Observera att kundsupportteamet inte erbjuder felsökningstjänster på det aktuella visningsspråket. Om du vill kontakta supportteamet måste du först byta till engelska eller något annat språk som stöds (spanska, portugisiska och japanska).

Om negativa sökord

Med negativa sökord kan du utesluta söktermer från dina kampanjer och bara fokusera på de sökord som är viktiga för dina kunder. En snävare inriktning kan göra att din annons visas för användare som faktiskt är intresserade och öka avkastningen på din investering.

I den här artikeln beskriver vi hur negativa sökord fungerar och när de kan vara användbara. Läs mer om hur du lägger till negativa sökord.

Så fungerar det

Hemligheten bakom en väl inriktad kampanj är det du väljer att inte inrikta dig på.

När du väljer negativa sökord för sökkampanjer ska du välja söktermer som liknar dina sökord men som kanske används av kunder som söker efter en annan produkt. Anta att du säljer mobilglas. Då kan du lägga till negativa sökord för söktermer som vinglas och dricksglas.

Viktigt

Negativa sökord matchas inte mot liknande varianter eller andra utökningar. Om du till exempel utesluter det negativa, bredmatchade sökordet blommor kan annonserna inte visas om en användare söker för röda blommor, men de kan visas vid en sökning efter röd blomma.

Om du använder display- eller videokampanjer i Google Ads kan du undvika att inrikta dig på orelaterade webbplatser eller videor genom att använda negativa sökord. Tänk dock på att negativa sökord fungerar annorlunda för display- och videokampanjer i Google Ads än de gör för sökkampanjer. Beroende på de andra sökorden eller inriktningsmetoderna i annonsgruppen kan det hända att dina annonser visas på platser som innehåller uteslutna termer. När det gäller display- och videoannonser i Google Ads tar vi hänsyn till högst 5 000 negativa sökord.

Obs! I kampanjer i Googles Display-nätverk eller videokampanjer är ett annat sätt att undvika inriktning på orelaterade webbplatser och videor att ange alternativ för webbplatskategorier och innehållsuteslutningar.

Typer av negativa sökord

Med matchningstyper för negativa sökord kan du bättre styra vilka söktermer du kan utesluta från dina kampanjer. Du kan till exempel använda exakt matchning för att utesluta specifika söktermer, eller frasmatchning för att utesluta sökfraser. De negativa matchningstyperna fungerar emellertid annorlunda än sina positiva motsvarigheter. Den främsta skillnaden är att du måste lägga till synonymer, singular- eller pluralformer, felstavningar och andra liknande varianter om du vill utesluta dem.

För kampanjer i Googles Display-nätverk utesluts grupper av negativa sökord som ett exakt ämne. Annonser visas inte på en sida även om de exakta sökorden eller fraserna inte uttryckligen finns på sidan men ämnesinnehållet har en stark koppling till de uteslutna negativa sökorden.

Negativ bred matchning (endast Google Ads)

Med negativa brett matchade sökord visas din annons inte vid sökningar där varje ord i det negativa sökordet förekommer i sökningen, oavsett inbördes ordning. Annonsen kan fortfarande visas om sökningen innehåller endast vissa av orden. I Google Ads-konton är detta standardmatchningstypen för negativa sökord. Microsoft Advertising saknar stöd för bred matchning för negativa sökord.

Exempel

Negativt brett matchande sökord: handstickade tröjor

Sök Kan en annons visas?
blå tröjor Yes
handstickad tröja Yes
blå handstickade tröjor No
tröjor handstickade No
handstickade tröjor No

Negativ frasmatchning

Med negativa frasmatchande sökord visas din annons inte vid sökningar som innehåller de exakta orden i sökordet i samma ordning. Sökningen kan innehålla ytterligare ord, men annonsen visas inte om alla ord i sökordet förekommer i samma ordning i sökningen.

Exempel

Negativt frasmatchande sökord: ”handstickade tröjor”

Sök Kan en annons visas?
blå tröjor Yes
handstickad tröja Yes
blå handstickade tröjor No
tröjor handstickade Yes
handstickade tröjor No

Negativ exakt matchning

Med negativa exakt matchade sökord visas din annons inte om sökningen innehåller de exakta orden i sökordet, i samma ordning och utan ytterligare ord. Annonsen kan fortfarande visas om sökningen innehåller orden i sökordet med ytterligare ord.

Exempel

Negativt exakt matchande sökord: [handstickade tröjor]

Sök Kan en annons visas?
blå tröjor Yes
handstickad tröja Yes
blå handstickade tröjor Yes
tröjor handstickade Yes
handstickade tröjor No

Specialtecken i negativa sökord

Du kan använda tre specialtecken i dina sökord: och-tecken (&), accenter (á) och asterisker (*). Sökord som innehåller accenter tolkas som separata sökord, till exempel ”cafe” och ”café”. På samma sätt räknas ”strumpor & skor” som ett annat sökord än ”strumpor och skor”.

Här följer några av de specialtecken som vårt system inte känner igen:

• Tecken som ignoreras: Du kan lägga till punkt (.) och plustecken (+) i sökorden, men dessa tecken ignoreras. Sökorden Kungsgat. och Kungsgat tolkas med andra ord som identiska negativa sökord.
  • Ogiltiga specialtecken: Det visas ett felmeddelande om du lägger till negativa sökord som innehåller vissa specialtecken. Detta är några av de tecken som inte kan användas i negativa sökord: , ! @ % ^ () = {} ; ~ ` <> ? \ |
  • Site- och sökoperatorer: Operatorn ”site” tas bort från de negativa sökorden. Det innebär att om du lägger till det negativa sökordet [site:www.example.com mörk choklad] tolkas det som [mörk choklad]. Sökoperatorer ignoreras också. Om du till exempel lägger till sökoperatorn ELLER i det negativa sökordet ”mörk choklad”, som ”ELLER mörk choklad”, ignoreras kommandot ELLER och det negativa sökordet blir enbart ”mörk choklad”.

Kom ihåg

• Välj negativa sökord med omsorg. Om du använder för många negativa sökord kan det hända att annonserna når färre kunder.
  • Negativa sökord matchas inte mot liknande varianter, så annonsen kan fortfarande visas vid sökningar eller på sidor som innehåller liknande varianter av dina negativa sökord.
  • Det finns ingen negativ matchningstyp för modifierare av bred matchning.
  • I Google Ads-konton kan annonserna fortfarande visas när någon söker med en fras som är längre än tio ord och ditt negativa sökord kommer efter det tionde ordet. Anta att ditt negativa sökord är rabatt. Din annons kan visas när någon söker efter ”fina rena hotellrum i Göteborg med gångavstånd till rolig shopping rabatt” eftersom ditt negativa sökord är det elfte ordet i frasen. Däremot visas annonsen inte om någon söker efter ”trevliga hotellrum i Göteborg med gångavstånd till rolig shopping rabatt” eftersom det negativa sökordet är det tionde ordet i frasen.