Groepen en voicechat

In groepen kun je communiceren met andere spelers via spraak- en tekstchats, zelfs als je op dat moment niet in een game zit. Je kunt een microfoon op je apparaat, Stadia-controller of computer aansluiten om met elkaar te communiceren. Je kunt ook een gamelink naar groepsleden sturen, zodat je samen games kunt spelen.

Groepen zijn beschikbaar op je tv en op stadia.com. Binnenkort komen ze ook beschikbaar op ondersteunde mobiele apparaten. Naast groepen kun je ook andere spelers uitnodigen om mee te doen aan multiplayer-games met online multiplayer-modi.

Opmerking: Als je een account onder toezicht gebruikt, kun je geen openbare groepen maken of eraan meedoen zonder een uitnodiging.

Een openbare groep zoeken en eraan meedoen (alleen op stadia.com)

Je kunt openbare groepen vinden en eraan meedoen via je deelvenster voor sociale interactie:

1. Log in op je account op stadia.com.
  2. Druk op de Stadia-controller op de Stadia-knop Stadia-knop.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  3. Selecteer Groepen.
  4. Zoek een groep en selecteer deze en dan selecteer Deelnemen aan groep.

Meedoen aan een privégroep

Voordat je kunt meedoen aan een privégroep, moet een groepslid je een uitnodiging sturen of een link met je delen. Als je op een uitnodiging wilt reageren, druk je op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller (of op Shift + Tab op het toetsenbord van je computer).

Een openbare groep starten (alleen op stadia.com)

Nadat je een openbare groep hebt gemaakt op stadia.com, kunnen andere spelers de groep vinden en er zonder uitnodiging aan meedoen. Als je genoeg andere spelers hebt gevonden, wordt de groep automatisch privé.

1. Log in op je account op stadia.com.
  2. Druk op de Stadia-controller op de Stadia-knop Stadia-knop.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  3. Selecteer Groepen en dan Een groep starten en dan Openbare groep.
  4. Zoek of selecteer een game die je wilt spelen, typ een groepsbeschrijving en selecteer daarna het aantal andere spelers dat je wilt toevoegen aan de groep.
  5. Selecteer Groep starten.

Een privégroep starten

Spelers moeten een uitnodiging van een groepslid accepteren of een link gebruiken om lid te worden van een privégroep.

Op een tv

1. Log in op je Stadia-account op je tv.
  2. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
  3. Selecteer Een groep starten.
  4. Selecteer een of meer spelers die je wilt uitnodigen.
  5. Selecteer Uitnodigen bovenaan.

Op stadia.com

1. Log in op je account op stadia.com.
  2. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  3. Selecteer Groepen en dan Een groep starten en dan Privégroep.
  4. Klik naast de naam van een speler op Uitnodigen Uitnodigen.
    • Je kunt ook zoeken naar spelers die je wilt uitnodigen.

Een gamelink naar je groep sturen

Als je de groepsleider bent, kun je een gamelink naar je groepsleden sturen zodat ze met je kunnen meedoen aan een game:

1. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  2. Selecteer Spelen met groep.

Elk lid van de groep kan de gamelink later openen via het groepsmenu. Selecteer Gamelink opnieuw sturen om de link opnieuw te sturen.

Als je een game speelt terwijl alle extra leden meedoen aan je groep, krijg je een melding. Als dit gebeurt, druk je op de Stadia-knop Stadia-knop (of op Shift + Tab op je toetsenbord) om het deelvenster voor sociale interactie te openen en een link naar de rest van je groep te sturen, zodat ze kunnen meedoen aan de game.

Spelers uitnodigen voor je groep met een link

1. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  2. Selecteer Groep bekijken en dan Uitnodigingslink kopiëren.

Als je de woorden 'Link gekopieerd' ziet, plak je de link ergens waar je vrienden die kunnen vinden.

Groepsinstellingen wijzigen

Je kunt bijvoorbeeld audio-opties wijzigen, het geluid van spelers uitzetten, ze verwijderen, tekstberichten naar de groep sturen of een nieuwe groepsleider instellen:

1. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  2. Selecteer Groep bekijken.

Dit zijn een aantal van de instellingen die je kunt wijzigen:

• Selecteer Uitnodigen om meer spelers uit te nodigen voor je groep.
  • Als je het geluid van een speler wilt uit- of aanzetten, selecteer je het icoon naast de naam van de speler.
  • Als je een speler uit de groep wilt verwijderen, selecteer je de naam van een speler en dan Verwijderen uit groep.
  • Als je een nieuwe groepsleider wilt instellen, selecteer je de naam van een speler en dan selecteer Instellen als groepsleider (of Instellen als leider).
  • Selecteer Opties Settings icon om de audio van de groep aan te passen.

Sommige instellingen kunnen alleen worden gewijzigd op stadia.com:

• Als je je groep wilt wijzigen van openbaar in privé, selecteer je Groep wijzigen in openbaar of Groep wijzigen in privé.
  • Als je details zoals de groepsbeschrijving wilt wijzigen, selecteer je Opties Settings icon en dan Groepsgegevens bewerken.

Groepsuitnodigingen beheren

Als je een melding voor een groepsuitnodiging mist, kun je deze vinden in het Stadia-menu:

1. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
    • Druk op een controller van derden op de startknop.
  2. Selecteer de groepsuitnodiging.
    • Selecteer eerst Meldingen als je meerdere uitnodigingen hebt.
  3. Kies Afwijzen of Deelnemen.

Opmerking: Groepsuitnodigingen blijven in je menu staan totdat je Afwijzen of Deelnemen kiest. Als je al deel uitmaakt van een groep als je een uitnodiging ontvangt, selecteer je Van groep wisselen om je huidige groep te verlaten en deel te nemen aan de nieuwe groep. Je kunt maar in 1 groep tegelijk zitten.

