Google Podcast Manager-användare kan nu ladda upp sina poddar på YouTube med RSS-uppladdning. Läs mer här

Skapa en startsida för poddserien och länka den till flödet

Du måste länka poddserien till en startsida av viktiga skäl:

• Om du har en startsida blir det enklare för lyssnare att hitta din poddserie. En startsida ger extra sammanhang för Google när en användare söker efter innehåll och matchar därmed fler användarsökningar.
  • Om du länkar RSS-flödet och startsidan kan användare som söker efter din podd med hjälp av namnet dessutom få en beskrivning av podden och se en snurra med avsnitten på Google Sök, ungefär så här:

1. Skapa en startsida

Skapa en beskrivande startsida för poddserien. Följ dessa riktlinjer på startsidan:

2. Länka startsidan och flödet

När du har skapat en startsida måste du länka den till ditt flöde. Google kräver tvåvägslänkning mellan startsidan och flödet. Det betyder att startsidan ska leda till flödet och flödet ska leda till startsidan. Detta kräver en länktagg på både startsidan och flödet enligt beskrivningen som följer.

The homepage and the RSS feed should link to each other

Om du använder ett webbhotell för poddar

Om du använder ett webbhotell för poddar kan det gå att länka startsidan och flödet i webbhotellets inställningar. Kontrollera i poddinställningarna om du kan ange webbadressen till webbplatsens startsida. Gör det om du kan och fortsätt till steg 3. Sök på fraser som ”ange startsida” i webbhotellets dokumentation om du inte vet om det är möjligt på ditt webbhotell.

Hitta ditt flödes webbadress om du använder ett webbhotell

1. Sök på hjälpsidorna för din poddtjänst för att ta reda på hur du hittar webbadressen till flödet. Sök efter fraser som ”Var är mitt RSS-flöde?”.
  2. När du har hittat flödets webbadress besöker du den i webbläsaren och kontrollerar att det är rätt webbadress. Det är en XML-kod och ser ut ungefär så här.
  • Om det inte finns någon <link>-tagg i flödet eller om webbadressen hänvisar till fel adress söker du efter information hos webbhotellet om hur du anger webbadressen till poddens startsida.

Steg 1: Länka startsidan till flödet

Länka till ett RSS-flöde som uppfyller kraven. Se till att det länkade flödet uppfyller alla kraven för Google Podcasts. I annat fall ignoreras länken.

Lägg till följande tagg i <head>-delen av startsidans HTML-kod som hänvisar till RSS-flödet:

<link type="application/rss+xml" rel="alternate" title="Title_Value" href="RSS_URL"/>
Title_Value
Kort, beskrivande titel på podden. Den bör matcha titeln som visas för användare.
RSS_URL
Webbadress till poddens RSS-flöde. Flödet måste vara tillgängligt för Google (inte finnas bakom någon brandvägg eller vara blockerat på något annat sätt). Om det visade flödet ändras senare behöver du inte uppdatera värdet senare. Tips för användare av webbhotell.

Observera att en sida endast kan ha en <link type="application/rss+xml" rel="alternate">-tagg.

Exempel på startsida

Här är ett exempel på en minimal startsida som är länkad till ett flöde på https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/rss/podcast.rss.

<html>
  <head>
    <link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Podcast"
          href="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/rss/podcast.rss"/>
    <title>Dafna's Zebra Podcast</title>
  </head>
  <body>
    <h1>Dafna's Zebra Podcast</h1>
    <p>Most people don't realize that zebras actually make fabulous house pets. They're clean, well behaved, and always well dressed. In this podcast series we talk to zebra lovers and zebra experts to get to the bottom of this amazing striped animal.</p>
  </body>
</html>

Steg 2: Länka flödet till startsidan

Lägg till en <link>-tagg på kanalnivå i RSS-flödet som innehåller startsidans fullständiga webbadress. Den ska se ut ungefär så här:

<link>https://fullständig/länk/till/din/startsida/url</link>

Om du använder ett webbhotell för poddar kan du läsa mer ovan om hur du hittar webbadressen.

3. Lägga till märket Lyssna i Google Podcasts

Du kan välja att lägga till märket Lyssna i Google Podcasts på startsidan så att lyssnarna kan lyssna eller prenumerera på din podd i Google Podcasts med endast ett klick.

Google Podcasts-märket

Skaffa märket