Uw betalingsgegevens beschermen

How your card info stays safe

Ontdek hoe Google Pay uw betalingsgegevens beveiligt, krijg tips om verdachte verzoeken te voorkomen en lees wat u moet doen als u uw telefoon kwijtraakt of deze wordt gestolen.

Informatie over uw privacy

Google Pay en verkopers

Deelnemende verkopers accepteren Google Pay voor in-app- en online aankopen van goederen en services. Google laat deelnemende sites en apps weten of Google Pay is ingesteld op uw apparaat. Zo weten verkopers of ze u Google Pay kunnen aanbieden als betalingsoptie. U kunt de privacyinstellingen van Google Pay wijzigen en aangeven dat u Google hiervoor geen toestemming geeft. Als u geen toestemming geeft, kunt u bij bepaalde verkopers Google Pay mogelijk niet meer als betaalmethode gebruiken.

Uw Google Pay-transactiegegevens

Als u Google Pay-transacties in winkels of via apps en websites van derden uitvoert, kan Google de bijbehorende gegevens voor het volgende gebruiken:

• Uw Google Pay-transacties mogelijk maken
  • Uw transactiegegevens en transactiegeschiedenis aan u tonen
  • Een probleem oplossen dat u met Google Pay ondervindt
  • U andere Google Pay-functies bieden

Bekijk het Privacybeleid van Google voor meer informatie.

Uw betalingsgegevens beter beschermen

Hier volgen 4 manieren waarop u uw betalingsgegevens beter kunt beveiligen.

Gegevensversleuteling

Met versleuteling worden uw gegevens opgeslagen in een indeling die alleen kan worden gelezen als uw telefoon of tablet is ontgrendeld. Als u uw apparaat ontgrendelt, ontsleutelt u de gegevens. Voordelen van versleuteling zijn onder andere:

• Als uw apparaat wordt gestolen, kan versleuteling bescherming bieden.
  • Op een versleuteld apparaat worden de meeste persoonsgegevens versleuteld.

Veel apparaten zijn standaard versleuteld. Voor sommige apparaten moet u versleuteling echter aanzetten in de instellingen van uw apparaat.

Als u ervoor wilt zorgen dat de gegevens op uw versleutelde apparaat zo goed mogelijk zijn beschermd, moet u instellen dat uw pincode, patroon of wachtwoord altijd moet worden opgegeven om uw apparaat te ontgrendelen als het wordt opgestart.

Stuur alleen geld naar mensen die u kent.

Belangrijk: Nadat u een betaling aan iemand heeft goedgekeurd, is Google niet verantwoordelijk voor geschillen tussen u en de persoon aan wie u geld heeft gestuurd.

U kunt uw vrienden en familie geld sturen of om geld vragen via Google Pay.

Doe het volgende om fraude en scams te voorkomen:

• Controleer altijd of de persoon die u om geld vraagt iemand is die u kent. Oplichters kunnen nepaccounts maken die lijken op uw vrienden of familie.
  • Stuur geen geld naar mensen die u niet kent.
  • Accepteer geen geldverzoeken van mensen die u niet kent.
  • Koop geen goederen of services via geldoverboekingen met vreemden.
  • Verkoop geen goederen of services via geldoverboekingen.

Meer informatie over hoe u scams met overboekingen kunt voorkomen

Meld ongeautoriseerde transacties onmiddellijk.

Als u denkt dat er fraude of ongeautoriseerde activiteit heeft plaatsgevonden in uw betalingsprofiel, rapporteert u dit binnen 120 dagen na de transactiedatum.

Tip: Een ongeautoriseerde transactie is een transactie die volgens u bedrieglijk is. Als u een betaling die met uw Google Pay-saldo is gemaakt of geld dat naar een vriend is gestuurd wilt betwisten, vindt u hier meer informatie over hoe u een betaling kunt betwisten.

Herken en meld bedrieglijke Google Pay-berichten.

'Phishing' en 'spoofing' zijn bedrieglijke pogingen om toegang te krijgen tot uw persoonlijke informatie.

• Phishing is wanneer iemand zich voordoet als iemand anders en u om persoonlijke informatie vraagt.
  • Spoofing is wanneer iemand de identiteit van de e-mailafzender vervalst om het bericht geloofwaardiger over te laten komen.

Reageer niet met de informatie waar om wordt gevraagd als u een verdachte e-mail ontvangt.

Hoe weet ik of een e-mail verdacht is?

Belangrijk: Google vraagt u nooit persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, creditcardnummers of belastinggegevens te sturen via een e-mail, sms of telefoontje. Als u een bericht krijgt waarin staat dat Google uw gegevens moet verifiëren, gaat u rechtstreeks naar payments.google.com. Als Google uw gegevens moet verifiëren, ziet u rechtsboven een melding die u kunt selecteren met instructies.

