Vanaf 1 september 2021 kunnen klassieke Sites niet meer worden bekeken door anderen. Meer informatie over hoe je je sites vandaag nog kunt converteren naar de nieuwe versie van Sites

Een aangepast domein gebruiken voor je site

Tip: Wil je een aangepast domein van een werk- of schoolaccount gebruiken, neem dan contact op met je beheerder.

Je kunt een aangepast domein gebruiken voor een site die is gepubliceerd in de nieuwe versie van Google Sites. Als je een aangepast domein gebruikt, met een webadres als www.jouwdomein.com, kunnen mensen je site makkelijker vinden en onthouden.

Belangrijk: Alleen de eigenaar van een site kan deze aan een domein koppelen. Lees meer informatie over overdracht van het eigendom van een site.

Een aangepast domein instellen

1. Ga naar Instellingen.
  2. Klik op Aangepaste domeinen.
  3. Klik op Instellen starten.
  4. Geef het domein op.

Als er wordt gevraagd om het eigendom te bevestigen, sla je de overige stappen in dit gedeelte over en volg je de instructies verderop op deze pagina. Probeer het vervolgens opnieuw.

1. Klik op Volgende.
  2. Volg de instructies op het scherm om verbinding te maken met een domeinregistreerder van derden.
    • Welke stappen je precies moet uitvoeren, is afhankelijk van de domeinregistreerder. Raadpleeg voor meer informatie de Help van je registreerder.
  3. Klik op Gereed.

Belangrijk: Je kunt maximaal 5 aangepaste domeinen aan dezelfde site koppelen. Het kan 48 uur duren voordat domeinwijzigingen zichtbaar zijn op internet.

Een domein gebruiken dat eerder werd beheerd door Google Domains

Als je eerder een Google-domein hebt geïntegreerd met de nieuwe of de klassieke versie van Sites, blijft je domein gekoppeld aan je Google-site. Als je een bewerking wilt doorvoeren, moet je het eigendom van je domein verifiëren.

Hoe koppel ik een Google-site aan een domein dat ik eerder heb gekocht via Google Domains?

Als je het domein aan Google Sites wilt koppelen, moet je het eigendom van het domein bevestigen

Wat gebeurt er als ik de nieuwe versie van Sites gebruik en wijzigingen wil aanbrengen aan een bestaand Google-domein?

Als je de nieuwe versie van Sites gebruikt met een gekoppeld aangepast domein en je updates wilt doorvoeren, moet je het eigendom van het domein verifiëren

Kanttekeningen

Webveilige lettertypen

Google Fonts worden weergegeven als weblettertypen op elke Google Sites-pagina.

Met Google Sites kunnen sitebewerkers extra lettertypen selecteren, ook beschikbaar in Google Documenten en Presentaties, zelfs als ze niet in Google Fonts staan. Deze lettertypen hebben een licentie van Google voor gebruik in de domeinen van Google, maar werken niet met aangepaste URL's.

Een kleine selectie 'webveilige' lettertypen werkt echter wel voor kijkers op Microsoft- en Apple-besturingssystemen. Sitekijkers die ChromeOS, Android of een ander besturingssysteem gebruiken waarvoor deze webveilige lettertypen niet zijn geïnstalleerd, zien alternatieve reservelettertypen op sites met aangepaste URL's.

Google-groepen insluiten

Google-groepen die zijn ingesloten in Google-sites en zijn gepubliceerd in een aangepast domein, worden niet goed weergegeven.

Google-accountverificatie

Andere functies die afhankelijk zijn van Google-accountverificatie werken mogelijk niet, omdat een site die is toegewezen aan een eigen domein niet meer op sites.google.com wordt gehost en cookies voor *.google.com dus niet worden gestuurd.

Instellingen voor delen

Je moet een site delen met iedereen voor kijkers van gepubliceerde items, anders wordt de site omgeleid naar de URL van sites.google.com voor je site.

Het eigendom van je domein bevestigen

1. Ga naar Google Search Console.
  2. Kies Property toevoegen of Property doorzoeken in het navigatievenster.
  3. Klik op Property toevoegen.
  4. Geef onder Domein (en niet onder 'URL-voorvoegsel') het domein op dat je wilt verifiëren. Bijvoorbeeld mijndomein.com.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Volg de instructies voor Alle DNS-providers.
  7. Kopieer de TXT-record die Google Search Console verstrekt en voeg deze toe aan je DNS-records.
  8. Klik op Verifiëren nadat je de TXT-record aan je DNS-records hebt toegevoegd.

Een aangepast domein verwijderen

1. Ga naar Instellingen.
  2. Klik op Aangepaste domeinen.
  3. Klik op het prullenbakicoon naast het domein dat je wilt verwijderen.
  4. Klik wanneer daarom wordt gevraagd op Verwijderen om de verwijdering te bevestigen.

Reageren op een foutmelding

Als je een van de volgende foutmeldingen ziet, kun je de suggesties proberen om het probleem op te lossen:

• 'Ongeldige DNS': Voeg een CNAME-vermelding toe. Lees meer informatie over hoe je een domein naar Google Sites laat verwijzen. Als je de DNS al hebt geüpdatet, wacht je 24 tot 48 uur en probeer je het opnieuw.
  • 'De controle van de URL is mislukt. Wijzig de URL en probeer het opnieuw': Geef de aangepaste URL nog een keer op en klik op Toewijzen.
  • 'Dit is geen geldige URL': Controleer of je het volledige webadres hebt ingevoerd en er geen typfouten in zitten. De URL moet een subdomein bevatten, zoals 'www'.
  • 'Deze URL wordt al gebruikt door een andere Google-service': Deze site wordt al gebruikt door een andere service (zoals Blogger, AppEngine of de klassieke versie van Sites). Verwijder de bestaande toewijzing voordat je de URL aan een Google-site toewijst.
  • 'Deze URL wordt al gebruikt door deze site': De aangepaste URL is al gekoppeld aan deze Google-site.
  • 'Het certificaat van deze URL ontbreekt': Verwijder de aangepaste URL en probeer deze opnieuw toe te wijzen. Meer informatie over hoe je de URL verwijdert
  • 'Deze URL is niet geverifieerd. Verifieer dat je de eigenaar bent': Bekijk meer informatie over hoe je je site kunt laten verifiëren.
  • 'Je hebt het maximum aantal URL's voor dit domein bereikt': Er geldt een limiet van 20 toewijzingen per week voor de URL.

Wijzigingen verwerken kan tot 48 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Als je aangepaste domein niet meer werkt

Je aangepaste domein werkt mogelijk niet meer als je het volgende doet:

• Je Google-site verwijderen
  • Het eigendom van je site overdragen aan iemand anders
  • Je site naar een gedeelde Drive verplaatsen