Stadia servers will be turned off on January 18, 2023. Please review the Stadia Announcement FAQ for more information. The refund process will take us some time to complete, and we expect to have the majority of refunds completed by the wind-down date. Please allow us until this time before contacting our support team regarding the status of your refund(s). Our support team has no further information to share and will not be able to expedite your refund.

Kennismaken met de Stadia-controller

Je kunt de Stadia-controller onder meer gebruiken om games te spelen op Stadia, in menu's te navigeren en screenshots en videoclips te maken.

Bovenaanzicht van Stadia-controller met gemarkeerde knoppen

Stadia-controller met de bovenste knoppen gemarkeerd

Onderkant van Stadia-controller met de microfoon, headsetaansluiting en labelplaat gemarkeerd.

Knoppen en bedieningselementen

Opmerking: Als je een Stadia-controller aan een geschikte tv koppelt, kan de controller alleen worden gebruikt om in de Stadia-app te navigeren. Als je naar andere delen van de tv-interface wilt navigeren, koppel je een bluetooth-controller of gebruik je de afstandsbediening die bij je apparaat is geleverd.

Stadia-knop Stadia-knop

De Stadia-knop wordt gebruikt om het Stadia-platform in te schakelen en menu's te openen. De knop heeft een ingebouwd statuslampje.
Actie: Doe dit
Het Stadia-platform inschakelen

Houd de Stadia-knop Stadia-knop 1 seconde ingedrukt totdat de controller trilt.

Opmerking: Voordat je Stadia inschakelt, moet je je controller koppelen aan het scherm dat je wilt gebruiken.

Het Stadia-menu openen

• Je profielgegevens bekijken
  • De status van je netwerkverbinding checken
  • Geluidsniveaus aanpassen
  • Een groep starten
  • Meldingen bekijken
  • Een game sluiten

Druk één keer kort op de Stadia-knop Stadia-knop.

Opmerking: Als je het Stadia-menu opent, wordt je game niet gepauzeerd.

Het menu van het Stadia-platform openen

• Game hervatten
  • De controller uitschakelen
  • De game sluiten
  • Schakelen tussen accounts
  • Stadia afsluiten

Houd de Stadia-knop Stadia-knop 1 seconde ingedrukt terwijl het Stadia-platform aanstaat.

Opmerking: Sommige opties worden mogelijk alleen op bepaalde platforms weergegeven. Als je het platformmenu opent, wordt je game niet gepauzeerd.

De controller uitschakelen

Houd de Stadia-knop Stadia-knop 4 seconden ingedrukt.

Koppelingsstand opnieuw activeren

Als de Stadia-controller uitstaat, houd je de Stadia-knop Stadia-knop 3 seconden ingedrukt totdat de controller 2 keer trilt.

Opmerking: Dit kan handig zijn als je draadloos van scherm wisselt naar een ander apparaat, bijvoorbeeld als je tussen je tv en computer schakelt.
De controller uitschakelen (geforceerd uitschakelen)

Houd de Stadia-knop Stadia-knop 8 seconden ingedrukt om de controller uit te zetten (geforceerd uitzetten). Dit kan handig zijn als resetprocedure als de controller niet meer reageert.

Houd de Stadia-knop Stadia-knop 1 seconde ingedrukt om de controller weer aan te zetten.

Bedieningselementen voor gameplay

Actieknoppen

A-knop A button

B-knop B button

X-knop X button

Y-knop Y button

De actieknoppen worden gebruikt voor verschillende acties, afhankelijk van de game die je speelt. Acties zijn onder andere hardlopen, springen of interactie met objecten.

Bumpers en triggers

Linkerbumper (L1)
L1 button

Linkertrigger (L2)
L2 button

Rechterbumper (R1)
R1 button

Rechtertrigger (R2)
R2 button

De bumpers en triggers zitten op de 'schouders' van de Stadia-controller. Ze worden vaak gebruikt voor acties zoals schieten, gooien of gas- en rempedalen bedienen.

De triggers zijn analoog, zodat games weten hoe ver je ze indrukt. Ze worden gebruikt in games waarbij een variabele druk nodig is, zoals racegames waarin ze gas- en rempedalen simuleren.

D-pad

Omhoog
Up button

Omlaag
Down button

Links
Left button

Rechts
Right button

Deze achtwegs D-pad wordt gebruikt om directionele acties uit te voeren (omhoog, omlaag, links, rechts of diagonaal). De D-Pad wordt gebruikt om menu's te selecteren, je personage te bewegen of gevechtsacties en -combo's in games uit te voeren. De D-Pad kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van welke game je speelt.

Richtingssticks

Joystick links
Left stick
(L3)
L3

Joystick rechts
R stick
(R3)
R3

De Stadia-controller heeft twee joysticks die 360° kunnen bewegen. Ze worden meestal gebruikt om je personage te bewegen of de cameraweergave te verplaatsen.

Beide joysticks kunnen als een knop worden ingedrukt. Deze 'knoppen' worden L3 en R3 genoemd. Net als andere knoppen hebben L3 en R3 verschillende functies, afhankelijk van de game die je speelt.

