Je podcast op Google krijgen

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe Google podcasts aan Google-gebruikers laat zien en hoe je je eigen podcast op Google kunt weergeven.

Google Podcasts-platforms

Google kan je podcast beschikbaar stellen aan luisteraars via verschillende Google Podcasts-platforms, waaronder:

Als Google je podcast heeft geïndexeerd, kan je podcast in elk van deze producten worden weergegeven. Gebruikers kunnen je afleveringen afspelen in de browser, in een app, op hun Google Home en meer. Google kan van de audiocontent in sommige talen een transcript maken en de content parseren om te voldoen aan query's van luisteraars.

Met de Google Podcastsmanager kun je luistergegevens voor je serie bekijken op elk van deze platforms.

Hier volgt een voorbeeld van hoe afleveringen voor je podcast kunnen worden weergegeven in de resultaten van Google Zoeken op desktops:

Je kunt door podcastafleveringen bladeren en ze afspelen op Google Zoeken en vele andere Google Podcasts-platforms.

Aanvullende Google Podcasts-platforms

Hier zijn een paar aanvullende podcastplatforms op Google met verschillende vereisten als je je audiocontent daar wilt weergeven:

Stappen om je podcast op Google te krijgen

Ga als volgt te werk om je podcast op Google te krijgen:

1. Maak een RSS-feed die voldoet aan de richtlijnen van Google.
  2. Maak een speciale homepage die verwijst naar je feed en die de richtlijnen van Google volgt. Dit is niet vereist, maar wordt ten zeerste aanbevolen.
  3. Laat je podcast indexeren Als je een speciale homepage hebt, kun je wachten totdat Google je homepage en RSS-feed op natuurlijke wijze vindt en indexeert, of je kunt Google informeren over je pagina om ervoor te zorgen dat de pagina wordt gecrawld. Als je geen speciale homepage hebt, moet je handmatig een indexering van je RSS-feed door Google aanvragen.

Als alles goed gaat, is er binnen een week een nieuwe feed beschikbaar op Google.

Gebruik geen combinatie van http- en https-bronnen
Als je content wordt geleverd via gemengde protocollen, kunnen je gebruikers een slechte afspeelervaring hebben in Chrome-browsers en andere afspeelapparaten. Gemengde content betekent dat een HTTP-pagina HTTPS-resources bevat, of dat een HTTPS-pagina HTTP-resources bevat. Slechte ervaringen zijn pop-upwaarschuwingen en geblokkeerde afspelingen. Daarom raden we je aan je RSS-feed, podcast-homepage en alle gekoppelde audiobronnen te leveren via HTTPS-adressen.
1. Je RSS-feed maken

Als je in aanmerking wilt komen voor weergave op Google Podcasts-platforms, moet je een RSS-feed maken waarin je podcast wordt beschreven. Deze RSS-feed moet voldoen aan de RSS 2.0-specificatie, met aanvullende tags en waarden zoals beschreven in dit gedeelte.

De feed moet beschikbaar zijn voor Google. Dat wil zeggen, er mogen geen inloggegevens voor nodig zijn en het mag niet geblokkeerd zijn voor Google of achter een firewall staan. Meer informatie over de beschikbaarheid vind je in stap 3, Je podcast laten indexeren.

Als je podcast meerdere feeds heeft, moet je er rekening mee houden dat Google vergelijkbare of identieke feeds probeert te groeperen en slechts een van deze feeds weergeeft. Meer informatie over hoe Google podcasts beheert met meerdere feeds.

