Förbättra meddelandefunktionen med RCS. Läs om att aktivera RCS-chattar.

Chatta säkrare med företag som skickar Verifierade sms

Med Verifierade sms ser du om Google kan bekräfta att det är rätt företag som skickar meddelanden till dig.

Lär mer om hur du använder Verifierade sms.

Så fungerar Verifierade sms

Det är svårt att vara säker på att ett företag som skickar sms till dig är det företag som det utger sig för att vara. Vissa meddelanden kan vara missvisande och verka som om de kommer från ett företag du litar på. Sådana meddelanden kan be dig om privata uppgifter eller länka till farliga webbplatser. Detta kallas nätfiske.

Verifierade sms kan hjälpa dig att identifiera företaget som skickar meddelanden till dig, i syfte att förhindra nätfiske.

När du aktiverar Verifierade sms och får ett meddelande från ett företag som är registrerat hos Google översätter Google meddelandet du får till en oläsbar autentiseringskod. Detta sker på din enhet. Därefter jämför Google koden med oläsbara autentiseringskoder som skickas från det aktuella företaget till Google. Om dessa koder (även kallade meddelande-hash eller meddelande-HMAC) matchar bekräftar Google att meddelandet skickades av företaget, och Google Messages visar information om företaget, till exempel logotypen tillsammans med en verifieringsikon.

Google använder enhetens telefonnummer för att skapa autentiseringskoder. För enheter med flera SIM-kort använder Google SIM-kortets identifieringsnummer (IMSI) till att identifiera vilket telefonnummer som tog emot sms:et för att skapa autentiseringskoder. Google läser inte dina meddelanden, inte heller när autentiseringskoder skickas direkt till Google från företaget. Om Verifierade sms har aktiverats i Google Messages-appen på en viss enhet kan registrerade företag avgöra att telefonnumret som är kopplat till enheten är kvalificerat för att ta emot verifierade meddelanden i Google Messages-appen.
Så skyddar Google dina meddelanden

Med Verifierade sms genomförs en matchning av autentiseringskoderna utan att innehållet i ditt meddelande skickas till Google.

Verifierade sms jämför autentiseringskoderna för att verifiera företagsavsändare

När ett företag registrerar sig för Verifierade sms arbetar Google med företaget för att bekräfta dess identitet. När ett registrerat företag vill skicka ett meddelande till dig skapas en oläsbar autentiseringskod (kallas även meddelande-hash) för meddelandet. Koden skickas till Google och meddelandet skickas till dig via sms. En autentiseringskod är en krypteringsteknik som kan användas för att bevisa äktheten i ett meddelande utan att läsa själva meddelandet. Företaget använder en offentlig nyckel, en privat nyckel som företaget genererar och innehållet i meddelandet de planerar att skicka för att skapa en oläsbar autentiseringskod som är unik för dig, företaget och det specifika meddelandeinnehållet.

När appen Google Messages får meddelandet kontrolleras avsändaren mot en lista över registrerade företag. Om företaget är registrerat för Verifierade sms hämtar appen Google Messages den offentliga nyckeln för företaget, använder den offentliga nyckeln och din privata nyckel för att generera en autentiseringskod för meddelandet och skickar koden till Google. Google jämför koden från Google Messages med koden som skickats av det registrerade företaget. Om de matchar innebär det att innehållet skickats av företaget i fråga. Google varken spårar eller lagrar de företag som skickar meddelanden.

Även om någon skulle läsa autentiseringskoden kan han eller hon inte avkoda den. För att göra det krävs antingen din eller företagets privata nyckel. På så sätt kan Google bekräfta att innehållet i meddelandet du fått skickats av ett företag utan att få åtkomst till själva innehållet.

Google försöker verifiera alla meddelanden som skickas av registrerade företag

Som en del av den här funktionen försöker Google verifiera alla meddelanden som verkar skickas av ett företag registrerat på Verifierade sms. Om det inte går att verifiera meddelandet visar Google Messages meddelandet Det gick inte att verifiera avsändaren. Det gick inte att verifiera avsändaren eftersom:

• Det associerade företaget bad inte Google verifiera meddelandet.
  • Tekniska fel förhindrade Google att verifiera meddelandet.
  • Någon utgav sig att representera företaget.

Eftersom verifiering kräver en dataanslutning och du har en dålig dataanslutning visar Google Messages meddelandet Verifierar avsändare … i appen. Om du inte har någon dataanslutning alls visar Google Messages texten Väntar på anslutning för att verifiera avsändaren. Google rekommenderar att du inte svarar på meddelandet med känsliga uppgifter eller öppnar länkar som du inte litar på förrän det har verifierats.

Du bestämmer själv

Verifierade sms aktiveras automatiskt. Gör så här om du vill inaktivera det:

1. Öppna Google Messages-appen .
  2. Tryck på Mer Merföljt av Inställningar.
  3. Tryck på Verifierade sms.
  4. Dra reglaget intill Verifiera avsändare av affärsmeddelande åt vänster.