Vanlige spørsmål om Nødvarsler

1. Hva er SOS-varsler?
  2. Hvordan bestemmer Google når SOS-varsler bør vises?
  3. Hvor kommer innholdet i SOS-varslene fra?
  4. Hvordan kan jeg få nødvarsler?
  5. Hvorfor ser jeg ikke SOS-varsler?
  6. Hvordan kan jeg gi tilbakemelding om innholdet i et SOS-varsel?
  7. Jeg har et spørsmål om donasjoner.

Flood Forecasting Alerts FAQs

1. Om flomprognoser
  2. How do the Flood Forecasting models work?
  3. How does Google decide when to show a Flood Forecasting alert?
  4. Who receives Flood Forecasting notifications?
  5. Slå av varsler om flomprognoser
  6. When I search for “flood,” why don’t I always get a Flood Forecasting alert?
  7. Do Google’s Flood Forecasting alerts coordinate with local governmental alerts?

Vanlige spørsmål om globale flomprognoser

1. Om flomprognoser
  2. Slik fungerer modellene for flomprognoser
  3. Hvilke data bruker vi til å generere modeller for flomprognoser?
  4. Slik avgjør Google når flomprognoser skal vises
  5. Hvem mottar varsler om flomprognoser?
  6. Slå av varsler om flomprognoser
  7. Når du søker etter «flom», men ikke ser flomprognoser

Fire alert FAQs

1. Hva er brannvarsler?
  2. How can I find fire alerts?
  3. Hvordan genererer Google brannvarsler?
  4. Who receives fire notifications?
  5. Turn off fire notifications
  6. Hvorfor får jeg ikke alltid brannvarsler når jeg søker etter «branner»?

Vanlige spørsmål om varsler om svært høye temperaturer

1. Hva er varsler om svært høye temperaturer?
  2. Hvordan finner jeg varsler om svært høye temperaturer?
  3. Hvilke data bruker Google til å generere varsler om svært høye temperaturer?
  4. Hvorfor får jeg ikke alltid et varsel om svært høye temperaturer når jeg søker etter «svært høye temperaturer»?

Vanlige spørsmål om Nødvarsler

1. Hva er SOS-varsler?

SOS-varsler tar sikte på å gjøre opplysninger for nødstilfeller lettere tilgjengelige under naturkatastrofer eller menneskeskapte kriser. Vi samler relevant og pålitelig innhold fra nettet, sosiale medier og Google-produkter, og fremhever denne informasjonen i Google-produkter som Søk og Maps. Avhengig av hva slags krise det er snakk om, og hvor du befinner deg, kan du se oppdateringer fra lokale, nasjonale eller internasjonale myndigheter. Disse oppdateringene kan omfatte nødnumre og nødnettsteder, kart, oversettelser av nyttige fraser, donasjonsmuligheter med mer.

2. Hvordan bestemmer Google når SOS-varsler bør vises?

Vi ser på en rekke faktorer, for eksempel Internett-tilgjengeligheten i det berørte området, tilgjengeligheten av offentliggjort innhold fra myndigheter eller andre autoritative organisasjoner og hvordan det rammede området er berørt. SOS-varsler er vanligvis tilgjengelige på de primære språkene i det berørte området, i tillegg til engelsk.

Vi kan ikke garantere at du ser SOS-varsler for alle store kriser, men vi jobber med å gjøre dem mer tilgjengelige over tid. Trykk på Tilbakemelding-linken i et SOS-varsel hvis du har forslag til hvordan vi kan forbedre oss. Vi setter stor pris på tilbakemelding fra deg.

3. Hvor kommer innholdet i SOS-varslene fra?

Vi har team verden over som samler innhold fra offentlige organer, førstehjelpsarbeidere, pålitelige medier og ideelle organisasjoner. Vi samler også informasjon fra andre Google-produkter og -tjenester, for eksempel Google Nyheter, Google Maps, Waze og andre.
  4. Hvordan kan jeg få nødvarsler?

