Je Pixel-telefoon ontgrendelen met je vingerafdruk

Als je telefoon een vingerafdruksensor heeft (in het scherm of op de achterkant van je apparaat), kun je je vingerafdruk gebruiken om je telefoon te ontgrendelen, aankopen goed te keuren en bepaalde apps te ontgrendelen.

Kom meer te weten over hoe je ontgrendelen met vingerafdruk instelt op je Pixel-telefoon via onze stapsgewijze tutorial.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

De batterij van de Pixel leert je gedrag continu en optimaliseert zichzelf op basis van je meest recente app-gebruik. Als je een nieuw apparaat instelt of nadat je de fabrieksinstellingen hebt teruggezet, kan het een paar weken duren voordat de optimalisatie helemaal is doorgevoerd. Laat Aangepast batterijgebruik en Batterijoptimalisatie aanstaan voor de beste resultaten.

Het is normaal dat de batterij van je Pixel na een software-update wat sneller leegraakt dan normaal. Dit komt omdat de telefoon hard bezig is om de nieuwe software te downloaden en te optimaliseren en om alles in gebruik te nemen.

Als je na een paar dagen nog steeds een ongebruikelijk hoog batterijverbruik hebt, kun je ons dit laten weten. We helpen je graag verder.

Een vingerafdruk instellen

Je kunt de Pixel-telefoonsimulator gebruiken voor een stapsgewijze tutorial om Ontgrendelen met vingerafdruk in te stellen.

Tip: Iedereen van wie je vingerafdrukken toevoegt, kan je telefoon ontgrendelen en aankopen met je account goedkeuren. Als andere mensen je telefoon delen, moeten ze hun vingerafdrukken toevoegen vanuit hun eigen profiel. Meer informatie over gebruikers- en gastprofielen
Volg deze stappen op de Pixel 6 en hoger (waaronder de Fold):
  1. Open op je telefoon de app Instellingen.
  2. Tik op Beveiliging en privacy en dan Apparaatvergrendeling en dan Ontgrendelen via gezichtsherkenning en met vingerafdruk en dan Ontgrendelen met vingerafdruk.
  3. Volg de stappen op het scherm. Als je nog geen schermvergrendelingsmethode hebt ingesteld, wordt je gevraagd een back-uppincode, -patroon of -wachtwoord toe te voegen.
  4. Scan je eerste vingerafdruk.
    • De vingerafdruksensor bevindt zich onderaan het scherm van je telefoon. Plaats je vinger op het vingerafdrukicoon en wacht tot de vingerafdruksensor oplicht en trilt.
    • Houd je vinger stevig op het scherm. Plaats eerst het midden van je vinger op de sensor. Volg de instructies om je vingerpositie aan te passen om de randen en toppen van je vingerafdruk vast te leggen.
Volg deze stappen op de Pixel 5a (5G) en lager:
  1. Open de app Instellingen op de telefoon.
  2. Tik op Beveiliging.
  3. Tik op Beveiliging en privacy en dan Apparaatvergrendeling en dan Ontgrendelen via gezichtsherkenning en met vingerafdruk en dan Ontgrendelen met vingerafdruk.
  4. Volg de stappen op het scherm. Als je nog geen schermvergrendelingsmethode hebt ingesteld, wordt je gevraagd een back-uppincode, -patroon of -wachtwoord toe te voegen.
  5. Scan je eerste vingerafdruk.
    • Plaats je vinger op de sensor van je telefoon (niet op het scherm).
    • Houd de telefoon net zo vast als bij het ontgrendelen. Houd bijvoorbeeld het scherm naar je toe gericht.

Over beveiliging met vingerafdrukken

We raden je ten zeerste aan je telefoon te beschermen door het scherm te vergrendelen. De vingerafdruksensor biedt je een handige mogelijkheid om het scherm te ontgrendelen.