Voorbeeld van een feed

Hier is een voorbeeld van een podcastfeed met twee afleveringen, gepubliceerd op https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/rss/podcast.rss. Het maakt gebruik van twee naamruimten voor extensies en verwijst naar een bijbehorende homepage met een <link>-tag, zoals later wordt beschreven in stap 2. Maak je podcast-homepage.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
    xmlns:googleplay="http://www.google.com/schemas/play-podcasts/1.0"
    xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd">
  <channel>
    <title>Zebra-podcast van Dafna</title>
    <googleplay:author>Dafna</googleplay:author>
    <description>Een handleiding voor mensen met dit populaire, gestreepte paard als huisdier.</description>
    <googleplay:image href="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/img/dafna-zebra-pod-logo.jpg"/>
    <language>nl-nl</language>
    <link>https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/</link>
    <item>
      <title>Top 10-mythes over het zorgen voor een zebra</title>
      <description>Dit zijn de top 10-misvattingen over het zorgen voor, voeren en voortplanten van deze lieve gestreepte dieren.</description>
      <pubDate>Di, 14 mrt 2017 12:00:00 GMT</pubDate>
      <enclosure url="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/audio/toptenmyths.mp3"
                 type="audio/mpeg" length="34216300"/>
      <itunes:duration>30:00</itunes:duration>
      <guid isPermaLink="false">dzpodtop10</guid>
    </item>
    <item>
      <title>Houd die strepen netjes en schoon</title>
      <description>Je zebra schoon houden kost veel tijd, maar is de moeite waard.</description>
      <pubDate>Fri, 24 Feb 2017 12:00:00 GMT</pubDate>
      <enclosure url="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/audio/cleanstripes.mp3"
                 type="audio/mpeg" length="26004388"/>
      <itunes:duration>22:48</itunes:duration>
      <guid>dzpodclean</guid>
    </item>
  </channel>
</rss>

Vereisten en aanbevelingen voor feeds

• Neem alle vereiste tags op podcastniveau en afleveringsniveau op. Feeds zonder alle vereiste tags worden mogelijk niet geïndexeerd door Google.
  • Verificatie is niet vereist voor de feed en afleveringen. Je kunt dit checken door naar je feed te gaan in een incognitovenster.
  • Geef dezelfde waarden op voor tags met vergelijkbare doeleinden. Als je feed bijvoorbeeld zowel de tags <googleplay:auteur> als <itunes:auteur> heeft om het e-mailadres van de eigenaar van de feed te definiëren, moet je ervoor zorgen dat hetzelfde e-mailadres wordt gebruikt in beide tags. Als je vergelijkbare tags met verschillende waarden gebruikt, kunnen we niet garanderen welke tagwaarde we zullen gebruiken.
  • Gebruik HTTP of HTTPS, maar niet allebei. De RSS-feed en alle afleveringen moeten zich op ofwel HTTP, ofwel HTTPS bevinden. Google raadt je ten zeerste aan HTTPS te gebruiken. Als je feed of homepage wordt gehost op één protocol (HTTPS), maar de gekoppelde bronnen worden gehost op een ander protocol (HTTP), geeft Google Chrome een doorklikwaarschuwing weer aan gebruikers voordat deze bronnen worden geladen of kunnen ze mogelijk helemaal niet worden geladen. Dit geldt ook voor audiobestanden van afleveringen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de feed en de homepage, plus alle URL's van audiobestanden in <enclosure>-tags, minimaal hetzelfde protocol gebruiken (bij voorkeur HTTPS).

Naamruimten

Je hebt een of beide van de volgende RSS-extensies nodig om je podcast te definiëren, afhankelijk van de tags die je in je RSS-feed gebruikt. Zorg ervoor dat je de juiste RSS-extensies opneemt in de tag <rss>-tag boven aan je feed. Zo kun je beide extensies in een feed opnemen:

<rss version="2.0"
     xmlns:googleplay="http://www.google.com/schemas/play-podcasts/1.0"
     xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd">

RSS-tags op podcastniveau

Als je in aanmerking wilt komen voor weergave op Google Podcasts-platforms, neem je de volgende vereiste tags op podcastniveau op en voeg je optioneel de aanbevolen tags op podcastniveau toe, die een betere gebruikerservaring kunnen bieden.

Vereiste podcasttags

Definieer deze RSS-tags op podcastniveau om in aanmerking te komen voor weergave op Google Zoeken.

Tag of tagtype Beschrijving
<item> Beschrijft een aflevering. Je moet ten minste één <item>-element in de feed hebben. Zie RSS-tags op afleveringsniveau voor meer informatie over markeringen die worden gebruikt om afleveringen te beschrijven.
<link> Volledig gekwalificeerde URL van de homepage van je podcast. Zorg ervoor dat je test of de homepage toegankelijk is voor Google met de testtool voor uitgebreide resultaten.
<title> Naam van de podcast.
Eigenaar

Vereist als je de podcast wilt toevoegen aan de Podcastsmanager; anders optioneel.

