G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

Ondersteuning voor de toestemmingsmodus in Tag Manager

Google Tag Manager heeft verschillende functies die u samen kunt gebruiken om te beheren hoe tags reageren op instellingen voor toestemming. Tag Manager beschikt over een trigger voor de initialisering van toestemming geven, taginstellingen om toestemming te beheren en de pagina Toestemmingsoverzicht. Verschillende externe providers van toestemmingsbeheer hebben integraties met de toestemmingsmodus in hun producten geïntegreerd. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de functies voor toestemmingsbeheer in Tag Manager instelt.

Set up consent mode in Google Analytics

De trigger Initialiseren van toestemming geven zorgt ervoor dat met alle instellingen voor toestemming rekening wordt gehouden voordat er andere triggers worden geactiveerd. Deze trigger wordt gebruikt voor tags die de toestemmingsstatus van gebruikers voor uw site instellen of updaten, zoals een tag voor een platform om toestemming te beheren of tags om standaardwaarden voor toestemming in te stellen.

Elke webcontainer bevat standaard een trigger van het type Initialiseren van toestemming geven - Alle pagina's. Selecteer deze trigger om tags te activeren waarvoor deze trigger vereist is.

De trigger voor de initialisering van toestemming geven wordt niet gebruikt voor tags die vroeg op een site moeten worden geactiveerd. Voor tags die niet specifiek worden gebruikt om instellingen voor toestemming te beheren, gebruikt u een trigger voor initialisering. De trigger voor de initialisering van toestemming geven wordt altijd vóór alle andere tags geactiveerd, inclusief de triggers van het type Initialisatie.

Opmerking: Als u uw eigen templates of aangepaste HTML-tags schrijft, zijn opdrachten die worden uitgevoerd in callbacks of opdrachten die gtag() gebruiken, mogelijk niet altijd beschikbaar voordat de volgende trigger wordt geactiveerd. Gebruik de Consent API's van Tag Manager om te zorgen dat de informatie over toestemming zo snel mogelijk beschikbaar is. Lees de handleidingen voor ontwikkelaars voor meer informatie.

Taginstellingen voor toestemming

Voor tags met ingebouwde toestemmingschecks wordt het gedrag meestal aangepast op basis van de verleende toestemming. Elke tag kan aangepaste instellingen voor toestemming hebben. U kunt de instellingen voor toestemming van een tag zo bewerken:

1. Klik in een webtag op Geavanceerde instellingen > Instellingen voor toestemming.
  2. Controleer de instellingen die staan vermeld in Ingebouwde toestemmingscontroles. Tags met ingebouwde toestemmingschecks bevatten logica die het uitvoeringsgedrag van de tag wijzigt op basis van de toestemmingsstatus van de gebruiker. Lees hoe de toestemmingsmodus werkt voor Google Ads, Google Analytics en Floodlight. Opmerking: Het ingebouwde standaardgedrag van externe platforms om toestemming te beheren wijkt mogelijk af.
  3. Selecteer Aanvullende toestemmingschecks.
    • Niet ingesteld: Standaard. Deze tag voert geen aanvullende toestemmingschecks uit.
    • Geen aanvullende toestemming nodig: Selecteer deze optie om aan te geven dat de tag niet hoeft te checken op aanvullende toestemming om te worden geactiveerd. U kunt deze optie kiezen om onderscheid te maken tussen tags waarvoor u geen aanvullende toestemming nodig heeft (naast de ingebouwde toestemmingschecks) en tags die u nog niet heeft bekeken.
    • Aanvullende toestemming vereisen om tag te activeren: Deze tag wordt alleen geactiveerd als de status van alle opgegeven toestemmingstypen Verleend is wanneer de tag wordt geactiveerd. Als u deze optie selecteert, verschijnt de knop + Vereiste toestemming toevoegen. Gebruik deze knop om aanvullende toestemmingstypen toe te voegen. Tag Manager ondersteunt de toestemmingstypen die in de onderstaande tabel worden vermeld. U kunt uw eigen aangepaste toestemmingstypen toevoegen op basis van wat wordt ondersteund door uw platform om toestemming te beheren.

Met de hieronder vermelde toestemmingstypen in Google Tag Manager bepaalt u wanneer tags worden geactiveerd. Google-tags die de toestemmingsmodus ondersteunen, passen hun gedrag al aan op basis van deze toestemmingstypen.

Toestemmingstype Beschrijving
ad_storage Maakt opslag (zoals cookies) gerelateerd aan advertenties mogelijk.
ad_user_data Hiermee stelt u toestemming in om gebruikersgegevens gerelateerd aan advertenties naar Google te sturen.
ad_personalization Hiermee stelt u toestemming in voor gepersonaliseerd adverteren.
analytics_storage Maakt opslag (zoals cookies) gerelateerd aan analytische gegevens mogelijk, bijv. de duur van een bezoek.

