G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

De gebruikers-ID van Google Analytics

De gebruikers-ID van Google Analytics wordt gebruikt om meerdere sessies en activiteiten van gebruikers aan een unieke ID te koppelen. Hiermee wordt het aantal gebruikers nauwkeuriger geteld, kunt u de gebruikerservaring van de ingelogde gebruiker analyseren en krijgt u inzicht in het gebruikersgedrag op verschillende apparaten.

U kunt Google Analytics-tags in 2 stappen instellen om de gebruikers-ID te registreren:

Stap 1: Maak een gebruikers-ID-variabele in Tag Manager

1. Maak een Tag Manager-variabele met de naam user_id. Deze variabele kan de waarde voor de gebruikers-ID ophalen uit een first-party cookie of uit de gegevenslaag:
    • Als u een first-party cookie gebruikt om een gebruikers-ID in de webbrowser van de client op te slaan, kunt u met de variabele voor first-party cookies de waarde van de gebruikers-ID uit de cookie aflezen. Maak een variabele voor first-party cookies en geef de naam van de cookie op in het veld Cookienaam.
    • Als de gebruikers-ID op de pagina zelf beschikbaar is, kunt u een variabele voor een gegevenslaag maken. Maak een variabele van het type Variabele voor gegevenslaag en geef de naam van de variabele op in het veld Naam van variabele voor gegevenslaag.

Stap 2: Voeg het veld Gebruikers-ID toe aan uw Google Analytics-tag

Welke stappen u moet volgen om het veld Gebruikers-ID aan uw tag toe te voegen, is afhankelijk van of u Universal Analytics of GA4 gebruikt.

Het veld Gebruikers-ID toevoegen aan een Universal Analytics-tag

1. Open in de Universal Analytics-tag Meer instellingen > Velden die moeten worden ingesteld.
  2. Klik op Veld toevoegen. Geef de volgende waarden op voor het nieuwe veld:
    Veldnaam Waarde
    userId {{user_id}}
  3. Sla de tag op en publiceer de wijzigingen.

Het veld Gebruikers-ID toevoegen aan een GA4-tag

U moet het veld Gebruikers-ID koppelen aan elke gebeurtenis, anders werken de functies voor Gebruikers-ID in GA4 niet goed. Als u het veld Gebruikers-ID instelt in de configuratietag, wordt de waarde automatisch aan alle gebeurtenissen gekoppeld. Daarom raden we u aan het veld Gebruikers-ID toe te voegen aan de configuratietag in plaats van het afzonderlijk toe te voegen aan elke gebeurtenistag.

Zo voegt u het veld Gebruikers-ID toe aan een GA4-configuratietag:

1. Selecteer Velden die moeten worden ingesteld in de instellingen van de configuratietag.
  2. Klik op Rij toevoegen. Geef de volgende waarden op voor het nieuwe veld:
    Veldnaam Waarde
    user_id {{user_id}}
  3. Sla de tag op en publiceer de wijzigingen.

Zo voegt u het veld Gebruikers-ID toe aan een GA4-gebeurtenistag:

1. Selecteer Gebeurtenisparameters in de instellingen van de gebeurtenistag.
  2. Klik op Rij toevoegen. Geef de volgende waarden op voor het nieuwe veld:
    Veldnaam Waarde
    user_id {{user_id}}
  3. Sla de tag op en publiceer de wijzigingen.

De gebruikers-ID verwijderen voor niet-ingelogde gebruikersactiviteit

Volgens het Google Analytics-beleid voor gebruikers-ID's moet u alle metingen op basis van de gebruikers-ID stopzetten nadat de gebruiker is uitgelogd op uw website. Als u tags gebruikt om gebeurtenissen bij te houden die de gebruiker afrondt nadat deze is uitgelogd op uw website, moet u het veld Gebruikers-ID uitzetten, zodat de gebruikers-ID niet wordt geregistreerd voor die activiteit.

Als de gebruikers-ID wordt opgeslagen in een cookie, kunnen tags de gebruikers-ID-waarde uit de cookie lezen, zelfs nadat de gebruiker is uitgelogd. Als de gebruikers-ID is ingesteld in de configuratietag en de gebruiker uitlogt maar niet naar een andere pagina gaat, blijft de gebruikers-ID in de gegevenslaag opgeslagen, zelfs nadat de cookie is verwijderd.

Zo zet u de registratie van de gebruikers-ID stop nadat een gebruiker is uitgelogd:

1. Verwijder de cookie met de gebruikers-ID.
  2. Als het veld Gebruikers-ID is ingesteld in een configuratietag, activeert u een nieuwe configuratietag zonder gebruikers-ID om de waarde uit de gegevenslaag te wissen.

De gebruikers-ID-waarde null wordt geïnterpreteerd als: niet ingesteld. Alle andere waarden, inclusief onwaar en 0, worden gezien als geldige gebruikers-ID's. Als u bijvoorbeeld een gebruikers-ID van 0 toewijst aan gebruikers die niet zijn ingelogd op uw site, wordt hun activiteit in Analytics toegeschreven aan de gebruikers-ID 0.

Als de gebruiker weer inlogt op uw site, kan er een nieuwe cookie worden ingesteld en sturen uw tags de gebruikers-ID weer naar Google Analytics.