Hvis du er i nærheten av en stor krise og søker etter relaterte ord eller uttrykk på Google, kan det hende du ser et banner som viser at en krise pågår, etterfulgt av nødinformasjon og -ressurser, for eksempel nyttige oversettelser eller telefonnumre. Hvis du har installert den nyeste versjonen av Google-appen (Android og iOS) og har posisjon slått på, kan du også motta et varsel på startskjermen på mobilenheten din. Trykk på varselet for å se det fullstendige varselet i Google Søk.

Hvis du befinner deg utenfor kriseområdet, får du ikke noe varsel, men du kan fortsatt finne nødvarsler ved å søke etter informasjon om hendelsen. Informasjonen du ser, kan være en annen enn informasjonen som gis til folk som er nærmere kriseområdet. I stedet for nødtelefonnumre ser du kanskje en link for å donere i forbindelse med krisen.

Hvis du bruker Google Maps, kan du også se nødvarsler direkte på kartet hvis det finnes aktive varsler i området du ser på. Trykk på ikonet for å få mer informasjon om krisen, for eksempel nyttige telefonnumre og nettsteder.

5. Hvorfor ser jeg ikke SOS-varsler?

Hvis du ikke ser SOS-varsler mens en krise pågår, kan dette skyldes noe av det følgende:

• Søket ditt er kanskje for bredt. Prøv å søke etter søkeord som inneholder både katastrofetypen og navnet på det berørte området.
    • Det kan hende vi fortsatt jobber med å samle inn og bekrefte informasjon før vi sender ut et SOS-varsel. Kom tilbake for å se etter oppdateringer etter hvert som krisen utvikler seg.
    • Vi har kanskje ingen planer om å sende ut noe SOS-varsel for denne krisen. Vi jobber med å gjøre SOS-varsler tilgjengelige for flere kriser. I mellomtiden kan du gå til Twitter-kontoen til Google Crisis Response for å finne ut mer om hvordan vi jobber med kriserespons på andre måter, deriblant tildeling av bevilgninger, frivillig arbeid og satellittbildesamling.
  6. Hvordan kan jeg gi tilbakemelding om innholdet i et SOS-varsel?

Trykk på Tilbakemelding-linken øverst i varselet for å si hva du mener om tjenesten vår. Vi går gjennom kommentarene eller forslagene dine så snart som mulig.
  7. Jeg har et spørsmål om donasjoner.

Finn ut mer om donasjoner til ideelle organisasjoner som driver med kriserespons og gjenoppbyggingsarbeid, ved å gå til brukerstøtten

Flood Forecasting Alerts FAQs

1. Om flomprognoser

Folk som bor i flomutsatte områder, får lokalisert informasjon via flomprognoser. Du får varsler om fremtidige hendelser, siden disse varslene oppdateres flere ganger om dagen basert på sanntidsdata. Du kan også finne flomprognoser på Google.

Slik søker du etter flom i nærheten:

1. Slå på posisjonsinnstillingen på enheten din.
    2. Gå til google.com.
    3. Søk etter flom.

Slik søker du etter flom på et bestemt sted:

1. Gå til google.com.
    2. Søk etter flom, og inkluder navnet på stedet.

Foreløpig finnes flomprognoser i

Vi har støtte for flere regioner via den globale flommodellen vår.

2. How do the Flood Forecasting models work?

To provide Flood Forecasting, we monitor historical and real-time water level measurements and precipitation forecasts. We use data that’s either publicly available or available to Google through partnerships with local governments. Based on this information, we run 2 main types of machine learning models:

• Hydrologic models: Provides forecasts of river water levels for upcoming days.
    • Inundation models: Provides forecasts for the flood extent on the ground. This information tells us who to notify and helps us provide flood maps on Google Maps.

Find more information about these models.

