As of June 15th, you can no longer send, request, receive, claim, or withdraw money with the old Google Pay app. For these features and more, download the new Google Pay app and visit support.google.com/googlepay for tips and support.

Skydda dina betalningsuppgifter

How your card info stays safe

Här kan du hitta information om vad Google Pay gör för att hålla dina betalningsuppgifter säkra och vad du ska göra om du tappar bort din mobil, om den blir stulen eller om du drabbas av obehöriga debiteringar.

Sekretessinformation

Google Pay och säljare

Deltagande säljare accepterar Google Pay för köp av varor och tjänster på webbplatser och i appar. Google visar för deltagande webbplatser och appar om du har Google Pay inställt på din enhet. På så vis vet säljarna om de kan erbjuda dig Google Pay som betalningsalternativ. Du kan välja att Google inte ska lämna ut den informationen i Google Pays sekretessinställningar. Om du väljer att inte lämna ut informationen kanske du inte kan betala med Google Pay hos vissa återförsäljare.

Google Pay och din transaktionsdata

Google kan använda data från Google Pay-transaktioner som du gör i butiker eller på appar och webbplatser från tredje part för att

• underlätta dina Google Pay-transaktioner
  • visa dig transaktionsuppgifter och transaktionshistorik
  • lösa ett problem som du har med Google Pay
  • ge dig andra funktioner i Google Pay.

Du hittar mer information i Googles sekretesspolicy.

Automatiska säkerhetsfunktioner

Här är några saker som Google Pay gör för att skydda din information.

Dataskydd

Dina betalningsuppgifter krypteras och lagras på säkra servrar.

Virtuella kontonummer

Ett virtuellt kontonummer är en typ av tillfälligt alias för ditt riktiga kontonummer. Ett virtuellt kontonummer skapas när du lägger till ett kort med Google Pay-appen eller din bankapp. När du betalar i butik delas ditt virtuella kontonummer med säljaren istället för ditt riktiga kontonummer. På så sätt skyddas dina uppgifter.

Så här hittar du det virtuella kontonumret:

1. Öppna Google Pay-appen.
  2. Tryck på Betalning.
  3. Välj ett kontokort.
  4. Det virtuella kontonumret finns längst ned på sidan (du ser bara de fyra sista siffrorna).

Obs! Om du inte ser något virtuellt kontonummer behöver du konfigurera kontokortet för betalningar i butik.

Skärmlås och mindre betalningar

Du måste ställa in ett skärmlås på din enhet innan du lägger till kort i Google Pay-appen eller för betalningar i butik. Om du stänger av skärmlåset tar Google Pay bort ditt virtuella kontonummer från enheten för att skydda dig.

För de allra flesta inköpen måste du låsa upp din mobil. Du behöver inte låsa upp din mobil för vissa mindre betalningar.

Tips! Som en extra säkerhetsåtgärd kan du konfigurera telefonen så att den måste låsas upp för att slutföra en NFC-transaktion.

Så här aktiverar du inställningen:

1. Öppna Inställningar Inställningar.
  2. Tryck på Anslutna enheter följt av Anslutningsinställningar följt av NFC.
  3. Aktivera Kräv att enheten är upplåst för NFC.

Om det här alternativet inte visas kan du behöva uppdatera telefonen till den senaste versionen av Android.

Hitta och spärra en borttappad mobil

Obs! Den här informationen är inte relevant för kunder i Japan. Läs mer om att skydda en borttappad enhet om du är i Japan.

När din mobil är upplåst kan den användas för att göra inköp i butiker. Om mobilen är försvunnen eller stulen kan du hitta, låsa eller radera den med Hitta min enhet.

Om du låser enheten går det inte att använda Google Pay. Om det inte går att kontakta din enhet kan dina betalningsuppgifter tas bort så att ingen kan komma åt dem. Om du hittar din enhet kan du låsa upp den och lägga till dina betalningsuppgifter igen om du vill använda Google Pay.

Eftersom Google Pay inte lagrar dina kortuppgifter på din mobil kan personer som hittar eller stjäl den inte få tillgång till de uppgifterna, även om den är olåst.

Skydda din betalningsinformation

Här är tre sätt att hålla betalningsinformationen säkrare.

1. Skicka bara pengar till personer du känner

Google Pay är tänkt för små transaktioner mellan vänner, familj och personer som känner varandra. När du har godkänt att skicka pengar till någon har Google inget ansvar för tvister mellan dig och mottagaren.

Bedragare använder ibland forum som Craigslist för att ta emot pengar för varor (som iPhones, skor och konsertbiljetter) och tjänster.

Undvik att köpa online, särskilt om säljaren uppvisar följande misstänkta beteenden:

• Vägrar att träffas
  • Begär betalning innan varorna skickas
  • Säljer digitala varor
  • Säljer sällsynta eller slutsålda varor
  • Säljer dyra varor till ett mycket lågt pris
2. Rapportera obehöriga debiteringar omedelbart

Om du tror att det har förekommit bedrägeri eller obehörig aktivitet på din betalningsprofil bör du kontakta oss och rapportera händelsen senast 120 dagar efter transaktionsdatumet.

3. Identifiera och rapportera bedrägliga Google Pay-meddelanden

Nätfiske och identitetsförfalskning är bedrägliga försök att få tillgång till dina personliga uppgifter.

• Nätfiske är när någon som utger sig för att vara någon annan försöker få tag på dina personliga uppgifter.
  • Identitetsförfalskning är när någon förfalskar e-postavsändarens identitet så att den ser mer tillförlitlig ut.
Om du får ett misstänkt e-postmeddelande bör du inte svara med den efterfrågade informationen.

Hur du avgör om ett e-postmeddelande är misstänkt

1. Kolla vilken information som efterfrågas

Om ett e-postmeddelande frågar efter någon av uppgifterna nedan är det troligtvis falskt.

• användarnamn och lösenord
  • personnummer
  • bankkontonummer
  • pinkoder
  • fullständiga kreditkortsnummer

Om du fortfarande inte är säker på om ett e-postmeddelande är misstänkt, ta det säkra före det osäkra och avstå från att skicka pengar eller personliga uppgifter.

Obs! I riktiga meddelanden från Google kan du bli ombedd att klicka på en länk för att verifiera din e-postadress. Google ber dig inte uppge några uppgifter förrän du har loggat in på ditt Google-konto. Om vi inte kan verifiera dina uppgifter i Google Pay kan det hända att vi skickar dig ett e-postmeddelande från googlepay-noreply@google.com eller någon annan Google-e-postadress där vi ber dig att logga in och skicka dokument för att verifiera dina faktureringsuppgifter.

2. Hitta e-postmeddelandets riktiga avsändare

1. I Gmail klickar du på rullgardinsmenyn bredvid knappen Svara och klickar på Visa original.
  2. Kontrollera att från-adressen och svara till-adressen är densamma.
  3. Kontrollera att adressen i Meddelande-id också överensstämmer med från-adressdomänen.
  4. Om du inte använder Gmail frågar du din e-postleverantör hur du verifierar en avsändare.