G Suite on nyt Google Workspace: se sisältää kaiken, mitä yrityksesi tarvitsee tehokkaaseen työntekoon.

Google Tag Managerin osat

Opi ymmärtämään tagien, triggerien, muuttujien ja datakerroksen yhteistoimintaa.

Google Tag Managerissa käytetään seuraavia käsitteitä tagien määrittelyn ja käynnistämisen käsittelyyn:

• Tagit: Tagi on koodia, joka lähettää dataa järjestelmään, kuten Google Analyticsiin.
  • Triggerit: Triggeri havainnoi tiettyjä tapahtumia, kuten klikkauksia, lomakkeiden lähetyksiä ja sivun latauksia.
  • Muuttujat: Muuttuja on nimetty paikkamerkki muuttuvalle arvolle, kuten tuotenimelle, hinnalle tai päivämäärälle.
  • Datakerros: Tag Managerissa käytetään datakerrosta asiakassovelluksen arvojen väliaikaiseen säilytykseen, jotta tagit, triggerit ja muuttujat voivat käyttää kyseisiä arvoja.

Tämän artikkelin tavoitteena on auttaa sinua ymmärtämään sitä, miten nämä käsitteet toimivat yhdessä.

Tagit ja triggerit

Tagi on sivulla tai mobiilisovelluksessa suoritettava koodinpätkä. Tageja voidaan käyttää moniin tarkoituksiin, mutta useimmat Tag Managerissa käytettävistä tageista on suunniteltu seurantatietojen lähettämiseksi sivustoltasi kolmannelle osapuolelle. Tällaisia tageja ovat esimerkiksi Google Analyticsin tagi ja Google Adsin konversioseurannan tagi.

Jos et käytä taginhallintaratkaisua, sinun on lisättävä tagin koodi suoraan sivustosi lähdekoodiin. Tag Managerin avulla voit hallita kaikkia tageja selainkäyttöliittymästä.

Tagit käynnistyvät reaktiona tapahtumiin. Tapahtumat voivat olla sivun latauksia, painikkeen klikkauksia, sivun vierityksiä jne. Google Tag Managerissa voit antaa tapahtumille triggerit, jotka määrittävät tagien käynnistysehdot.

Triggerit ja muuttujat

Tag Managerissa on useita sisäisiä muuttujia, joiden lisäksi voit määrittää myös omia muuttujia. Esimerkiksi valmiiksi määritetty url-muuttuja sisältää aina kyseisellä hetkellä ladattuna olevan sivun URL-osoitteen. Jos haluat, että tagi käynnistyy vain sivulla example.com/osto/kuitti.html, määritä triggeri seuraavasti:

• Tapahtuma: Näyttökerta
  • Triggerin tyyppi: Näyttökerta
  • Käynnistetään: Jotkin näyttökerrat
    • Käynnistä tagi, kun seuraavat ehdot täyttyvät:
      URL-osoite on example.com/osto/kuitti.html

Määritä sisäiset tai omat muuttujat siten, että tiedot ovat käyttökohteen saatavilla aina tarvittaessa. Käytä näitä muuttujia triggerien ehdoissa tai tietojen välittämiseksi tageihin.

Muuttujat ja datakerros

Datakerrosta käytetään datan väliaikaiseen säilytykseen. Se on rakenteinen muoto, jota Tag Manager voi hyödyntää. Sen avulla voit siirtää dataa verkkosivultasi tai mobiilisovelluksestasi tageihin, triggereihin ja muihin Tag Managerin muuttujiin.

Datakerrosta ei välttämättä tarvitse määrittää, jotta muuttujat voivat noutaa tietoja. Tag Managerin muuttujat voidaan määrittää myös noutamaan arvot suoraan JavaScript-muuttujista, ensimmäisen osapuolen evästeistä tai DOM-elementistä. Paras käytäntö on kuitenkin määrittää muuttujat hakemaan tiedot suoraan selkeästi järjestetystä datakerroksen objektista. Datakerroksen käyttäminen voi vähentää todennäköisyyttä datan menettämiseen tahattomien koodimuutosten vuoksi, kannustaa hyvin järjestetyn ja helposti käytettävän datamallin ylläpitämiseen ja helpottaa vianetsintää.

Huom. Verkkosovelluksissa kaikilla sivuilla on oltava koodi, joka välittää tarvittavat tiedot datakerrokseen. Datakerros ei automaattisesti säilytä tietoja sivujen välillä.

Käyttöönotto

Pohdi seuraavia asioita, kun teet päätöstä siitä, sopiiko datakerroksen käyttö omiin tarpeisiisi.

• Jos tagien on käynnistyttävä ainoastaan sivujen latauksen yhteydessä (eli niiden ei tarvitse käynnistyä käyttäjän sivulla suorittamien toimintojen perusteella) eivätkä ne tarvitse URL-osoitteen tai viittaavan sivun sisältämiä tietoja, sivuston kaikille sivuille on lisättävä ainoastaan säilön koodinpätkä. Datakerroksen käyttöönotto ei luultavasti ole tarpeen.
  • Jos tagien on käynnistyttävä ainoastaan sivujen latauksen yhteydessä ja siihen tarvitaan muitakin tietoja kuin URL-osoite ja viittaavan sivun tiedot (esimerkiksi sivutyyppi tai käyttäjätunnus), sinun on mahdollisesti lisättävä koodi, joka luo datakerroksen ja välittää tiedot siihen.
  • Jos käytettävät tiedot ovat saatavilla vasta, kun käyttäjä suorittaa toiminnon sivulla, sinun on lisättävä koodi, joka välittää tiedot datakerrokseen. Sen jälkeen sinun on määritettävä Tag Manager käyttämään datakerrosta tiettyjen tapahtumien yhteydessä.

Aiheeseen liittyviä resursseja