3. How does Google decide when to show a Flood Forecasting alert?

Google displays a Flood Forecasting alert when the water in a river is higher than a warning level or is expected to be higher than a warning level. Warning levels estimate when a river will flood and are usually based on historical flood events. Government agencies that manage floods provide warning levels to Google.

Google Flood Forecasting alerts are updated several times a day, based on real-time local data. If an alert is no longer active, Google removes it from Search and Maps results.

4. Who receives Flood Forecasting notifications?

Once an upcoming flood is identified, Google sends notifications. Notifications go to people who have their smartphone location services turned on and who are located in the area that’s flooded or expected to flood. If you aren’t near an area that’s flooded or expected to flood, you won’t get a Google flood forecast notification.
  5. Slå av varsler om flomprognoser

Flomprognoser er en del av varslene fra Google Søk-appen. På Android-enheter er den tilgjengelig som systemapp. På iPhone og iPad kan du installere Google-appen fra Apple App Store.

Hvis du vil slå av flomprognoser, slår du av «Krisevarsler».

Hvis du er i et støttet område og søker etter et oversvømt område på et bestemt sted via Google Søk-appen, ser du en flomprognose i resultatene på søkesiden. Hvis posisjonstjenestene dine er slått på, og du søker etter flom uten at du har spesifisert et sted, ser du en flomprognose hvis det er flom i nærheten.

Relaterte ressurser

6. When I search for “flood,” why don’t I always get a Flood Forecasting alert?

Your Search results depend on location. If you search for flood and include a specific location that’s flooded, you’ll find a flood forecasting alert in your results. If your location services are turned on and you search for flood without a location specified, you’ll get an alert only if there’s flooding near you.
  7. Do Google’s Flood Forecasting alerts coordinate with local governmental alerts?

Google partners with the relevant government agencies in charge of flood monitoring and alerting. This ensures that Google displays alerts in coordination with governmental alerts that are released in other ways.

Vanlige spørsmål om globale flomprognoser

1. Om flomprognoser

Folk med smarttelefon får varsler om disse prognosene hvis de befinner seg i støttede områder der det ventes flom, eller som allerede er rammet av flom. Du får varsler om fremtidige hendelser, fordi disse prognosene oppdateres flere ganger om dagen basert på sanntidsdata. Du kan også finne flomprognoser på Google i området du befinner deg i.

Slik søker du etter flom i nærheten:

1. Slå på posisjonsinnstillingen på enheten din.
    2. Gå til google.com.
    3. Søk etter flom.

Slik søker du etter flom på et bestemt sted:

1. Gå til google.com.
    2. Søk etter flom, og ta med navnet på stedet.
  2. Slik fungerer modellene for flomprognoser

For å kunne tilby flomprognoser overvåker vi

• historiske data
    • nedbørsprognoser
    • satellittbilder

Basert på denne informasjonen og offentlig tilgjengelige data kjører vi to hovedtyper maskinlæringsmodeller:

• Hydrologiske modeller: leverer prognoser for vannstand i elver for de kommende dagene.
    • Oversvømmelsesmodeller: leverer prognoser for omfanget av flommen på bakken. Denne informasjonen forteller oss hvem vi må varsle, og den hjelper oss med å lage flomkart på Google Maps.
  3. Hvilke data bruker vi til å generere modeller for flomprognoser?