Andere knoppen

Menu
Stadia menu button
  • Het in-game-menu openen
  • Ondersteunde games pauzeren
  • Kan in sommige games anders worden gebruikt
Opties
Stadia options button
  • Het in-game-menu met opties openen
  • Ondersteunde games pauzeren
  • Kan in sommige games anders worden gebruikt
Assistent
Assistant button
  • Met de Google Assistent praten
    • Opmerking: Je hoeft de knop niet ingedrukt te houden terwijl je spreekt. Als je de Google Assistent wilt gebruiken met je Stadia-controller, moet je de Google Assistent inschakelen in de instellingen van je Stadia-account.
Opname
Capture button
  • Druk hierop om een screenshot op te slaan
  • Houd de knop vast om een videoclip op te slaan
Statuslampje
Knippert wit Blinking white light Je kunt de koppelingscode voor de controller invoeren. Nadat je de code hebt ingevoerd, duurt het koppelen van je controller een paar seconden.
Brandt wit Solid white light De controller is ingeschakeld, gekoppeld aan een scherm en klaar voor gameplay.
Knippert oranje Blinking orange light De controller moet worden ingesteld met wifi. Open de Stadia-app en tik op het controllericoon om de controller in te stellen op je wifi-netwerk.
Knippert oranje en wit Blinking white and orange light Er wordt nieuwe software toegepast op je Stadia-controller. De controller kan niet worden gebruikt terwijl deze software wordt toegepast.
Knippert twee keer wit Knippert twee keer wit Je hebt op de Assistent-knop Assistant button gedrukt en de Assistent is klaar om je query te accepteren.
Brandt oranje Solid orange light De controller wordt opgeladen. Het statuslampje gaat uit als het opladen klaar is.
Poorten

Opmerking: Stadia ondersteunt momenteel geen hoofdtelefoon- of headsetverbindingen via bluetooth.

3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en microfoon

• De 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting bevindt zich aan de onderkant van de Stadia-controller. Je kunt een bedrade hoofdtelefoon aansluiten op de controller om naar je game te luisteren. De hoofdtelefoonaansluiting werkt met een hoofdtelefoon met of zonder ingebouwde microfoon. Als je hoofdtelefoon een microfoon heeft, kun je daarin spreken om voicechat en de Google Assistent op Stadia te gebruiken.
    Opmerking: Als je de hoofdtelefoonaansluiting gebruikt, kun je geen audio afspelen op je tv, computer of mobiele apparaat.
  • Naast de headsetaansluiting van de Stadia-controller zit een microfoon. Als de Google Assistent is ingeschakeld, wordt de microfoon geactiveerd als je op de Assistent-knop drukt. Als je met de Assistent kunt praten, knippert het statuslampje op je controller in een reeks van twee korte knipperingen, gevolgd door een pauze. Je ziet ook een indicator van de Assistent op het scherm als je aan het gamen bent.
    • Als je een headset op je Stadia-controller aansluit en op de Assistent-knop drukt, moet je met de Assistent praten via de microfoon van je headset.
  • De PlayStation® DualShock®4-controller ondersteunt ook audio-invoer en -uitvoer via een headset die is aangesloten op de 3,5mm-audioaansluiting. Voor alle andere ondersteunde controllers, inclusief muis en toetsenbord, moeten headsets rechtstreeks op de computer of telefoon worden aangesloten voor audio-invoer en -uitvoer.

USB-C®-poort

• Laad de batterij van de Stadia-controller op met een USB-C-kabel door deze aan te sluiten op een voedingsadapter of USB-poort op een computer.
  • Gebruik een USB-C-kabel om de Stadia-controller te verbinden met een computer of geschikt mobiel apparaat voor bedrade gameplay.
    • Als je een USB-A-naar-USB-C-kabel gebruikt voor aansluiting op een computer, moet je de USB-C-kant aansluiten op de Stadia-controller. Het wordt afgeraden de USB-A-kant via een adapter aan te sluiten op de Stadia-controller.
  • Als je je Stadia-controller wilt opladen tijdens het draadloos spelen op je tv, zet je de controller aan en koppel je deze aan een tv-scherm. Sluit de controller daarna aan op een voedingsadapter of de USB-poort van je computer. Als je de controller wilt opladen terwijl je draadloos een game op je computer of mobiele apparaat speelt, sluit je deze aan op een voedingsadapter.
  • Sluit een USB-headset aan op de USB-C-poort op je controller voor game-audio en voicechat.
    • Libratone Q Adapt USB-C-oordopjes werken niet met de Stadia-controller.
    • De AIAIAI TMA-2 MFG4 on-ear-hoofdtelefoon kan alleen worden gebruikt met een 3,5mm-kabel.
  • Gebruik een USB-C-kabel om de Stadia-controller aan te sluiten op een andere controller in de Tandemmodus.

Essentiële software-updates voor je Stadia-controller

Als er essentiële software-updates voor je Stadia-controller worden uitgebracht, worden deze automatisch toegepast als de controller verbinding maakt met wifi. Dit werkt als volgt:

1. Houd de Stadia-knop Stadia-knop één seconde ingedrukt om je Stadia-controller in te schakelen.
  2. De Stadia-knop knippert ongeveer twaalf seconden langzaam wit terwijl er verbinding wordt gemaakt met wifi.
  3. De Stadia-knop knippert oranje en wit als de essentiële update wordt toegepast. Op dat moment kun je de controller niet gebruiken.

Je kunt ook controleren of de software van je Stadia-controller wordt geüpdatet:

1. Open de Stadia-app Stadia-icoon op je mobiele apparaat.
  2. Tik op het controllericoon.

Nadat alle updates zijn voltooid, wordt je Stadia-controller opnieuw opgestart en knippert de Stadia-knop ongeveer twaalf seconden langzaam wit terwijl er opnieuw verbinding wordt gemaakt met wifi.

PLAYSTATION en DUALSHOCK 4 zijn gedeponeerde handelsmerken van Sony Interactive Entertainment Inc.

USB-C is een gedeponeerd handelsmerk van het USB Implementers Forum.