Een geïnstalleerde Android-app herstellen die niet werkt

Als een geïnstalleerde app op uw Android-apparaat crasht, niet kan worden geopend, niet reageert of niet naar behoren werkt, probeert u de onderstaande probleemoplossingsstappen. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

Als de problemen zich voordoen voor een Google-app die bij uw apparaat is geleverd, is het mogelijk dat de problemen worden veroorzaakt door een andere app die later naar uw apparaat is gedownload.

Tip: Als de niet-werkende app een instant-app is, probeert u deze probleemoplossingsstappen.

Opmerking: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 8.1 en hoger. Meer informatie over het controleren van uw Android-versie.

Stap 1: Opnieuw opstarten en updaten

Start uw apparaat opnieuw op

Als u de telefoon opnieuw wilt opstarten, houdt u de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt. Vervolgens tikt u in het scherm op 'Opnieuw opstarten' Opnieuw opstarten.

Als 'Opnieuw opstarten' niet wordt weergegeven, houdt u de aan/uit-knop ongeveer 30 seconden ingedrukt totdat uw telefoon opnieuw wordt opgestart.

Controleer op Android-updates

Systeemupdates kunnen verbeteringen bieden waarmee uw probleem mogelijk wordt opgelost.

Controleren op systeemupdates en deze installeren:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik onderaan op Systeem en dan Geavanceerd en dan Systeemupdates. Tik zo nodig eerst op Over de telefoon of Over de tablet.
  3. De updatestatus wordt weergegeven. Volg alle stappen op het scherm.
De app updaten

App-updates kunnen verbeteringen bieden waarmee uw probleem mogelijk wordt opgelost.

U kunt als volgt updates voor uw apps bekijken en ontvangen:

1. Open de Play Store-app Google Play op uw apparaat.
  2. Tik op Menu Menu en dan Mijn apps en games.
  3. Apps waarvoor een update beschikbaar is, hebben het label Updaten.
    • Als er een update beschikbaar is, tikt u op Updaten.
    • Als er meerdere updates beschikbaar zijn, tikt u op Alles updaten.

Stap 2: Controleren op een groter probleem met een app

De app gedwongen stoppen

U hoeft over het algemeen geen apps te sluiten. Android beheert automatisch het geheugen dat wordt gebruikt door apps.

U kunt echter als volgt een app volledig afsluiten, inclusief eventuele achtergrondservices die de app gebruikt:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tip op de app. Als deze niet wordt weergegeven, tikt u eerst op Alle apps bekijken of App-info.
  4. Tik op Gedwongen stoppen.

Als de problemen zich ook blijven voordoen nadat u de app gedwongen heeft gestopt, moet u mogelijk contact opnemen met de ontwikkelaar. Meer informatie over hoe u contact opneemt met een ontwikkelaar.

Het cachegeheugen van de app wissen

Als u de gegevens in het cachegeheugen wist, kunt u de benodigde ruimte vrijmaken doordat tijdelijke bestanden worden verwijderd. Dit is echter een kortetermijnoplossing. Na verloop van tijd worden weer nieuwe gegevens in het cachegeheugen opgeslagen.

Het cachegeheugen van de app wissen:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tip op de app. Als deze niet wordt weergegeven, tikt u eerst op Alle apps bekijken of App-info.
  4. Tik op Opslagruimte en dan Cache wissen.

Als de problemen zich blijven voordoen nadat u het cachegeheugen van de app heeft gewist, moet u mogelijk contact opnemen met de ontwikkelaar. Meer informatie over hoe u contact opneemt met een ontwikkelaar.

App-gegevens wissen

U kunt problemen oplossen door alle gegevens van de app te wissen.

Let op: Alle gegevens die in deze app zijn opgeslagen, worden gewist.

U kunt als volgt alle gegevens van een app wissen:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app van uw apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tip op de app. Als deze niet wordt weergegeven, tikt u eerst op Alle apps bekijken of App-info.
  4. Tik op Opslagruimte en dan Gegevens wissen.

Als de problemen zich blijven voordoen nadat u de gegevens van de app heeft gewist, moet u mogelijk contact opnemen met de ontwikkelaar. Meer informatie over hoe u contact opneemt met een ontwikkelaar.

Contact opnemen met de ontwikkelaar van de app

Als u de app heeft gedownload via de Google Play Store, kunt u het volgende doen:

De app verwijderen

Als de problemen zich blijven voordoen, kunt u de app verwijderen.

Let op: Alle gegevens die in deze app zijn opgeslagen, worden gewist.

U kunt als volgt een app verwijderen:

1. Tik op de app die u wilt verwijderen en houd vast.
  2. Sleep de app naar Verwijderen bovenaan het scherm. (Als Verwijderen niet wordt weergegeven, is de app waarschijnlijk een systeem-app die niet kan worden verwijderd.)

Als u de app opnieuw wilt gebruiken, kunt u deze opnieuw installeren. Meer informatie over het opnieuw installeren van apps.