Certificaten toevoegen en verwijderen

Als u een app of netwerk wilt gebruiken en hiervoor een certificaat is vereist dat u niet heeft, kunt u dat certificaat installeren.

Aan de hand van digitale certificaten kan worden gecontroleerd of computers, telefoons en apps veilig zijn. Net zoals u uw rijbewijs kunt gebruiken om te bewijzen dat u een auto mag besturen, identificeert een digitaal certificaat uw apparaat en bevestigt het dat uw apparaat ergens toegang toe mag hebben.

De meeste certificaten worden automatisch geïnstalleerd. Doorgaans hoeft u niets met de certificaten te doen. Als u een certificaat echter handmatig wilt installeren, volgt u de onderstaande stappen.

Opmerking: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 8.0 en hoger. Meer informatie over het controleren van uw Android-versie

Een certificaat installeren

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Versleuteling en gegevens.
  3. Tik bij 'Opslag certificaatgegevens' op Installeren vanuit opslag.
  4. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu.
  5. Tik bij 'Openen vanuit' op de locatie waar u het certificaat heeft opgeslagen.
  6. Tik op het bestand. (Voer indien nodig het wachtwoord voor het sleutelarchief in. Tik op OK.)
  7. Geef een naam op voor het certificaat.
  8. Kies VPN en apps of Wifi.
  9. Tik op OK.

Als u nog geen pincode, patroon, of wachtwoord voor uw apparaat heeft ingesteld, wordt u gevraagd dit alsnog te doen.

Aangepaste certificaten verwijderen

U kunt de certificaten verwijderen die u heeft geïnstalleerd. Hiermee verwijdert u geen permanente systeemcertificaten die het apparaat nodig heeft om correct te werken.

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Versleuteling en gegevens.
  3. Tik bij 'Opslag certificaatgegevens' op Certificaatgegevens wissen en dan OK.

Geavanceerd

Werken met certificaat- en sleutelarchiefbestanden

Standaard certificaatextensies

Android ondersteunt DER-gecodeerde X.509-certificaten die zijn opgeslagen in .crt- of .cer-bestanden.

Wijzig de extensie in .crt of .cer om een certificaat te installeren dat is opgeslagen als een .der-bestand of ander bestandstype.

Extensies voor sleutelarchiefbestanden

Android ondersteunt X.509-certificaten die zijn opgeslagen in PKCS#12-sleutelarchiefbestanden met een .p12- of .pfx-extensie.

Wijzig de extensie in .p12 of .pfx om een ander type sleutelarchiefbestand te installeren.

Werken met CA-certificaten (vertrouwde certificaatgegevens)

Certificaatautoriteiten (CA's) zijn vertrouwde derden die digitale certificaten uitgeven.

Belangrijk: De meeste mensen hoeven niet met CA-certificaten te werken. Als u een CA certificaat toevoegt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de beveiliging van uw apparaat.

De meeste apps werken niet met CA-certificaten die u toevoegt

In Android 7.0 en hoger werken apps standaard niet met CA-certificaten die u toevoegt. App-ontwikkelaars kunnen er echter voor kiezen hun apps met handmatig toegevoegde CA-certificaten te laten werken.

Uw CA-certificaten bekijken

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Versleuteling en gegevens.
  3. Tik onder 'Opslag certificaatgegevens' op Vertrouwde certificaatgegevens. Er worden twee tabbladen weergegeven:
    • Systeem: CA-certificaten die permanent op uw apparaat zijn geïnstalleerd.
    • Gebruiker: CA-certificaten die u zelf heeft geïnstalleerd en die u kunt verwijderen.
  4. Tik op een CA-certificaat om details over het certificaat weer te geven.

CA-certificaten uitschakelen of verwijderen

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Versleuteling en gegevens.
  3. Tik onder 'Opslag certificaatgegevens' op Vertrouwde certificaatgegevens.
  4. Tik op het tabblad voor het type.
    • Systeem: zoek het certificaat en schakel het in of uit.
    • Gebruiker: als u een CA-certificaat dat u heeft geïnstalleerd, definitief wilt verwijderen, tikt u op het certificaat, scrolt u naar beneden en tikt u op Verwijderen.