 'Oorlog en vrede', 'Een korte geschiedenis van de tijd' enzovoort hebben.

Voeg de gegevenslaagcode toe aan uw webpagina

Als u uw gegevenslaag wilt instellen, werkt u samen met een ontwikkelaar om het volgende codefragment aan het <head>-gedeelte van uw webpagina toe te voegen boven uw containerfragment:

<script>
  dataLayer = [];
</script>

Voeg informatie aan de gegevenslaag toe met de opdracht dataLayer.push():

<a href="#" onclick="dataLayer.push({
    'bookCategory': 'fictie',
    'bookTitle': ' Honderd jaar eenzaamheid',
    'bookAuthor': 'Gabriel García Márquez'
});">Boekdetails</a>

Raadpleeg de documentatie voor ontwikkelaars voor meer informatie over implementaties van de gegevenslaag.

De variabele voor de gegevenslaag instellen

Zodra u over de sleutel beschikt waarmee u wilt werken, kunt u een variabele voor de gegevenslaag maken:

1. Klik op Variabelen.
  2. Klik onder Door de gebruiker gedefinieerde variabelen op Nieuw.
  3. Klik op Variabeleconfiguratie en selecteer Variabele voor gegevenslaag als het type variabele.
  4. Voer in het veld Naam van variabele voor gegevenslaag de sleutel exact in zoals deze in de code is geschreven, bijvoorbeeld bookTitle en niet Boektitel.
  5. In de meeste gevallen moet u de Versie van gegevenslaag instellen op de standaardwaarde versie 2. Meer informatie.
  6. Sla de variabele op.
  7. Herhaal deze stappen voor elke gegevenslaagsleutel die u als variabele beschikbaar wilt hebben in Tag Manager.
  8. Publiceer de container.
Opmerking: Variabelen voor gegevenslagen werken alleen per pagina. Als u wilt dat de gegevenslaagwaarden blijven bestaan op meerdere paginaweergaven, moet u uw eigen code toevoegen om de gegevenslaagwaarden tussen pagina's door te geven.

Meer bronnen