Skydda appar och data med Google Play Protect

Google Play Protect kontrollerar om appar och enheter kan vara skadliga.

• Appar från Google Play Butik säkerhetskontrolleras innan du laddar ned dem.
  • Enheten genomsöks efter appar som kan vara skadliga från andra källor. Dessa skadliga appar kallas ibland skadlig programvara.
  • Du får varningar om potentiellt skadliga appar.
  • Skadliga appar kan inaktiveras eller tas bort från enheten.
  • Du får varningar om appar som bryter mot vår policy för oönskad programvara genom att dölja eller framställa viktig information på ett oriktigt sätt.
  • Du får integritetsvarningar om appar som kan få användarbehörighet till personliga uppgifter, vilket strider mot vår utvecklarpolicy.
  • Appbehörigheter kan återställas för att skydda din integritet i vissa Android-versioner.
  • Appar som inte är verifierade och som använder känsliga enhetsbehörigheter som bedragare brukar använda i syfte att begå ekonomiska bedrägerier kan förhindras från att laddas ned.

Verifiera status för enhetscertifiering

1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar.
  4. Tryck på Om för att kontrollera om enheten är Play Protect-certifierad.

Så här aktiverar eller inaktiverar du Google Play Protect

Viktigt! Google Play Protect är aktiverat som standard, men du kan inaktivera funktionen. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att du alltid har Google Play Protect aktiverat.

1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Play Protect följt av Inställningar Inställningar.
  4. Aktivera eller inaktivera Sök igenom appar med Play Protect.

Skicka okända appar till Google

Om du installerar appar från okända källor utanför Google Play Butik kan du bli ombedd att skicka okända appar till Google via Google Play Protect. När du aktiverar inställningen Förbättrad appidentifiering tillåter du att Google Play Protect automatiskt skickar okända appar till Google.

1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Play Protect följt av Inställningar Inställningar.
  4. Aktivera eller inaktivera Förbättrad appidentifiering.

Information för utvecklare

Om du är apputvecklare kan du bli ombedd att skicka varje ny version av appen till Google. Gör så här om appen flaggas som skadlig i Google Play Protect:

Om du anser att din app felaktigt har flaggats eller blockerats av Google Play Protect kan du överklaga.

Så här fungerar Google Play Protect

När du installerar appar kontrolleras de via Google Play Protect. Enheten genomsöks även regelbundet. Om en potentiellt skadlig app upptäcks kan följande hända:

• Du kan få en avisering. Du tar bort appen genom att trycka på aviseringen följt av Avinstallera.
  • Appen kan inaktiveras tills du avinstallerar den.
  • Appen kan tas bort automatiskt. I de flesta fall när en skadlig app upptäcks får du en avisering om att appen har tagits bort.

Så här fungerar skyddet mot skadlig programvara

För att skydda dig mot skadlig programvara från tredje part, skadliga webbadresser och andra säkerhetsproblem kan Google få information om

• enhetens nätverksanslutningar
  • potentiellt skadliga webbadresser
  • enhetens operativsystem samt appar som installerats på din enhet via Google Play eller andra källor.

Du kan få en varning från Google om en app eller webbadress verkar vara osäker. Om vi vet att en app eller webbadress är skadlig för enheter, data eller användare kan Google ta bort eller blockera installationen av den. Det kan hända att du får en rekommendation om att genomsöka en app som inte kommer från Google Play och som aldrig tidigare har genomsökts av Google Play Protect. När du genomsöker appen skickas information om appen till Google för utvärdering på kodnivå. En kort stund senare får du ett resultat som visar om appen verkar vara säker att installera eller om genomsökningen har fastställt att appen kan vara skadlig.

Du kan välja att inaktivera vissa av dessa skydd i enhetsinställningarna. Google kan ändå fortsätta få information om appar som har installerats via Google Play, och appar som har installerats på din enhet från andra källor kan kontrolleras av säkerhetsskäl även i fortsättningen utan att informationen skickas till Google.

Så här återställer Google behörigheter för appar som inte används

Google Play Protect kan återställa appbehörigheter för appar du sällan använder för att hålla din data privat. Den här funktionen skyddar enheter med Android-versioner 6.0–10.

Google kan återställa behörigheter som du har beviljat från appar som du inte har använt på 3 månader. När detta händer kan du få en avisering från Play Protect. Play Protect återställer inte automatiskt behörigheter från appar som behövs för att använda enheten som vanligt.

Så här granskar eller hanterar du vilka appbehörigheter som återställs

1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Play Protect följt av Inställningar Inställningar.
  4. Tryck på Behörigheter för appar som inte används.

Så här förhindrar du att Play Protect återställer behörigheter automatiskt:

1. Välj en app i listan.
  2. Inaktivera Ta bort behörigheter om en app inte används.

Så här aktiverar eller inaktiverar du inställningen för en enskild app:

1. Välj appen följt av Behörigheter.
  2. Aktivera eller inaktivera Ta bort behörigheter om appen inte används.

När du har tagit bort behörigheterna beviljar Play Protect inte dessa behörigheter, men inga fler behörigheter återställs.

Så fungerar integritetsvarningar

Google Play Protect varnar dig om en app tas bort från Google Play Butik därför att appen kan få tillgång till personliga uppgifter, och du ges möjlighet att avinstallera appen.