Certificaten toevoegen en verwijderen

Als een app die of een netwerk dat je wilt gebruiken, een certificaat nodig heeft dat je niet hebt, kun je dat certificaat handmatig installeren.

Aan de hand van digitale certificaten kan worden gecontroleerd of computers, telefoons en apps veilig zijn. Je laat je rijbewijs zien om aan te tonen dat je kunt autorijden. Op dezelfde manier herkent een digitaal certificaat je telefoon en bevestigt het dat deze ergens toegang toe zou moeten hebben.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie controleert

Een certificaat installeren

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en locatie En dan Geavanceerd En dan Versleuteling en gegevens.
  3. Tik bij 'Opslag certificaatgegevens' op Installeren vanuit opslag.
  4. Tik rechtsboven op Menu Menu.
  5. Tik bij 'Openen vanuit' op de locatie waar je het certificaat hebt opgeslagen.
  6. Tik op het bestand. (Voer indien nodig het wachtwoord voor het sleutelarchief in. Tik op OK.)
  7. Geef een naam op voor het certificaat.
  8. Kies VPN en apps of Wifi.
  9. Tik op OK.

Als je nog geen pincode, patroon, of wachtwoord voor je telefoon hebt ingesteld, wordt je gevraagd dit alsnog te doen.

Aangepaste certificaten verwijderen

Belangrijk: Als je certificaten verwijdert die je hebt geïnstalleerd, worden de permanente systeemcertificaten die je telefoon nodig heeft om te functioneren niet verwijderd.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en locatie En dan Geavanceerd En dan Versleuteling en gegevens.
  3. Tik onder 'Opslag certificaatgegevens' op Certificaatgegevens wissen En dan OK.