Gebruik een van de volgende tags om het e-mailadres van de eigenaar van de podcast op te geven. Om het eigendom van de feed aan de Podcastsmanager te bewijzen, ontvangt het hier vermelde e-mailadres een verificatiemail. Je kunt slechts één eigenaar opgeven.

• <googleplay:owner>jaime@example.com</googleplay:owner>
  • <itunes:owner>
      <itunes:email>jaime@example.com</itunes:email>
    </itunes:owner>

Aanbevolen podcasttags

Deze RSS-tags zijn niet vereist, maar als je ze opgeeft, kunnen ze een betere gebruikerservaring bieden in de zoekresultaten en kun je meer informatie geven om gebruikers te helpen je podcast op Google te vinden.

Tag of tagtype Beschrijving
Auteur

Tekstnamen van de auteur(s) van deze podcast.

• <googleplay:author>
  • <itunes:author>
Categorie

Het algemene onderwerp van de podcast dat wordt weergegeven in de zoekresultaten. De categorie moet in het Engels zijn en het teken '&' moet worden gedefinieerd met de HTML-entiteit &amp;. Je kunt een categorie opgeven met een van de volgende tags:

• <googleplay:category> - Voorbeeld: <googleplay:category text="Games &amp; Hobby's"/>
  • <itunes:category> - Voorbeeld: <itunes:category text="Games &amp; Hobby's>

Aanbevolen categorieën

We raden de volgende categorieën aan voor je podcast:
  • Kunst
  • Zakelijk
  • Humor
  • Onderwijs
  • Games &amp; Hobby's
  • Overheid &amp; Organisaties
  • Gezondheid
  • Kinderen &amp; Familie
  • Muziek
  • Nieuws &amp; Politiek
  • Religie &amp; Spiritualiteit
  • Wetenschap &amp; Geneeskunde
  • Maatschappij &amp; Cultuur
  • Sport &amp; Recreatie
  • Tv &amp; Film
  • Technologie

Beschrijving

Een beschrijving van de podcast als niet-versleutelde tekst die wordt weergegeven als de gebruiker op meer informatie in de resultaten van Google Zoeken klikt. HTML-tags worden genegeerd en de beschrijving wordt ingekort tot duizend tekens. Indien aanwezig, moet de beschrijving in het algemeen overeenkomen met de content op de homepage van de podcast, maar het hoeft geen exacte kopie van die tekst te zijn. Je kunt een beschrijving opgeven door een van de volgende tags te gebruiken:

• <description>
  • <googleplay:description>
  • <itunes:summary>
Waarschuwing voor expliciete content

Indien aanwezig en ingesteld op 'yes' (niet hoofdlettergevoelig), geeft deze tag aan dat het podcastonderwerp expliciet materiaal is. Je kunt in plaats daarvan afzonderlijke afleveringen taggen met deze eigenschap voor een gedetailleerder beheer.

Geef expliciete content aan met een van de volgende tags:

• <googleplay: explicit>yes<googleplay:explicit>
  • <itunes:explicit>yes</itunes:explicit>
Afbeelding

Een afbeelding om aan je podcast te koppelen. Deze mag niet geblokkeerd zijn voor Googlebot. Je kunt een afbeelding leveren met een van de volgende tags:

• <googleplay:image> - Voorbeeld: <googleplay:image href="https://google.com/google_podcast_ cover_art.jpg"/>
  • <itunes:image>
  • <image>
      <link>...</link>
      <title>...</title>
      <url>...</url>
    </image>

Bij gebruik van RSS-<image>-tags, moet je een genest <link>-element opnemen dat verwijst naar de podcast-homepage, en een geneste <title>-tag die overeenkomt met het <title>-element op de homepage.
<language> De tweeletterige taalcode van de podcast zoals gedefinieerd door ISO 639-1.

