Google Analytics configureren voor Google Sites

Wilt u graag weten waar het verkeer op uw site vandaan komt en hoe mensen op uw site navigeren? U kunt Google Analytics of Universal Analytics aan uw site toevoegen om het verkeer op uw site bij te houden.

Een nieuw account maken in Google Analytics

Om u nog beter inzicht te geven in hoe gebruikers omgaan met uw online inhoud, worden alle nieuwe Google Analytics-accounts gemaakt met Universal Analytics. Als u al een Google Analytics-account heeft, kunt u upgraden naar Universal Analytics vanuit uw oorspronkelijke profiel.

1. Als u zich al heeft aangemeld voor Google Analytics of een Google-account heeft (met andere woorden: u gebruikt een andere Google-service, zoals Google Sites), logt u in op uw account. Als u geen account heeft, gaat u naar de aanmeldpagina van Google Analytics, klikt u op Aanmelden en volgt u de instructies voor het maken van een Universal Analytics-account.

2. We raden u aan voor elk site een nieuw Analytics-account te maken. Geef op de pagina 'Nieuw account' de volgende informatie op:

• Accountnaam: kies een naam voor dit account.
    • Websitenaam: kies de naam voor de website die u bijhoudt.
    • Website-URL: geef de URL op voor de website die u bijhoudt.
      • Als u uw Google-site heeft toegewezen aan een ander webadres, bijvoorbeeld www.example.com, geeft u dat adres op.

• Als u uw site niet aan een ander webadres heeft toegewezen, geeft u het volledige adres van de site op, zoals sites.google.com/site/example.

• Branchecategorie van de website en Tijdzone voor rapportage.
  3. Schakel op de pagina Nieuw account ook de selectievakjes onder 'Instellingen voor het delen van gegevens' in of uit, op basis van uw voorkeuren.

4. Klik op Tracking-ID ophalen.

5. Lees de Servicevoorwaarden van Google Analytics. Klik op Ik ga akkoord als u akkoord gaat met de voorwaarden.

6. De volgende pagina bevat de tracking-ID van uw website en een JavaScript-code die u kunt installeren op pagina's van uw site die u wilt bijhouden.

Uw Google Analytics-account en Google-site koppelen

1. Nadat u uw nieuwe Google Analytics-account heeft gemaakt, wordt u naar uw Google Analytics-profielscherm gebracht, waar de naam van uw bijgehouden site wordt weergegeven, gevolgd door een Google Analytics-accountnummer met de indeling 'UA-XXXXXXXX-X'. Kopieer deze code (de ID van uw Analytics-webproperty) en ga naar de site die u wilt bijhouden met Google Analytics.

2. Klik op uw site op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek en selecteer Site beheren.

3. Klik in het gedeelte Site-instellingen op Algemeen.

4. Klik op het dropdown-menu onder 'Statistieken' en selecteer Google Analytics gebruiken of Universal Analytics gebruiken, afhankelijk van het type Analytics-account dat u heeft geconfigureerd.

5. Geef de ID van uw Analytics-webproperty op in het bijbehorende vak.

6. Klik op 'Opslaan'.

Als u een nieuw Universal Analytics-account wilt koppelen aan een site die al werd bijgehouden met Google Analytics, moet u uw profiel upgraden naar Universal Analytics voordat u de bovenstaande stappen uitvoert. Vervolgens voegt u de ID van de nieuwe Universal Analytics-webproperty toe.

Het kan tot 24 uur duren voordat Google Analytics uw trackingcode detecteert. Als u wilt controleren of uw site wordt bijgehouden, logt u in bij Google Analytics, gaat u naar uw profielscherm en bekijkt u het statusbericht voor het bijhouden van het websiteprofiel nieuw venster naast de site.