Dölja känsliga foton och videor

Du kan spara känsliga foton och videor i en mapp som skyddas av enhetens skärmlås i Google Foto-appen. Objekt i Låst mapp visas inte i fotorutnät, minnen, sökningar eller album och är inte tillgängliga för andra appar på enheten som har tillgång till dina foton och videor.

Låst mapp skyddas av standardrutinerna för kryptering i Google Foto. Läs om hur Google Foto skyddar din data.

Obs!

• Låst mapp är endast tillgängligt på enheter med Android-version 6 och senare.
  • Personer som har tillgång till enhetens skärmlås kan låsa upp den låsta mappen.

Konfigurera Låst mapp

Viktigt! Första gången du försöker flytta foton och videor till Låst mapp uppmanas du att konfigurera den.
  1. Öppna Google Foto-appen Foto.
  2. Öppna Bibliotek följt av Verktyg följt av Låst mapp .
  3. Tryck på Konfigurera Låst mapp.
    • Du kan även välja att aktivera säkerhetskopiering för låst mapp.
  4. Lås upp enheten genom att följa anvisningarna på skärmen. Om mappen är tom visas Det finns inget här ännu.

Säkerhetskopiera den låsta mappen

Du kan aktivera automatisk säkerhetskopiering för den låsta mappen.

När du aktiverar säkerhetskopiering för den låsta mappen kan du komma åt din låsta mapp från andra enheter när du är inloggad med Google-kontot.

Obs!

• Om du vill säkerhetskopiera din låsta mapp för resten av dina foton och videor automatiskt måste du först aktivera säkerhetskopiering.
  • Du kan låta säkerhetskopieringen för den låsta mappen vara inaktiverad men fortfarande säkerhetskopiera objekt manuellt i den låsta mappen.
  • Objekt i den låsta mappen som du inte säkerhetskopierar lagras enbart på den enheten. De här objekten visas inte på andra enheter där du är inloggad med den låsta mappen. Du förlorar objekt i den låsta mappen som du inte har säkerhetskopierat om
    • du avinstallerar Foto-appen
    • du rensar data för Foto-appen
    • enheten skadas eller kommer bort.

Aktivera och inaktivera säkerhetskopiering för den låsta mappen

1. Öppna Google Foto-appen Foto på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck på din profilbild eller initial högst upp.
  4. Tryck på Fotoinställningar Inställningar följt av Säkerhetskopiera följt av Säkerhetskopiera låst mapp.
  5. Öppna den låsta mappen.
  6. Använd enhetens skärmlås när du uppmanas att göra det.
  7. Aktivera eller inaktivera Säkerhetskopiera låst mapp.

Tips! Läs mer om fördelarna med säkerhetskopiering.

Säkerhetskopiera den låsta mappen manuellt

Du kan välja att manuellt säkerhetskopiera enskilda foton och videor i den låsta mappen.

1. Öppna Google Foto-appen Foto på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Öppna Bibliotek följt av Verktyg följt av Låst mapp .
  4. Använd enhetens skärmlås när du uppmanas att göra det.
  5. Välj genom att trycka länge på de foton eller videor som du vill säkerhetskopiera.
  6. Välj Säkerhetskopiera längst ned.

Spara direkt från Pixel-kameran till Låst mapp

Viktigt! Den här funktionen fungerar bara på Pixel 3-enheter och senare.
  1. Öppna Pixel-kameraappen.
  2. Tryck på Galleri längst ned.
  3. Tryck länge på den sista bilden i galleriet.
  4. Spara bilden genom att välja Fotogalleri eller Låst mapp .
  5. Ta ett foto. Foton som du tar med Låst mapp på sparas automatiskt i Låst mapp.

På Pixel 7 eller senare, inklusive Pixel Fold:

1. Bredvid slutaren Slutare trycker du länge på cirkeln som visar det senaste foto som du har tagit.
  2. Tryck på Låst mapp i popup-fönstret.

Flytta foton eller videor till Låst mapp

Viktigt!

