Hantera företagsbetalningsprofiler

När du anger nya betalningsuppgifter för en produkt eller tjänst från Google sparar vi dem åt dig i en betalningsprofil. Nästa gång du köper något via Google kan du återanvända informationen i betalningsprofilen eller skapa en ny profil. Alla betalningsprofiler du skapar eller får en inbjudan om att hantera kopplas till ditt Google-konto.

Googles betalningsprofiler lagrar information, inklusive följande:

• namn, adress och person-/organisationsnummer (när så krävs enligt lag) för den som är ansvarig för profilen
  • kreditkort, betalkort, bankkonton och andra betalningsmetoder du tidigare har använt för att handla via Google
  • kvitton och annan information om tidigare transaktioner
  • prenumerationer och återkommande betalningar
  • företagsprenumerationer och återkommande betalningar
  • vem du har bjudit in för att hantera din profil
  • säljarens utbetalningshistorik och rapporter
  • säljarens skatteinställningar

Du kan skapa en betalningsprofil, redigera eller ta bort betalningsprofiler och hantera andra betalningsprofiler när du fått en inbjudan.

Play- och Chrome Web Store-utvecklare: Läs om hur du skapar en betalningsprofil.

Profiltyper

Viktigt! För vissa företagsprodukter, som Google Ads, kan det stå Kontotyp = Organisation i stället för Företag.

När du skapar en profil behöver du ange om det är en personlig profil eller en företagsprofil du vill skapa. Det är viktigt att komma ihåg att

• den här informationen måste vara korrekt av skatteskäl och för identitetsverifiering
  • du inte kan ändra profiltypen senare.

Se till att välja den profiltyp som bäst passar med hur du planerar att använda profilen.

• Privatperson: Välj den här typen av betalningsprofil om du använder kontot för dina egna betalningar.
  • Företag: Välj den här typen av betalningsprofil om du betalar eller tar emot betalningar på uppdrag av ett företag, en organisation, ett samverkansföretag eller en utbildningsinstitution.

När du handlar med hjälp av vissa Google-produkter kan du skapa en annan profil. Om du har möjlighet att skapa en ny profil blir du ombedd att ange dina betalningsuppgifter när du registrerar dig.

När du bör skapa flera profiler

Om du endast använder din profil för personliga betalningar rekommenderar vi att du bara skapar en betalningsprofil för att hantera alla dina Google-köp från en enda plats.

Du kanske vill skapa ytterligare en profil om

• du vill ha både en privat profil och en företagsprofil kopplad till ditt Google-konto
  • du vill hantera profiler för mer än en verksamhet eller organisation
  • du vill ha profiler i flera länder.Obs! Du kan behöva skapa en ny profil när du ändrar land.

Uppdatera, ta bort, hantera eller lämna en betalningsprofil

Uppdatera namn på betalningsprofil

Uppdatera ditt namn i Inställningar

1. Logga in i Inställningar.
  2. Klicka på Redigera Edit bredvid Namn.
  3. Ange det uppdaterade namnet.
  4. Klicka på Spara.

Fyll i namnändringsformuläret

För att uppdatera det verifierade namnet i betalningsprofilen kanske du behöver uppge mer info och dokumentation för att verifiera namnet igen. Om du inte kan uppdatera namnfältet i Inställningar:

1. Klicka på Ändra namn under namnet.
  2. Klicka på Påbörja namnändring.
  3. Följ anvisningarna på skärmen för att ange dina uppgifter och ladda upp dokument.

Felsök problem med namnändring

Om du inte kan uppdatera namnet i betalningsprofilen med stegen ovan kan du fylla i ett formulär för att begära uppdatering av namn i betalningsprofil.

Uppdatera andra inställningar

Du kan redigera en profil som du har skapat eller är administratör för genom att följa dessa steg:

1. Logga in på betalningsprofilen.
  2. Om du har fler än en betalningsprofil:
    1. Klicka på nedåtpilen Down arrow längst upp till vänster på sidan bredvid ditt namn.
    2. Välj den profil du vill redigera.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Om du vill redigera någon uppgift klickar du på Redigera Edit. Du kan ändra uppgifter som företagsadress och organisationsnummer. Läs mer om hur du ändrar betalningsmetod.
  5. Klicka på Spara.
Ta bort en betalningsprofil

Om du vill ta bort en företagsbetalningsprofil följer du stegen för att stänga den först.

Obs! Säljare kan inte ta bort sina profiler.

Godkänn en inbjudan om att hantera en profil

Acceptera en inbjudan om att hantera en betalningsprofil genom att följa dessa steg:

1. Öppna e-postmeddelandet med inbjudan och klicka sedan på Granska och acceptera.
  2. Granska informationen och kontrollera att den är korrekt.
  3. Klicka på Godkänn.
Lämna någon annans profil

Följ dessa steg för att ta bort dig själv som användare av någon annans betalningsprofil:

1. Logga in på betalningsprofilen.
  2. Klicka på nedåtpilen Down arrow längst upp till vänster på sidan bredvid ditt namn.
  3. Välj den profil du vill lämna.
  4. Klicka på Inställningar och sedan på Hantera betalningsanvändare.
  5. Bredvid ditt namn på användarhanteringskortet klickar du på nedåtpilen Down arrow.
  6. Klicka på Ta bort och bekräfta att du vill fortsätta med borttagningen.