Naast de parameters voor de toestemmingsmodus zijn er de volgende privacyparameters:

Opslagtype Beschrijving
functionality_storage Maakt opslag mogelijk die de functionaliteit van de website of app ondersteunt, bijv. de taalinstellingen.
personalization_storage Maakt opslag gerelateerd aan personalisatie mogelijk, bijv. aanbevelingen voor video's.
security_storage Maakt opslag gerelateerd aan beveiliging mogelijk, zoals verificatiefunctionaliteit, preventie van bedrog en andere beveiligingsmaatregelen voor gebruikers.

Op de pagina Toestemmingsoverzicht vindt u een algemene weergave van alle instellingen voor toestemming voor de tags in uw container. U kunt deze functie zo aanzetten in de container:

1. Klik in Tag Manager op Beheerder > Containerinstellingen.
  2. Selecteer onder Aanvullende instellingen de optie Toestemmingsoverzicht aanzetten.

Zo opent u de pagina Toestemmingsoverzicht:

1. Klik in het linkernavigatiemenu op Tags.
  2. Klik op het icoon Toestemmingsoverzicht .

Op de pagina Toestemmingsoverzicht staan de tags in 2 categorieën ingedeeld:

• Toestemming niet ingesteld: Hier staan tags waarvoor geen actie is ondernomen. Deze tags hebben de status Niet ingesteld.
  • Toestemming ingesteld: Hier staan tags waarvoor 'Aanvullende toestemmingschecks' is ingesteld op 'Geen aanvullende toestemming nodig' of op 'Aanvullende toestemming vereisen om tag te activeren'.

Bulkbewerkingen voor toestemming

Op het scherm Toestemmingsoverzicht kunt u de instellingen voor toestemming voor meerdere tags tegelijk bewerken:

1. Klik in het linkernavigatiemenu op Tags.
  2. Klik op het icoon Toestemmingsoverzicht .
  3. Vink in de lijst van tags de selectievakjes links van de vermeldingen aan voor de items die u wilt updaten. Als u een of meer tags heeft geselecteerd, verschijnt het icoon Instellingen voor toestemming bewerken .
  4. Pas de instellingen voor Aanvullende toestemmingschecks aan.
  5. Klik op Opslaan.
  6. Publiceer de container zodat de wijzigingen van kracht worden.

Integraties met platforms om toestemming te beheren

Platforms om toestemming te beheren (CMP's, Consent Management Platforms) kunnen worden geïntegreerd met de toestemmingsmodus en de instellingen voor toestemming in Google Tag Manager. Er zijn templates voor aanbevolen CMP's van Tag Manager beschikbaar in de templategalerij van de Tag Manager-community. Deze zijn geïntegreerd met onze Consent API's.

Als u waardevolle inzichten wilt krijgen terwijl u de privacy van de gebruiker beschermt, moet u toestemming van de gebruikers van uw website verzamelen. We raden u aan een platform om toestemming te beheren (CMP) te gebruiken of samen te werken met uw contentmanagementsysteem (CMS) om toestemming te verzamelen en naar Google te sturen.

In de tabel hieronder vindt u meer informatie over hoe deze CMP's zijn geïntegreerd met de toestemmingsmodus:

Tool voor toestemming Ondersteunde toestemmingstypen Template
van Tag Manager-
community
beschikbaar
Geïntegreerd met aanroepen om toestemming te updaten Geïntegreerd met aanroepen om een standaardwaarde voor toestemming in te stellen
Commanders Act ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en TrustCommander-template)
Complianz ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en TrustCommander-template)
Consentmanager ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
✓  ✓
(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Cookie First ad_personalization
ad_storage
ad_user_data analytics_storage functionality_storage personalization_storage security_storage
✓  ✓
(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Cookie Information
A/S

ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Cookiebot (Cybot) ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
CookieScript ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
CookieYes ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Didomi

ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Complete GTM- en niet-GTM-integratie)
iubenda ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
OneTrust

ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Osano ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Secure Privacy

ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Sirdata ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Termly ad_storage
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)
Usercentrics

ad_personalization
ad_storage
ad_user_data
analytics_storage
functionality_storage
personalization_storage
security_storage

(Geïntegreerde GTM-template en codevoorbeeld voor gtag.js)

Gedrag van instellingen voor toestemming met het Transparency and Consent Framework v2.0

Google Ads- en Google Analytics-tags kunnen worden geïntegreerd met het Transparency and Consent Framework (TCF) v2.0 van het IAB. Als klanten ondersteuning voor TCF hebben aangezet, houden de Google-producttags rekening met de TCF-instellingen voor toestemming van gebruikers. De interpretatie van het TCF-gedrag kan per product verschillen. Lees de documentatie voor elk product voor meer informatie over hoe dit wordt geïntegreerd met TCF: Google Ads, Google Analytics, Campaign Manager en Display & Video 360.

De instellingen voor toestemming van Tag Manager ondersteunen het 1e doel van het TCF: informatie opslaan en/of openen op een apparaat. Gebruikers kunnen hun tags instellen voor de 5 toestemmingstypen in de tabel hierboven als die ook worden ondersteund door uw platform om toestemming te beheren.