Stap 1. Controleer om welke informatie wordt gevraagd.

Als iemand vraagt om persoonlijke financiële gegevens of andere gevoelige informatie in Google Pay, is het een scam. Deel nooit gevoelige informatie via e-mail of telefoon. Voorbeelden van gevoelige informatie zijn:

• Uw wachtwoorden, toegangscodes of de link om uw wachtwoord te resetten
  • Pincodes
  • Pinpas- of creditcardgegevens
  • Bankgegevens, zoals rekeningnummers
  • Persoonlijke informatie, zoals adres of burgerservicenummer

Google vraagt u niet om een app te downloaden om support te krijgen of een probleem op te lossen.

Als u nog steeds niet zeker weet of een e-mail of bericht verdacht is, wees dan voorzichtig en stuur geen geld of persoonlijke informatie.

Stap 2. Zoek de echte afzender van de e-mail.

1. Klik in Gmail naast Beantwoorden op Meer Meer en dan Origineel tonen.
  2. Controleer of het 'Van'-adres en het 'Antwoord aan'-adres overeenkomen.
  3. Controleer of het adres bij de 'Bericht-ID' ook overeenkomt met het 'Van'-adresdomein.
  4. Als u geen gebruik maakt van Gmail, vraagt u uw e-mailhost hoe u een afzender verifieert.

Automatische beveiligingsfuncties

Hier volgen enkele manieren waarop Google Pay uw gegevens veiliger houdt.

Ingebouwde beveiliging

Google Pay gebruikt geavanceerde, ingebouwde beveiliging om verdachte betalingen beter te herkennen, ook als u geld stuurt of ontvangt. Zo bent u beschermd tegen scams en fraude.

Melding van verdachte betaling

Als u iemand probeert te betalen buiten uw contactenlijst of een verzoek om geld van buiten uw contacten ontvangt, krijgt u een melding van Google Pay. Op die manier kunt u de transactie vermijden als deze verdacht is.

Gegevensbeveiliging

Uw betalingsgegevens en activiteit worden beveiligd opgeslagen met toonaangevende versleuteling. Google Pay versleutelt al uw betalingen om u tijdens transacties te beschermen.

Virtuele bankrekeningnummers

Een virtueel bankrekeningnummer is een soort tijdelijke alias voor uw daadwerkelijke bankrekeningnummer. Er wordt een virtueel bankrekeningnummer gemaakt wanneer u een kaart toevoegt met de Google Pay-app, de Google Wallet-app of de app van uw bank. Als u bijvoorbeeld in winkels betaalt, gebeurt het volgende:

• Uw virtuele bankrekeningnummer wordt gedeeld met de verkoper.
  • Uw echte rekeningnummer wordt niet gedeeld. Zo blijven uw rekeninggegevens veilig.

Ga als volgt te werk om het virtuele bankrekeningnummer te vinden:

1. Open de Google Wallet-app .
  2. Tik bovenaan op de kaart die u voor de aankoop heeft gebruikt.
    • U moet misschien van rechts naar links swipen om de kaart te vinden. Tik er vervolgens op.
  3. Tik onderaan op Details en dan Virtueel bankrekeningnummer.

Tip: Als u 'Virtueel bankrekeningnummer' niet ziet, moet u de betaalkaart instellen voor betalingen in winkels.

Schermvergrendeling

Voordat u kaarten toevoegt aan de Google Pay-app of voor betalingen in winkels, moet u schermvergrendeling instellen op uw apparaat. Als u schermvergrendeling uitzet, verwijdert Google Pay voor uw veiligheid uw virtuele bankrekeningnummer van uw apparaat.

Voor de meeste aankopen moet u uw telefoon ontgrendelen. Voor sommige kleine betalingen hoeft u uw telefoon niet te ontgrendelen.

Een kwijtgeraakt apparaat zoeken en beveiligen

Uw apparaat voorbereiden op verlies of diefstal

Zorg dat u zich goed voorbereidt op eventueel verlies van een Android-apparaat.

Wat gebeurt er met mijn betalingsgegevens op gestolen apparaten?

Wat moet ik doen als ik mijn apparaat ben kwijtgeraakt of als het is gestolen?

1. Volg de stappen om uw kwijtgeraakte Android-apparaat te zoeken, te vergrendelen of te wissen.

Tip: Als u uw apparaat wist, worden betalingsgegevens, waaronder creditcards en pinpassen, van het apparaat verwijderd.

2. Als u denkt dat uw Google-account is gehackt, volgt u de stappen om een gehackt Google-account te beveiligen.