G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

User-ID i Google Analytics

User-ID i Google Analytics används för att koppla flera användarsessioner och aktiviteter till ett unikt id. Med det kan du räkna antalet användare mer exakt, analysera inloggade användares upplevelse och förstå användarnas beteende på olika enheter.

För att kunna registrera User-ID måste du ställa in Google Analytics-taggar i två steg:

Steg 1: Skapa en User ID-variabel i Taggstyrning

1. Skapa en Taggstyrning-variabel med namnet user_id. Variabeln kan hämta värdet på User-ID från ursprungsplatsens cookie eller från datalagret:
    • Om du använder ursprungsplatsens cookie för att lagra ett användar-id i klientens webbläsare kan du använda variabeln för ursprungsplatsens cookie för att läsa av användar-id-värdet från cookien. Skapa en ny variabel av typen ursprungsplatsens cookie och ange namnet på cookien i fältet Cookie-namn.
    • Om User-ID finns på själva sidan kan du skapa en datalagervariabel. Skapa en ny datalagervariabel och ange dess namn i fältet Datalagervariabelns namn.

Steg 2: Lägg till fältet för User-ID i Google Analytics-taggen

Hur du lägger till fältet för User-ID i taggen varierar beroende på om du använder Universal Analytics eller GA4.

Lägga till fältet för User-ID i Universal Analytics-taggen

1. Välj Fler inställningar > Fält att ange i Universal Analytics-taggen.
  2. Klicka på Lägg till fält. Ange följande värden för det nya fältet:
    Fältnamn Värde
    userId {{användar-id}}
  3. Spara taggen och publicera ändringarna.

Lägga till fältet för User-ID i GA4-taggen

För att User ID-baserade funktioner ska fungera korrekt i GA4 måste fältet user_id bifogas varje händelse. Om du anger fältet för User-ID i konfigurationstaggen bifogas det automatiskt alla händelser. Därför rekommenderar vi att du lägger till fältet i konfigurationstaggen i stället för att lägga till det separat i varje händelsetagg.

Så här lägger du till fältet för User-ID i en GA4-konfigurationstagg:

1. Välj Fält att ange i inställningarna för konfigurationstaggen.
  2. Klicka på Lägg till rad. Ange följande värden för det nya fältet:
    Fältnamn Värde
    user_id {{användar-id}}
  3. Spara taggen och publicera ändringarna.

Så här lägger du till fältet för User-ID i en GA4-händelsetagg:

1. Välj Händelseparametrar i inställningarna för händelsetaggen.
  2. Klicka på Lägg till rad. Ange följande värden för det nya fältet:
    Fältnamn Värde
    user_id {{användar-id}}
  3. Spara taggen och publicera ändringarna.

Ta bort User-ID för aktivitet från utloggade användare

Enligt Google Analytics-policyn för User-ID måste du stoppa mätningen av id så fort användaren loggar ut från din webbplats. När du använder taggar för att spåra händelser som användaren slutför efter att ha loggat ut från din webbplats måste du inaktivera fältet för User-ID så att id:t inte registreras för aktiviteten.

Om User-ID lagras i en cookie kan taggarna läsa värdet från cookien även efter att användaren har loggat ut. Om User-ID anges i konfigurationstaggen och användaren loggar ut utan att lämna sidan finns detta id kvar i datalagret också efter att cookien har raderats.

Så här slutar du registrera User-ID efter att en användare har loggat ut:

1. Radera cookien för User-ID.
  2. Om fältet user_id har angetts i en konfigurationstagg ska du aktivera en ny konfigurationstagg utan angivet User-ID för att rensa värdet från datalagret.

Observera att värdet null på User-ID tolkas som ”not set”. Alla andra värden, inklusive false och 0, tolkas som giltiga User-ID. Om du till exempel ger ett User-ID värdet 0 för användare som inte är inloggade på webbplatsen tillskrivs deras aktivitet User-ID 0 i Analytics.

Om användaren loggar in på din webbplats igen kan en ny cookie placeras och dina taggar fortsätter att skicka User-ID till Google Analytics.