RSS-tags op afleveringsniveau

Als je in aanmerking wilt komen voor weergave op Google Podcasts-platforms, neem je de vereiste tags op afleveringsniveau op. Je kunt ook de aanbevolen tags toevoegen om meer informatie over je content toe te voegen, wat een betere gebruikerservaring kan bieden.

Vereiste afleveringstags

Definieer deze RSS-tags op afleveringsniveau om in aanmerking te komen voor weergave op Google Zoeken.

Tag Beschrijving
<enclosure>

Volledig gekwalificeerde URL van het audiobestand van de aflevering. Audiobestanden met de volgende extensies worden ondersteund: aac, m4a, mp3, ogg, wav. Afleveringen worden alleen in zoekresultaten weergegeven als de meeste afleveringen ondersteunde audiobestandsindelingen zijn. Zorg ervoor dat deze bestanden niet worden beschermd door robots.txt-bestanden en dat ze beschikbaar zijn voor Googlebot. Voorbeeld:

<enclosure url="https://www.example.com/tenmyths.mp3"
           type="audio/mpeg" length="34216300"/>

<title> Titel van de podcastaflevering.

Aanbevolen afleveringstags

Deze RSS-tags zijn niet vereist, maar als je ze opgeeft, kunnen ze een betere gebruikerservaring bieden in de zoekresultaten en kunnen ze meer informatie bieden om gebruikers te helpen je aflevering in Google te vinden.

Tag of tagtype Beschrijving
Beschrijving

Een beschrijving van de podcast als niet-versleutelde tekst, die wordt weergegeven als de gebruiker op meer informatie klikt in de zoekresultaten. HTML-tags worden genegeerd en de beschrijving wordt ingekort tot duizend tekens. Indien aanwezig, moet de beschrijving in het algemeen overeenkomen met de content op de homepage van de podcast, maar het hoeft geen exacte kopie van die tekst te zijn. Je kunt een beschrijving opgeven door een van de volgende tags te gebruiken:

• <description>
  • <googleplay:description>
  • <itunes:summary>
Waarschuwing voor expliciete content

Indien aanwezig en ingesteld op 'yes' (niet hoofdlettergevoelig), geeft deze tag aan dat deze aflevering expliciet materiaal bevat. Deze tag kan worden ingesteld op 'yes', zelfs als de tag op podcastniveau afwezig is of op 'no' is ingesteld.

Geef expliciete content aan met een van de volgende tags:

• <googleplay: explicit>yes<googleplay:explicit>
  • <itunes:explicit>yes</itunes:explicit>
<guid>

Een permanent toegewezen, hoofdlettergevoelige wereldwijd unieke ID voor een podcastaflevering. Moet uniek zijn en in de loop van de tijd onveranderd blijven in de context van deze podcast. GUID's worden vergeleken om aan te geven welke afleveringen nieuw zijn. Voeg isPermaLink="false" toe wanneer de tekenreeks geen geldige URL is. Als je geen <guid>-tag gebruikt, gebruikt Google de bestands-URL in de <enclosure>-tag als een GUID.

Google Podcasts-platforms gebruiken deze tag om een aflevering uniek te identificeren. Als je de URL van het afleveringsbestand wijzigt maar dezelfde GUID behoudt, zien de luisteraars de wijziging niet. De Podcastsmanager gebruikt echter de afleverings-URL om een aflevering uniek te identificeren, niet de GUID.

<itunes:duration>

Duur van de aflevering in een van de volgende indelingen:

• uur: minuten: seconden
    Voorbeeld: <itunes:duration>1:10:00</itunes:duration>
  • minuten:seconden
    Voorbeeld: <itunes:duration>10:00</itunes:duration>
  • total_seconds
    Voorbeeld: <itunes:duration>1800</itunes:duration>

In de eerste twee indelingen mogen de waarden voor uren, minuten of seconden niet meer dan twee cijfers bevatten.