Flomprognoser bruker en rekke værdatakilder, blant annet

• ECMWF-værmeldinger
    • Målinger av nedbør fra CPC
    • IMERG-nedbør
    • Endrede data fra Copernicus Sentinel [2023]
    • HydroSheds: Dette produktet, Flood Forecasts, inkorporerer data fra HydroSHEDS versjon 1-databasen, som er © World Wildlife Fund, Inc. (2006–2022) og har vært brukt i dette dokumentet under lisens. WWF har ikke evaluert dataene som endret og inkorporert i flomprognoser, og gir derfor ingen garantier for nøyaktighet, fullstendighet, aktualitet eller egnethet for noe bestemt formål. Deler av HydroSHEDS v1-databasen inneholder data som er de immaterielle rettighetene til © USGS (2006-2008), NASA (2000-2005), ESRI (1992-1998), CIAT (2004-2006), UNEP-WCMC (1993) , WWF (2004), Commonwealth of Australia (2007) og Her Royal Majesty og British Crown og brukes under lisens. HydroSHEDS v1-databasen og mer informasjon er tilgjengelig på https://www.hydrosheds.org. Det vitenskapelige sitatet for HydroSHEDS versjon 1-databasen er Lehner, B., Verdin, K., Jarvis A. (2008): Ny global hydografi basert på data om romhøyde. Eos, Transaksjoner, AGU, 89(10): 93-94.

Du finner mer informasjon i artikkelen Slik fungerer modellene for flomprognoser.

4. Slik avgjør Google når flomprognoser skal vises

Når vannstanden i en elv stiger over et varselnivå eller forventes å stiger over dette nivået, viser Google en flomprognose. Varselnivåene anslår når en elv kommer til flomme over, og er vanligvis basert på historiske flomhendelser.

Googles flomprognoser oppdateres daglig basert på de mest oppdaterte meteorologiske dataene som er tilgjengelige.

Hvis en prognose ikke lenger er aktiv, fjerner Google den fra søkeresultatene og Maps.

5. Hvem mottar varsler om flomprognoser?

Flomvarsler publiseres basert på data som oppfyller et krav om høy presisjon. Varsler sendes bare for flomprognoser med enda høyere konfidenskrav.

Varsler sendes til personer som har slått på posisjonstjenestene på smarttelefonene sine, som har installert Google Søk-appen og befinner seg i støttede områder som er oversvømt eller forventes å oversvømmes. Hvis du ikke befinner deg i nærheten av et støttet område som er oversvømt eller forventet å rammes av flom, får du ikke Google-flomvarsler.

6. Slå av varsler om flomprognoser

Flomprognoser er en del av varslene fra Google Søk-appen. På Android-enheter er den tilgjengelig som systemapp. På iPhone og iPad kan du installere Google-appen fra Apple App Store.

Hvis du vil slå av flomprognoser, slår du av «Krisevarsler» i innstillingene for appvarsler.

Hvis du er i et støttet område og søker etter et oversvømt område på et bestemt sted via Google Søk-appen, ser du en flomprognose i resultatene på søkesiden. Hvis posisjonstjenestene dine er slått på, og du søker etter flom uten at du har spesifisert et sted, ser du en flomprognose hvis det er flom i nærheten.

7. Når du søker etter «flom», men ikke ser flomprognoser

Vi tilbyr flomprognoser for flere regioner i enkelte land, og vi jobber med å gjøre dette tilgjengelig i flere land.

• Hvis du ikke får varsler, men du er i nærheten av et område rammet av flom: Det kan hende du er i et område vi ikke har data for ennå.
    • Hvis du søker etter et flomrammet område på et bestemt sted og du befinner deg i et område som støttes: Du finner flomprognoser i resultatene på søkesiden.
    • Hvis posisjonstjenester er slått på og du søker etter flom uten å ta med et spesifikt sted: Hvis det er flom i nærheten av deg, ser du en flomprognose.

Fire alert FAQs

1. Hva er brannvarsler?

Brannvarsler gir informasjon om branngrensen og sikkerhetstips for å hjelpe brukerne med å beskytte seg rundt brannområder.

Viktig: Områdene som er rammet av brannen, er omtrentlige og er kun ment som informasjon. Sjekk offisielle kilder for å få mer informasjon.

2. How can I find fire alerts?

To search for fire alerts near you:

1. On your device, turn on location services.
    2. Go to google.com.
    3. Search for "fire"
      • To find fire alerts in a specific location, include the location in your search.
  3. Hvordan genererer Google brannvarsler?