• Säkerhetskopior av objekt i Google Foto tas bort om säkerhetskopieringen för den låsta mappen inte har aktiverats.
  • När du flyttar foton och videor till den låsta mappen flyttas inte relaterade objekt. Detta omfattar kopior, redigerade versioner och delade foton samt videor som har sparats av andra.
  1. Tryck på Foton i Foto-appen.
  2. Välj de foton och videor du vill ha i Låst mapp.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Flytta till Låst mapp högst upp.
  4. Tryck på Flytta.
Tips! Om du vill flytta foton och videor från papperskorgen till låst mapp måste du först återställa innehållet från papperskorgen.

Läs mer om Låst mapp

Skillnaden mellan Låst mapp och Arkiv

Funktionen Låst mapp döljer objekt och skyddar dem med enhetens skärmlås eller lösenordet för Google-kontot. Det går fortfarande att komma åt arkiverade objekt.

Objekt i den låsta mappen visas inte när du söker i Google Foto. Arkiverade objekt visas dock.

Det här kan du göra med objekt i den låsta mappen

Du kan göra följande:

• Flytta dem från den låsta mappen
  • Radera dem permanent
  • Du hittar dem i den låsta mappen när du har låst upp den

Det här går inte att göra med objekt i den låsta mappen

För att förhindra oavsiktlig exponering av dina känsliga foton och videor kan du inte göra följande med innehållet i den låsta mappen:

• Lägga till objekt i ett album eller en fotobok
  • Redigera objekt eller återställ ändringar som gjordes innan ett objekt flyttades till den låsta mappen
  • Dela objekt i Google Foto eller med andra appar, som Instagram eller Facebook
  • Flytta objekt till papperskorgen
  • Visa foton eller videor som enheten inte kan visa i originalformat eller originalupplösning

Obs!

• Om säkerhetskopiering har inaktiverats överförs objekt i den låsta mappen som sparas lokalt på din enhet inte i överföringar från USB- till USB-enhet eller i molndataöverföringar.
  • Om säkerhetskopiering har inaktiverats raderas objekt i den låsta mappen om du
    • återställer enheten till standardinställningarna
    • rensar appdata
    • raderar Foto-appen
  • Om du vill behålla objekten i den låsta mappen kan du aktivera säkerhetskopiering för den låsta mappen eller säkerhetskopiera enskilda objekt i den låsta mappen.
Så här räknas objekt i den låsta mappen in i lagringskvoten
Objekt i den låsta mappen som säkerhetskopieras räknas in i lagringskvoten. Läs mer om hur lagring fungerar.
Här kan du få åtkomst till objekt i den låsta mappen

Så här hittar du objekt som du har flyttat till till den låsta mappen:

• På datorn: Klicka på Låst mapp.
  • På en mobil enhet: Gå till Bibliotek följt av Verktyg följt av Låst mapp .

Här kan du inte få åtkomst till objekt i den låsta mappen

Så här skyddar du känsliga foton och videor i den låsta mappen:

• De visas inte i sökresultat, album, delade objekt eller nya minnen.
  • De tas bort från befintliga minnen och utkast till beställningar av fotoutskrifter.
  • De kan inte delas via appar från tredje part.

Viktigt! Känsliga foton och videor visas inte på Googles Smart Display-enheter som Nest Hub eller Chromecast, men det kan ta upp till en timme innan de försvinner.

Därför ser du kanske kopior av objekt i den låsta mappen på andra ställen i Foto
När du flyttar ett foto eller en video till den låsta mappen flyttas enbart det ursprungliga objektet från platsen där det visas i Google Foto. När ett objekt har flyttats till den låsta mappen finns nya kopior eller kopior som du har skapat eller redigerat tidigare kvar där de lagras, inklusive objekt i papperskorgen, om du inte flyttar eller raderar dem också.
Därför har en delningsmottagare kanske fortfarande åtkomst
Om ett delat foto sparas automatiskt av användaren som du delar det med, tillämpats det du gör med din version av det delade fotot inte på kopian som den andra användaren har sparat. Detta omfattar redigeringar, borttagningar eller överföringar till den låsta mappen.
Läs mer om din behörighet för den låsta mappen
Låst mapp är för närvarande inte tillgängligt på fullt hanterade enheter och för vissa kontotyper. Kontakta enhetens administratör eller kontots administratör om du vill veta mer.