Wijzigen wie jou groepsuitnodigingen kan sturen

Pas je privacyinstellingen aan om te wijzigen wie jou uitnodigingen kan sturen.

Een groep melden

Zo kun je een beschrijving van een openbare groep melden vanwege schending van de gedragscode van Stadia:

1. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
  2. Selecteer Groepen en dan selecteer de groep die je wilt melden.
  3. Selecteer Meer More en dan Groepsbeschrijving melden.

Als je een groep wilt melden waarvan je lid bent, selecteer je Groep bekijken in het menu voor sociale interactie en voer je stap 3 hierboven uit.

Voicechat gebruiken om met andere Stadia-spelers te praten

Je ziet een melding op je scherm als voicechat beschikbaar is. Hierin staat informatie over de status van je microfoon of headset. Stadia ondersteunt de volgende opties voor voicechat:

Type chat Functies
Groepschat Praat met andere groepsleden terwijl je dezelfde game speelt of van game wisselt
Gamechat Praat met andere spelers in dezelfde game als in-game-chat wordt ondersteund

Apparaatondersteuning voor voicechat

• De ingebouwde microfoons op de Stadia-controller en de ingebouwde microfoon op je mobiele apparaat worden niet gebruikt voor voicechat. Je krijgt geen pop-upmeldingen over de status van deze microfoons in de Stadia-app Stadia-icoon. Je kunt je audio-opties echter wel aanpassen via het menu Opties onder Audio.
  • Op tv's en streamingapparaten kun je via je headset luisteren naar groepschats en games. Je kunt echter geen Bluetooth®-microfoon gebruiken om met andere spelers te praten. Bekijk meer informatie over hoe je bluetooth-apparaten gebruikt met Google TV.

Schakelen tussen groeps- en gamechat

Als je een groep maakt of er lid van wordt, wordt automatisch overgeschakeld naar de groepschat. Terwijl je een game speelt, kun je schakelen tussen game- en groepschat:

1. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop van je Stadia-controller.
    • Druk op Shift + Tab als je een toetsenbord gebruikt.
    • Druk op een controller van derden op de startknop.
  2. Selecteer Groep bekijken en dan Opties Settings icon.
  3. Selecteer een van de volgende opties onder Audio-opties en dan Met wie spreek ik:
    • Gamechat: Chat met andere spelers in ondersteunde multiplayer-games.
    • Groepschat: Chat met je huidige groep.
    • Nu geen chatbestemming: Verlaat de voicechat.

De voicechatstatus van groepsleden bekijken

Je ziet de voicechatstatus naast je Stadia-naam terwijl je deelneemt aan een groepschat:

• Micro aan: Je praat met de groep.
  • Geluid uit: Je hebt je eigen geluid uitgezet.
  • Geen micro: Je hebt geen beschikbare microfoon.
  • Geen verbinding: De verbinding met de groepschat is verbroken.

De status van andere groepsleden wordt naast hun naam getoond:

• Aan: De speler praat met de groep.
  • Uit: De speler praat niet met de groep.
  • Geluid uit: Het geluid van de speler staat uit.
Als je verbinding met de groepschat wordt verbroken, koppel je de headset los en sluit je deze weer aan. Werkt dat niet, dan kun je de schakelaar 'Met wie spreek ik' ook in het menu Groepsinstellingen instellen op Geen en daarna teruggaan naar Groepschat.

Opties voor voicechat tijdens een livestream

Als je rechtstreeks vanuit Stadia iets naar YouTube livestreamt, kun je de opties voor voicechat alleen wijzigen in het menu Opties van de livestream. Druk op de Stadia-knop Stadia-knop (of Shift + Tab op het toetsenbord van je computer) en dan selecteer Stream beheren en dan Opties Settings icon.

Type chat in livestream Functies
YouTube en gamechat Kijkers van je livestream en andere spelers in de gamechat kunnen je horen.
Alleen op YouTube Alleen kijkers van je livestream kunnen je horen. Als je deelneemt aan een gamechat of groepschat, kunnen de leden van die chat jou niet horen en kun jij hen niet horen.
Alleen groepschat Er worden geen stemmen live gestreamd. Je hoort alleen je groepschat en alleen leden van de groepschat kunnen jou horen.
Niemand Er worden geen stemmen live gestreamd. Spelers in je game en groep kunnen jou niet horen en jij kunt hen ook niet horen.

Als je Alleen groepschat selecteert, blijf je aanwezig in de groepschat als je stream is beëindigd. Tenzij je YouTube en gamechat selecteert en je microfoon niet gedempt is, moet je opnieuw deelnemen aan de gamechat als je stream is beëindigd. Druk hiervoor op de Stadia-knop Stadia-knop (of op Shift + Tab op het toetsenbord van je computer) en dan selecteer Opties.

Opmerking: Als je rechtstreeks naar YouTube streamt, kun je je microfoon dempen in het menu Stream beheren. Selecteer Stream beheren en dan klik op het microfoonicoon naast je Stadia-naam. Als je het geluid van de microfoon uitzet, is je stem niet te horen in de YouTube-livestream, voicechat of groepschat. Dit is afhankelijk van je chatvoorkeuren.

Audio-opties voor livestream wijzigen

Als je de opties voor voicechat wijzigt terwijl je rechtstreeks vanuit Stadia iets naar YouTube streamt, kan dit invloed hebben op wie jou kan horen. Als je bijvoorbeeld overschakelt van Alleen groepschat naar YouTube en gamechat, kun je niet meer met je groep praten (en kunnen groepsleden jou niet meer horen).

BLUETOOTH is een gedeponeerd handelsmerk Bluetooth SIG, Inc.