<pubDate> Publicatiedatum van de aflevering in de indeling RFC 822 (sectie 5.1). Voorbeeld: <pubDate>woensdag 4 februari 2015 00:00:00 EST</pubDate>

2. Maak je podcast-homepage [Sterk aanbevolen]
Als je een homepage voor je RSS-feed opgeeft, kan de pagina aanvullende informatie aan Google geven als gebruikers zoeken naar podcasts zoals die van jou.
Als je je RSS-feed aan een homepage koppelt, kunnen gebruikers die naar je podcast zoeken op naam een beschrijving van je podcast en een carrousel met afleveringen voor je serie op Google Zoeken krijgen, bijvoorbeeld:

Als je geen gekoppelde homepage opgeeft of Google je homepage niet kan raden, kunnen je afleveringen nog steeds worden weergegeven in de resultaten van Google Zoeken, maar alleen gegroepeerd met afleveringen van andere podcasts over hetzelfde onderwerp.
Een homepage kan ook wat extra context bieden voor Google als een gebruiker naar content zoekt.

Homepage-vereisten

• De pagina moet beschikbaar zijn voor Google met de exacte URL die is opgegeven in de RSS-feed. Zorg ervoor dat deze niet is geblokkeerd en geen wachtwoorden vereist. Je kunt de beschikbaarheid testen met de tool voor mobielvriendelijke tests, die rapporteert of de tool geen toegang heeft tot de pagina als Google.
  • De pagina moet voldoen aan de richtlijnen voor webmasters van Google.
  • Google raadt je ten zeerste aan de homepage, de RSS-feed en alle audio- en videobronnen op https-adressen te plaatsen (in plaats van op http).
  • De pagina moet precies één <link type="application/rss + xml" rel="alternate">-element bevatten in het <head>-gedeelte, dat verwijst naar de gekoppelde RSS-feed. Dit is de indeling van dat element:
<link type="application/rss+xml" rel="alternate"
      title="Titel_Waarde" href="RSS_URL"/>
Title_Value
Korte, beschrijvende titel van de podcast.
RSS_URL
URL van de RSS-feed van de podcast. De feed moet toegankelijk zijn voor Google (niet achter een firewall of op een andere manier geblokkeerd).

Voorbeeld van een homepage

Hier volgt een voorbeeld van een minimale homepage voor het bovenstaande RSS-feedvoorbeeld. Deze moet zich bevinden op https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/, zoals vermeld in het voorbeeld van een RSS-feed dat eerder is gegeven.

<html>
  <head>
    <link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Podcast"
          href="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/rss/podcast.rss"/>
    <title>Zebrapodcast van Dafna</title>
  </head>
  <body>
    <h1>Zebrapodcast van Dafna</h1>
    <p>De meeste mensen weten niet dat zebra's geweldige huisdieren zijn. Ze zijn schoon, gedragen zich goed en zien er altijd goed uit. In deze podcastserie praten we met zebraliefhebbers en zebra-experts zodat we alles te weten komen over dit geweldige gestreepte dier.</p>
  </body>
</html>
3. Laat je podcast indexeren
Je RSS-feed en homepage voor podcasts moeten door Google worden geïndexeerd om op een podcastplatform op Google te worden weergegeven. 'Geïndexeerd' betekent dat Google je feed en pagina heeft gevonden en verwerkt.

Vereisten

• Je podcast moet ten minste één aflevering bevatten om te kunnen worden geïndexeerd.
  • Google moet je RSS-feed (en de gekoppelde homepage, als je die hebt) kunnen openen om te worden geïndexeerd. De feed en pagina mogen geen wachtwoord vereisen en mogen niet achter een ander blokkeringsmechanisme staan. De eenvoudigste manier om dit te testen, is door naar beide URL's te gaan in een incognito browservenster.

Laat je podcast indexeren

Je kunt de volgende methoden gebruiken om je podcast te laten indexeren door Google:
  • Verifieer het eigendom van een serie in de Podcastsmanager.
  • Gebruik de PubSubHubbub-website (of API) om je podcast te publiceren.
    • Als je de website gebruikt: Vul je de feed-URL in het veld Onderwerp-URL in en klik je op Publiceren.
  • Wacht tot Google de bijbehorende homepage op natuurlijke wijze heeft gevonden en gecrawld.
  • Vraag expliciet om indexering van je homepage met Search Console. Wanneer Google een webpagina vindt met een <link type="application/rss+xml" rel="alternate" href=RSS_URL/>-tag die naar je RSS-feed verwijst, wordt de gekoppelde feed gecrawld.