Houd wel rekening met het volgende:

• Een vingerafdruk is misschien minder veilig dan een sterke pincode, een sterk patroon of een sterk wachtwoord.
  • Het is in principe mogelijk je telefoon te ontgrendelen met een fysieke kopie van je vingerafdruk. Je laat vingerafdrukken achter op veel wat je aanraakt, waaronder je telefoon.
  • Je wordt gevraagd een back-uppincode, -patroon of -wachtwoord toe te voegen. Onthoud je back-upoptie, omdat je deze bijvoorbeeld nodig hebt nadat je je telefoon opnieuw hebt opgestart of als je vingerafdruk niet wordt herkend.
  • Je kunt maximaal 5 vingerafdrukken toevoegen.

Waar je vingerafdrukgegevens worden opgeslagen

Je vingerafdrukgegevens worden beveiligd opgeslagen en blijven uitsluitend op je telefoon staan. Ze worden niet gedeeld met Google of met apps op je telefoon. Meer informatie over hoe vingerafdrukgegevens worden beveiligd

Je vingerafdruk gebruiken

Je telefoon ontgrendelen
  1. Plaats je vinger op de vingerafdruksensor van je telefoon (op het scherm, de aan/uit-knop of de achterkant van je apparaat) totdat de telefoon wordt ontgrendeld. Op sommige telefoons druk je eerst op de aan/uit-knop om het scherm te activeren.
  2. Soms moet je voor de veiligheid je back-uppincode, -patroon of ‑wachtwoord gebruiken. Dit is in de volgende gevallen vereist:
    • Je vingerafdruk wordt na een aantal pogingen niet herkend.
    • Je start je telefoon opnieuw op.
    • Je schakelt over naar een andere gebruiker.
    • Er is meer dan 48 uur verstreken sinds je de telefoon voor het laatst hebt ontgrendeld met de back-upmethode.

De vingerafdruksensor blijft zich aan je vinger aanpassen en wordt in de loop van de tijd steeds beter. Tijdens het gebruik worden afbeeldingen van je vingerafdruk beveiligd verwerkt op je telefoon.

Betalingen goedkeuren of apps ontgrendelen
Als je in een bericht wordt gevraagd je vingerafdruk te scannen, volg je de instructies. Je vingerafdrukgegevens worden niet gedeeld met de app.

Instellingen voor vingerafdrukken beheren

Je vingerafdrukken verwijderen of de naam ervan wijzigen
  1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Beveiligingen danTik op Nexus Imprint.
  3. Scan je huidige vingerafdruk of gebruik je back-upmethode voor schermvergrendeling.
  4. Breng de gewenste wijziging aan.
    • Als je een vingerafdruk wilt verwijderen, tik je naast de vingerafdruk op Verwijderen Verwijderen.
    • Als je de naam van een vingerafdruk wilt wijzigen, tik je op een bestaande vingerafdruk, voer je een nieuwe naam in en tik je op OK.
Vingerafdrukken niet meer gebruiken en ze verwijderen

Optie 1: Alleen een pincode, patroon of wachtwoord gebruiken om te ontgrendelen

Verwijder je vingerafdruk als je de back-uppincode of het back-uppatroon voor schermvergrendeling wilt gebruiken:

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Beveiliging.
  3. Tik op Nexus Imprint.
  4. Scan je vingerafdruk of gebruik je pincode, patroon of wachtwoord.
  5. Tik naast een vingerafdruk op Verwijderen Verwijderen. Herhaal deze stap voor alle vingerafdrukken.
Tip: Je kunt ontgrendelen met je vingerafdruk tijdelijk uitzetten door lockdown aan te zetten. Meer informatie over hoe je lockdown gebruikt

Optie 2: Telefoonbeveiliging via schermvergrendeling verwijderen

We raden je ten zeerste aan om ter beveiliging je scherm te blijven vergrendelen. Als je liever geen vingerafdruk, pincode, patroon, wachtwoord of Smart Lock gebruikt, kun je het volgende doen:

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en dan Schermvergrendeling.
  3. Kies Geen of Swipen. Hierdoor worden je vingerafdrukken verwijderd.