Vi genererer brannvarsler med en dyp læringsmodell som sporer branngrenser med satellittbilder i sanntid. Modellen er basert på superoppløsningsbildefusjon av hyperspektrale bilder fra tredjepartssatellitter, for eksempel

4. Who receives fire notifications?

Once a fire is identified, Google sends notifications. Notifications go to people who have their smartphone location services turned on and who are located in the area that’s near a fire. If you aren’t near a fire, you won’t get a Google fire notification.

5. Turn off fire notifications

You’ll find fire notifications as part of the Google Search Application notifications. On Android devices, it’s available as a system app. On iPhones and iPads, you can install the Google app from the Apple App Store.

To turn off fire notifications, turn off “Crisis Alerts” notifications.

6. Hvorfor får jeg ikke alltid brannvarsler når jeg søker etter «branner»?

Her er noen mulige årsaker til at du ikke finner brannvarsler når du søker:

• Det kan hende at vi ikke støtter landet ditt ennå. Vi jobber med å utvide støtten globalt.
    • Brannen er kanskje for liten til å registreres med satellitter.
    • Brannen ble slukket før den ble oppdaget av en satellitt.
    • Skyer dekket satellittvisningen.
    • Det har oppstått et midlertidig teknisk problem med satellittdataene.
    • Posisjonstjenestene dine er slått av, og det er ikke angitt noe sted i søket ditt.
    • Det er ingen brann i området ditt.

Vanlige spørsmål om varsler om svært høye temperaturer

1. Hva er varsler om svært høye temperaturer?

Google viser varsler om for høy varme når

• Kombinasjonen av temperatur og luftfuktighet anses som farlig for menneskekroppen (i henhold til faregrensen for NWS-varmeindeksen).
    • Varmen er over normalen for dette stedet sammenlignet med tidligere år.
    • For høye varmeforhold varer i minst to sammenhengende dager.

De omfatter også

statistikk og relevant værinformasjon, for eksempel

• nåværende temperatur
    • hvor varmt det faktisk føles
    • hvor lenge den svært høye temperaturen kan vare
    • informasjon om værmeldinger
    • Sikkerhetstips fra Global Heat Health Information Network.

Viktig: Varsler om svært høye temperaturer er omtrentlige og er bare ment som informasjon. Sjekk offisielle kilder for å få mer informasjon.

2. Hvordan finner jeg varsler om svært høye temperaturer?

Slik søker du etter varsler om svært høye temperaturer i nærheten av deg:

1. Slå på posisjonstjenester på enheten.
    2. Gå til google.com.
    3. Søk etter svært høye temperaturer.
      • For å finne varsler om svært høye temperaturer på et bestemt sted, ta med stedet i søket.
    Hvis vi oppdager et varsel om svært høye temperaturer i nærheten av deg eller i nærheten av stedet du har valgt, ser du et varsel om svært høye temperaturer på google.com.
  3. Hvilke data bruker Google til å generere varsler om svært høye temperaturer?

Vi bruker værdata til værmeldinger og historiske data.
  4. Hvorfor får jeg ikke alltid et varsel om svært høye temperaturer når jeg søker etter «svært høye temperaturer»?

Her er noen grunner til at du kanskje ikke får et varsel om svært høye temperaturer når du søker:

• Det er kanskje ikke for varmt i området ditt, i henhold til nåværende definisjoner. Finn ut mer om advarsler om for høy varme.
    • Temperaturen og luftfuktigheten i området ditt er kanskje ikke svært høy sammenlignet med tidligere år.
    • Vi har ikke støtte for dette stedet ennå. Vi jobber med å utvide støtten globalt.

Tips: Hvis posisjonstjenester er på når du søker etter «svært høye temperaturer», får du varsler om svært høye temperaturer i området ditt. Hvis du vil søke på andre steder, legg til stedet i søket ditt.